TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 8 bærbare DAB-radioer

Bærbare digitalradioer

En transportabel radio er ikke bare en uudtømmelig kilde til nyheder og underholdning, men også en glimrende streaming-højttaler.

Af / 14/08/2015 - 06:00
8 bærbare DAB-radioer

I Norden har streaming taget over som det foretrukne medie til afspilning af musik. Millioner af os bruger mobiltelefonen som musikafspiller, enten med hovedtelefoner eller med musikken streamet til anlægget. Eller til en trådløs højttaler.

Derfor er det kun naturligt, at radioerne også har fået streaming. Ikke kun af radioudsendelser – der holder stand som det største streaming-medie – men også fra mobiltelefonen. For med Bluetooth kan man skifte fra sit yndlingsprogram til sin yndlingssanger eller -gruppe med et enkelt knaptryk. Derfor har de fleste radioer i dag indbygget Bluetooth, så de også kan fungere som trådløs højttaler for mobilen. Eller tablet’en.

En bonus ved streaming er, at man kan streame radio og podcasts via apps på telefonen og vælge og vrage blandt mere end 200.000 internet-radiostationer.

Der er rigtig mange radioer at vælge imellem. De fleste af dem har FM, DAB og DAB+, og i nogle tilfælde også netradio, Spotify Connect og Bluetooth.

 

Annonce

Det har vi testet

I denne test har vi valgt bærbare, batteridrevne digitalradioer, der alle har trådløs streaming via Bluetooth.

Vi har lagt vægt på bærbarhed, brugervenlighed og lydkvalitet, men også på tilslutningsmuligheder. For det er rart at kunne koble et par hovedtelefoner til ud over at streame musik fra sin smartphone eller tablet. Næsten alle radioerne i testen kan desuden sluttes til stereoanlægget i stuen. Så får man endnu bedre lyd, og selv monoradioer giver i så fald stereolyd.

 

Hvad skal man kigge efter?

Det er lige så meget et spørgsmål om, hvad man skal lytte efter: God lyd ved tale eller musik. Tjek, at radioen har de tilslutningsmuligheder, du har brug for. Bluetooth til streaming, hovedtelefoner, ekstra højttalere eller line-udgang til anlægget.

Er den nem at bruge, og kan stationerne gemmes i en hukommelse? Kan den bruges med batterier? Er den lille nok til at være rigtig transportabel, og er den nem at bruge? Kan man se, hvad der sker på displayet, når radioen står i sollys ude på terrassen?

Oppslag I

Fire hurtige spørgsmål om DAB-radio

Hvad er DAB+?

DAB (Digital Audio Broadcasting) er digital broadcast af lyd. Kan også bruges til billeder og video, men den foreløbige protokol er digitale radioudsendelser. Komprimering af signalet muliggør datastrømme på op til 384 kbit/s, men det er sjældent, der sendes DAB over 160 kbit/s. Til sammenligning har en cd en datastrøm på 1411 kbit/s.

 

Hvad er der af fordele og ulemper ved DAB+?

En af fordelene ved DAB+ er muligheden for at sende mange frekvensblokke, hvilket giver større kapacitet i sendenettet end FM-radio. Den digitale overførsel giver ingen hørbar susen, selv ved meget lav signalstyrke. Der kan også laves programmer i egne sendeblokke i en kort periode, f.eks. OL-radio, VM-radio osv.

Der er plads til langt flere kanaler i DAB, og udbuddet kan derfor blive meget større end med FM. De fleste DAB-radioer har automatisk søgning og programmering af stationer med et knaptryk. Ligesom en FM-radio.

 

Hvordan er dækningen?

I Norge er DAB-dækningen næsten 100 procent af de beboede områder, og flere radiokanaler findes kun på DAB. I Danmark er den 95 procent, mens Sverige har lagt DAB-radio på is på ubestemt tid. Men også i Sverige sælges der FM-radioer, som har DAB og DAB+, så de både kan bruges med det eksisterende FM-net og et eventuelt DAB-net.

Det er vigtigt, at man vælger en modtager med DAB+, for den anvender AAC+ kodning af lydsignalet, som teknisk set kan give bedre lyd end almindelig DAB, men DAB+ er ikke bagudkompatibelt med DAB uden plus. Derfor sælges de fleste radioer i dag med modtager til både DAB og DAB+ – ud over FM-radio.

 

Hvornår kan jeg smide mine FM-radioer ud?

Hvis du har god DAB-dækning, kan du trygt skifte dine gamle FM-radioer ud med DAB-radioer nu. Stort set alle radioapparater, der sælges i dag, har både DAB/DAB+ og FM-radio. FM-sendenettet lukkes gradvis fra 2017 i Norge og 2019 i Danmark, så der er god tid. Husk at aflevere brugte radioer på en genbrugsstation eller i den forretning, hvor du køber dine DAB/FM-radioer.

POP Duo

Nem og billig

Til prisen burde denne stereoradio fra POP være et kup. Det er den ikke.

Overskuelig betjening og let at bruge.
Alt for tynd lyd og anæmisk dynamik.
Læs hele testen

Pure Evoke D2 Mio

Skuffende lyd

Pure kan lave digitalradioer bedre end de fleste, men selv de bedste kan ramme ved siden af.

Veludstyret og mulighed for batteridrift.
Slap og uengagerende lyd uanset lydkilde.
Læs hele testen

Pinell GO+

Veldesignet rejseradio

Pinells radio kan spille højere, end den ser ud til, og er en fremragende bærbar højttaler til musik-streaming.

Knaldgod lyd uanset lydkilde og meget lang batterilevetid. Med Bluetooth-streaming fra mobilen kan den også bruges som trådløs højttaler.
Skærmen er for mørk.
Læs hele testen

Radionette Solist

Strålende solist

Med attraktivt design og god lyd gør denne model ikke Radionette-navnet til skamme.

Rigtig god lyd og fin brugervenlighed til en rimelig pris.
Lidt for stor til at være i tasken.
Læs hele testen

Sony XDR-S60DBP

Misser på det vigtigste

Store knapper og flot display kan ikke klare skærene for Sonys radio, der har for dårlig lyd.

En af de nemmeste radioer at bruge.
Svag dynamik og tynd lyd.
Læs hele testen

Sandstrøm Juice Portable

Udholdende streaming-radio

Den lille radio med det rammende navn kan spille i over et døgn, før batteriet skal oplades igen.

Lille og let med perfekte rejse-egenskaber i form af lang batterilevetid.
Lidt for lidt saft i lyden.
Læs hele testen

Sangean WFR-29C

Trådløs verdensradio

Sangeans model er især til dem, der kan lide at høre udenlandske radiostationer.

Meget veludstyret med netradio, farveskærm og Spotify.
Lidt for uldent og uklart lydbillede ved musik.
Læs hele testen

Tivoli Audio PAL+ BT

Kompetent følgesvend

De små Tivoli-radioer skuffer sjældent. Med testens bedste lyd bliver det heller ikke denne gang.

Kompakt og brugervenlig digitalradio med streaming, god batterilevetid og fornem lyd.
Testens højeste pris.
Læs hele testen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget

High-end i sværvægtsklassen

Kompromisløs lyd i lommen

Total kontrol

Her er Denons løsning på Sonos-kaosset