TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Odyssey OLED G8 (G80SD)

En gaming-skærm, der endelig mestrer kontorarbejde

Med 4K-opløsning og 32 tommers QD-OLED-panel er Samsung Odyssey OLED G8 ikke bare en fryd for gamere, men mestrer også kreativt arbejde. Det bedste fra begge verdener?

Af / 09/10/2024 - 09:26
Samsung Odyssey OLED G8 (G80SD)

Home mener

  • Enestående billedkvalitet og ultrahurtig responstid med QD-OLED. 4K-opløsning giver skarphed og detaljer. Fremragende til både gaming og kreativt arbejde. Smart Calibration-funktion.
  • HDR-effekter er ikke lige så imponerende som på topmodeller med LCD. Begrænset understøttelse af professionelle kalibreringsværktøjer.

Samsung udfylder med Odyssey OLED G8 et hul inden for premium gaming-skærme med OLED-teknologi. Det er nemlig en 32-tommers QD-OLED-skærm med ægte 4K-opløsning. Dette er nyt, og noget jeg personligt har savnet.

Her sigter Samsung efter både dedikerede gamere og kreative professionelle, som kræver både top-billedkvalitet og top-ydeevne.

Odyssey OLED_G80SD_G60SD[47]
Samsungs to nyeste QD-OLED-skærme hedder Odyssey G8 og G6, på henholdsvis 32 og 27 tommer. Foto: Samsung

Fordele ved QD-OLED

QD-OLED-teknologien, der kombinerer kvanteprikker med OLED for skarpere farver, giver flere fordele sammenlignet med de mere almindelige WOLED-paneler (som produceres af LG) og traditionelle LCD-skærme. Farvegengivelsen er typisk mere præcis og endnu mere levende, samtidig med at man bevarer OLED’s uovertrufne sortniveauer og kontrast. LCD bliver bleg i forhold, og har heller ikke samme responstid eller synsvinkel som OLED-paneler. Hvor QD-OLED er bedst. Ulempen er primært prisen, som stadig er væsentligt højere end sammenlignelige LCD-modeller. Men maksimal lysstyrke er også lavere på OLED-paneler (250 nit), hvilket gør, at HDR-effekter ikke fremstår lige så intense på skærmen.

samsung-odyssey-g8-g80sd-connections
Odyssey G8 har alle de tilslutninger, du behøver. USB-A-stikkene kan bruges direkte med f.eks. en USB-DAC. Foto: Samsung

Tilslutninger

G8 er godt udstyret med både HDMI 2.1 og DisplayPort 1.4, som sikrer støtte til bredt farverum og høj billedfrekvens i 4K. En interessant ekstra funktion er den indbyggede smart-menu med streamingtjenester, som kan være praktisk for nogle, men også en mindre irritation. Skærmen går nemlig ind i denne hovedmenu ved opstart, men det kan heldigvis deaktiveres i opsætningen. Specielt rart er det, at en fjernbetjening følger med, hvilket absolut ikke er standard for computerskærme.

Skærmen har også indbyggede højttalere, hvilket kan være praktisk i en kontorsituation. Lydkvaliteten er dog temmelig spinkel, så der er ingen grund til at lægge sit headset væk.

Annonce

Odyssey OLED G8 har indbygget USB-hub, hvilket øger alsidigheden. Tilslut USB-B-udgangen til en PC, og brug de to USB-A-porte til eksempelvis tastatur og mus, eller en printer. Tilslutter du en USB-DAC til en af dem, kan den også bruges med skærmen i Smart TV-tilstand. Og det er nyttigt, da skærmen mangler lydudgang.

Samsung-Odyssey-G8-G80SD-Destiny-2-4K-fps-2-scaled Samsung-Odyssey-G8-G80SD-Destiny-2-4K-fps-scaled
<
>
Med et tilstrækkeligt stærkt grafikkort kan du spille i 4K med mere end 120 fps. Foto: Geir Gråbein Nordby

Spektakulær billedekvalitet

Efter en uge med intensiv testning er der ingen tvivl om, at Samsung har leveret en skærm af meget høj standard. QD-OLED-teknologien giver en billedkvalitet, som skal opleves for at forstås fuldt ud. De dybe, uendelige sortniveauer får lyset til virkelig at “poppe” på skærmen og skaber en kontrast, som er umulig at opnå med traditionelle LCD-paneler.

Sammenlignet med tidligere QD-OLED-modeller, som eksempelvis den brede 49-tommers 32:9-skærm Odyssey G9 OLED, giver den højere opløsning på 32-tommeren faktisk et endnu mere spektakulært billede. Detaljerigdommen i 4K er imponerende, og pixeltætheden gør, at man undgår mange af de problemer, som tidligere OLED-skærme har haft, især når det gælder gengivelse af tekst.

Subpixelstrukturen på OLED, også QD-OLED, kan nemlig gøre, at tekst ser hakket og uskarp ud med mærkelige farveartefakter. Højere pixeltæthed mindsker problemet, og det er først og fremmest på dette område, at denne 32-tommer overgår sin lillebror G6, som har lavere opløsning og pixeltæthed, men ellers er næsten identisk, hvad angår billedkvalitet.

