TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Erazer Beast X40 (MD 62507)

Stort smæk for masser af skillinger

Erazer Beast X40 fra tyske Medion er den hurtigste computer, vi har testet. Men det koster at være på toppen.

Af / 20/02/2023 - 14:00
Erazer Beast X40 (MD 62507)

Home mener

  • Der er ikke sparet på noget som helst overhovedet. Hurtig og højtopløst skærm, top-processor, top-grafikkort.
  • Der er sandelig heller ikke sparet på prisen. Gammeldags design. Vandkølingen virker lidt risikabel.

Udviklingen i computer- og især gamingverdenen sker i ryk. Mere præcist når der lanceres nye processorgenerationer i begyndelsen af året. Og når der hver andet år kommer nye generationer af grafikkort fra Nvidia. Selv om der hen over perioden lanceres forskellige varianter, sker det store spring i ydelse, når der skiftes til en ny generation.

Vi kunne i begyndelsen af måneden skrive om, at tyske Medion var lykkedes med at være først til faktisk at lancere maskiner med de 13. generations Intel-processorer og Nvidia GeForce 4000-serie-grafikkort.

Vi har siden da haft topmodellen Medion Erazer Beast X40 på testbænken. Og som forventet er den sjovt – og lynhurtigt – selskab.

Lidt gammeldags

Vi har de seneste år set mange gaming-computere, hvor der er gjort meget ud af designet. Slanke kabinetter, bløde former og endog farver har været med til at gøre gaming-PC’en salonfæhig.

ECOM MEDION ERAZER BEAST X40 Front Side Left 90 ECOM
Medion Erazer Beast X40 er en PC i klassisk gaming-design: Stor, sort og kantet. (Foto: Medion)

Den udvikling er gået Medion forbi. Erazer Beast X40 ligner en klassisk gaming-laptop: Stor, kantet og kulsort. Og med RGB-oplyste dekorationsstriber bag på kabinettet.

Annonce

På den anden side er der ikke noget galt i at ligne det, man er. Og Medion Erazer Beast X40 er en rendyrket gaming-laptop i den allertungeste klasse.

Kabinettet er som sagt sort og med en ganske lækker silkemat overflade. Desværre tiltrækker det hurtigt fedtede fingeraftryk. Skærmen er på 17 tommer, og lidt overraskende har Medion valgt et panel i 16:10-format i stedet for 16:9, der er mere almindeligt til gaming.

ECOM MEDION ERAZER BEAST X40 Back Side Right 45 V014 ECOM
Bagsiden prydes af to RGB-lysstriber. Bemærk de to huller til vandkøling. (Foto: Medion)

Det vigtige er dog, at skærmen er både hurtig og højtopløst. Opløsningen er QHD+ (2.560 x 1.600 pixel), og opdateringshastigheden er 240 Hz, hvilket ikke er overdådigt, men fuldt tilstrækkeligt. Og hellere ‘nøjes’ med 240 Hz end at leve med den forældede Full HD-opløsning, som de hurtigste gamingskærme stadig bruger.

Tastaturernes Rolls-Royce

Tastaturet er at af højdepunkterne i en maskine, der i det hele taget er uden kompromiser. Under de almindeligt udseende, lave tastehætter befinder sig nemlig et ægte mekanisk tastatur med kontakter fra Cherry, som er tastaturernes Rolls-Royce.

Selv om tasterne er lave og har kort vandring, er de præcis så følsomme og med den rette modstand, efterfulgt af et tydeligt klik, at man faktisk kan spille seriøst på maskinen uden at tilslutte et eksternt mekanisk tastatur. Det numeriske tastatur i højre side er dog med membrantaster. Og man kan næsten mistænke Medion for at have brugt membrantaster dér bare for at understrege, hvor godt selve det mekaniske tastatur er.

Læs også 10 fede spillebøffer Skal året starte med at opgradere lyden i dine spil? Læs vores store test af 10 af markedets lækreste modeller.

Som man kan tillade sig at forvente i prisklassen, er hver tast individuelt belyst, og man kan vælge mellem en række lysanimationer. Det ser udmærket ud, men animationerne virker lidt rykvise. Og er man vant til de glidende animationer og bløde farveovergange fra for eksempel Razer Chroma RGB, virker lysshowet temmelig primitivt.

Udvalget af porte er i orden, men også hér virker maskinen lidt gammeldags. Der er således hele tre USB-A-porte, men kun én USB-C.

ECOM MEDION ERAZER BEAST X40 Side Right ECOM
Udvalget af porte virker lidt gammeldags. (Foto: Medion)

Vandkøling!

