TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Gruppetest: 5 Gaming laptops

Fem gaming-PC’er, der ikke vælter budgettet

Der skal kraftigt grej til de nyeste spil. Men gode gaming-laptops er blevet billigere. Se her, hvor langt du kommer for pengene.

Af / 21/12/2023 - 09:00
5 Gaming laptops

Vi tester en hel del gaming-computere på L&B Home. Det gælder oftest topmodellerne fra de forskellige producenter. Primært fordi de repræsenterer grænsen for, hvad der er muligt med dagens teknologi. Og så er de også ret sjove…

Desværre er de også så dyre, at kun de allermest fanatiske spillere – eller de der har vundet i lotto – kommer til at eje dem.

Katana 1517 B13V Fantasy Theme Scenario Photo 11
(Foto: MSI)

Denne gang har vi imidlertid valgt at bede producenterne levere de bedste gaming-PC’er til en betalelig pris. De er stadig ikke billige, men til lige under 15.000 kroner er de heller ikke uopnåelige.

Prislejet er valgt, fordi computere i det prisleje netop er stærke nok til at afvikle de fleste nye spil uden at gå alt for meget på kompromis med kvaliteten. Det vil sige en PC, der er hurtig nok til at gengive sceneriet i fotorealistisk kvalitet, og uden at billedet hakker, når det går mest intenst til.

Nvidia er enerådende

Den vigtigste komponent i en god gaming-computer er grafikprocessoren. Og her er GeForce-serien fra Nvidia i praksis enerådende. AMDs Radeon-grafikprocessorer er stadig med i konkurrencen, men samtlige maskiner i denne test var udstyret med GeForce RTX-grafik. I prisklassen er GeForce RTX 4070 normen, mens en enkelt PC havde den mindre GeForce RTX 4060.

Annonce

Hurtig og skarp

Gaming-laptops til 3D-spil har hidtil været udstyret med skærme i den ret kornede Full HD-opløsning (1.920 x 1.080 pixel). Det var et nødvendigt kompromis mellem pris og hastighed. Både på grafikkortet og selve skærmen.

Læs også Mus på krigsstien Hvis du vil spille noget, der er mere avanceret end Solitaire og Tetris, skal du have en mus, der kan følge med. Vi har testet et bundt af de bedste gaming-mus lige nu.

Den begrænsning er omsider blevet overvundet, og alle PC’erne i denne test har QHD-opløsning (2.560 x 1.440 pixel). Og en opdateringshastighed på mindst 165 Hz. Det gør det muligt at spille i noget, der ligner filmkvalitet.

Processor og RAM

Der er sket en stille revolution på processorområdet de seneste år. Processorerne har stort set de samme betegnelser. Men der er en verden til forskel på en ottende generations Core i7-processor og en tilsvarende prissat Core i7 af trettende generation, som vi ser i dag. Forskellen ligger i antallet af processorkerner, der er mere end fordoblet. Da vi sidst lavede en gruppetest af gaming-laptops i denne prisklasse, var seks kerner og 12 tråde maksimum. I denne test finder vi op til 24 kerner og 32 tråde!

Mængden af RAM er til gengæld stagneret. 16 gigabyte er stadig normen i prisklassen. Det er det samme som for fem år siden! Hukommelsen er til gengæld blevet hurtigere, og grafikkortet udgør i praksis en selvstændig computer med egen RAM.

Katana 1517 B13V Fantasy Theme Scenario Photo 1
(Foto: MSI)

Lagring

Da spil kræver masser af plads, var gaming-computerne længe den sidste bastion for den gammeldags fysiske harddisk. Det er fortid nu. SSD’er er raslet ned i pris, og alle maskiner i testen var rent SSD-baserede, og de fleste med en kapacitet på fornuftige 1 terabyte.

Ingen klare tabere – men ikke alle er lige stærke

Konkurrencen på PC-markedet – og navnlig på gaming-markedet – er benhård. Og da leverandørerne har anstrengt sig for at levere den bedste maskine indenfor rammerne af testen, ligger priserne tæt. Og det samme gør ydelsen. Og dog. Den tungeste post på budgettet er grafikkortet, og her har næsten alle fået plads til et Nvidia GeForce RTX 4070-kort, mens en enkelt måtte nøjes med GeForce RTX 4060. Det giver en meget lille spredning i feltet.

Moderne grafikkort er lidt som trylledrikken i Asterix-tegneserien: Når alle har drukket den og fået superkræfter, er alle præcis lige stærke bagefter!

Den gode nyhed i dette er, at det er meget svært at vælge forkert. Ingen af modellerne er på nogen måde dårlige. Du kan trygt vælge den, der passer dig bedst i størrelse og stil. Eller gå efter det bedste tilbud. Har du ikke brug for de sidste procent i grafisk ydelse, som GeForce RTX-kortet giver, vil du sandsynligvis kunne finde flere af maskinerne her til endnu bedre priser de kommende måneder.

Katana 15 Scenario Photo 3
(Foto: MSI)

Acer Nitro 17 AN17-41

Lidt mere PC for pengene

Acer Nitro 17 er ikke bare stor, men også god.

Stor 17,3” skærm giver den mest indlevende oplevelse. Alle maskinerne er hurtige – men denne er en smule hurtigere, hvor det gælder. USB 4.0-port. God ergonomi.
For stor og tung til at have med til hverdag. Kun 165 Hz opdateringshastighed på skærmen.
Læs hele testen

HP Omen 16 wf0xxx

Mest til prisen

HP Omen 16 er lige så god som konkurrenterne på de fleste punkter. Den koster bare mindre.

Prisen er virkelig fin. Samme 3D-ydelse som de dyrere konkurrenter – i nogle tilfælde endda lidt bedre.
512 gigabyte lagerplads er for lidt. Byggekvaliteten er virkelig ikke overbevisende. Kun tre zoners RGB-lys, og det er ikke særlig synligt.
Læs hele testen

Lenovo Legion 5 Pro 16 IRX8 (82WK00ELMX)

Stærkeste processor

Lenovo Legion 5 er en stærk maskine i en slank krop.

Stærk Intel Core i9-processor. Hurtig og højt opløst skærm. Let og kompakt nok til daglig brug.
Den store matematiske regnekraft påvirker desværre ikke 3D-grafikken nævneværdigt.
Læs hele testen

MSI Katana 15 B13VGK

Farvestrålende

MSI Katana 15 er slank som et samuraisværd med indbygget lysshow.

Intel Core i9-processor. Kompakt nok til hverdagsbrug.
Skærmen har kun 165 Hz opdateringsfrekvens.
Læs hele testen

Erazer Deputy P50 MD62519

Sort vicesheriff

Erazer Deputy P50 er på papiret den svageste i testen, men det kan ikke ses på resultatet.

Lidt billigere end de fleste i testen. Hurtig skærm.
Kun GeForce RTX 4060 grafikkort – men hastighedsforskellen er i praksis lille.
Læs hele testen
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Den bedste håndholdte gaming-PC

Fantastisk skærm til gaming

Gaming du har råd til

Kongen af gaming-laptops

Skarp som en ragekniv

Guf for tastaturkrigere

Tjek det billede!

Omen Transcend 14 rammer rigtigt på det meste

Den vildeste Razer Blade

Den næste ”Slim" evolution af PlayStation 5 er klar

Fem vindere

Bedre end Asus til samme pris?