Baldurs Gate 3 graphics settings scaled
Baldur’s Gate 3 fungerer godt med billedindstillinger i høj kvalitet i 4K, afspillet på MacBook Pro M3 Max, takket være FSR, der dynamisk optimerer billedkvaliteten. Foto: Geir Gråbein Nordby

Gaming på et nyt niveau

Til gaming er denne skærm intet mindre end en åbenbaring. I testen kørte jeg Destiny 2 på en hjemmebygget PC med Intel i9-processor og RTX 3090-grafikkort. Med alle indstillinger sat til maksimal kvalitet i 4K-opløsning leverede spillet stadig mellem 120 og 130 FPS – en imponerende ydelse, der virkelig udnytter skærmens potentiale.

Selvom en opdateringsfrekvens på 240 Hz kan virke overdreven til 4K-gaming (de fleste spil vil aldrig nå disse niveauer med de nuværende grafikkort), giver det plads til fremtidige opgraderinger. Indtil videre er 120-144 Hz mere end nok til at give en fantastisk spiloplevelse i 4K, da de fleste alligevel vil have svært ved at se mere end ca. 50-60 billeder i sekundet.

Samsung Odyssey G8 (G80SD) Graphic test image
Billedkvaliteten er virkelig god lige fra kassen i grafisk tilstand. Det bliver endnu bedre efter kalibrering. Skærmen er stadig ikke så lysstærk som et LCD-panel. Foto: Geir Gråbein Nordby

Mere end bare gaming

Det, der virkelig adskiller Odyssey OLED G8 fra konkurrenterne, er dens alsidighed. QD-OLED-teknologien har tidligere ikke været ret god til kontorarbejde, især tekstbehandling, men 4K-opløsningen gør, at skrift ser meget skarpere ud. Man skal virkelig kigge godt efter for at lægge mærke til nogen misfarvning omkring sort skrift. Det er der stadig, fordi subpixel ikke matcher de sorte eller hvide skrifttyper. Det er mest tydeligt med hvid skrift på sort baggrund. Men det er altså et meget mindre problem på denne skærm, og jeg vil hævde, at skærmen er fuldt brugbar til tekstarbejde.

Samsung-Odyssey-G8-G80SD-smart-calibration-scaled Samsung-Odyssey-G8-G80SD-Graphic-Calibrated-scaled
<
>
Den indbyggede "Smart Calibration"-funktion bruger mobilens kamera, med et godt resultat for alle undtagen de allermest krævende grafikere. Foto: Samsung

Kalibrering

Til kreativt arbejde er skærmen også godt egnet. Selvom den ikke kan måle sig med professionelle grafiske monitorer, når det gælder nøjagtig farvegengivelse, ser den ganske godt ud i farvetilstanden ’Grafic’. Men sørg for at sætte lysstyrken til fuld styrke, da de fabriksindstillede farver er for blege. Samsung tilbyder desuden en “Smart Calibration”-funktion, som giver overraskende gode resultater. Til dette kræves en nyere Samsung-telefon eller iPhone, som så bruges som kolorimeter.

For de fleste vil dette være godt nok til grafisk design og videoredigering, selvom professionelle stadig vil foretrække dedikerede løsninger. Mit ankepunkt med kalibreringen er den meningsløse demovideo, der vises efter kalibreringen. Den er overbearbejdet og også i dårlig opløsning, og den ser faktisk meget mere udvasket ud efter kalibreringen end før. Selvom skærmen ellers ser bedst ud efter kalibreringen til alt andet end dette testbillede.

Samsung Odyssey G8 G80SD smart tv
Opsætningsmenuen minder mere om et Smart-TV end en traditionel PC-skærm, som nogle elsker, mens purister vil rynke på næsen. Foto: Samsung

Visse kompromisser

Det er værd at bemærke, at HDR-effekten på film og spil ikke er lige så slående på en OLED-skærm som på mere lysstærke LCD-skærme. Dette er en typisk afvejning med OLED-teknologi, og for de fleste anvendelser vil fordelene langt opveje denne begrænsning.

En anden udfordring er manglen på farveprofiler i standard kalibreringsværktøjer som Spyder og ColorChecker Display Pro. For de mest krævende brugere kan dette være en hindring, men Samsungs egen kalibreringsfunktion er et godt alternativ for de fleste.

CES-2024-Odyssey-OLED_dl5
Foto: Samsung

Konklusion

Samsung Odyssey OLED G8 (G80SD) er uden tvivl en imponerende skærm, der lever op til sin høje pris. Den kombinerer det bedste inden for gaming og kreativt arbejde på en måde, vi sjældent ser. For under 11.000 kroner får du en skærm, der ikke blot giver en enestående spilleoplevelse, men som også fungerer fremragende til kontorarbejde og kreative opgaver.

Sammenlignet med lillebroren G6 (G60SD) og konkurrenter som Asus ROG Swift PG27AQDM, leverer G8 mere for pengene, takket være større skærmflade og højere opløsning. Den overgår også Alienware AW3423DW med hensyn til billedkvalitet og alsidighed.

Er den prisen værd? For entusiaster, der ønsker det ypperste inden for både gaming og alsidig brug, er svaret et rungende ja. Samsung har simpelthen givet os en skærm, der sætter en ny standard indenfor sit prissegment.

Karakter
Samsung Odyssey OLED G8 (G80SD)
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Den nye OLED-konge

OLED-kvalitet med ekstrem hastighed

Stor gaming-lyd i lommen

Spektakulær gaming-skærm med QD-OLED

Den bedste håndholdte gaming-PC

Fantastisk skærm til gaming

Gaming du har råd til

Kongen af gaming-laptops

Skarp som en ragekniv

Guf for tastaturkrigere

Tjek det billede!

Omen Transcend 14 rammer rigtigt på det meste