VI testede for nylig forstærkeren Radia A25 fra engelske Arcam. Nu er turen kommet til den Arcam Radia ST5, der er en streamer og medieafspiller fra samme serie.
Familieskabet mellem de to produkter er tydeligt. Det mest iøjnefaldende er den knaldgule pyntestribe på hver side af kabinettet. Selve kabinettet er også karakteristisk ved at være ualmindelig solidt bygget. Enheden vejer 3,5 kilo, og hovedparten udgøres givetvis af kabinettet. Elektronikken indeni fylder kun en lille del af bundpladen, og den kunne sagtens have været i en mindre enhed. Men så ville streameren ikke passe ind i en hi-fi-stak med Radia-enheder.
Arcam går op i designet, og enkelheden kunne ikke være større. Når Radia ST5 er slukket, er forpladen på den lave enhed fuldkommen blank. Ingen knapper, intet synligt display, end ikke en tænd/sluk-knap. Nada.
Når man tænder Radia ST5 på fjernbetjeningen eller i app’en, lyser et hvidt prikdisplay op. Men kun lidt. Ligesom på A25-forstærkeren er teksten mat og lyssvag.
Arcam Radia ST5 er først og fremmest en streamingmodtager, men den kan også bruges som medieafspiller for lydfiler på netværket eller på en ekstern harddisk eller USB-nøgle.
Eftersom Arcam Radia ST5 er beregnet til streaming, er de eneste indgange Ethernet og USB-A. Der er optisk og koaksial digitaludgang og et sæt RCA-bøsninger til analog lyd. Den analoge udgang er niveaureguleret, så ST5 kan bruges direkte sammen med en effektforstærker eller et sæt aktive højttalere.
Primitiv app
Som netværksafspiller har Arcam Radia ST5 naturligvis en app. Den rummer det væsentligste, det vil sige afspilning af musik. Man kan også ændre afspillerens navn i app’en. Men det det hele. Hvis man er vant til at streame musik via HEOS, BluOS eller Sonos, er brugervenligheden og antallet af funktioner mildt sagt skuffende.
Udvalget af understøttede musiktjenester er ikke stort, men der er dog de væsentligste. Qobuz og Amazon Music er direkte understøttet i app’en, og man kan afspille musik på Arcam ST5 ved hjælp af Tidal Connect, Roon, AirPlay og Chromecast. Spotify Connect er også understøttet.
Ud over dette kan der afspilles internetradio og filer fra en tilsluttet netværksserver.
Lyden af Arcam Radia ST5
Som hi-fi-folk søger vi altid efter den bedste lyd. Og selvfølgelig bidrager en streamer som Arcam Radia ST5 også med en egenlyd. Men ikke nær så meget som en forstærker eller et par højttalere i samme prisklasse. Og det handler især om lyden af digitalkonverter og analogdel.
Forbinder man Radia ST5 via en af digitaludgangene, skal man i bedste fald op i et meget højt prisleje på det samlede anlæg for at kunne gøre sig håb om at høre forskel på den og en ‘bedre’ streamer.
Jeg lyttede både via analogudgangen og via digitalkonverteren i en NAD C 658, der er en forforstærker med indbygget streamer. I begge tilfælde gik signalet videre til en NAD C 298 effektforstærker, samt de Radiant Acoustics Clarity 6.2-højttalere, som jeg netop har testet. Det er et anlæg, hvor alle komponenter har en stor gennemsigtighed, og hvor det er forholdsvis let at høre farvninger fra andre led.
Via den analoge udgang har Arcam Radia ST5 en lyd, der er præget af nærhed og forholdsvis kontant. Det klæder rytmisk musik og pop ganske godt. Men gengivelsen er ikke helt så klar og gennemsigtig som via digitalindgangen i NAD’en.
Det er ikke en fejl, det er bare anderledes. Men den akustiske scene er ikke helt så dyb og står ikke helt så klart tegnet, når man lytter via analogudgangen. Hvilket man vel heller ikke med rimelighed kan forlange af et så budgetvenligt stykke hi-fi, som ST5 er.
Konkurrenter
Arcam Radia ST5 er en nem løsning til at udvide det eksisterende stereoanlæg med moderne streamingmuligheder. Men der er på det seneste kommet mange konkurrenter til meget konkurrencedygtige priser. WiiM Ultra er et af de bedste eksempler. Den har en fantastisk lyd, indbygget touchskærm og kan ovenikøbet fungere som phonotrin. Til under det halve af prisen på Arcam’en.
Skal det være et hi-fi-apparat i fuld bredde, er Denon DNP-200NE noget af det bedste, vi har hørt til en ikke-vanvittig pris.
Konklusion
Arcam Radia ST5 er en ganske nydelig og funktionel streamingmodtager og netværksafspiller i en byggekvalitet, der er solid nok til laboratorieudstyr. Hvis du har forelsket dig i Radia-seriens stylede minimalisme, vil ST5 være et fint match til for eksempel Radia A25-forstærkeren. Lydmæssigt klarer den sig udmærket, selv om den med fordel kunne kombineres med en rigtig god DAC. App’en er primitiv, men fungerer dog.
Når det er sagt, så møder Radia ST5 særdeles hård konkurrence fra nyere, kompakte streamingmodtagere som især WiiM Ultra, hvor man reelt får det dobbelte til den halve pris.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer