TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Steelseries Arctis Nova Pro Wireless

Teknologisk overflødighedshorn

Steelseries’ topmodel har faktisk alle de features, man kan komme i tanke om at bede om.

Af / 31/10/2022 - 12:00
Steelseries Arctis Nova Pro Wireless

Home mener

  • Rigtig glimrende lyd. Styreboksen samler op til fire lydkilder. Byggekvaliteten modsvarer prisen.
  • Dyrere end de fleste gaming headsets. Hvis du vil have RGB-lys, skal du vælge en af standardmodellerne, frem for Pro.

Danske Steelseries har gang på gang vist os, at gaming-udstyr ikke behøver at ligne legetøj. Firmaet har lavet masser af headsets i ’voksent’ design – og i en kvalitet, der har giver mindelser om hi-fi-hovedtelefoner. Da jeg for tre år siden testede topmodellen Arctis Pro Wireless, gik jeg endda så vidt som til at sige, at det var svært at komme i tanke om noget, der kunne gøres bedre. Men det kunne Steelseries’ ingeniører godt …

Steelseries Arctis Nova Pro Wireless er topmodellen i den nye Arctis Nova-serie, der erstatter Arctis-serien. Som ’pro-model’ er der kælet ekstra for detaljerne. Hovedbøjlen er af metal i stedet for plastic, og ørepuderne er store og bløde og beklædt med kunstlæder. Ligesom for tidligere Steelseries-headsets er designet afdæmpet og elegant. Hvilket kan oversættes til sort-i-sort. Hvis man ønsker et mere personligt udtryk, kan de runde magnetiske dæksler på ørekopperne og bæreremmen under hovedbøjlen udskiftes med varianter i kraftige farver.

arctis nova pro wl black roto right mic out
Der er ikke meget spræl over designet. Hvilket tiltaler anmelderen i høj grad. (Foto: Steelseries)

Hvis du gerne vil have blinkende RGB-lys, der følger takten på lydsporet i dine spil, skal du ikke vælge Arctics Nova Pro Wireless, da det er helt uden lyseffekter. Det kan man til gengæld finde på flere andre medlemmer af Arctis Nova-familien.

Alsidig kontrolboks

Headsettet er trådløst, men der medfølger en lille kontrolboks til at sætte på skrivebordet, hvor man kan styre de op til tre lydkilder, der kan tilsluttes. Boksen har to USB-C-indgange til lyd fra computer eller konsol, samt en analoge minijack-indgang, der kan bruges med ældre konsoller uden USB-forbindelse. En enkelt drejeknap og et OLED-display klarer alle indstillinger, valg af lydkilder og lydstyrkeregulering. Det er forholdsvis overskueligt, men kontrolboksen er næsten for lille og for lav til, at betjeningen virker behagelig.

arctis nova pro wl black receiver roto left
Kontrolboksen er den geniale del af pakken. Den kan håndtere op til tre kablede lydkilder, samt Bluetooth. (Foto: Steelseries)

Lyden overføres trådløst mellem headset og kontrolboks. Det sker med Steelseries’ egen trådløse 2,4 GHz-standard. Forbindelsen er i praksis uden forsinkelse. Og den er i 24-bit / 48 kHz-opløsning.

Annonce

Boksen har desuden indbygget oplader for batteriet til headsettet. Man får to batterier med, og det ene batteri kan oplades, mens det andet sidder i headsettet. På den måde løber man aldrig tør for strøm. I hvert fald kun i de sekunder, der tager at skifte batteri. Et batteri rækker til ca. 20 timers brug, afhængigt af, om man bruger støjreduktion eller ej.

El Train 3
Når du trænger til frisk luft, kan Arctis Nova Pro Wireless bruges som trådløs hovedtelefon. (Foto: Steelseries)

Kan bruges som hovedtelefoner

Ud over kablede forbindelser kan man også parre Bluetooth-lydkilder, som mobiltelefoner, med styreboksen. Og endelig kan man parre selve headsettet med mobilen, så man kan bruge det som trådløs hovedtelefon på farten.

Mikrofonen sidder på en – meget – blød og fleksibel svanehals, der kan skydes helt ind i venstre ørekop.

