annonse
annonse
annonse

Test: MacBook Pro 15″ 2018

MacBook Pro 15″ 2018
MacBook Pro 15″ 2018

Den sejeste vi har testet

Prisen er afskrækkende, men der er intet at udsætte på ydelsen fra Apples stærkeste bærbare.

Plus
Jorder konkurrenterne på ydelse, skærmen er fantastisk, og touchpad’en er enorm. Professionelle brugere kan næppe ønske sig mere. Bundsolid kvalitet.
Minus
Opgradering har sin pris, mange har brug for USB-C-adaptere, og der er ikke plads til en kortlæser.

Når man er blevet færdig med diskussionen om Mac eller pc og har bestemt sig for, at en Mac er det bedste valg, er det næste spørgsmål selvfølgelig: Hvilken Mac?

Den stationære iMac er fremragende på skrivebordet og fås i versioner, der passer til alt fra familiebrug til seriøst professionelt arbejde med processor- og grafikintensive opgaver.

Det samme gælder de bærbare Mac’er, kaldet MacBooks, men de professionelle har aldrig haft en sejere maskine til rådighed end årets nye 15 tommers MacBook Pro.

Mens MacBook Air er den mest prisgunstige Mac for studerende, og MacBook 12” den mest handy rejse-skrive-surfe-alt-muligt-maskine, er Pro-udgaverne i 13 og 15 tommers størrelse det bedste valg til krævende brugere.

Allersejest er 15-tommeren med sekskerners processor, som vi tester her.

Touch Bar med Touch ID er et tveægget sværd. Nogle elsker den, andre kan ikke se pointen. (Foto: Apple)

Konfigurérbar

Det er faktisk topmodellen blandt Apples bærbare, også prismæssigt. For mens den nye udgave af 15-tommeren starter på 21.500 kroner, koster denne version det dobbelte. Og så har vi ikke engang valgt udgaven med 4 terabyte SSD-lager, der lægger endnu et bundt tusindkronesedler oven i prisen.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Man kan vælge en basisudgave af både 13- og 15-tommeren og konfigurere efter behov. Vores testmaskine har krydset alt, hvad der er sejt (og dyrt), af på listen og er den vildeste bærbare Mac nogensinde.

Kernen i maskinen er en hexa-core Intel Core i9-processor, der kører på 2,9 GHz clock-frekvens – op til 4,8 GHz med boost – og er makset ud med 32 gigabyte hukommelse. Den har også en Radeon Pro 560X grafikprocessorer med 4 gigabyte hukommelse og 2 af de maksimalt 4 terabyte SSD-lagring, som det er muligt at klemme ind i maskinen.

Her skal det indskydes, at MacBook Pro ikke kan opgraderes. Man må vælge processor, hukommelse og lagerkapacitet, før man bestiller den. Bagefter er det for sent.

Superb skærmkvalitet

Mac’en har, hvad der formentlig er markedets bedste skærm på en bærbar. Det 15 tommer store IPS-panel har P3-farverum, som kan vise flere farver end almindelig RGB, og True Tone, der justerer lysstyrken – op til 500 nit – og hvidbalancen til omgivelserne.

Billedkvaliteten skal ses for at forstås. Billeder i Capture One eller Photoshop er knivskarpt gengivet, og farvebalancen er så god, at man sjældent savner skærmkalibrering.

Med undtagelse af lidt genskin og en efter min mening alt for bred skærmramme er der intet at sætte en finger på her.

Læg mærke til den store touchpad. (Foto: Apple)

Tilslutninger

Over markedets største og måske bedste trackpad er der 65 taster i fuld størrelse. De har ikke den bedste vandring selv for en bærbar, men de er langt bedre at skrive på end tidligere MacBook-tastaturer. Man vænner sig hurtigt til den korte vandring, men de kunne med fordel have været lidt mere støjsvage.

Det er næppe alle, der kan se nytten af touch-fladen over tastaturet. Den erstatter F-tasterne på et almindeligt tastatur og viser f.eks. mindre nyttig info såsom faner i browseren, men kan også vise de gamle F-taster.

Det fine ved Touch Bar, som Apple kalder den, er at den kan konfigureres til de fleste kendte programmer. Eller apps, som de siger. Så kan man have hurtigtaster på den smalle touch-stribe, som for nogle i hvert fald kan lette visse arbejdsopgaver.