Den mest specielle port er dog de to huller på bagsiden til kølesystemet. Erazer Beast X40 kan nemlig vandkøles! For at gøre dette skal man anskaffe en særlig køleenhed, der indeholder en vandtank, vandpumpe og blæserkøling til at lede varmen bort. Kølesystemet forbindes med to vandslanger, der klikkes magnetisk på plads.

Jeg er muligvis unødvendigt paranoid, men føler mig ikke helt tryg ved at have rindende vand på skrivebordet sammen med en voldsomt dyr computer – med kun en magnetlås til at sikre mod oversvømmelse og kortslutning. Bekymringen er sandsynligvis ubegrundet, og tilkoblingerne er sikrede med ventiler.

ECOM MEDION ERAZER Cooling Kit top lid opened V02 ECOM
Køleenheden fyldes med almindeligt postevand. (Foto: Medion)

Væsken til køling er ganske almindeligt lavteknologisk postevand, der påfyldes via et dæksel på toppen af kabinettet. Vandhanevand fungerer fint, men Medion anbefaler, at man bruger destilleret vand for at undgå kalkdannelse i rørene. Der bruges cirka en kvart liter vand.

Lidt uoverskueligt

Kølesystemet parres med computeren ved hjælp af Bluetooth, og man kan i computerens kontrolcenter-app aflæse status på blæser, vandpumpe og naturligvis belysning.

Tilslutningen er ikke helt overskuelig, og det krævede et par genstarter af selve køleboksen, inden slangerne og kølerørene i computeren var fyldt op med vand. Men derefter kørte systemet faktisk upåklageligt, og CPU og grafikprocessor blev holdt under 60 grader uanset belastning og med alle grafikindstillinger i top – hvilket er noget af en bedrift med så kraftig hardware.

Læs også Fin til de fleste Lenovos letvægts-spillemaskine giver god ydelse til de fleste spil uden at vælte budgettet. Men den begejstrer ikke.

Ud over den susende blæser afgiver vandkøleren en stille brummen, ligesom en akvariepumpe. Hvad den lige præcis er.

Vandkølesystemet havde ikke fået en dansk pris ved testens afslutning, men i Tyskland koster den 249 euro.

Fra allerøverste hylde

Mens det ydre ikke er imponerende, er der absolut intet sparet på elektronikken. Som nævnt er både processor og grafikkort af nyeste model. Nyeste topmodel, vel at mærke.

Hvis man skal genbruge en gammel floskel om varer fra øverste hylde, så er hardwaren her hentet helt oppe under loftet, på den hylde, som man kun kigger på, når kunden har taget den helt tykke tegnebog med.

Læs også Ingen grund til at betale mere Acer Predator Helios 300 er ingen topmodel til fantasipris. Men ydelsen er i høj klasse, og skærmen er bedre end ventet.

Processoren er en Intel Core i9-13900HX med 24 kerner og 32 tråde. Otte af kernerne er performance-kerner og 16 efficient-kerner. Oversat til dansk vil det sige en vanvittigt kraftig CPU.

Der er 32 GB RAM monteret i maskinen. Hvilket burde være perfekt i en kraftig gaming-PC.

16 GB grafik-RAM

Lige så vanvittigt som CPU’en er grafikkortet, som er topmodellen fra Nvidias nyeste generation, GeForce RTX 4090. Grafikkortet har 16 GB dedikeret grafik-RAM. Det er lige så meget RAM, som der er i de fleste bedre ultrabook-computere. Men grafikhukommelsen er alene til 3D-grafik og skal ikke deles med processoren.

Inden vi falder helt i svime over GeForxe RTX 4090-navnet, skal det understreges, at grafikkortet i Erazer Beast X40 naturligvis er laptop-udgaven. Og at ydelsen og specifikationerne er markant lavere end i den kæmpestore udgave til stationære computere. Målt på mængden af kerner og shadere ligger mobiludgaven af RTX tættere på desktopudgaven af GeForce RTX 4080. Men det er stadig uomtvisteligt den kraftigste mobile grafikprocessor, verden har set.

Til lagring af programmer var der i testmaskinen 2 TB SSD.

ECOM MEDION ERAZER BEAST X40 Top keyboard V02 ECOM
Tastaturet er mekanisk, og kontakterne er leveret af Cherry – fornemt! (Foto: Medion)

Benchmarks

Eftersom både CPU og grafikprocessor er nyeste topmodel, var forventningen, at Medion Razer Beast X40 ville overgå alle tidligere benchmarks.

Det gjorde den også – stort set. Men ikke altid så markant som forventet.

På processortesten Geekbanch 5 fik vi det højeste resultat, vi har målt på en PC nogensinde: 18.279 i multicore. Single-core-score var mere normal: 1.742. De enkelte kerner i i9-processoren er ikke hurtigere end vanlig – men der er mange af dem!

Kontorprogram-simuleringen PC Mark 10 giver et rimelig godt billede af evnen til at klare dagligdags opgaver. Et testresultat på 8.036 er fremragende. Og det er næsten 1.000 point højere, end hvad Asus ROG Flow Z13 klarede med en 12. generations Core i9-processor for et år siden. Overraskende nok sætter Beast X40 ikke rekord i den processortunge Cinebench R23-test. En multicore-score på 15.516 er kun på niveau med den halvt så dyre Acer Predator Helios 300 (der dog også var langt hurtigere end forventet)!

Selv om i9-processoren er lækker og har flere kerner end et granatæble, er hovedattraktionen dog GeForce RTX 4090-grafikkortet.

ECOM MEDION ERAZER BEAST X40 Front Side Right 45 ECOM
(Foto: Medion)

Lynhurtig – til de rette opgaver

Og under de rette omstændigheder er det vanvittig hurtigt. Med ‘de rette’ menes spil, der er programmeret til at udnytte 3D-hardwaren og raytracing-funktionerne optimalt. Her løber den avancerede processor i store cirkler om RTX 3070 Ti- og RTX 3080-kortene fra forrige generation.

Raytracing-testen 3DMark Port Royal ender med en score på 14.430. Det er mere end dobbelt så hurtigt som den RTX 3070 Ti-baserede Predator Helios 300.

Det samme gør sig gældende i de rene 3D-tests Time Spy og Fire Strike, der ender på henholdsvis 20.662 og 35.293. Det er igen dobbelt så hurtigt som Asus ROG Flow X13 med RTX 3080-grafikkort.

Læs også Vildt god til prisen! Shark Gaming 7G15-70TI vinder ingen skønhedskonkurrencer, men den er proppet med god hardware, der er til at betale.

Vælger man i stedet spil, der er skrevet til at kunne fungere på lettere hardware, bliver forskellen langt mindre. En score på 59.128 i 3DMark Night Raid-testen er ganske vist et vanvittig højt talt. Men ikke meget over forrige GPU-generation.

Det er sandsynligvis det samme fænomen, vi ser i Cinebench R23-testen. Med et resultat på 15.516 i multicore og 2.042 i singlecore er Erazer Beast X40 på niveau med den i7-baserede Helios 300.

Batteritesten er almindeligvis enhver gaming-computers akilleshæl. Men Medion Erazer Beast X40 præsterede ikke desto mindre at køre i tre timer og 20 minutter, før strømmen gik. Det er fint, men uden betydning, da PC’en befinder sig bedst derhjemme. Også selv om man ikke tager vandkøleren med.

ECOM MEDION ERAZER BEAST X40 Front ECOM
(Foto: Medion)

Konklusion

Medion Erazer Beast X40 er et spændende bekendtskab. Til moderne 3D-spil er den ydelsesmæssigt i særklasse. Og da programmer som Adobe Creative Suite også udnytter GPU’en, vil den også få billed- og videoredigering til at flyve. Erazer-maskinen er den første med den nye processorgeneration, og særstillingen varer naturligvis kun, indtil konkurrenterne om kort tid har tilsvarende maskiner klar.

Computeren koster temmelig mange penge. Men selv om man kan få en hæderlig, brugt familiebil for mindre, er prisen faktisk særdeles rimelig i forhold til ydelsen. Der er ikke sparet på nogen dele af konfigurationen, og vores gæt er, at en tilsvarende maskine fra et af det etablerede mærker vil koste endnu mere.

Vandkøleren er mere end blot en gimmick; den holder arbejdstemperaturen nede med mindre støj end en ren blæserløsning. Og den har ikke oversvømmet mit skrivebord – endnu.

Karakter
Erazer Beast X40 (MD 62507)
High End
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Den bedste håndholdte gaming-PC

Fantastisk skærm til gaming

Gaming du har råd til

Kongen af gaming-laptops

Skarp som en ragekniv

Guf for tastaturkrigere

Tjek det billede!

Omen Transcend 14 rammer rigtigt på det meste

Den vildeste Razer Blade

Den næste ”Slim" evolution af PlayStation 5 er klar

Fem vindere

Bedre end Asus til samme pris?