TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus ROG Harpe Ace Aim Lab Edition

Skinnet bedrager

Under det diskrete ydre har Asus testens højeste opløsning.

Af / 02/12/2023 - 14:00
Asus ROG Harpe Ace Aim Lab Edition

Home mener

  • Testens letteste mus. Og med den højeste opløsning. Omfattende software. Ligger godt i små hænder.
  • Kun fem tilgængelige knapper. Softwaren er omfattede, men brugerfladen kunne trænge til en overhaling. Højeste pris.

Asus laver ikke kun komplette PC’er til gaming og ”pæn” brug, men har også en komplet serie af gaming-tilbehør. Asus’ bidrag til testen her er udviklet i samarbejde med skydespilplatformen Aim Lab. Hvilket både har bidraget til fintuning af ydelsen og været årsag til det længste navn, vi har set på en gaming-mus: Asus ROG Harpe Ace Aim Lab Edition.

Måske er det, fordi hvide mus leder tanken hen på kontorlandskaber og forskningslaboratorier. Men ligesom HyperX-musen minder Asus ROG Harpe Ace ikke om en gaming-mus.  Faktisk ligner den med sine bløde former og rundryggede design Microsofts mus fra 00’erne. Bare i en trådløs udgave og med indbygget RGB-lys.

P713 02
Skift af DPI-opløsning sker på undersiden af musen. Hvorfor? (Foto: Asus)

Lysshowet er dog – igen ligesom hos HyperX – begrænset til musehjulet. Har man både tastatur, bundkort og RAM fra Asus ROG, og dermed muligheden for at synkronisere lysshowet på tværs af alt sit udstyr, giver det mening. Men har man alene musen, er det blinkende rullehjul ærlig talt en ynk at se på.

Læs også Asus får Steam Deck til at ligne en dinosaur Håndholdte gamingcomputere tager et tigerspring med Asus ROG Ally, som kvaser konkurrenterne og løfter drømmen om seriøs, mobil gaming til nye højder!

Oven på det lidt nedslående ydre er funktionen i ROG Harpe Ace anderledes spændende. Sensoren har testens højeste opløsning på svimlende 36.000 DPI. Og Asus understreger endda, at unøjagtigheden på aflæsningen er så lav som 1 procent. Jeg tvivler på, at der findes et menneske på planeten, der er i stand til at bevæge hånden med en tusindedel millimeters nøjagtighed. Jeg er i hvert fald ikke. Aftastningshastigheden er stort set lige så ekstrem, nemlig 650 tommer i sekundet. Det er ikke rekord – men tæt nok på.

Asus-musen sætter også testrekord med sin lave vægt på 54 gram. Selv om alle musene er superlette, er forskellen faktisk til at mærke i praksis. Musen er så let, at man stort set ikke mærker nogen inerti i bevægelsen, når man har den i hånden.

Annonce

Hvorfor skal knappen sidde i bunden?

Knapperne fortjener også ros. De er lynhurtige og præcise. Og kun Steelseries har lavere klikmodstand på de to primære musetaster. Asus har valgt at anbringe tasten til DPI-valg på undersiden af musen, hvor der også er knapper til Bluetooth-parring og en skydeknap, der vælger mellem 2,4 GHz, Bluetooth og kablet forbindelse. Hvorfor en så nyttig funktion skal gemmes væk, begriber jeg ikke. Men den kan selvfølgelig indprogrammeres på en af de fem tilgængelige knapper i stedet.

IMG_0165 P713_03_
<
>
Asus ROG Harpe Ace Aim Lab Edition ser upåfaldende ud. Men skinnet bedrager. (Foto: Asus)

Hvilket bringer os til styresoftwaren Armoury Crate, der er byder på flere muligheder for finjustering end nogen anden. Man kan selvfølgelig vælge knappernes funktion (og du kan godt vælge at højreklikke ved at rulle med hjulet, hvis du synes!), definere trinene for DPI-opløsning og skifte lysshow. Men så bliver det nørdet. Man kan kalibrere sensorens reaktion til en lang række af Asus’ musemåtter, bestemme acceleration og deceleration på markøren, og vælge om musens bevægelser skal aflæses 1:1, eller der skal korrigeres for zig-zag-bevægelser og skæve vinkler. Hvad der kan være nok så megen brug for, hvis man prøver at bruge bare en smule af musens ekstreme opløsning.

Et så omfattende program kan være svært at få overblik over. Brugerfladen på Armoury Crate er ikke specielt logisk, og de enkelte faner bærer præg af at være leveret af forskellige afdelinger eller leverandører.

Konklusion

Asus ROG Harpe Ace Aim Lab Edition er en gaming-mus, der rummer langt mere, end den giver udseende af. Under den kedelige overflade gemmer sig en mus i professionel konkurrenceklasse. Hvis maksimal opløsning og lavest mulig vægt er, hvad du søger, er svaret her. Den omfattende Armoury Crate-software hjælper til at tøjle de mange funktioner – og vil sikkert give dig svarforslag til spørgsmål, du end ikke havde overvejet at stille. Ergonomien er fin, men ikke på niveau med de skarpere designede mus fra Razer, Steelseries og Glorious Gaming. Til gengæld ligger den perfekt i en mindre hånd. At der kun er fem reelt tilgængelige knapper, og at prisen er højere end for de fleste, tæller også nedad i karakter.

Karakter
Asus ROG Harpe Ace Aim Lab Edition
Premium

Også i denne test:

Logitech Pro X Superlight 2

Professionelt værktøj

Logitech Pro X er saglig og uden pynt – og fås i pink.

Det bedste og mest præcise rullehjul i testen. Omfattende software.
Softwaren er desværre meget svær at finde rundt i. Mangler en knap til DPI-valg. Dyrest i testen.
Læs hele testen

Glorious Gaming Model D2 PRO 4K / 8K

Sortklædt dræber

Texas-musen er gravalvorlig som en professionel pistolmand.

Ultrahurtig! Meget høj opløsning. Ligger perfekt i hånden.
Hvis du leder efter pynt, er det ikke her, du finder den.
Læs hele testen

HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless

Ulv i fåreklæder

HyperX ligner en kontormus, der gået galt i byen. Men den er helt på rette sted.

Ligner ikke en gaming-mus. Blandt de billigste.
Når RGB-lyset kun er i hjulet, kan man lige så godt lade være.
Læs hele testen

Razer Deathadder V3 Pro

Velskabt klassiker

Deathadder V3 Pro er seneste model i en serie med 17 år på bagen. Men indholdet er helt moderne.

Vild sensor. Fremragende ergonomi, den ligger som støbt i hånden.
Der mangler en knap. Lidt tunge musetaster.
Læs hele testen

Steelseries Aerox 5 Wireless

Mus i sportstøj

Testens sjoveste gaming-mus er svedsikker og farvestrålende.

Fuld af sjov og bling. God ergonomi og lynhurtige knapper. Virkelig god styresoftware.
De fleste overgår den på DPI-tal og aftastningshastighed. Men det er altså bare tal.
Læs hele testen
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Den nye OLED-konge

OLED-kvalitet med ekstrem hastighed

Stor gaming-lyd i lommen

Spektakulær gaming-skærm med QD-OLED

Den bedste håndholdte gaming-PC

Fantastisk skærm til gaming

Gaming du har råd til

Kongen af gaming-laptops

Skarp som en ragekniv

Guf for tastaturkrigere

Tjek det billede!

Omen Transcend 14 rammer rigtigt på det meste