TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 4 digitalkonvertere

Suveræn streaming med DAC

Her er fire digitalkonvertere, der hæver lydkvaliteten af streamet musik til næste niveau.

Af / 23/12/2014 - 00:01
4 digitalkonvertere

Det er ikke så underligt, at de gamle musikformater er bukket under et efter et. For hvad skulle kunne hamle op med at have millioner af sange lige ved hånden?

Før i tiden, hvis man var træt af Bruce Springsteen og f.eks. ville høre lidt Tjajkovskij, dykkede man ned i pladesamlingen og bladrede frem til den klassiske sektion. Som selvfølgelig var ordnet alfabetisk efter, hvad dirigenten havde fået til middag den dag. Når indspilningen endelig var fundet, var det på med filthandskerne, pladen ud af hylsteret, blæse to gange på den, kaste lidt salt over skulderen for at afværge ridser og placere nålen på pladen med rystende hånd.

Intet under, at vinylskiverne måtte give fortabt over for de digitale cd’er, der bare skulle møde op for at erobre musikverdenen. Ingen ridser og ingen skratten. Det eneste problem var, at alle ens cd’er nu lå strøet ud over gulvet, fordi man havde skiftet fra den ene til den anden efter at have hørt højst en hel sang på hver, når det nu var så let at springe mellem numrene.

Streaming tager over
I vores moderne tidsalder, hvor vi nærmest er neurologisk forbundet til internettet, er vi færdige med de fysiske stenalderformater (undtagen de af os, der stadig er indlagt på hi-fi-plejehjemmet). I stedet får vi musikken som direkte indsprøjtning fra luften.

Det har aldrig været lettere at finde sin yndlingsmusik – det være sig the Boss, the King of Rock, the Man in Black eller the Queen of Soul. De kommer alle  sammen flyvende gennem luften ved et knaptryk for at redde os fra hverdagens trummerum.

Annonce

Det eneste, det har kostet os – og det kan Robert Johnson skrive under på – er vores sjæl. Den lydmæssige. For det første har Mr. MP3 og hans mange fætre gjort alt for at suge livskraften ud af musikken. For det andet – og endnu vigtigere – er meget af det udstyr, der anvendes til at streame musik, omtrent lige så godt for lydkvaliteten som asbest er for indeklimaet.

En stor del af problemet er de begrædelige indbyggede digitalkonvertere (DAC’er), hvis opgave er at forvandle det digitale signal til analog elektricitet, som forstærkeren og derefter højttalerne kan forstå.

Løsningen
Men her kommer den gode nyhed: Det er let at gøre noget ved! Uanset om du foretrækker at styre musikken fra pc, smartphone eller ekstern medieafspiller, så kan det digitale lydsignal tappes fra kilden, før den når at gøre noget forkert, og sendes igennem en digitalkonverter, der gør et ordentligt stykke arbejde med at konvertere det fra digitalt til analogt, inden det fortsætter til stereoanlægget i stuen.

Tænk på det som hi-fi-anlæggets svar på en bypass-operation!

Musikformatets kvalitet
Det bedste resultat opnås ved at streame musik med god opløsning i form af tabsfri cd-kvalitet eller endnu højere. Så sørg for, at din dyrebare cd-samling er rippet i et tabsfrit eller ukomprimeret format. Det samme gælder købt, downloadet musik.

Abonnerer du på en streaming-tjeneste, skal du vide, at den eneste abonnementstjeneste i Skandinavien, der indtil videre tilbyder tabsfri lyd, er WiMP. Deezer er dog også på vej. Spotify og resten af slænget har reduceret lydkvalitet i form af MP3, Ogg Vorbis og andre formater. Men lyden er alligevel god nok til, at kvaliteten af det øvrige udstyr afgør det endelige udfald.

Og det er en vigtigt pointe. For selv om alle er enige om, at skidt lyd ind (MP3 osv.) giver skidt lyd ud – en digitalkonverter kan ikke fikse et ødelagt signal – så har lyden fra komprimerede formater meget at vinde ved ikke at blive yderligere kvæstet af en dårlig DAC. Med andre ord: En god DAC kan altid betale sig.

Som en bonus kan mange af dem også bruges til at koble tv’et digitalt til stereoanlægget og få bedre lyd fra tv og film.

Fire løsninger
Her har vi fundet fire forskellige digitalkonvertere, beregnet til lidt forskellige brugere. Fælles for dem er, at de har til formål at gøre konverteringsarbejdet så godt som muligt. De har alle som minimum optisk digitalindgang for at kunne afkode signalet fra en ekstern medieafspiller (eller et tv), og alle undtagen én har USB-indgang til pc/Mac. Men tilslutningsmulighederne varierer, og priserne ligeså.

Den billigste er Musical Fidelity V90-DAC. For prisen på en IKEA-lænestol får man her en digitalkonverter, der både ser godt ud og er udstyret med alt, hvad man behøver af digitalindgange, også USB for tilslutning af pc og Mac. High-end til hverdagspris, hævder Musical Fidelity selv.

Endnu mere spændende – og dobbelt så dyr – er Arcam airDAC, som bl.a. kan kobles trådløst til hjemmenetværket og streame musik fra mobiltelefonen eller iTunes gennem luften via AirPlay.

Har du en forstærker med balancerede indgange og måske et par gode hovedtelefoner, så bør YBA WD202 eller Hegel HD12 friste. De er omtrent ens udstyret med digitalindgange – også USB – og de har balancerede udgange samt hovedtelefon-udgang. Fordi de har variabel volumenkontrol, kan de til og med kobles til et par aktive højttalere eller direkte til en effektforstærker.

Hegel HD12 er i øvrigt testens dyreste og koster med et prisskilt på 7.000 kroner.

Testudstyr
Til testen har vi brugt en MacBook Pro med musikprogrammet Audirvana Plus. Det giver mulighed for bit-perfect afspilning af alle musikfiler, uanset opløsning. Computeren blev sluttet til digitalkonverterne med USB-kabel og videre til forforstærkeren Hegel P30 (40.000 kroner) og to H30 effektforstærkere (80.000 kroner stykket). Højttalerne til lejligheden var Vienna Acoustics Liszt (90.000).For at kunne skelne DAC’erne bedst muligt fra hinanden har vi brugt dyre kabler, bl.a. AudioQuest Coffee USB-kabel, samt netfilter (In-Akustik Reference Power Bar) til alle komponenter i kæden. Effekten af dette kan diskuteres, og det er ikke noget, vi uforbeholdent anbefaler at bruge en masse penge på, men det hjælper lidt, og vi ville gerne gøre så meget som muligt for lettere at kunne skelne imellem produkterne.

YBA WD202

Harmoniske toner

Denne DAC kombinerer et lækkert ydre og mange funktioner med musikalsk topkvalitet.

Lyden er rigtig god, især med balanceret tilslutning. Konverteren kan anvendes som digital forforstærker, og der er både hovedtelefon-udgang og fjernbetjening. Desuden er vi forelsket i udseendet.
Konverteren lyder ikke lige så godt med ubalanceret tilslutning. Hovedtelefon-udgangen er okay, men heller ikke mere.
Læs hele testen

Musical Fidelity V90-DAC

Silkelyd til bomuldspris

Musical Fidelity har haft held med det kunststykke at give en antydning af high-end lyd i en yderst overkommelig indpakning.

Tættere på lydmæssig pose og sæk kommer man næppe i denne prisklasse. Konverteren har en opløsning, som vi til prisen næppe har set magen til, og musikken præsenteres befriende luftigt.
Dyrere konvertere har som regel mere power og dynamik.
Læs hele testen

Hegel HD12

DAC med næsten alt

For første gang har Hegel en konverter med hovedtelefon-udgang. HD12 lyder også forrygende.

Usædvanlig potent og dynamisk lyd kombineret med flot dybde og åbenhed. Hovedtelefon-udgang lyder rigtig godt, og DAC’en kan også bruges som digital forforstærker.
Den lille, kedelige fjernbetjening bliver let væk mellem sofapuderne. Lydstyrken kan ikke styres på selve DAC’en, hvilket begrænser brugervenligheden på skrivebordet. Der findes kraftigere hovedtelefon-forstærkere.
Læs hele testen

Arcam airDAC

Streamer gennem luften

Arcams airDAC griber lydsignalet ud af den blå luft og omdanner det til musik.

Når man først er begyndt at streame lyden trådløst, vil man nødig tilbage til kabler. Konverteren håndterer de trådløse lydsignaler godt, og musikken lyder neutralt og ærligt.
Vi savner lidt gnist og engagement. Intet skiller sig ud, og musikken lyder i det hele taget lidt fladt. Vi savner også USB-indgang til pc og Mac.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget

High-end i sværvægtsklassen

Kompromisløs lyd i lommen

Total kontrol

Her er Denons løsning på Sonos-kaosset