TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Logitech G Cloud

Spil dine spil fra en computer i skyen

Logitech G Cloud lover performance som en ægte gaming-computer, men uden den heftige pris eller den tunge hardware.

Af / 14/11/2023 - 09:27
Logitech G Cloud

Home mener

  • Den er mere kompetent til cloud-gaming end konkurrenterne. Skærmen imponerer. Lydløs performance. Batteritiden er langt over forventning.
  • Styrepindene er ikke præcise nok. Andre håndholdte konsoller kan både streame og trække tunge spil uden internet. Markedet for cloud-gaming er ikke uden fejl, og fremtiden for det er usikker.

Det er nemmere at streame en film over nettet end at have alle film samlet på VHS hjemme i kælderen. Tilhængerne af cloud-gaming vil gerne overbevise dig om, at samme logik passer til computerspil.

Logitech G Cloud er en håndholdt konsol, som udelukkende er beregnet til at streame spil frem for at køre dem lokalt på konsollen. Selv om den udenpå ligner Nintendo Switch, Asus Rog Ally og Steam Deck, er dens hardware lige så dårlig til tung gaming som en halvbillig tablet. Men med en god internetforbindelse kan den alligevel spille de nyeste, flotteste spil på de mest krævende indstillinger, alt sammen takket være cloud-gaming.

Der er mange seriøse aktører på markedet for cloud-gaming, heriblandt Nvidia og Microsoft. For en månedlig pris kan du spille dine spil på en af deres gaming-computere langt borte, som så streamer det direkte til din egen skærm i perfekt opløsning.

GCloud1 GCloud2 GCloud3 GCloud4
<
>
Man bliver hurtigt fortrolig med de forskellige streamingtjenester. Foto: Lasse Torp Hansen

Lydløs og let som en fjer

Skærmen er den eneste del af G Clouds hardware, som virkelig skal arbejde. Heldigvis byder den på en krystalklar 7-tommers touchskærm med en opløsning på 1.920 x 1.080 pixel. Opdateringshastigheden er på 60 Hz. Touchskærmen er fint på niveau med nyere tablets i mellemklassen, og trods de påsatte controllere i siden er den nem at bruge.

Skærmen bor i en hård, men ergonomisk behagelig plastikkrop. Den ligger ikke helt så godt i hænderne som Steam Deck, men langt bedre end Nintendo Switch. Konsollen er let som en fjer, og med en vægt på kun 463 gram varer det længe, før man bliver træt i hænderne. Vægten giver god mening, da G Cloud ikke behøver at slæbe rundt med den slags hardware, som normalt er nødvendig til gaming.

Annonce

Softwaren indeni er todelt. Du kan bruge den som enhver anden Android-tablet med det velkendte udseende og styresystem. Alternativt kan du bruge Handheld mode, som giver hjemmeskærmen et simplere og mere gaming-fokuseret udseende. Sidstnævnte fungerer godt, og du har adgang til de mest populære streamingtjenester som Nvidia GeForce Now, Shadow PC og Xbox Cloud Gaming.

Du har også adgang til Steam Link, der bruger din egen PC til at streame spil til G Cloud. Har du en Xbox, kan du forbinde den på en lignende måde. PlayStation-brugere må vente med at streame, til Sony lancerer sin PlayStation Portal i Skandinavien.

Geforce Now koster fra 79 kroner om måneden. Der er en gratis version, men den er meget begrænset og næsten ikke værd at overveje. Med Geforce Now kan du spille dine egne spil fra enten Steam, Ubisoft eller Epic Games. Det er desværre ikke alle spil, som understøttes af Geforce Now, så nogle gange mangler ens favoritter. Et Xbox Game Pass Ultimate koster 109 kroner og er nødvendigt for at få adgang til deres bibliotek af Cloud-spil.

GCloud5 GCloud6 GCloud7
<
>
Ergonomien er fint på niveau med konkurrenterne. Foto: Lasse Torp Hansen

Spiloplevelsen

Når man streamer et spil, bliver man positivt overrasket over, hvor mange af de sædvanlige kvaler, man slipper for. Man kan uden problemer skrue grafikindstillingerne maksimalt op. Skærmen har naturligvis en begrænsning, men en 7-tommer skærm er imponerende i fuld HD. Den lette konsol giver ikke lyd fra sig, når du presser den. Mens en serverfarm langt væk sveder for at generere dit spil, kan du nyde stilheden og den fantastiske grafik. Far Cry 6 kørte stabilt med omkring 60 FPS på højeste grafikindstillinger. Så længe internettet er i orden, forstår man godt, hvorfor cloud-gaming appellerer.

Streaming giver altid en smule ventetid mellem handling og reaktion. Responstiden føles som på en Nintendo Switch, der er sat til et TV, hvor der lige går lidt tid fra man trykker på en knap, til at skærmen reagerer. Det er ikke nok til atødelægge oplevelsen, men det gør det svært at konkurrere online i hurtige skyde- og racerspil.

Styrepindene er ikke specielt fintfølende og ikke de nemmeste at lave små justeringer med. Du kan ændre deres følsomhed i indstillingerne, hvilket gør G Cloud mere acceptabel til single-player spil, men de er stadig under det forventede niveau.

Langt værre er de små misforståelser, der kan ske mellem konsollen og streamingtjenesterne. Nogle gange trækkes der en smule i styrepinden eller dobbelttrykkes på en knap. Det kan føles lidt som at spille med tyggegummi under knapperne, hvilket nogle gange skaber en uforudsigelig handling. Hvorfor disse misforståelser sker, vides ikke. Men nogle inputs bliver mistolket mellem konsollen og streamingtjenesten. Det sker ofte nok til, at man ikke vænner sig til det, og de uforudsigelige forstyrrelser går meget ud over indlevelsen. Især med skydespil som Far Cry 6, hvor man konstant laver små bevægelser.

I et strategispil som Civilization V er jeg ikke sikker på, at jeg ville opdage det. Men lige Civilization er desværre ikke understøttet af GeForce Now, så det forbliver uvist.

Selv hvis man streamer fra sin egen PC, går der noget tabt i streamingen. Borderlands 2 kører stabilt med omkring 60 FPS på min (ældgamle) PC, men der er hak og dyk i kvaliteten, når spillet streames til Logitech G Cloud. Det er nemt at sammenligne, da spillene kører samtidig på din PC og G Cloud, når du streamer. Med Steam Link er der ikke længere problemer med uønsket input, men man må forvente lavere FPS, end man er vant til.

Logitech G Cloud
Der er et par dyk i FPS og grafikkvalitet, men det fungerer fint, når man streamer fra egen PC.

Den vildeste batteritid

De forskellige cloud-gaming-tjenester kræver ikke en dedikeret konsol, men virker på en hvilken som helst skærm med internetforbindelse. Du kan bruge browseren på din smartphone, hvis du ønsker det. Det betyder også, at andre håndholdte konsoller ikke bare kan køre spil på deres egen hardware, men også bruge de førnævnte streamingtjenester.

Logitech G Cloud integrerer dog disse tjenester som brugervenlige apps, hvilket er mere gnidningsfrit end at bruge dem i browseren på Steam Deck eller Asus Rog Ally. G Cloud er fokuseret på at optimere oplevelsen af cloud-gaming, og den dedikation kan mærkes.

Dedikationen betyder også, at Logitech G Cloud har noget af et es i ærmet: Batteritid.

Med fuldt opladet batteri tog det halvanden times gaming, før Asus ROG Ally døde i mine hænder. Efter en time med Logitech G Cloud havde jeg stadig 91 procent batteritid tilbage! Det er ekstremt imponerende og et af de bedste argumenter for cloud-gaming.

Og tro ikke, at du kan forvente samme batteritid fra ROG Ally, hvis du bruger den til cloud-gaming. Tung hardware koster på batteritiden, lige meget hvad.

G CLoud
Det kræver lidt tålmodighed at forbinde G Cloud. Foto: Lasse Torp Hansen

Konkurrenterne vinder

Selv om G Cloud holder, hvad den lover, så tænker man stadig, at man får væsentligt mere for pengene med de andre håndholdte konkurrenter. Især Steam Deck, der ikke er så meget dyrere end G Cloud. De andre systemer er ikke afhængige af internet eller selve cloud-markedet, som stadig ikke er helt etableret. Google kunne eksempelvis ikke få sin store cloud-satsning, Stadia, til at fungere og måtte lukke hele platformen igen. Hvis hele konceptet flopper, er konsollen ubrugelig. Også hvis internettet går ned, er den ubrugelig.

Der findes allerede controllere på markedet, man kan spænde på sin telefon, og på den måde streame spil. Det er ikke en lige så elegant løsning, men en Razer Kishi koster under en femtedel af Logitech G Cloud, og med en god internetforbindelse er det en god oplevelse at spille gennem telefonens browser. Skærmen og batteriet er naturligvis mindre end på Logitech G Cloud, men det er investeringen også.

Hvis cloud-gaming skulle blive lige så gnidningsfri som al anden streaming, så er den billige, lette og batterieffektive Logitech G Cloud et godt køb. Indtil da er den heftigt udkonkurreret af næsten alle andre håndholdte konkurrenter.

Cloud gaming
Screenshot fra en iPhone, der streamer Fra Cry 6 via GeForce Now uden tilknyttet controller. Responstiden er god, og med en controller ville det være et realistisk alternativ til G Cloud. Skærmbillede: Lasse Torp Hansen

Konklusion

Logitech G Cloud er en solid maskine til cloud-gaming. Hvis du allerede bruger GeForce Now eller Xbox Cloud, kan G Cloud sagtens være et fornuftigt køb. Udfordringen er, at der er meget få kroner op til Steam Deck, som kan langt mere, og som ikke er forankret i det usikre streamingmarked. Der sker meget på den håndholdte scene lige nu, og Logitech G Cloud kan simpelthen ikke følge med konkurrenterne, især når styrepindene står i vejen for en god oplevelse med actionspil.

Karakter
Logitech G Cloud
Premium
Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse er udgivet i bl.a. Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler og Filmmagasinet Ekko. Lasse viste sig desværre at være en ret tarvelig akademiker, men til gengæld vældig god til at videreformulere de universelle sandheder, som holder ham vågen om natten: Såsom det faktum, at elbiler tit deler designfilosofi med gamerudstyr, og at Erna i krig har samme plot som Find Nemo. Hans primære besættelser er biler, kaffe, tech, design, og film.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Den bedste håndholdte gaming-PC

Fantastisk skærm til gaming

Gaming du har råd til

Kongen af gaming-laptops

Skarp som en ragekniv

Guf for tastaturkrigere

Tjek det billede!

Omen Transcend 14 rammer rigtigt på det meste

Den vildeste Razer Blade

Den næste ”Slim" evolution af PlayStation 5 er klar

Fem vindere

Bedre end Asus til samme pris?