Hvilken skærmstørrelse giver den bedste spiloplevelse? Ligesom når det gælder TV’er, er svaret “den største, du har råd til”! Og skærmen skal helst være buet. Det er simpelthen federe at blive omringet af handlingen i stedet for at kigge ind i spilverdenen gennem et lille 14 tommers vindue.
MSI MEG381CQR+ er en 38 tommers gaming-skærm i buet 21:9 ultra-bredformat. Det meterbrede halvmånesegl tager totalt skrivebordet i besiddelse, og når man sidder 40 cm fra den, fylder den også det meste af det vandrette synsfelt.
Diskret bliver en kæmpeskærm som denne ikke, men den er forholdsvis elegant at se på. Rammen omkring panelet er kun få millimeter bred. Til gengæld er skærmen forholdsvis tyk. Hele kabinettet er matsort, bortset fra en stribe programmérbart RGB-lys langs bunden af fronten samt diagonalt på bagsiden. Af MSI kaldet “Mystic Light”.
Smart betjening
Betjeningen er blandt de lettest tilgængelige, vi har set. Ingen rækker af skjulte knapper med bøvlede menuer. Et joystick på bagsiden tager sig af de generelle indstillinger, mens et andet joystick i nederste venstre hjørne bruges til at vælge de indstillinger, der er aktuelle under selve spillet. Sidstnævnte sammen med et lille OLED-display, der giver et godt overblik uden at lægge forstyrrende skærmmenuer hen over handlingen. Det er rigtig smart. Faktisk så smart, at MSI kalder funktionen for HMI (Human-Machine Interface) – og derpå proklamerer, at skærmen er “verdens første HMI-monitor”.
Opløsningen er UWQHD+ (det er 3840 x 1600 pixel). Man få altså fuld 4K i det vandrette plan. Opdateringshastigheden er respektable 175 Hz. Det er ikke det højeste, vi har set på en skærm i denne – høje – prisklasse. Men det er fuldt ud accepteret til spil. Og det hører med til billedet, at panelet er af IPS-typen. De fleste ultrahurtige paneler er VA, som generelt har dårligere billedkvalitet og farvedybde. Reaktionstiden på 1 ms er også helt perfekt
MSI MEG381CQR+ har HDR, men med 600 nit maksimal lysstyrke overholder den kun DisplayHDR 600. Sammenlignet med 1000 eller endda 2000 nit lysstyrke fra den gigantiske Samsung Neo G9 virker det en smule blegt.
Opsætningen af kæmpen viste sig langt lettere end frygtet. Fire skruer på bagsiden (der også passer til VESA-beslag) og en enkelt fingerskrue til at montere foden er alt. Og strømforsyningen er heldigvis indbygget i skærmen, så man slipper for at have (endnu) en klodset mursten af en adapter liggende.
Forældet HDMI
Der er to HDMI-indgange og en DisplayPort. Sidstnævnte er den eneste relevante, da HDMI-portene er version 2.0 – og dermed kun understøtter 85 Hz opdateringsfrekvens ved fuld opløsning. Det er dårligt nyt for konsolspillerne. I “Console Mode” – de er optimeret til PlayStation 5 – sættes opløsningen ned til 2K, hvilket muliggør en opdateringshastighed på 120 Hz. Det er ikke helt godt nok, når både skærm og PS5 kan køre i højere opløsning med hurtigere opdatering – men HDMI-porten bliver den afgørende flaskehals.
Skærmen har ikke indbygget webcam, så det må man investere i ved siden af. Der medfølger dog en holder, så man kan montere et kamera efter eget valg – eksempelvis et GoPro-kamera – oven på kæmpen.
Højttalere må man også selv tilføje. Der er lydindgang, men kun til hovedtelefonbrug. Også det kan virke lidt fedtet på en skærm til så mange penge. Men det kan jeg bedre leve med. Muligvis fordi jeg i hjertet er lydnørd, og indbyggede højttalere i fladskærme altid lyder skuffende.
Mangler og pudsigheder træder dog i baggrunden, når der fyres op for PC’en, og MSI MEG381CQR+ bruges til det, den er beregnet til: At spille – og vinde – spil. For det første er det en helt andet og mere personlig oplevelse at spille, når man ser sig omgivet af fjender fra den ene kant af synsfeltet til den anden. Og for det andet giver det en betragtelig fordel, da man har et overblik, som de færreste af ens modstandere kan matche. Hvis de ikke da sidder med en tilsvarende monsterskærm på skrivebordet – eller flere mindre.
Konkurrenter
MSI MEG381CQR+ er en på alle måder overvældende skærm. Men også en kostbar skærm. Et så hurtigt IPS-panel i 21:9-format finder man ikke andre steder. Men Samsung Odyssey Neo G9 er med sit 49 tommers 240 Hz VA-panel i endnu højere opløsning en meget relevant konkurrent på omsluttende spiloplevelser. Og den kan endda købes til en lidt lavere pris.
Hvis en superstor skærm i rundbuestil er en uopnåelig drøm, kan man for en tredjedel af prisen komme et godt stykke af vejen med Philips 346P1CRH, der har 21:9-formatet, men kun klarer 100 Hz opdateringshastighed.
Konklusion
MSI MEG381CQR+ er stor, lækker og imponerende. Det meget brede 21:9-format giver både en større spiloplevelse og en konkurrencefordel i form af bedre overblik. Men det er også en kostbar skærm, og man kan i dag finde skærme til samme pris, der leverer både højere opløsning, hurtigere billedfrekvens og et mere dynamisk billede. Manglen på HDMI 2.1 gør desuden skærmen uinteressant for konsolspillere med de nyeste konsoller.
2 kommentarer til “MSI MEG381CQR+”
Skriv din kommentar
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer
Paneltype: Rapid IPS har vist ikke meget med OLED at gøre 😉
Korrekt, skærmen er Rapid IPS. Men det lillebitte display, der sidder nederst i venstre hjørne er OLED.