Læs også Spillyd i luksusklassen Hvad får man, når man lægger en tusse ekstra på bordet for et gaming-headset? Først og fremmest får man bedre lyd.

Indbygget støjreduktion

Steelseries Arctis Nova Pro Wireless har indbygget elektronisk støjreduktion (ANC), så du kan slippe for at blive distraheret af andre spillere omkring dig. Skulle du alligevel have lyst til at følge med i snakken i teamet, er der også en transparency mode, hvor lyden fra omgivelserne sendes ind i ørekopperne ved hjælp af mikrofonerne.

arctis nova pro wl black life person mic
Pro-versionen af Arctis Nova-serien er fyldt med luksusdetaljer. (Foto: Steelseries)

Steelseries er ikke først med ANC til gaming. Men systemet fungerer (undskyld!) lydefrit, og i kombination med de øvrige features, herunder 360-graders surroundlyd og trinløs indmiksning af chatlyd er Steelseries Arctis Nova Pro Wireless et af de mest avancerede gaming headsets til dato.

Styresoftwaren til Arctis Nova-serien hedder GG, og lyddelen hedder Sonar. Sidstnævnte giver mulighed for at tilpasse lyden, både til hvert enkelt spil og en generel tilpasning til headset og personlig smag. Til hver indstilling har man en 10-bånds parametrisk equalizer til rådighed! Altså en EQ-funktion, hvor man for hver af de 10 reguleringer kan vælge arbejdsfrekvens, båndbredde og niveau. Det er en ekstremt fleksibel regulering! Ud over dette kan frekvensgangen på mikrofonen justeres med en 10-bånds grafisk equalizer. Sonar understøtter selvsagt virtuel surroundlyd i 7.1 kanaler.

Velopløst og ren lyd

Alle de mange features og finesser ville ikke være til megen nytte, hvis ikke lydkvaliteten matchede ambitionsniveauet. Men det gør den. Lyden er velopløst og klar, og bassen er dyb og kraftig, men stadig tør. Mellemtonen er lidt mere fremhævet end på hi-fi-hovedtelefoner, men lyden er ren, og det gør det lettere at høre små bevægelser omkring dig. Hvis du foretrækker en mindre markant mellemtone, kan dette justeres med den førnævnte parametriske equalizer.

Få andre gaming headsets er så dyre. Men ingen af dem er så alsidige. (Foto: Steelseries)

Konkurrenter

Få andre headsets er lige så dyre som Arctis Nova Pro Wireless, så antallet af ligeværdige konkurrenter er tilsvarende begrænset. Audeze Mobius har endnu bedre lyd og dertil den unikke virtuelle højttalerlyd. Men det er kablet og ikke nær så fleksibelt. Bang & Olufsen Portal PC er lige så luksuriøst, men har langt færre features – og koster endnu mere.

Læs også Det lækreste gaming-headset Bang & Olufsens luksus-headset/hovedtelefoner findes nu i en udgave til PC og PlayStation.

Konklusion

Steelseries Arctis Nova Pro Wireless udfordrer grænserne for gaming-headsets. Ikke alene på kvalitet, men også på pris. Antallet af endnu dyrere gaming-headsets, vi har mødt, kan tælles på én hånd. Heldigvis er pengene ikke brugt på forgyldte kabler med isolering af økologisk alfehår. De er brugt på det mest omfattende sæt af features, jeg hidtil har set på et gaming-headset. Sidst, men ikke mindst er selve headsettet så lækkert udført, at kun Bang & Olufsen kan gøre det bedre. Det gør alt i alt Steelseries Arctis Nova Pro Wireless til et oplagt valg, hvis du søger efter det bedste og mest alsidige gaming-headset uden smålig skelen til prisen.

Karakter
Steelseries Arctis Nova Pro Wireless
High End
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Den bedste håndholdte gaming-PC

Fantastisk skærm til gaming

Gaming du har råd til

Kongen af gaming-laptops

Skarp som en ragekniv

Guf for tastaturkrigere

Tjek det billede!

Omen Transcend 14 rammer rigtigt på det meste

Den vildeste Razer Blade

Den næste ”Slim" evolution af PlayStation 5 er klar

Fem vindere

Bedre end Asus til samme pris?