Yderst til højre er der en fingeraftrykslæser, som både kan låse computeren op fra dvale (ved opstart skal man indtaste password) og bekræfte betalinger med Touch ID, som det hedder. Ligesom på en iPhone.

Når man løfter på maskinen, bliver man nemt forbavset over, hvor let den er i forhold til størrelsen. På siderne sidder der fire USB-C-porte med Thunderbolt 3, der understøtter overførselshastigheder på op til 40 gigabit i sekundet. Til sammenligning understøtter USB 3.0 op til 5 Gbit/s.

Alt gøres med USB-C her. Opladning, tilslutning af ekstern 4K-skærm via HDMI og alt andet, som man har behov for at slutte til en computer. Der er også en 3,5 mm hovedtelefonudgang på højre side for dem, der ikke har trådløse hovedtelefoner eller har brug for at få lyd i eksterne højttalere.

De indbyggede højttalere er forbløffende gode. Lyden er klar og tydelig, og der er endda et vist minimum af bas her, hvilket gør den acceptabel til miksning af musik.

USB-C-portene understøtter Thunderbolt 3 med op til 40 Gbit/s. (Foto: Apple)

Støjsvag

Konfigurerer man en Mac med så ekstreme specifikationer som her, så er det, fordi den skal udføre tunge opgaver. Det betyder gerne meget varmeudvikling og dermed blæserstøj. Men denne maskine støjer kun moderat med blæserne på fuld kraft.

Renderingsopgaver eller eksport af 4K-video fra Final Cut satte efterhånden gang i blæserne, som gradvis blev mere og mere hørbare. Men aldrig generende.

Bærbart kraftværk

Det er klart den kraftigste bærbare computer, vi har testet. Ikke kun fordi den scorer 5.205 i single-core-testen i Geekbench 4 og 21.120 i multi-core-testen, men også fordi den kører opgaver i Photoshop og Capture One (batch-processering), og Final Cut X (eksport) meget hurtigere end en 13 tommers dual-core MacBook Pro fra 2017.

Den tangerer faktisk den hurtigste iMac, vi har testet. Dog ikke iMac Pro, der kører floating point-beregninger med flere kerner langt hurtigere.

Mac’en er ikke først og fremmest en spilmaskine og ligger et stykke bag de sejeste gaming-laptops på grafikydelse i spil. Men den klarer fint at køre f.eks. T-Rex-testen i GFXBench på 3.351 frames on-screen.

Den er stor, men forbavsende let. (Foto: Apple)

I brug

Egentlig er det alt for akademisk at tale om ydelse i form af tal. Gamere bør hellere se efter en rendyrket spilmaskine, og studerende kan klare sig med en Mac til en tredjedel af prisen. Men professionelle, der har brug for en bærbar computer til videnskabelig databehandling eller foto- og videoredigering, vil finde den hellige gral i MacBook Pro med sekskerners processor.

Den frygtede fremdriftsvisning i Photoshop bevæger sig med sneglefart på en dual-core MacBook, når man starter en opgave, men her flyver den af sted og er færdig på rekordtid.

Rendering i After Effects går næsten lige så hurtigt som på en iMac Pro, og tiden brugt på import og eksport til og fra Final Cut Pro X reduceres med mellem 20 og 50 procent sammenlignet med førnævnte 13 tommers dual-core MacBook Pro fra sidste år.

Benchmark-tests viser en ydelse, vi sjældent har set magen til. (Foto: Apple)

Konklusion

Alene muligheden for 32 gigabyte hukommelse er en velkommen opgradering for mange. Læg hertil sekskerners processering, hurtigere bus-hastighed og markedets bedste skærm, og du har et kraftværk af en arbejdsmaskine, som er bygget til at holde. Den løser krævende opgaver bedre end alt andet, vi har testet, og professionelle foto- og videografer kan næppe finde en bedre bærbar computer.

Men alting har sin pris. Apple tager sig godt betalt for hukommelse og lagerplads på deres maskiner, og den her er ingen undtagelse.

 

Når man er blevet færdig med diskussionen om Mac eller pc og har bestemt sig for, at en Mac er det bedste valg, er det næste spørgsmål selvfølgelig: Hvilken Mac? Den stationære iMac er fremragende på skrivebordet og fås i versioner, der passer til alt fra familiebrug til seriøst professionelt arbejde med processor- og grafikintensive opgaver. Det samme gælder de bærbare Mac’er, kaldet MacBooks, men de professionelle har aldrig haft en sejere maskine til rådighed end årets nye 15 tommers MacBook Pro. Mens MacBook Air er den mest prisgunstige Mac for studerende, og MacBook 12” den mest handy rejse-skrive-surfe-alt-muligt-maskine, er Pro-udgaverne i 13 og 15 tommers størrelse det bedste valg til krævende brugere. Allersejest er 15-tommeren med sekskerners processor, som vi tester her. [caption id="attachment_83801" align="alignnone" width="678"] Touch Bar med Touch ID er et tveægget sværd. Nogle elsker den, andre kan ikke se pointen. (Foto: Apple)[/caption]

Konfigurérbar

Det er faktisk topmodellen blandt Apples bærbare, også prismæssigt. For mens den nye udgave af 15-tommeren starter på 21.500 kroner, koster denne version det dobbelte. Og så har vi ikke engang valgt udgaven med 4 terabyte SSD-lager, der lægger endnu et bundt tusindkronesedler oven i prisen. Man kan vælge en basisudgave af både 13- og 15-tommeren og konfigurere efter behov. Vores testmaskine har krydset alt, hvad der er sejt (og dyrt), af på listen og er den vildeste bærbare Mac nogensinde. Kernen i maskinen er en hexa-core Intel Core i9-processor, der kører på 2,9 GHz clock-frekvens – op til 4,8 GHz med boost – og er makset ud med 32 gigabyte hukommelse. Den har også en Radeon Pro 560X grafikprocessorer med 4 gigabyte hukommelse og 2 af de maksimalt 4 terabyte SSD-lagring, som det er muligt at klemme ind i maskinen. Her skal det indskydes, at MacBook Pro ikke kan opgraderes. Man må vælge processor, hukommelse og lagerkapacitet, før man bestiller den. Bagefter er det for sent.

Superb skærmkvalitet

Mac’en har, hvad der formentlig er markedets bedste skærm på en bærbar. Det 15 tommer store IPS-panel har P3-farverum, som kan vise flere farver end almindelig RGB, og True Tone, der justerer lysstyrken – op til 500 nit – og hvidbalancen til omgivelserne. Billedkvaliteten skal ses for at forstås. Billeder i Capture One eller Photoshop er knivskarpt gengivet, og farvebalancen er så god, at man sjældent savner skærmkalibrering. Med undtagelse af lidt genskin og en efter min mening alt for bred skærmramme er der intet at sætte en finger på her. [caption id="attachment_83803" align="alignnone" width="678"] Læg mærke til den store touchpad. (Foto: Apple)[/caption]

Tilslutninger

Over markedets største og måske bedste trackpad er der 65 taster i fuld størrelse. De har ikke den bedste vandring selv for en bærbar, men de er langt bedre at skrive på end tidligere MacBook-tastaturer. Man vænner sig hurtigt til den korte vandring, men de kunne med fordel have været lidt mere støjsvage. Det er næppe alle, der kan se nytten af touch-fladen over tastaturet. Den erstatter F-tasterne på et almindeligt tastatur og viser f.eks. mindre nyttig info såsom faner i browseren, men kan også vise de gamle F-taster. Det fine ved Touch Bar, som Apple kalder den, er at den kan konfigureres til de fleste kendte programmer. Eller apps, som de siger. Så kan man have hurtigtaster på den smalle touch-stribe, som for nogle i hvert fald kan lette visse arbejdsopgaver. Yderst til højre er der en fingeraftrykslæser, som både kan låse computeren op fra dvale (ved opstart skal man indtaste password) og bekræfte betalinger med Touch ID, som det hedder. Ligesom på en iPhone. Når man løfter på maskinen, bliver man nemt forbavset over, hvor let den er i forhold til størrelsen. På siderne sidder der fire USB-C-porte med Thunderbolt 3, der understøtter overførselshastigheder på op til 40 gigabit i sekundet. Til sammenligning understøtter USB 3.0 op til 5 Gbit/s. Alt gøres med USB-C her. Opladning, tilslutning af ekstern 4K-skærm via HDMI og alt andet, som man har behov for at slutte til en computer. Der er også en 3,5 mm hovedtelefonudgang på højre side for dem, der ikke har trådløse hovedtelefoner eller har brug for at få lyd i eksterne højttalere. De indbyggede højttalere er forbløffende gode. Lyden er klar og tydelig, og der er endda et vist minimum af bas her, hvilket gør den acceptabel til miksning af musik. [caption id="attachment_83804" align="alignnone" width="678"] USB-C-portene understøtter Thunderbolt 3 med op til 40 Gbit/s. (Foto: Apple)[/caption]

Støjsvag

Konfigurerer man en Mac med så ekstreme specifikationer som her, så er det, fordi den skal udføre tunge opgaver. Det betyder gerne meget varmeudvikling og dermed blæserstøj. Men denne maskine støjer kun moderat med blæserne på fuld kraft. Renderingsopgaver eller eksport af 4K-video fra Final Cut satte efterhånden gang i blæserne, som gradvis blev mere og mere hørbare. Men aldrig generende.

Bærbart kraftværk

Det er klart den kraftigste bærbare computer, vi har testet. Ikke kun fordi den scorer 5.205 i single-core-testen i Geekbench 4 og 21.120 i multi-core-testen, men også fordi den kører opgaver i Photoshop og Capture One (batch-processering), og Final Cut X (eksport) meget hurtigere end en 13 tommers dual-core MacBook Pro fra 2017. Den tangerer faktisk den hurtigste iMac, vi har testet. Dog ikke iMac Pro, der kører floating point-beregninger med flere kerner langt hurtigere. Mac’en er ikke først og fremmest en spilmaskine og ligger et stykke bag de sejeste gaming-laptops på grafikydelse i spil. Men den klarer fint at køre f.eks. T-Rex-testen i GFXBench på 3.351 frames on-screen. [caption id="attachment_83802" align="alignnone" width="678"] Den er stor, men forbavsende let. (Foto: Apple)[/caption]

I brug

Egentlig er det alt for akademisk at tale om ydelse i form af tal. Gamere bør hellere se efter en rendyrket spilmaskine, og studerende kan klare sig med en Mac til en tredjedel af prisen. Men professionelle, der har brug for en bærbar computer til videnskabelig databehandling eller foto- og videoredigering, vil finde den hellige gral i MacBook Pro med sekskerners processor. Den frygtede fremdriftsvisning i Photoshop bevæger sig med sneglefart på en dual-core MacBook, når man starter en opgave, men her flyver den af sted og er færdig på rekordtid. Rendering i After Effects går næsten lige så hurtigt som på en iMac Pro, og tiden brugt på import og eksport til og fra Final Cut Pro X reduceres med mellem 20 og 50 procent sammenlignet med førnævnte 13 tommers dual-core MacBook Pro fra sidste år. [caption id="attachment_83805" align="alignnone" width="678"] Benchmark-tests viser en ydelse, vi sjældent har set magen til. (Foto: Apple)[/caption]

Konklusion

Alene muligheden for 32 gigabyte hukommelse er en velkommen opgradering for mange. Læg hertil sekskerners processering, hurtigere bus-hastighed og markedets bedste skærm, og du har et kraftværk af en arbejdsmaskine, som er bygget til at holde. Den løser krævende opgaver bedre end alt andet, vi har testet, og professionelle foto- og videografer kan næppe finde en bedre bærbar computer. Men alting har sin pris. Apple tager sig godt betalt for hukommelse og lagerplads på deres maskiner, og den her er ingen undtagelse.  
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på MacBook Pro 15″ 2018
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Skærm: 15,4″ LED-belyst IPS med P3-farverum

Opløsning: 2880 x 1800, 220 ppi

Processor: 2,9 GHz Intel Core i9 hexa-core, turbo boost op til 4,8 GHz

Hukommelse: 32 GB 2400 MHz DDR4

Lager: 2 TB SSD

Grafik: Radeon Pro 560X m. 4 GB GDDR5

Tilslutninger: 4 x Thunderbolt 3/USB-C, 3,5 mm hovedtelefonudgang

Batteri: 10 timer trådløst, 30 dages dvale

Mål og vægt: 1,55 x 34,93 x 24,07 cm / 1,83 kg

Andet: Touch Bar med touch-ID, 87 W oplader (USB-C)

Web: apple.com/dk

Pris: 41.279,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Samsung slår sine folder

Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.

Test
Nokia 8.1

Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her

Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.

High end-weekend i Aarhus

Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.

Dyk med droner

Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.

Test
Datacolor SpyderX Pro

Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom

Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.

Test
SteelSeries Stratus Duo

Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp

Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.