TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: Auralic Vega

Musikken mellem tonerne

Ingen i denne prisklasse skildrer rummet i lydbilledet som Auralic Vega, der understreger, at der også er musik mellem tonerne.

Af / 25/08/2014 - 16:09
Auralic Vega

Lyd & Billede mener

  • Auralic tager pusten fra os fra start til slut. Usædvanlig opløste toner og kontante rytmer. Balancerer hele lydbilledet på mageløs vis! Forskellige filterindstillinger giver mange muligheder.
  • Ikke rigtig noget, ud over at et så sejt produkt gerne måtte have haft hovedtelefon-udgang. Men så var det hurtigt blevet endnu dyrere!

Auralic Vega

Auralic Vega opsampler det digitale signal til hele 1,5 MHz med 32 bit strenge, for at skubbe digital støj længst muligt op i frekvens og gøre plads til et super blidt analogt filter.

Vælg imellem fire forskellige filterindstillinger: Nr. 1 giver den fladeste frekvenskurve, nr. 2 ruller forsigtigt af i toppen, nr. 3 er optimeret til at minimere ekko og forhåndsekko (bedre timing!) og ruller samtidig noget af toppen. Og nr. 4 gør meget det samme som nr. 3, men er justeret til at lyde bedst muligt i de fleste sammenhænge. Bemærk, at afrulning i toppen ikke er hørbart på signaler med højere opløsning end 48 kHz, da afrulningen starter langt over, hvad øret kan høre.
Via USB tager DAC’en imod alle opløsninger helt op til 32 bit/384 kHz (DXD) og understøtter desuden DSD i højeste opløsning (128 gange så høj sample-rate som cd).

Brugervenlighed
Displayet viser al information, som man har brug for, og DAC’en styres let med den medfølgende fjernbetjening.
Jeg kan egentlig ikke lide at have så mange filtervalg, da jeg bliver siddende og hører forskellige stykker musik og er i tvivl om, hvad jeg bedst kan lide. Jeg sad længe og skiftede mellem de forskellige filterindstillinger, før jeg endelig landede på indstilling nr. 4. Lydbilledet bliver mere udstrakt, mens timingen i rytmerne sidder som støbt.

Ellers er DAC’en let at bruge, bortset fra at den ved en enkelt lejlighed havde lidt problemer, da jeg havde lavet en spilleliste med forskellige opløsninger. Her stoppede den op, når den skulle skifte opløsning. Løsningen var at slukke og tænde den igen, og så fungerede det fint.

Annonce

Lydkvalitet
Auralic lyder så musikalsk, at det er næsten er umuligt at tænke på andet end musikken. Bækkenerne på Daft Punks “Game of Love” i 24 bit/88,2 kHz er super luftige, og stortrommen slår hårdt og hurtigt. Lydbilledet er luftigt som helium, og lydlandskabets “molekylære” opbygning kan nærmest sanses på mikroniveau.

DAC’en lyder hårrejsende opløst. Jazztrompeten på “Stille, stille kommer vi” med Hoff Ensemble i 24 bit/192 kHz er luftig og samtidig direkte, mens lyden af percussion breder sig ud i rummet. Kontrabassen ligger i bunden på den mest naturlige måde, mens Unni Wilhelmsens stemme aldrig har lydt smukkere.
Det mest imponerende er, hvordan Auralic Vega får mig til at lytte imellem tonerne. Jeg ved godt, at det er en kliché, men sådan må det beskrives. For imellem alt, hvad der foregår, er stilheden så markeret, at det næsten er skræmmende.

Tag Tori Amos’ “Flavor”. Det store Bösendorfer-flygel med den ekstra oktav i bassen baner sig vej i undergrunden, samtidig med at DAC’en kan tie stille, når den skal. Strygerintroen lyder stort, men når Tori begynder at synge, er det, som om der aldrig har været bedre plads for hende at boltre sig på.

Konklusion
Auralic Vega er utrolig opløst. Alt er på plads, fra bunden til toppen af frekvensregisteret, og ethvert signal stopper og starter, når det skal. Den er ikke helt så skarp i toppen som Bryston og ikke helt så rå i bassen som Electrocompaniet, men den totale balance og opløsning er helt fantastisk.

Hvis man skal have noget bedre end Vega, bliver det hurtigt meget dyrt. Den tager det digitale arbejde dødsens alvorligt og kan placeres i et hvilket som helst anlæg og lyde magisk.

Også i denne test:

Bryston BDA-2

Ophøjet sandhed

Digitalkonverteren fra Bryston er blandt de mest detaljerede og opløste i klassen.

Bryston lyder super opløst og distinkt hele vejen, med overlegent detaljeniveau og et gigantisk lydbillede.
Fjernbetjening er (dyrt) ekstraudstyr, og volumenkontrol er en mangelvare.
Læs hele testen

Electrocompaniet ECD 2

Med knyttet næve

Her er den strammeste og mest potente bas, vi har hørt i lang tid. Det hele balanceres med flotte toner opad også.

Sjældent har vi hørt en digitalkonverter med så sej bas. Lydbilledet er samtidig både stort og balanceret, også i overtonerne.
Der mangler kun de sidste mikronuancer i toppen, for at Electrocompaniet jorder hele banden.
Læs hele testen

ASUS Xonar Essence III

Ambitiøs topmodel

Computerproducenten ASUS prøver at få fodfæste i hi-fi-industrien med deres dyreste – og bedste – digitalkonverter nogensinde.

Ægte dual-mono DAC med udsøgt hovedtelefon-forstærker. Basregisteret lyder usædvanlig kontant, og DAC’en kan drive så at sige alle hovedtelefoner.
Det er først og fremmest opløsning i overtonerne, der mangler her.
Læs hele testen

Naim DAC-V1

Meget for pengene

Naims bidrag er en kompakt digitalkonverter med fjernbetjening, variabel volumen og hovedtelefon-udgang. Og den lyder flot.

Meget veludstyret og har endda indbygget hovedtelefon-forstærker. DAC-V1 har fuld kontrol over lydbilledet, især i mellemtone-registeret. Glimrende til prisen!
Lydbilledet kunne godt være større.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget