Porsche Design AOC Agon Pro PD32M, artikelbillede: Geir Gråbein Nordby
Hvis man står og skal have en ny gamingskærm i dag, vil et ultrabredt skærmformat sikkert være en stor fristelse. Om det så er 21:9 eller det vildere 32:9-format, der er lige så bredt som to 16:9-skærme ved siden af hinanden.
Men selvom begge disse bestemt er meget seje, og de giver ekstra breddeinformation, som kan gavne visse spil, så har de et problem – nemlig pixel-opløsningen. En 32:9-skærm bør indeholde dobbelt så mange pixels som en standard 16:9-skærm, for at få et tilsvarende skarpt billede. Men, selvom dét i sig selv ikke er noget stort problem for skærmproducenten, bliver det alligevel næsten aldrig gjort. Og det har noget med PC’ens grafikkort at gøre. Det vil kræve et så sindssygt grafikkort, at de færreste har budgettet til at udnytte det.
Derfor synes jeg personligt, at 16:9 foreløbig er et optimalt kompromis mellem bredformat og skærmopløsning. Især når du kommer op i en voksen størrelse på 32 tommer. Så fylder skærmen rigtig meget af synsfeltet, og underholdningen kommer næsten af sig selv!
Du kan spille i ægte 4K Ultra HD-opløsning med en billedfrekvens på op til 144 Hz. Nogle skærme kan have en endnu højere frekvens, men så kræves der en hel del mere af videokortet.
Lækker skærm med HDR
Hvilket bringer os til den lækre skærm ved hånden, nemlig Porsche Design AOC Agon Pro PD32M. Skærmen er jo lavet af AOC, men er et samarbejde med Porsche Design. Den er virkelig smart med det metalliske Porsche Design-logo foran, og ser rigtig godt ud på det medfølgende stativ, som har bløde kurver, og også mulighed for at hæve og sænke, lodret vinkling, og også dreje hele skærmen til opretstående portrættilstand. Du får med andre ord fuld fleksibilitet med den medfølgende fod.
Stemningsskabende lys
En detalje, der virkelig afslører, at der er tale om en gamingskærm, er RGB-lysstrimlerne langs toppen og siderne af skærmens bagside. Disse lyser virkelig et mørkt rum op, til ekstra stemningsskabende effekt. Disse kan du i menuen indstille i forskellige mønstre og farver, alt efter dine præferencer, og de kan heldigvis også slås fra. Dette er dog ikke som Philips Ambilight, der justerer farver efter indholdet på skærmen. Dette er en meget enklere RGB-sag.
Lokal dimming
PD32M har et IPS-panel med miniLED bagbelysning og 1152 dimmingzoner. Hvilket er det samme som blandt andet den vildt imponerende high-end grafikskærm Asus PA32UCX. PD32M har også en imponerende angivet lysstyrke på 600 nits, og også omkring 1600 nits som maksimal lysstyrke for HDR-indhold. Den har derfor modtaget den prestigefyldte DisplayHDR 1400-certificering, som er den højeste officielle certificering fra VESA.
Responstiden på 1 ms (grå-til-grå) gør skærmen optimal til gaming. Det er selvfølgelig heller ikke ligefrem nogen ulempe ved øvrige anvendelser.
God funktionalitet
AOC-skærmen har en flot og tung spillekonsol, som ligger fint på skrivebordet og giver god kontrol over skærmen. Det er dejligt, for det betyder, at du ikke skal forholde dig til det knudrede joystick bagerst til højre på skærmen. konsollen giver adgang til menuen samt tre forudindstillede farvekalibreringer.
PD32M har indbyggede USB 3.2 stik og kan dermed bruges som forbindelseshub. Dette gøres ved at tilslutte den til PC’en med et SuperSpeed USB-B kabel. Desværre sidder alle disse stik temmelig bøvlet, langt oppe på undersiden af bagpanelet. Det betyder, at det, du forbinder der, helst skal være permanent. Som en printer, trådløs mus og tastatur. For eksempel.
Hvis du mangler et lydkort, er der et i skærmen med både hovedtelefonudgang og mikrofonindgang. Strengt taget behøver du kun en bærbar computer for at komme i gang, fordi skærmen også har en USB-C forbindelse med billedoverførsel. Du får selvfølgelig ”kun” 120 Hz, men det vil virke fint for mange.
PD32M er også til indholdsskabere
PD32M har også en såkaldt KVM-switch, som giver dig mulighed for at skifte mellem to kilder, for eksempel en computer og en spillekonsol, men stadig bruge samme tastatur og mus. Skærmen kan vise begge kilder samtidigt i billed-i-billede-tilstand, derefter med maksimalt 60 Hz i 4K-opløsning, fra DP-, HDMI- eller USB-C-portene. Derudover har skærmen to 8W højttalere som er forstærket med hvad der hævdes at være ”fyldig og klar DTS-lyd”. Nuvel, den spiller højere end mange andre skærme, men lyden er tynd! Du skal bruge hovedtelefoner eller højtalere for at få den fulde oplevelse.
Vi målte skærmen til lige under 800:1 i kontrast, med lokal dimming slået fra og med 400 nits i lysstyrke.
