Asus ROG PG27AQDM er en fiks 27-tommer i standard fladt 16:9-format. Den ser lille ud ved siden af de andre, men har faktisk en helt fin størrelse. Billedet bliver ganske vist noget beskåret i sammenligning med de ekstra brede skærme, og derfor er den næppe førstevalget for dem, der er til skydespil, hvor det er vigtigt at kunne se fjender, der gemmer sig rundt omkring. Til det formål har Asus i sortimentet den ultrabrede 32:9-skærm PG49WCD, som vi håber at kunne teste på et tidspunkt.
Den 27 tommer store skærm bruger et WOLED-panel, hvor pixelstrukturen har en hvid sub-pixel sammen med rød, grøn og blå. En velkendt teknologi, som vi bl.a. kender fra OLED-TV’erne fra LG.
Tilslutninger
Alle de nødvendige tilslutninger er på plads, inklusive en indbygget USB-hub med tre USB 3.2-indgange. Billedet leveres via en DisplayPort-indgang og to HDMI-indgange, og selv om HDMI-stikkene er af typen 2.0 i stedet for den nyere 2.1, understøtter skærmen 2.560 x 1.440 pixels med en opdateringshastighed på hele 240 Hz. Det betyder, at animationer flyder så jævnt som overhovedet muligt, og at skærmen reagerer prompte på enhver bevægelse.
Foden kan vendes og drejes i alle retninger, og skærmen kan også vippes vertikalt. Fremragende!
Fabelagtigt billede
Skærmen er født med et funklende godt og velkalibreret billede, især i SDR-tilstand. Når HDR er aktiveret, bliver SDR-indhold lidt blegere. Det er relevant, fordi de fleste Windows-apps og browsere er i SDR. Der er kun få billedindstillinger, du kan foretage i HDR, men sørg i hvert fald for at indstille farvetemperaturen til 6.500K og ikke 8.200K, ligesom du bør vælge Gaming HDR-farvetilstand, og have Adaptive sync slået til. Så ser det godt ud, selv om SDR-farverne ikke er helt så dybe og varme, som jeg kunne ønske mig.
En skærm som denne er som skabt til HDR, for selv om dens lysstyrke ikke kan måle sig med de kraftigste LCD-skærme, er den mere end rigelig, medmindre solen skinner direkte på skærmen. Og sikke en fantastisk kontrast og farvegengivelse! Der er virkelig smæk på HDR-effekterne, faktisk bedre end på de fleste andre OLED-skærme. Billedet ser naturligt og intenst ud.
Skarpheden er glimrende, faktisk er den eneste, jeg har at udsætte på billedet, at jeg kunne have ønsket mig, at skærmen var større. Men så skulle opløsningen også øges, hvilket betyder en dyrere skærm – og et dyrere grafikkort.
240 Hz
Bevægelserne er lynhurtige takket være et 240 Hz-panel. Jeg må indrømme, at jeg ikke kan se den store forskel på 240 og 175 Hz, og bruger man Xbox-controllere til at spille med, vil bevægelserne aldrig være hurtige nok til at have brug for det. Men hvis man bruger musen i stedet for til at styre hovedpersonen lynhurtigt rundt, kan man fremprovokere synlige forskelle. Lever man for at spille, går man aldrig galt i byen med en højere opdateringsfrekvens.
Udfordring med tekst
At tilføje en hvid subpixel har sine fordele, som med lysstyrke, men RWBG-subpixelstrukturen giver en udfordring med skrift og grafik i Windows. Windows bruger ClearType til bedst muligt at matche en normal RGB-pixelstruktur, men den ekstra hvide pixel betyder, at farverne ikke er 100 procent nøjagtige til sorte eller hvide skrifttyper.
Skærmteknologien er stadig langt bedre end QD-OLED i denne henseende, men vil aldrig blive lige så god som almindelige LCD-skærme.
Auto-dimming
Alle OLED-skærme har en automatisk dimming-funktion for at beskytte dem mod indbrænding. Hvis der er meget skarpt lys over tid, for eksempel når billedet er sat på pause, vil skærmen efterhånden blive mørkere. Asus-skærmen er lidt for ivrig her, den kan blive mørk og bleg selv under et spil eller en film. Jeg ville gerne have set skærmen lidt mere afslappet på dette område. Hvis man mod forventning skal bruge den som en universalskærm, bør man køre operativsystemet i mørk tilstand.
Asus ROG Swift PG27AQDM: Konklusion
Asus ROG PG27AQDM er en strålende gamingskærm til dig, der ikke er på udkig efter en superbred skærm. Den har et fabelagtigt godt billede og gør spiloplevelsen til noget ekstra. Film også. Når du først har vænnet dig til OLED, vil alle LCD-skærme se blege ud til sammenligning. Skærmen er desuden lynhurtig med et 240 Hz-panel og stort set ingen forsinkelse.
Det eneste kritikpunkt er den overivrige auto-dimming, som skal redde skærmen fra indbrænding. Vi havde gerne have set, at den var sat i et lidt lavere gear.
Også i denne test:
MSI MEG 342C QD-OLED
Fabelagtig på mange måder
QD-OLED-skærmen MSI MEG 342C QD-OLED giver stort set blændende gode billeder og et væld af tilslutninger.
Philips Evnia 34M2C8600
Allermest for pengene
Philips Evnia 34M2C8600 har næsten alt til fælles med MSI-skærmen. Alligevel klarer den sig sammenlagt bedre.
LG 45GR95QE
Se den bue!
LG 45GR95QE har en ekstrem kurvatur, som kan give en virkelig opslugende spiloplevelse. Der er også meget godt at sige om billedkvaliteten.
Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)
Sikke et billede!
Der er noget over det ekstra brede 32:9-skærmformat på Samsung Odyssey OLED G9. Og med OLED-panelet oveni får man en spiloplevelse uden sidestykke.