TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)

Sikke et billede!

Der er noget over det ekstra brede 32:9-skærmformat på Samsung Odyssey OLED G9. Og med OLED-panelet oveni får man en spiloplevelse uden sidestykke.

Af / 04/10/2023 - 09:02
Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)

Home mener

  • Bragende flot billede med masser af knald på farverne. Tæt på uendelig dybt sortniveau, og den ekstreme bredde giver virkelig en opslugende spiloplevelse! Meget hurtig respons, og desuden med nok pixels i bredden til, at man ikke bliver alt for plaget af pixelering.
  • Accepterer ikke 4K 120 Hz billedsignal fra spilkonsol. Egner sig ikke til tekstarbejde på grund af pixelstrukturen. En opdatering har gjort SDR-lysstyrken meget lavere.

Der er bredskærme, og så er der ultrabredskærme. 32:9 er et ekstremt skærmformat, lige så bredt som to 16:9-skærme ved siden af hinanden. Til almindelig kontorbrug vil det give den fordel, at det føles, som om man har to skærme, men uden kanten mellem dem. Man slipper også for besværet med at skulle kalibrere to skærme.    

Men her handler det om gaming, og med et QD OLED-panel er Odyssey OLED G9 slet ikke skabt til kontorbrug. Pixelstrukturen gør det ubehageligt at se på skrift i Windows, hvor det ser ud, som om den er omgivet af alle regnbuens farver. Man vil også opleve dette, når man ser film eller spiller spil, men i langt mindre grad. Og fordelene opvejer helt klart ulemperne.  

Uendeligt sortniveau, og med en betragtningsvinkel, der er endnu mere ekstrem end på almindelig OLED. Teknologien giver også mulighed for ekstra lysstyrke, selv om det ikke altid fungerer i praksis.  

Der findes to varianter af OLED G9, G93SC og G95SC. Sidstnævnte har smarte funktioner, gaming hub og fjernbetjening, hvilket førstnævnte ikke har. Det koster lidt ekstra, så hvis du kun har brug for skærmen og vil bruge pc’en til resten, vil jeg nok anbefale G93SC. Det er G95SC, vi har fået til test her, og den er kun blevet testet som skærm. Vi har ikke brugt tid på at tjekke skærmens indbyggede TV- og gaming-funktioner. 

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)
Foto: Samsung

Tilslutninger

OLED G9 har den nyeste DisplayPort og HDMI. Der er to HDMI-indgange, en af dem af typen micro-HDMI.   

Annonce

Skærmen har en indbygget USB-hub med tre 3.0-indgange. For eksempel til mus og tastatur. 

no-odyssey-oled-g9-g95sc-ls49cg950suxen-rear2-enhanced
Foto: Samsung

Billedkvaliteten

Billedkvaliteten i SDR-tilstand ser rigtig god ud lige fra fabrikken. Desværre er skærmen nu mindre lysstærk, end den var for et stykke tid siden, eftersom en opdatering har fjernet Peak Brightness i SDR-modus. På den positive side hjælper dette en hel del på risikoen for indbrænding, hvilket er årsagen til, at det blev gjort. Men i lyse rum ville det have været rart at kunne øge lysstyrken for at modvirke refleksioner.    

I HDR står det meget bedre til med flotte lyseffekter. Jeg bruger standardfarvetilstanden, som er en anelse for varm. Samsung er en af de få skærme, hvor man kan justere farvetonen i HDR-tilstand. Ved at vælge Nuance i menuen og trække den 10 trin mod grøn (G10), ser billedet mere neutralt ud. Lysstyrken sættes til 50, kontrasten til 50 og skarpheden til 5. Nu ser skærmen ud som MacBook Pro-referencen.  

Odyssey-OLED-G9-cropping
Odyssey OLED G9 øverst til venstra har et væsentligt større billedudsnit end 21:9-skærmen lige under (fra MSI). Foto: Geir Gråbein Nordby

Odyssey OLED G9 øverst til venstre har et vesentlig større bildeutsnitt enn 21:9-skjermen under (fra MSI). Foto: Geir Gråbein NordbySamsung-skærmen har, ligesom andre QD OLED-skærme, en absolut vild gengivelse af både farver, sortniveauer og også højlys i HDR-scener. Betragtningsvinklen er ekstrem, også ovenfra. 

Læg dertil den ekstreme skærmbredde, og det er umuligt ikke at blive opslugt. Især med et spil som Red Dead Redemption 2, der viser så meget mere af omgivelserne. Man får en rigtig biograffornemmelse af landskabet, når man rider mod horisonten på jagt efter skurke. Destiny 2 viser også meget mere af omgivelserne end med en 21:9-skærm, og i hvert fald en 16:9-skærm. At gå tilbage til 16:9 efter dette virker nærmest meningsløst, eftersom man er nødt til at vende sig meget mere for at få et klart overblik over fjenderne.   

Læs også Ultrabred og helt vild gaming-skærm Vi har næppe set en federe skærm til spil.

Der er i det hele taget meget få svagheder. Automatisk lysstyrkebegrænsning (ABL) arbejder indimellem, og ved meget lysstyrke i rolige eller statiske scener bliver billedet gradvist mørkere. Når scenen skifter, vender lysstyrken tilbage med fuld styrke. Men Samsung er ikke værre end andre her, og når man spiller og ser film, er det næppe et problem. Det er værre, hvis du læser nyheder eller skriver i Word. Men det er alligevel ikke det, skærmen er beregnet til, for skrift i Windows ser virkelig rædselsfuldt ud. 

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)
Foto: Samsung

Samsung Odyssey OLED G9: Konklusion

Selv om QD OLED ikke er god til alt, for eksempel tekstbehandling og generel netsurfing, er den fremragende til film og gaming. Og med Samsungs 32:9 Odyssey OLED G9 får det hele et nøk opad. For sikken en medrivende oplevelse! Det brede billede viser ekstremt meget af omgivelserne, hvis spillet understøtter det og ikke bare tager et 21:9-billede og strækker det ud til kanterne. Heldigvis understøtter stadig flere spil formatet, og det hele er virkelig vanedannende.  

Du betaler mere for så bred en skærm. Det er måske ufornuftigt. Men du milde, hvor er det underholdende! 

Skærmen er testet med en Acer Predator Helios 500 bærbar gaming-PC med Intel i9, RTX 3080 og 32 GB RAM. Derudover har vi brugt en stationær selvbygger-PC med Intel i9, 128 GB RAM og RTX 3090. 
Karakter
Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)
High End

Også i denne test:

Asus ROG Swift PG27AQDM

Ordinært format, ekstraordinær oplevelse

Asus ROG-skærmen er så god, at vi ville ønske, den var større.

Billedet er ekstremt skarpt, og den lynhurtige skærmfrekvens gør billedbevægelserne ekstra jævne, med ekstremt lav forsinkelse. Farverne i SDR er rigtig gode lige ud af æsken. Stativet er det mest fleksible i klassen.
Farverne på SDR-indhold er lidt blege med HDR aktiveret. Pga. subpixel-strukturen ikke specielt velegnet til at læse tekst i Windows. Lidt vel ivrig autodimming. Lidt lille?
Læs hele testen

MSI MEG 342C QD-OLED

Fabelagtig på mange måder

QD-OLED-skærmen MSI MEG 342C QD-OLED giver stort set blændende gode billeder og et væld af tilslutninger.

Rigtig skarpt billede, gode HDR-effekter og 175 Hz er et glimrende kompromis mellem hastighed og pris. Klarer til og med 4K 120 Hz billede fra spilkonsol.
Næsten ingen justeringsmuligheder i HDR-tilstand, som har for meget rødt i billedet ved SDR-indhold. Uegnet til tekstbehandling på grund af den sære pixelstruktur. Ikke den mest lysstærke skærm i sin klasse.
Læs hele testen

Philips Evnia 34M2C8600

Allermest for pengene

Philips Evnia 34M2C8600 har næsten alt til fælles med MSI-skærmen. Alligevel klarer den sig sammenlagt bedre.

Rigtig skarpt billede, gode HDR-effekter og umiddelbar hastighed med 175 Hz. Klarer endda 4K 120 Hz billede fra spilkonsol.
Næsten ingen justeringsmuligheder i HDR-indstilling, som har for meget rødt i billedet ved SDR-indhold. Uegnet til tekstbehandling grundet den særegne pixelstruktur. Ikke den mest lysstærke skærm i klassen.
Læs hele testen

LG 45GR95QE

Se den bue!

LG 45GR95QE har en ekstrem kurvatur, som kan give en virkelig opslugende spiloplevelse. Der er også meget godt at sige om billedkvaliteten.

Stort og flot billede, den ekstreme kurvatur giver et opslugende billede, som desuden gør det mere behageligt at sidde tæt på. Fantastiske farver og sortniveau, og 240 Hz giver ekstremt hurtig respons. Klarer også 4K 120 Hz billede fra spilkonsol.
Lav lysstyrke i SDR gør ikke et godt nok stykke arbejde med at bekæmpe refleksioner i et lyst rum. Den matte skærmoverflade kan få tekst til at se lidt sløret ud. Lav pixeltæthed, denne størrelse skærm bør have 4K.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OLED-kvalitet med ekstrem hastighed

Stor gaming-lyd i lommen

Spektakulær gaming-skærm med QD-OLED

Den bedste håndholdte gaming-PC

Fantastisk skærm til gaming

Gaming du har råd til

Kongen af gaming-laptops

Skarp som en ragekniv

Guf for tastaturkrigere

Tjek det billede!

Omen Transcend 14 rammer rigtigt på det meste

Den vildeste Razer Blade