SDR: God lysstyrke og OK kontrast
PD32M-skærmen har et skønt billede direkte ud af æsken, og især Movie Mode er fornemt og uden dikkedarer. Der er en jævnt fordelt lys- og farvebalance over hele panelet, og ingen tegn på udvaskning i hjørnerne.
Hvis du har lyst, kan du bruge skærmen til billedbehandling og videoredigering uden at ændre på indstillingerne. Men hvidbalancen er lidt vel mod det varme, med lidt for lidt blå (ca. 6000K mod de ønskede 6500K). Jeg vil anbefale et kalibreringsværktøj til at få det helt optimale ud af skærmen, som f.eks. Calibrite ColorChecker Display Plus eller Datacolor SpyderX Pro. Men det er som sagt langt fra nogen krise.
Skærmen er beskrevet som havende 600 nits maksimal lysstyrke i normal SDR-tilstand (ikke HDR). Men uanset hvilken metode, jeg brugte, målte jeg kun rundt regnet 300 nits. Dette er stadig lyst og ret godt, men på ingen måde revolutionerende for et IPS-panel.
Ved fuld lysstyrke målte jeg sortniveauet til omkring 0,4 nits, men hvis jeg kalibrerede skærmen til 120 nits, hvilket er en fin lysstyrke til længere arbejdssessioner og billedbehandling, faldt sortniveauet til under 0,3 nits. Hvilket resulterede i omkring 435:1 i panelkontrast ved 120 nits og næsten 800:1 ved fuld lysstyrke. Dette er helt standard for IPS-skærme, hverken mere eller mindre. Til sammenligning har den mere overkommelige MSI Optix MPG321UR-QD et mørkere sortniveau og dermed bedre kontrast med HDR slået fra.
Til grafisk arbejde med billeder og video vil jeg anbefale at have HDR slået fra, da det giver en mere glidende gengivelse fra frame til frame, og dermed er lettere at stole på. Dog på bekostning af den mest imponerende kontrast.
HDR: hele forskellen!
Skifter du derimod til HDR, går Porsche Design-skærmen op i højt gear. Med en maksimal HDR-lysstyrke på 1600 nits, er det som om solen pludselig kommer ind i rummet, når jeg starter bilspillet Forza Horizon 5. Lakken fra bilerne skinner og skaber en 3D-effekt, der er sjælden for et IPS-panel. Dette i kombination med den høje skærmopløsning giver en fantastisk oplevelse, ikke mindst også takket være de jævne og glidende bevægelser med 144 Hz skærmfrekvens.
Halo Infinite er også et spil, der fortjener den fulde HDR-oplevelse. Med skyer af kosmisk stråling, der dukker klarere op fra baggrunden af et sort ydre rum end i SDR-tilstand. I HDR overgår Porsche-skærmen også den førnævnte MSI-skærm, takket være den øgede lysstyrke. Især dejligt når du sidder i lyse omgivelser; men selv hvis du slukker lyset, vil billedet poppe med ekstra styrke.
Hvis du skal se film på Netflix eller gennem andre kanaler, er det også godt at have HDR, selvom Dolby Vision ikke understøttes her. Kun HDR10.
HDR producerer artefakter
Vær blot opmærksom på, at HDR med dynamisk bagbelysning forårsager halo-effekter, som i monitorverdenen ofte kaldes blooming eller haloing. Man kan især se det med hvid tekst på mørk baggrund, hvor baglyset er tændt bag teksten og giver et ujævnt sortniveau lige dér. Det samme sker, hvis du flytter en hvid musemarkør hen over en mørk baggrund. Musemarkøren tænder for bagbelysningen omkring sig og skaber artefakter. For at undgå dette skal HDR og dynamisk bagbelysning være slukket.
Konklusion
Gaming-skærmen, der bærer det lange navn Porsche Design AOC Agon Pro PD32M, er en fremragende skærm. Især til gaming, men også til andre opgaver. Du får en højere vertikal opløsning end ved bredere gamingskærme, samt en forbedret pixeltæthed i forhold til den samlede overflade.
Skærmen er dyr, men den har også et slående smukt billede. Det fungerer meget godt i standard SDR-tilstand, og er absolut konge, når du skifter til HDR! Så får du virkelig udnyttet den høje lysstyrke, som også øger kontrasten betragteligt.
PD32M er faktisk prisen værd pga. billedkvaliteten alene, omend med hård konkurrence fra andre skærme i høj klasse. Men udseendemæssigt er den noget ganske særligt; ikke kun med RGB-lysstrimlerne på bagsiden, men især foden er dejlig, med sine fine bløde kurver.
2 kommentarer til “Porsche Design AOC Agon Pro PD32M”
Skriv din kommentar
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer
Hvornår får vi test af højtaler og hi-fi for dem der interessere sig for andet end ørepropper med lyd i , Soundbare , og plastik fantastik .
Hjælp kan vi i Danmark ikke ha et magasin som tager den del af opgaven seriøst 😩er jeg virkelig den eneste der finder jeres mange mainstream test totalt overflødig og desperat søger efter de test der taler til hi-fi elskere .
L&B er da fantastisk til begge dele. Nej det er ikke det gode gamle High fidelity 😀 men de gør det godt