TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Razer Blade 16 (RZ09-0510)

Hurtigere end de fleste – men ikke alle

Razer Blade 16 er propper med luksushardware. Men prisen er også derefter.

Af / 28/03/2024 - 10:55
Razer Blade 16 (RZ09-0510)

Home mener

  • Overdådig hardware på alle områder. Processoren er lynhurtig, grafikkortet ligeså. 240 Hz OLED-skærm.
  • Overgår ikke sidste års topmodeller. Prisen er meget, meget høj.

Razer har en dejligt enkel navngivning: Razer Blade 16 er en afløser for Razer Blade 16. I øvrigt samme opskrift, som Apple følger med sine MacBooks.

De enkelte modeller har naturligvis et mere formelt modelnummer, og der findes et utal af varianter i hver modelgeneration.

1.MAIN
(Foto: Razer)

Den udgave af Razer Blade 16, som vi her har fået til test (RZ09-0510), er en af topmodellerne. Her har ingeniørerne fået lov til at rydde den øverste hylde på komponent-lageret, og det er der kommet en bærbar PC ud af, der stort set når maksimum på alle felter. Stort set. Den testede Blade 16 har ”kun” 32 GB RAM, men kan faktisk leveres med op til 96 GB ombord!

Typisk Razer

Razer Blade 16 er ærketypisk Razer. Hvilket skal ses som en ros på den helt nørdede måde. Det udfræsede aluminiumskabinet er kulsort (den fås også i sølvfinish) og oser af eksklusiv forarbejdning og soliditet. Alle linjer er så knivskarpe, at fans ikke kan være i tvivl om mærket. Og så afrundede, at man kan mærke, at man har et luksusprodukt i hånden.

Læs også Mus på krigsstien Hvis du vil spille noget, der er mere avanceret end Solitaire og Tetris, skal du have en mus, der kan følge med. Vi har testet et bundt af de bedste gaming-mus lige nu.

16 tommer-skærmen i 16:10-format har en smal ramme. Og opløsningen er fornuftige QHD+ (2.560 x 1.600 pixel). Opdateringshastigheden er 240 Hz, da vi har at gøre med en high end-gamingmaskine. Den testede model har OLED-skærm, men man kan også få en lidt billigere udgave med konventionel 240 Hz-skæm. Til ære for grafikere fås Blade 16 også i en udgave med langsommere 4K-skærm.

Annonce

På låget, der i modsætning til de fleste slanke laptops føles fysisk solidt og stabilt finder man selvfølgelig Razers grønne, belyste slangelogo. Der er også RGB-lys i tastaturet (individuelt for hver tast). Men ellers er Blade 16 diskretionen selv.

Blade 16 2023 Render 4
Razer Blade 16 er slank og sort. Og diskret, bortset fra det lysende, giftiggrønne slangelogo. (Foto: Razer)

Til prisen havde vi næsten ventet et mekanisk tastatur – ikke et membran-tastatur. Selv om det er forbilledligt præcist og stramt at skrive på. Det er lidt overraskende, at der i et så bredt kabinet ikke er blevet plads til et numerisk tastatur, men årsagen er sandsynligvis køling.

Hardware og benchmarks

Hjertet i Razer Blade 16 er en 14-generations Intel Core i9-14900HX-processor. Altså den absolutte, kernespækkede topmodel med otte hurtige performancekerner, 16 efficiency-kerner og 32 procestråde. Den maksimale hastighed er 5,6 GHz.

Blade 16 2023 Render 3
Tastaturet er selvfølgelig RGB-belyst. Men det er ikke mekanisk. (Foto: Razer)

Grafikkortet er mobiludgaven af Nvidia GeForce RTX 4090, altså igen en topmodel, og med 16 GB dedikeret grafikhukommelse. Der er 2 TB SSD-lager.

Læs også Bedste Alienware hidtil Alienware M18 er stor og flad som en flynder. Og en af de hurtigste PC’er, vi til dato har prøvet.

Udvalget af porte er perfekt til gaming: To USB-C-porte, heraf en med Thunderbolt 4, der giver adgang til eksterne DisplayPort- eller HDMI-skærme – eventuelt via en USB-dock som Corsair TBT-200. USB-A-porte er der hele tre af, hvilket er fornuftigt, da meget gaming-tilbehør stadig bruger den gamle porttype.

Hurtig – men ikke vanvittigt hurtig

Med en pris på næsten 40.000 kroner og al den nyeste hardware om bord er Razer Blade 16 forventeligt lynhurtig. Men den sprænger altså ikke skalaen.

Læs også Så meget gaming får du for pengene Der skal kraftigt grej til de nyeste spil. Men gode gaming-laptops er blevet billigere. Se her, hvor langt du kommer for pengene.

Faktisk er resultaterne i vores benchmark-målinger stort set identiske med dem, som vi så på Alienware M18 i sensommeren i fjor! Det er egentlig ikke vildt overraskende, eftersom de to computere har samme grafikprocessor med samme mængde RAM, altså Nvidia GeForce RTX 4090. Begge har også den hurtigste udgave af Intels Core i9-processor. Men Alienware-maskinen (der i parentes bemærket blev kåret som årets high end gaming-laptop) havde 13. generations processor, mens Razer Blade 16 har en splinterny 14. generations ditto.

Onde tunger (og teknologimediet The Verge) vil hævde, at den største forskel på 13. og 14. generations-processorerne fra Intel er nummeret. Under alle omstændigheder er det svært at få øje på noget, der ligner en reel forbedring.

Geekbench-processortesten ender med et resultat på 16.674 i multicore og 2.825 i single-core.

Læs også Lillebitte sværvægter fra Razer Med kræfter som en fuldstørrelses gaming-PC er Razer Blade 14 den vildeste 14 tommers bærbare, du kan finde lige nu!

Men gaming handler først og fremmest om lynhurtig 3D-grafik. Og Razer leverer varen. 3D-grafiktesten 3DMark Time Spy ender med et resultat på 19.521, mens den ældre Fire Strike-test ender på 31.592. Det er rigeligt til at køre ethvert spil i dag med fuldt tilstrækkelig framerate.

Også raytracing-testen Port Royal klares fint: 13.696.

For at sætte tallene i perspektiv er Razer Blade 16 rundt regnet dobbelt så hurtigt som Razer Blade 14, der blev kåret som årets high end gaming-computer i 2021.

Men ikke hurtigere end sidste års bedste gaming-PC. I alle de nævnte tests er Alienware M18 præcis én ubetydelighed hurtigere end Razer Blade 16.

Manglede Vulcan-grafik

På et enkelt punkt afveg testeksemplaret af Blade 16 fra flertallet. Flere af benchmark-testene, nemlig alle baseret på Vulcan, nægtede at køre. Vulcan er en åben standard for 3D-grafik på tværs af maskinplatforme.

Blade 16 KeyVisual 3840x2160 1
(Foto: Razer)

Normalt er det intet problem for moderne processorer at køre Vulcan-grafik. Og jeg har set de samme tests afviklet på lignende maskiner masser af gange uden problemer. Men hverken timers trimning af indstillinger i drivere og BIOS, andre timer brugt med Razers supportmedarbejdere eller en komplet geninstallation hjalp.

Sandsynligheden for at samme problem skal gælde alle eksemplarer er minimal, og den testede maskine opførte sig som forventeligt på alle andre områder.

Batteritesten er aldrig et stolt øjeblik for en slank gaming-PC. Razer Blade 16 udåndede efter lige under to timers intens belastning. Det er hverken værre eller bedre end lignende maskiner. Så husk at tage opladeren med. Den er heldigvis forholdsvis let.

Konklusion

Razer Blade 16 er alt andet lige en af de hurtigste gaming-bærbare på markedet i dag, og har du brug for den allerbedste ydelse, er det denne klasse, du skal kigge på. Men Blade 16 er også en af de dyreste, du kan købe. Og at en splinterny topmodel ikke klarer sig bedre end en PC fra sidste år – der vel at mærke er betragteligt billigere i sin tilsvarende 2024-udgave – er ikke noget, der udløser topkarakter.

Når vi sammenligner konkrete maskiner så indgående som her, skal det dog siges, at Alienware kun har 165 Hz opdateringshastighed på sin 18 tommer-skærm, mens Razer klarer 240 Hz på en 16 tommer-skærm.

blade16 1849158 R1
(Foto: Razer)
Karakter
Razer Blade 16 (RZ09-0510)
High End
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

OLED-kvalitet med ekstrem hastighed

Stor gaming-lyd i lommen

Spektakulær gaming-skærm med QD-OLED

Den bedste håndholdte gaming-PC

Fantastisk skærm til gaming

Gaming du har råd til

Kongen af gaming-laptops

Skarp som en ragekniv

Guf for tastaturkrigere

Tjek det billede!

Omen Transcend 14 rammer rigtigt på det meste

Den vildeste Razer Blade