TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: Amarra for Tidal

Bedre lyd fra streaming

Amarra for Tidal er alle pengene værd for dem, der er mere end gennemsnitligt optaget af god lyd.

Af / 23/02/2016 - 06:00
Amarra for Tidal

Lyd & Billede mener

  • Gør lyden fra Tidal HiFi mere raffineret, giver bedre dynamisk kontrast og rigere klang. God pris.
  • Træg reaktionstid, når man navigerer, starter afspilning og skifter album, artist eller sang.

Siden musik-streaming begyndte for alvor med Spotify for nogle år siden, er der dukket utallige streaming-tjenester op. Spotify er stadig størst med over 75 millioner brugere, men efter at Apple købte Beats Music og kastede sig over musik-streaming, er Apple Music blevet en stor nummer to.

I den sammenhæng er Tidal – tidligere kendt som WiMP – ikke så store. Men de har fået en die-hard fanskare blandt audiofile, fordi de tilbyder musikken i såkaldt cd-kvalitet. Eller 16 bit PCM, som det hedder, hvis man skal være lidt teknisk.

Besøger man en hi-fi-butik eller en hi-fi-messe, eller læser hi-fi-pressen, nævnes Tidal stadig oftere. Du finder ikke nogen high-end producenter, der demonstrerer deres udstyr med musik fra Spotify. De bruger næsten alle sammen Tidal HiFi.

Det gør vi også. Grunden er, at vi slipper for at slæbe rundt på cd’er, vi kan have musikken lettilgængelig på Mac’en, og det går lynhurtigt at søge efter albums, artister og sange. Og når man lever af at bedømme lydkvalitet, er kvaliteten fra Tidal HiFi klart at foretrække frem for Spotify og Apple Music.

For mens de andre streamer musikken i komprimerede formater, som kompromitterer lydkvaliteten, lyder musikken bedre med Tidal, fordi de bruger de samme ukomprimerede lydfiler, som man finder på cd’er. Bare konverteret til tabsfri 16 bit/44,1 kHz FLAC-filer.

Annonce

Men for nogle er det heller ikke nok.

(Foto: Producent)
Med mobil-app’en slipper du for at skulle hen til Mac’en, hver gang du skal skifte sang, album eller artist. (Foto: Producent)

Sonic Studio hedder et firma, der til daglig laver software til studiebrug, f.eks. cd-mastering. Men de var tidligt ude med en musikafspiller-app, der erstattede iTunes, og ved hjælp af deres egen algoritme og en avanceret equalizer lovede de bedre lyd fra musikken på Apples tjeneste.

Nu har de så kastet sig over Tidal og lavet Amarra for Tidal.

 

Ikke helt problemfrit

Den ligner Tidal-app’en til computere meget, men læner sig op ad Tidal-abonnementet, som man må have ved siden af. App’en er ikke særlig dyr – 40 dollars (knap 280 kroner) er ikke alverden for en app, og hvis den får musikken fra Tidal til at lyde endnu bedre, er det en lav pris at betale for musikfans med kræsne ører.

(Foto: Producent)
Amarra-app’en ligner – ikke uventet – Tidal-app’en meget, men navigation er mærkbart langsommere. (Foto: Producent)

Amarra-app’en kan downloades og bruges gratis i 30 dage, før man skal købe en licens. Det er tid nok til både at lære den at kende og at finde ud af, om forskellen i lydkvalitet er stor nok til at retfærdiggøre udlægget.

Man behøver ikke at starte Tidal for at bruge Amarra-app’en. Første gang man åbner Amarra, skal man indtaste konto-oplysninger for sit Tidal HiFi-abonnementet og derefter vælge scanning af Tidal-biblioteket og sine spillelister. Her støder man på det ene af ​​to problemer med Amarra-app’en.

Selv om det er muligt at vælge en basal scanning, der kun tager de senest afspillede albums, spillelister og sange med, er det smartere at vælge den komplette scanning. Så lægges alt ind i Amarra-app’en og er senere tilgængeligt, uden at man hele tiden skal søge efter artister og albums. Ulempen er, at det tager meget lang tid at scanne det hele.

Men det er umagen værd. Ellers tager det længere tid at indlæse albums og sange.

Det betyder dog ikke, at sorgerne er forbi. For selv efter den dybtgående scanning er Amarra-app’en langsommere end Tidal selv til at hente og loade albums og starte og skifte mellem sange. Der er altid en lille forsinkelse, når man klikker. Enten vænner man sig til det, eller også bliver det et irritationsmoment.

Vores test blev lavet med både den første version 1.0 af Amarra for Tidal og en tidlig udgave af version 2.0, som er den, der nu er tilgængelig til download. Den er både hurtigere og mere stabil, og understøtter Amarra Remote til iOS, så du kan styre afspilningen i Amarra for Tidal fra sofaen, hvis du har en iDims.

 

Mere raffineret lyd

Bladrer man igennem menuvalgene i Amarra, kan man under indstillinger se, at app’en ikke kun understøtter Tidal HiFi, men også Meridians MQA-afspilningsformat.

MQA er en smartere måde at pakke musikoptagelser på, som understøtter op til 24 bit lydfiler, uden at filstørrelsen svulmer op af den grund. Det er praktisk, når man skal streame højopløst musik, og giver potentielt bedre lyd. Potentielt, fordi vi ikke har testet Amarra for Tidal med MQA, kun med Tidal HiFi’s 16 bit lydfiler. Når MQA bliver tilgængelig i Tidal, opdaterer vi online-versionen af denne test.

Mens vi venter, kan vi så hygge os med Amarra-app’en, for den gør faktisk lyden fra Tidal HiFi bedre. Ikke meget, men nok til, at det betyder noget for dem, der er kræsne. Hvis du har et avanceret anlæg – eller dyre hovedtelefoner og en DAC – er det afgjort værd at vælge Amarra for Tidal.

Skifter man mellem Tidal og Amarra, mærker man, at lyden er mere poleret, mindre rå i kanterne og har mere dybde end i Tidal-app’en. Små detaljer er tydeligere gengivet, der er lidt skarpere fokus, og den dynamiske kontrast opleves som stærkere. Der er ikke tale om store forskelle, men de er tydelige, når man lytter på et godt anlæg.

Jeg brugte to Mac’er under testen. Den ene koblet via USB til testopsætningen i vores lytterum med en McIntosh MA8000, Audio Research GSPre og GS150, Devialet D400, Rosso Fiorentino Elba, Sonus faber Olympica III og KEF Reference 5. Den anden koblet til en Fostex-hovedtelefonforstærker og et bredt udvalg af hovedtelefoner.

Hver gang trak Amarra-app’en det længste strå. På klassiske indspilninger som symfonier og operaer fik musikken mere luft under vingerne. Strygere og vokaler stod frem i lydbilledet med større klanglig kontrast til de andre instrumenter, og på jazz, rock og pop var den dynamiske kontrast bedre.

F.eks. var der mere varme i lyden på Adeles “Hello”, og Jaga Jazzists seneste album, Starfire, lød glattere og mere behageligt i ørerne. Især når jeg testede med hovedtelefoner. Det samme gentog sig med andre albums, og Radka Toneffs relancerede Fairytales og Band of Golds selvbetitlede album er eksempler på indspilninger, der klart vinder ved at afspilles med Amarra for Tidal.

Der er en separat equalizer i app’en, som har flere forhåndsindstillinger, men hvor man også kan justere frekvensgangen efter smag og behag. Jeg foretrækker at lade den være, men i nogle tilfælde – f.eks. med hovedtelefoner, der lyder tyndt eller mørkt – kan det være en redningsplanke for lyden.

(Foto: Producent)
EQ’en i app’en kan være nyttig, når det kniber, men Amarra lyder bedst uden. (Foto: Producent)

Konklusion

Spørgsmålet er ikke – i hvert fald ikke for lyd-entusiaster – om man har brug for Amarra for Tidal, men hvorfor man ikke skulle købe den. Selv om det ikke er som at få et nyt anlæg, er forskellen i lydkvalitet mærkbar nok til, at det er et beskedent offer at gøre på nydelsens alter.

Man behøver hverken at være rig eller audiofil for at få glæde af bedre lyd fra Tidal HiFi – med Amarra for Tidal.

 

Det har du brug for

En nyere computer med Apples operativsystem OS X (10.7 og nyere) og snart også Windows-pc’er. Amarra for Tidal lyder bedst, hvis du kan køre lyden via computerens USB-stik eller optiske lydudgang. Så kan du bedre udnytte lydkvaliteten ved at tilslutte en ekstern DAC eller en forstærker med sådan en indbygget.

Vi anbefaler at køre en fuld scanning af Tidal, før du begynder at bruge Amarra for Tidal. Det giver den bedste ydelse.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget