TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Nintendo Switch OLED

Ældes som god vin eller gammel vin på nye flasker?

Den nye Nintendo Switch OLED er en gave til gameren på farten, og den bygger videre på den elskede Switch-formular. Men vær på vagt, den kan som kryptonit også være en svaghed.

Af / 21/04/2023 - 09:11
Nintendo Switch OLED

Home mener

  • Den charmerer med sit legende design og sine kreative løsninger, f.eks. de aftagelige controllere. Den er en glæde at bruge i hjemmet, og skærmen imponerer på farten. Analoge spil gør det nemt at købe brugt eller prøve sine venners. De eksklusive Nintendo-spil er næsten grund nok til at købe den.
  • Merpris for online-spil er en uskik. Til skydespil er knapperne og responstiden desværre ikke på et niveau, hvor man glemmer konsollen og lader sig suge ind i spillet.

Nintendo Switch behøver næppe en introduktion. Med over 120 millioner solgte eksemplarer har den sat standarden for moderne håndholdte konsoller. Switch er, som navnet antyder, mere en hybrid-konsol. Den er skabt til at både at være tilsluttet et TV, men samtidig være sin egen håndholdte konsol med indbygget skærm og controllere.

Den var en gamechanger for mange, der nu endelig kunne tage deres yndlingsspil ud i solen eller med på ferien. Hvor Switch før blev sammenlignet med stationære konsoller som Xbox og Playstation, er den nu kongen af sin egen genre af håndholdte konsoller.

Vi tester den nyeste Switch, der har fået tilføjet en OLED-skærm til festen, hvilket understreger, at håndholdt gaming ikke anses som et midlertidigt kompromis, der kun skal bruges, når du er væk fra dit TV.

Den nyeste model har stadig meget til fælles med den originale Switch fra 2017. Vi ser på, om topmodellen Switch OLED stadig er relevant på den håndholdte slagmark, som Nintendo længe har domineret.

Legesyg interaktion

Nintendos totempæl er tredelt. I den billigste ende har vi Switch Lite, som i praksis er en mindre version, der kun er til håndholdt brug. I midten har vi den originale og stadig populære Switch.

Annonce

Switch OLED indtager topplaceringen; her er den originale Switch blevet opgraderet med en ny 7-tommers 720p OLED-skærm, 64 gigabyte lager og forbedrede højttalere.

At den nye model er baseret på den almindelige Switch, er ikke nogen dårlig ting. Selv om dens software ikke er ny, er det stadig er en legesyg konsol, der belønner enhver form for interaktion. Hjemmeskærmen og indstillingerne er fyldt med klassiske gameboy-lyde, der sender en direkte tilbage til barndommen. Det er stadig charmerende i 2023, så hvorfor genopfinde det?

De to controllere på siden (Joy-Cons) tages af, når skærmen sættes til TV’et. Herefter kan de sættes på en plastikholder, der forvandler de flade Joy-Cons til en mere behagelig og ergonomisk controller.

Når du fjerner dem fra Switch’en, afsløres to ekstra knapper på toppen af controllerne. Det afslører, at de kan bruges som to små individuelle controllere. Det er især fantastisk til Mario Kart, hvor også det indbyggede accelerometer og gyroskop gør det ekstra sjovt at race rundt mod dine venner. En genial og kreativ løsning, der giver følelsen af værdi for pengene, samt at hver en splint af maskinen gemmer på lidt magi.

At have alt det nødvendige udstyr ved hånden er især praktisk, hvis du kører i tog eller flyver. Du behøver ikke huske en masse ekstraudstyr for at involvere din sidemakker. Den forbedrede stander sørger også for, at turbulens ikke vælter konsollen, hvilket er en bekymring på den standard Switch.

Nintendo Switch OLED dockingstation
Den fylder ikke meget på skrivebordet, og den lader, opbevarer og tilslutter nemt, så hvad mere kunne man ønske sig? (Foto: Lasse Torp Hansen)

Selve dockingstationen, som bruges til at forbinde konsol og TV er slank, minimalistisk og har de rette porte, inklusiv LAN. Den er perfekt til at oplade, beskytte og opbevare din konsol, hvilket gør hele molevitten endnu mere praktisk i hverdagen, da du kan have din Switch boende i docken, indtil du skal have den med ud af døren.

Imponerende spilbibliotek

Ligesom med de fleste andre konsoller skal man købe spil udviklet specifikt til konsollen. Nintendo har taget et fantastisk valg om at tilbyde fysiske spil, hvilket gør det nemt at shoppe brugt eller bytte med venner. Du har naturligvis også muligheden for at downloade spil fra deres butik til din konsol eller dit SD-kort. Det bedste fra begge verdener.

Ikke alle spil findes i en version til Switch, så selve spilbiblioteket er måske en dealbreaker for dig. Efterhånden er udbuddet blevet ret stort, og selv spritnye spil, såsom Hogwarts Legacy, kan findes på shoppen.

Hvis du elsker AAA-spil med hurtigt gameplay og vild grafik er du nok nødt til at sætte forventningerne lidt ned. Ikke meget, men lidt. Der er grænser for, hvilke spil en maskine på størrelse med en kort digtsamling kan trække.

Som et massivt plaster på såret har Nintendo valgt at inkludere en del ældre perler i deres samling, hvilket vil sige, at du måske endelig får spillet Skyrim eller Doom 3. Man får lyst til at prøve nye spil, man ellers ikke ville have overvejet, hvis man havde alle spil at vælge imellem.

Nintendo er jo selv spiludbyder, og deres spil er derfor som skræddersyede til konsollen. Spil, der kun virker på én bestemt konsol er i min verden en uskik, men Nintendos spilkatalog er næsten grund nok til at købe maskinen. Faktisk er Mario Kart 8 næsten grund nok til at købe maskinen.

Der er virkelig lagt kræfter i at gøre maskinen og Nintendos spil sociale, men mest for dem, der fysisk sidder sammen. Hvis du vil spille online, kræver det et betalt abonnement. Ret irriterende for en konsol, som er lavet til at blive brugt uden for hjemmet.

Switch spil
Nintendos egne spil er nærmest grund nok til at købe konsollen, og du kan planlægge hele fester omkring spil som Mario Kart 8. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Byggekvalitet

Byggekvaliteten er en af konsollens svage sider, og knapperne er dens største udfordring. De små Joy-Cons føles billige, hvilket de desværre ikke er, hvis du skal ud at købe nye.

Plastikken generer mig ikke, og du kan sikkert tabe dem, uden at de går i stykker. De føles bare mindre charmerende end resten af konsollen, og du er trods alt i kontakt med dem hele tiden.

Knapperne føles desværre utilfredsstillende at trykke på, og de runde joysticks har svært ved at fange mindre bevægelser. Det er tydeligt i skydespil, hvor små justeringer konstant er nødvendige.

Et godt værktøj lægger man ikke mærke til, men her bliver man desværre nogle gange taget ud af spiloplevelsen. Sammenligner man med controllere fra PlayStation eller Xbox, så føles Switch meget primitiv.

Ergonomien er heller ikke fantastisk, det er trættende i længden, hvis du bruger konsollen håndholdt. Heldigvis har Switch OLED en udfoldelig stander, der gør det muligt at sætte den på bordet. Så kan du bruge adapteren, der samler dine Joy-Cons til en mere traditionel controller. Alternativt kan du købe mere komfortabelt udstyr, enten fra Nintendo eller en tredjepart.

Nintendo Switch OLED kvalitet
Med adapteren er ergonomien langt bedre, men udfordringen med knapperne er den samme.
(Foto: Lasse Torp Hansen)

Performance

Der er ikke meget fysisk plads inden i en Switch, og det er virkelig imponerende, hvor mange nye spil der kan køres på den. Med den nye OLED-skærm er spillene også markant flottere end på den gamle, og sætter man den op til sit TV, hopper kvaliteten fra 720 til 1.080 pixel. Mange har naturligvis et 4K TV, men jeg klager nu ikke. Jeg kunne ikke finde noget at sætte fingeren på i grafikken, hverken på TV eller som håndholdt. Levende farver og intenst mørke. Præcis som man ønsker det af en OLED-skærm.

Den nye skærm gør det svært at vælge den OLED-løse version, medmindre din Switch kun sjældent forlader sin holder. Den nye skærm bringer succesfuldt konsollen ind i dette årti. Især på Nintendos egne spil føles konsollen kompromisløs. Batteritiden er stadig som den originale model på op til 9 timer, så du mister ikke dyrebar strøm ved opgraderingen. Ladetiden også stadig 3 timer.

Men bare fordi et spil kan spilles på konsollen, betyder det ikke, at det kører på højst mulige niveau. Med spil som Borderlands 2, der udkom tilbage i 2012, kører det meget som på en PlayStation 3. Det er ikke en hån, jeg har virkelig nydt Borderlands 2 på PS3, og at kunne få den slags kræfter i en håndholdt konsol er meget imponerende. Man ligger dog mærke til responstiden, der lader vente en smule på sig. Selve skærmen kan håndtere op til 60 frames per second (FPS), hvilket vil sige, at skærmen kan vise op til 60 billeder i sekundet. Det er mere end nok til de fleste, og rigeligt også til spil med fuldt drøn på. Højere FPS kræver meget mere af konsollen, så mange spil, inklusive Borderlands 2, må nøjes med 30 FPS.

Desværre tiltrækker responstiden sig negativ opmærksomhed i skydespil, der lader til at være konsollens kryptonit. Der går lidt for lang tid, fra man bevæger styrepinden, til konsollen reagerer.

Med en bedre controller ville det være et langt mindre problem. De små knapper er svære at lave små, hurtige justeringer på, hvilket bidrager til følelsen af ikke at kunne sigte præcist. Det bliver til rigide og utilfredsstillende små ryk tættere og tættere på fjenden. En PlayStation 3 har samme langsomme responstid (og 30 FPS), men man glemmer det hurtigt, da controlleren gør det nemt at lave forudsigelige, flydende bevægelser.

Generelt bør man ikke frygte, at maskinen ikke kan klare mosten. De sælger trods alt ikke spil, den slet ikke kan håndtere. FPS-spil er bestemt den største udfordring. Det er værd at læse anmeldelser af de individuelle spil, inden man køber dem.

Nintendo Switch anmeldelse
Den lille, flade konsol passer ind overalt. Utroligt praktisk, hvis ens skrivebord altid roder. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Konklusion

Nintendo Switch er stadig relevant, og den nye skærm gør spillene smukkere end nogensinde før. Konsollen bruger kreativitet og charme til at gøre svaghederne ved håndholdt gaming til styrker, hvilket især kan mærkes, når man spiller Nintendos egne spil. Hvis hovedmålet er at spille hæsblæsende skydespil på farten, bliver man skuffet over responstiden, FPS’en og ikke mindst kvaliteten af knapperne, der ganske enkelt er langt fra, hvad vi er vant til at se på moderne konsoller.

At Switch overhovedet kan sammenlignes med moderne konsoller vidner om, hvor imponerende en maskine vi taler om. Det er en konsol, der nemt kan anbefales til rigtig, rigtig mange mennesker.

Karakter
Nintendo Switch OLED
Premium

Også i denne test:

Steam Deck (64 GB eMMC)

Den driver mig til vanvid – men jeg kan ikke lægge den fra mig!

Steam Deck ønsker at slå et slag for seriøs gaming på den håndholdte front. Og det betyder masser af performance, frustrerende fejl og unægtelig stort potentiale.

Utroligt kraftfuld. Konsollen kan give den mest vidunderlige og indlevende spiloplevelse, hvor verden omkring dig forsvinder. Folkene bag samt store online-fælleskaber arbejder aktivt på at gøre Steam Deck bedre og bedre. Systemet er åbent og kan behandles som en PC, hvilket giver dig en del muligheder for at tilpasse den, hvis du vil bruge tiden på det.
Det er stadig et work in progress, og kun få spil virker helt gnidningsfrit. I værste fald er der jævnligt uforklarlige crashes, som det kræver en del research og tests for at få til at gå væk. Det er ikke en konsol, du bare kan overlade til sig selv. Den kræver meget arbejde at få det bedste ud af.
Læs hele testen
Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse er udgivet i bl.a. Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler og Filmmagasinet Ekko. Lasse viste sig desværre at være en ret tarvelig akademiker, men til gengæld vældig god til at videreformulere de universelle sandheder, som holder ham vågen om natten: Såsom det faktum, at elbiler tit deler designfilosofi med gamerudstyr, og at Erna i krig har samme plot som Find Nemo. Hans primære besættelser er biler, kaffe, tech, design, og film.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Den nye OLED-konge

OLED-kvalitet med ekstrem hastighed

Stor gaming-lyd i lommen

Spektakulær gaming-skærm med QD-OLED

Den bedste håndholdte gaming-PC

Fantastisk skærm til gaming

Gaming du har råd til

Kongen af gaming-laptops

Skarp som en ragekniv

Guf for tastaturkrigere

Tjek det billede!

Omen Transcend 14 rammer rigtigt på det meste