Asus ROG Theta 7.1 er et headset, som ikke bliver overset i mængden. Ørekopperne er ikke store; de er gigantiske! Det er uundgåeligt, eftersom der gemmer sig intet mindre end otte drivere bag det kantede sorte aluminiumskjold. Vi har nemlig at gøre med ægte 7.1-kanalers surround-lyd. Ikke virtuel surround. Tre små 30 mm drivere i hver kapsel leverer front-, side- og bagkanaler, mens en 40 mm driver i hver side klarer den dybe bas. Men Asus’ designafdeling fortjener respekt for at være lykkedes med at få helheden til at se forholdsvis elegant ud.
Hovedbøjlen og de metalarme, der holder ørekopperne, er lige så robuste at se til, og foringen på hovedbøjle og ørepuder er heldigvis tyk og blød nok til at sikre komfort, når det 650 gram tunge headset skal finde plads. Og når ørekopperne er af aluminium, handler det ikke bare om design, men om at skaffe køling til de mange indbyggede forstærkere, som er leveret af DAC-specialisten ESS.
Med så meget elektronik om bord er batteridrift – og dermed trådløshed – en umulighed. Men jeg mistænker Asus for at have gjort en dyd ud af nødvendigheden, da de to gummibelagte kabler, der går til ørekopperne, er en halv centimeter tykke.
Styre-softwaren ROG Armoury kan styre alle dine Asus ROG-enheder. Så ud over lydindstillingerne, der er omfattende, er der faner for bl.a. makroer og synkronisering af lys. I forhold til antallet af justeringsmuligheder er det overraskende overskueligt. Man kan selvfølgelig oprette lydprofiler ud over de otte, der er allerede findes, med indstillinger for antallet af kanaler, EQ, rumklang, taleforbedring m.m.
Mikrofonen er heller ikke almindelig. Asus lover, at støjreduktionen er baseret på kunstig intelligens. Om det betyder, at den er algoritmebaseret, eller den er i stand til at lære af sine erfaringer, ved vi ikke. Men stemmen går i hvert fald klart igennem.
Det er ikke første gang, Asus har lavet et hovedsæt med ægte surround. Vi testede for et par år siden ROG Centurion. Men siden dengang er det lykkedes at få teknologien ned i en indpakning, der faktisk er til at leve med. Det klodsede eksterne lydkort er også droppet.
Det var med en vis skepsis, jeg satte kæmpekopperne over ørerne, for at skabe surround-lyd i hovedtelefoner er ikke bare et spørgsmål om at proppe passende mange drivere ind i hver kapsel. Men Asus er lykkedes med forsøget. For at begynde et sted, så er effekten virkelig overbevisende, og det er let at placere lydene hele vejen rundt. Meget lettere end i noget traditionelt headset med virtuel 7.1-surround.
Nok så vigtigt er det, at de mange driver også lyder godt. Bassen er solid, men den dominerer ikke (medmindre man vælger det i styreprogrammet), og detaljerne i toppen er klare og umiddelbare. Havde det her været en hi-fi-test, kunne jeg sige, at den sidste gennemsigtighed manglede. Men det her er sjov og ballade, og det er en bedrift, at Asus har fået så mange drivere til at spille så godt sammen!
Konklusion
Asus ROG Theta 7.1 er et ekstremt headset, og den separate surround-lyd med otte indbyggede højttalere i de kæmpestore kapsler stjæler billedet. Det voldsomme ydre dækker imidlertid over en glimrende lydkvalitet i det hele taget – og naturligt nok en fremragende surround-effekt i særdeleshed. Softwaren giver godt styr på de mange muligheder. Det eneste, der mangler, er trådløshed. Men jeg tør ikke tænke på den batteritid og vægt, det ville have medført!
Også i denne test:
Sennheiser GSP 670
Sci-fi-stil og hi-fi-lyd
Sennheisers tungeste gaming-headset har god lyd, fin software og en middelmådig bærekomfort.
Razer Nari Ultimate
Bamsede brumbasser
Razer kender sine kunder, og de bliver ikke skuffede over det store sjove headset.
HyperX Cloud Orbit S
Suveræn teknologi til nedsat pris
HyperX Cloud Orbit S er en forklædt udgave af årets bedste gaming-headset.
Audio-Technica ATH-G1WL
Minimalistisk headset til voksne
Audio-Technica taler til midaldrende hi-fi-nørder, der også kan lide at spille.
Astro A50
Komfortabelt og bøvlet
Astros topmodel er en fryd af have på og en fornøjelse at lytte til. Men man skal kæmpe for at nå så langt.