Philips 27M1F5800 er en 27-tommer fra producentens Momentum 5000-gamingserie. Dens skærmfrekvens på 144 Hz anses i øjeblikket for at være et minimum for at opnå en ordentlig spiloplevelse, men her skal du være opmærksom på, at opløsningen også er på hele 2.160 x 3.840 pixel, altså 4K UHD.
Professionelle action-gamere går gerne et trin ned i opløsning til fordel for en endnu hurtigere skærm. Den testede skærm er i familie med 27M1F5500, som er reduceret til 1.440 x 2.560 pixel, mod at den til gengæld har en skærmfrekvens på hele 240 Hz. Hvilket er hvor mange i sekundet, en skærm kan ændre billedet.
Jeg vil mene, at alle der gamer for sjov, og som ikke har ambitioner om at leve af det, bør prioritere den højere opløsning for at få endnu mere ud af den fantastiske grafik, som nutidens spil har at byde på. Ikke mindst er skærmen også meget mere anvendelig til andre opgaver, såsom billedbehandling og videoredigering. Og derudover kan den rumme digre regneark, hvis man har den slags arbejde.
FreeSync
Skærmen er optimeret til AMD-kort med FreeSync Premium Pro, som reducerer inputforsinkelse og forhindrer flimmer og opbrydning (screen tearing). Dette gøres ved konstant at tilpasse skærmens opdateringshastighed til spillets. Pro-certificeringen betyder blot, at teknologien også fungerer med HDR-indhold.
Har du et Nvidia-videokort, får du ikke de samme fordele, da skærmen ikke understøtter G-Sync. Jeg har dog ikke haft nogen problemer i testperioden med mit GeForce RTX 3090-videokort.
HDR uden dimming
Skærmen understøtter HDR og er VEISA-certificeret til DisplayHDR 600, hvilket betyder, at den kan håndtere en maksimal lysstyrke på 600 nit. Den angivne lysstyrke er 450 nit, men den har altså lidt ekstra kræfter til HDR-effekter.
Uden dimming af baggrundsbelysningen får skærmen aldrig helt sorte skygger, hvilket også vil begrænse HDR-effekterne en smule. Men lysstyrken er god nok til, at den stadig fungerer godt til film og spil.
Født farveneutral
Philips 27M1F5800 er udstyret med et Nano IPS-panel, som anvender nanopartikler i farvefilteret for at give mere realistiske og ægte farver. Denne skærm er et levende bevis på, at det virker. Wow, sikke nogle farver!
Det første, der slår mig, er, hvor nøjagtige farverne ser ud i sRGB-farvetilstand. Som de jo også bør, da det er en neutral tilstand, men med gamingskærme får man sjældent så velkalibrerede farver lige ud af kassen. Faktisk kan jeg ikke huske, hvornår jeg sidst så en gamingskærm med et så korrekt billede!
Jeg prøvede at kalibrere med både Datacolor SpyderX Elite og CalibRite ColorChecker Display Plus, og ændringerne er så marginale, at jeg er fristet til at sige, at det ikke giver nogen mening at kalibrere. Det skulle da lige være, hvis du vil kalibrere til en bestemt lysstyrke, f.eks. 200 nit.
Ønsker du at justere lysstyrken, kan du i øvrigt ikke bruge sRGB-tilstand, da denne er låst ved fuld styrke. Vælg i stedet 6500K, som er den anden neutrale indstilling, så er du i mål.
Fabelagtigt billede
Farverne på denne skærm har så meget saft og kraft, at det meste blegner ved siden af. Ved maksimal lysstyrke brager billedet ud mod mig, og jeg er sikker på, at dette er mindst lige så godt som min hidtidige favorit i klassen, MSI Optix MPG321UR-QD. Jeg har den ikke længere til direkte sammenligning, men den imponerede mig også og har lignende specifikationer.
Lidt begrænset sort
IPS-paneler har ikke den bedste kontrast, fordi sort aldrig bliver helt sort. Det gør den heller ikke her, men der er et vældig godt detaljeniveau i skyggerne, og de mørkeste gråtoner er så tilpas jævne, at man hverken får ‘black crush’ eller ‘black lift’, hvor sidstnævnte betyder, at sort er unaturligt lyst, for at vise detaljer.
Skærmen har lidt vignettering i hjørnerne, men man skal kigge grundigt efter for at bemærke det.
Kan bruges til alt
En gamingskærm af denne kaliber fungerer også som en ægte allround-skærm. Billedet er godt nok til at foretage seriøs billedbehandling og endda videoredigering. Så god er den. Med denne opløsning kan du have masser af vinduer åbne samtidig, hvilket er fantastisk til tekstbehandling ved siden af internetbrowsing.
Den indbyggede USB-hub er også praktisk til kontorbrug, den giver mulighed for at tilslutte printer, lydanlæg, tastatur og mus. Tilslutningsmulighederne er også nyere og hurtigere end 2.0-indgangene på konkurrenten fra MSI, hvilket er vigtigt, hvis du ønsker at tilslutte en SSD eller en hukommelseskortlæser til at overføre data.
Det er også værd at nævne, at standeren har en masse justeringsmuligheder, både når det gælder højde og drejning, men også muligheden for at dreje skærmen til lodret position. Skærmen kan desuden deles mellem to indgange på samme tid. Du kan f.eks. tilslutte et Apple TV eller Chromecast udover din PC og vise billedet fra disse side om side på samme skærm. Du kan altså hygge dig, mens du arbejder.
Konklusion
Philips 27M1F5800 er ikke en billig skærm. Men den er yderst funktionel! Med 144 Hz er den hurtig nok til seriøs gaming, mens Ultra HD-opløsningen får grafikken til at springe lige op i hovedet på dig på en måde, du næppe har oplevet før!
Farverne er eksemplariske, korrekte, dybe og levende – alt sammen på én gang! Der er lysstyrke i massevis, og selv om sortniveauet ikke er det allerdybeste, gør det ikke så meget med denne lysstyrke. Du får alligevel et godt indtryk af kontrasten.
HDR-effekterne kunne være federe, det ville have hjulpet med endnu højere maksimal lysstyrke og desuden local dimming. Den er alligevel fuldt ud brugbar, selv om de, der ønsker at redigere video i HDR, nok bør kigge efter en skærm med op til 1.000 nit i HDR.
Ønsker du en større skærm end 27 tommer, kan du vælge den 32 tommer store 32M1N5800. Den har endnu mere begrænset HDR, men har ellers samme billedkvalitet.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer