TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 6 trådløse mikroanlæg

Trådløse mikroanlæg

Her er de lydanlæg, din smartphone har ventet på.

Af / 03/11/2014 - 06:00
6 trådløse mikroanlæg

Med trådløs lydoverførsel kan du afspille musik fra alverdens musikbiblioteker direkte fra lænestolen. Alt, hvad du behøver, er en mobiltelefon eller tablet og et af anlæggene i denne test. Enkelte streaming-tjenester er endda begyndt at tilbyde digital musik i ægte cd-kvalitet, så man kan smide cd-afspilleren ud. En del af anlæggene i denne test har dog også cd-afspiller for at være på den sikre side.

Før i tiden rynkede folk på næsen af tanken om at bruge mobilen som lydkilde. Lydkvaliteten var simpelthen for dårlig til, at musikinteresserede kunne tage det alvorligt.

Sådan er det ikke længere, for med tilstrækkelig høj opløsning på musikfilerne og digital overførsel til anlægget kan mobilen give store musikoplevelser. Det samme kan en computer eller tablet selvfølgelig; begge dele fungerer fremragende som lydkilde. Men god lyd afhænger af kvaliteten af anlægget. Det er nemlig stadig sådan, at både forstærker og højttalere skal være af ordentlig kvalitet.

Bedre kvalitet fra mikro-stereoanlæg
Trådløs lyd fra mobilen kan man få med en dejlig lille rejsehøjttaler eller en anden placeringsvenlig Bluetooth-højttaler. Men hjemme i stuen eller i sommerhuset har man brug for noget bedre. Her kan et mikroanlæg være det perfekte kompromis, hvis målet er god lyd til en acceptabel pris, uden at det fylder alt for meget.

For det første giver det at adskille højttalere og elektronik et helt andet lydbillede. Ved at placere højttalerne med nogle meters mellemrum – f.eks. i en bogreol, men hellere på stativ – får man et bredt og åbent lydlandskab, samtidig med at ekstra membranmateriale lettere kan fylde rummet med lyd. For det andet har mikroanlæggene gerne en kraftigere forstærker, hvilket gør, at det lyder mere afslappet ved høj volumen.

Annonce

Hvis du ikke vil have et stort stereoanlæg med ditto højttalere, og desuden forbeholder dig retten til ikke at blive fuldstændig blanket af, så er et mikroanlæg et glimrende valg.

Kriterier og udstyr
Ud over separate højttalere og trådløs musik fra smartphone, tablet eller computer har vi sat som kriterium, at anlægget ikke må koste svimlende mange penge. Det dyreste her (Marantz + Boston) er ikke ligefrem billigt med en pris på over 8.000 kroner, men med tanke på udstyret er det langt billigere, end det kunne have været. Hvis du ikke vil bruge så mange penge, kan du også finde noget til under 5.000 kroner.

Det øvrige udstyr varierer en del. Nogle anlæg har cd-afspiller, og nogle har digitale indgange. Nogle har radio, i så fald også DAB og DAB+. Det gælder Sony, Yamaha og Marantz, og der findes også en variant af Panasonic-anlægget med digital radio, men det er ikke det, vi har testet. Mange er også gået over til at styre med mobiltelefonen via en app.

Sådan testede vi
Alle anlæggene blev testet med højttalerne placeret på gulvstativer ca. 30 cm fra bagvæggen, hvilket er tæt nok til at få lidt fylde fra bagvæggen, som den slags mikroanlæg normalt er beregnet til. Vi brugte ikke bogreoler og vil fraråde det, fordi de giver resonans og maskerer musikken.

Vores musikkilde var en iPhone 5, som blev koblet til via netværk eller Bluetooth, afhængigt af hvilken type tilslutningsmuligheder anlægget har.

Anlæggene fra NAD og Bowers & Wilkins samt Marantz og Boston har ikke kabler med i prisen. For at udgangspunktet skulle være ens, brugte vi samme type tynde kobberledninger til højttalerne, som følger med de andre anlæg. For at få et lidt bedre lydbillede anbefaler vi dog at bruge et par hundrede kroner på højttalerkabler.

NAD D3020 + Bowers & Wilkins 686 S2

Ægte hi-fi

NAD og Bowers & Wilkins giver ægte hi-fi-oplevelse med stor, luftig og neutral lyd.

Musikken præsenteres i et stort og opløst lydbillede, der til tider er en drøm at lytte til. Især stemmegengivelsen er fremragende med neutral klangbalance og et bredt stereoperspektiv.
Højttalerne skriger efter en endnu bedre forstærker. Det kan lyde lidt fladt og livløst, når man skruer op, og bassen har brug for mere kraft for at blive mere livlig. Bluetooth kan give udfald.
Læs hele testen

Marantz M-CR610 + Boston Acoustics A 25

Perfekt allround-anlæg

Spækket med funktioner og forbindelsesmuligheder og ikke mindst fantastisk lydkvalitet er det her klassens bedste anlæg.

Anlægget har rigtig god baskontrol og lyder sejt, når man spiller højt. Desuden er opløsningen god nok til at få overtonerne og nerven i musikken med. Føj hertil den lange udstyrsliste, og vi har en vinder.
Cd-receiveren fra Marantz kan parres med endnu bedre højttalere end Boston Acoustics A 25, som er dette anlægs svageste led.
Læs hele testen

Sony CMT-SBT300WB

Fejlskud uden bas

Sony er i vælten for tiden med mange gode lyd- og billedprodukter. Desværre er dette minianlæg ikke et af dem …

Testens billigste anlæg har rigtig gode tilslutningsmuligheder. Med cd-afspiller, DAB-radio, USB og trådløs tilslutning er Sony-anlægget udrustet til lidt af hvert.
Generelt flad og uengagerende lyd uden nævneværdig bas gør, at vi hellere vil anbefale at lægge nogle ekstra kroner i et bedre lydsystem.
Læs hele testen

Philips DS9830

Lækre lydskabninger

Philips’ højttalere med diskanten på en stilk er et stiligt alternativ til traditionelle minianlæg. Men de koster også.

Philips DS9830 er både sjove at se på og medrivende at lytte til. De giver en varm, fyldig lyd med masser af bas, god stemmegengivelse og et åbent, præcist lydbillede. Med AirPlay og Spotify Connect får man nem adgang til en verden af musik.
Prisen er høj, og lyden har sine begrænsninger. Det kan let komme til at lyde lidt hårdt og stresset, hvis man fristes til at spille for højt. Uden indbygget radio eller cd kræver det, at man har en mobil eller computer som kilde.
Læs hele testen

Yamaha MCR-N560D

Behagelige toner

Med Yamaha bag lydpulten er hyggestunden garanteret.

Musikken lyder varm og fyldig, uden at bassen bliver træg af den grund. Her er god snert, og Yamaha forfører med frodige vokaler og naturlig klang. DAB-radio og cd-afspiller trækker op.
Vi kunne godt tænke os lidt flere kræfter, så man kunne spille højere, før det begynder at skurre. Desuden er lydbilledet ikke så luftigt som på de bedste, og dybbassen er selvfølgelig begrænset.
Læs hele testen

Panasonic SC-PMX9

Perfekt balance

Panasonic er ikke det første mærke, vi tænker på, når det gælder gode mini hi-fi-systemer, men den opfattelse måtte vi genoverveje efter at have hørt dette anlæg!

SC-PMX9 har god byggekvalitet, nem fjernbetjening og fine tilslutningsmuligheder. Lydgengivelsen er meget overbevisende med rig og fyldig bas, som får musikken til at swinge.
Opløsning og detaljegrad i diskanten er ikke så fremtrædende som på de bedste, men giver alligevel en behagelig, afrundet lydsignatur.
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget