TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

DUEL: Steam Deck vs. Nintendo Switch OLED

Kan Nintendo Switch endelig vippes af tronen?

To håndholdte konsoller burde kunne meget af det samme. Men Steam Deck og Nintendo Switch OLED er så forskellige, at du med sikkerhed vil hade én af dem.

Af / 21/04/2023 - 09:11
Steam Deck vs. Nintendo Switch OLED

Nintendo har defineret markedet for håndholdt gaming med Switch, og med god grund. Den nyeste model tilføjer en OLED-skærm, men ellers er den stadig den samme charmerende konsol, der siden 2017 er solgt i over 120 millioner eksemplarer.

Steam mener åbenbart ikke, at de kan forbedre på Nintendos løsninger, så de har besluttet sig for at lave en håndholdt løsning, der er mere PC end en konsol. Steam Deck er endt med at blive en filosofisk modsætning til Switch, og den appellerer til et HELT andet publikum.

Design og ergonomi

Har du mest brug for en altmuligmand eller en specialist?

Ved første øjekast ligner begge konsoller en 7-tommers touchskærm med controllere fastgjort til siderne. I virkeligheden er Nintendo Switch OLED langt mere en transformer, der har gemt finurlige løsninger i hver en krog. Der er en bred fod, så skærmen kan stå selv, og naturligvis den medfølgende dock, der sættes i dit TV og gør det ultranemt at få indholdet fra din Switch OLED op på skærmen.

Der er nærmest ingen steder, hvor du ikke kan få det maksimale ud af den. Når du tager controllerne i siden af, kan du enten sætte dem på en mere behagelig adapter eller bruge dem individuelt. De små controllere afslører ekstra knapper, når man tager dem af, hvilket betyder, at du kan inddrage sidemanden på en lang togtur. De har endda indbygget accelerometer og gyroskop, så du kan bruge dem som rat i Mario Kart og styre ved at dreje på selve controlleren. Ret sjovt.

Annonce
Steam Deck vs Nintendo Switch OLED
Selv om skærmen er samme størrelse, så er Switch mere kompakt i alle retninger. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Steam Deck er lidt mere what you see is what you get. Det er én skærm med controllere klæbet fast i siden. Og de kan ikke tages af. Du får en beskyttende taske med i købet, men ellers må du selv have pengepungen frem, hvis du vil have dockingstation og smarte controllere. Valve har endda designet en tilhørende dock, der kan sidde imellem din Steam Deck og din TV- eller PC-skærm. Det lægger lige 745 kroner ekstra til prisen, men som plaster på såret får du lidt ekstra kræfter ud af maskinen, når den er sat til docken. Helt op til 4K/60 Hz eller 1.440p/120 Hz på din tilsluttede skærm. En Switch i sin medfølgende dock må tage til takke med 1.080p/60 Hz.

Hvor Switch skal fleksibel, så satser Steam Deck hårdt på den håndholdte oplevelse. Det betyder knapper og haptisk feedback på topniveau. En god controller forsvinder i hænderne på en, og man tænker næsten ikke over, at den er til stede. Det er noget, Switch aldrig har kunne prale med.

Begge maskiner er plast-dominerede, hvilket hjælper på vægten og prisen. Med Switch har du desuden valget mellem nogle funky farver, hvilket desværre ikke er tilfældet for den store, grå Steam Deck.

Spilfilosofi

Er fysiske spil bedre end online? Måske finder du det uretfærdigt, at man ikke kan spille samme spil på flere konsoller uden at skulle købe det igen? Mange mener, at det er en uskik at skulle betale for online-gaming. Begge firmaet har haft disse overvejelser, og de har valgt vidt forskellige løsninger.

Med Steam Deck kan du forsætte med de spil, du allerede ejer på Steam, eller købe flere fra deres gigantiske shop. At spille online er selvfølgelig gratis. Hos Nintendo skal du godt nok ud og købe spil, der så kun virker til Switch, men du kan købe dem brugt eller bytte med dine venner. Det er fordelen ved spil, der fysisk skal proppes i maskinen. Hvis du vil spille mod andre online koster det ekstra, men Nintendo har revolutioneret oplevelsen af at spille med de andre i hjemmet. Hvilken filosofi, der fungerer bedst, kommer meget an på, hvem du spiller med, hvad du spiller, og hvordan du spiller.

Frihed eller trygge rammer?

Steam Deck byder på den største overraskelse, når det gælder styresystemet. Det er nemlig komplet åbent. Du kan i teorien installere lige det system, du vil. Som udgangspunkt får du et skræddersyet Steam OS. Du kan også få en helt traditionel hjemmeskærm, som du kender det fra en PC. Om det appellerer til dig, kommer meget an på dit nørdeniveau.

Der er ingen grænser for udfoldelsesmulighederne, men det kan også være uoverskueligt. Desuden er åbne systemer og computere jo ikke uden fejl, hvilket man i den grad skal være opmærksom på med Steam Deck.

Nintendo vælger den mere Apple-agtige tilgang, hvor du har et intuitivt, lukket styresystem, som guider dig igennem det meste. Færre fejl, men også låst. De har til gengæld selv udtænkt at hav af kreative løsninger og forskellige måder at bruge konsollen på. Du kan også fryde dig over det bagkatalog af gameboy-lyde, som Nintendo har implementeret overalt i Switch. Det er en rejse gennem barndommen at navigere i indstillingerne.

Switch og Steam Deck skærm
Forskellen er ikke gigantisk, men Steam Decks skærm har det bedste billede og fremstår dybere og mere detaljeret. Du er også mere herre over egne grafikindstillinger, end du er på Switch OLED. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Performance

Switch har altid overrasket med, hvor meget performance man kunne klemme ind i den. Den originale har efterhånden nogle år på bagen, men Nintendo virker selvsikre nok til kun at opgradere skærmen på deres nyeste model. Om det er nok til at holde konsollen relevant de næste par år? Det finder vi ud af.

Steam Deck har performance skrevet i panden, og det virker til at være et område, hvor de vil imponere nu og i fremtiden. Batteriet kan skiftes, og indmaden leverer kræfter på lige fod med en PlayStation 4, hvilket Switch ikke kommer i nærheden af. Men det er ikke nok at være en god sprinter, de store muskler skal stadig arbejde sammen med meget åben software og spil, der ikke er udviklet til maskinen. Er en holdbar konsol bedre end en uforudsigelig gaming-computer?

Gadgets og funktioner

Både Switch og Deck er testet med 64 gigabyte indbygget hukommelse, som kan udvides med et microSD-kort. Skærmstørrelsen er også 7 tommer på begge, men opløsningen er en smule bedre på Deck (1.280 x 800 vs. 1.280 x 720). Switch OLED bruger samme indmad som den gamle version, hvor Deck benytter en nyere og kraftigere CPU og GPU, hvilket er en af dens største fordele. 16 gigabyte RAM er også bedre end de 4 gigabyte, man får med Switch. Begge maskiner har heldigvis stadig en klassisk 3,5 mm indgang til hovedtelefoner, og dine hørepropper kan også forbindes.

Ifølge producenterne burde du kunne klemme 9 timers spilletid ud af Switch og 8 timer ud af Steam Decks (udskiftelige) batteri. Din batteritid på Steam Deck er dog meget afhængig af dine grafikindstillinger, så det kan være svært at regne med.

Begge kan naturligvis bruges tilsat strøm eller powerbank, hvilket giver begge lidt ekstra kræfter.

Steam Deck og Switch
Om du foretrækker den symmetriske eller asymmetriske opsætning af knapperne er vel efterhånden blevet et religionsspørgsmål. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Konklusion

Håndholdt gaming er kommet for at blive, og disciplinen bliver taget mere seriøst end nogensinde før. Udviklingen er ved at dele sig i to stier. Nintendo fortsætter med at perfektionere detaljerne på deres legesyge konsol, der virker til at kunne det hele og lidt til. Steam Deck udfordrer hele ideen om en lukket konsol og vil hellere sælge dig fremtidens håndholdte computer, som du med tiden kan skræddersy, som du vil.

Den ene maskines kryptonit er den andens force. Den ene er meget gennemtænkt, hvor den anden giver dig meget at tænke over. Hvilken vælger du?

Nintendo Switch OLED

Ældes som god vin eller gammel vin på nye flasker?

Den nye Nintendo Switch OLED er en gave til gameren på farten, og den bygger videre på den elskede Switch-formular. Men vær på vagt, den kan som kryptonit også være en svaghed.

Den charmerer med sit legende design og sine kreative løsninger, f.eks. de aftagelige controllere. Den er en glæde at bruge i hjemmet, og skærmen imponerer på farten. Analoge spil gør det nemt at købe brugt eller prøve sine venners. De eksklusive Nintendo-spil er næsten grund nok til at købe den.
Merpris for online-spil er en uskik. Til skydespil er knapperne og responstiden desværre ikke på et niveau, hvor man glemmer konsollen og lader sig suge ind i spillet.
Læs hele testen

Steam Deck (64 GB eMMC)

Den driver mig til vanvid – men jeg kan ikke lægge den fra mig!

Steam Deck ønsker at slå et slag for seriøs gaming på den håndholdte front. Og det betyder masser af performance, frustrerende fejl og unægtelig stort potentiale.

Utroligt kraftfuld. Konsollen kan give den mest vidunderlige og indlevende spiloplevelse, hvor verden omkring dig forsvinder. Folkene bag samt store online-fælleskaber arbejder aktivt på at gøre Steam Deck bedre og bedre. Systemet er åbent og kan behandles som en PC, hvilket giver dig en del muligheder for at tilpasse den, hvis du vil bruge tiden på det.
Det er stadig et work in progress, og kun få spil virker helt gnidningsfrit. I værste fald er der jævnligt uforklarlige crashes, som det kræver en del research og tests for at få til at gå væk. Det er ikke en konsol, du bare kan overlade til sig selv. Den kræver meget arbejde at få det bedste ud af.
Læs hele testen
Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse er udgivet i bl.a. Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler og Filmmagasinet Ekko. Lasse viste sig desværre at være en ret tarvelig akademiker, men til gengæld vældig god til at videreformulere de universelle sandheder, som holder ham vågen om natten: Såsom det faktum, at elbiler tit deler designfilosofi med gamerudstyr, og at Erna i krig har samme plot som Find Nemo. Hans primære besættelser er biler, kaffe, tech, design, og film.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Den nye OLED-konge

OLED-kvalitet med ekstrem hastighed

Stor gaming-lyd i lommen

Spektakulær gaming-skærm med QD-OLED

Den bedste håndholdte gaming-PC

Fantastisk skærm til gaming

Gaming du har råd til

Kongen af gaming-laptops

Skarp som en ragekniv

Guf for tastaturkrigere

Tjek det billede!

Omen Transcend 14 rammer rigtigt på det meste