Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Audio MusiKraft DL-103R

Toptrimmet magiker

Den velkendte pickup er strippet ned og genopbygget – med hørbare forbedringer.

Skrevet af / 13/12/2018 - 13:42
Audio MusiKraft DL-103R
Lasse Svendsen

Jeg må indrømme, at jeg var skeptisk. Men der var ikke noget galt med ideen.

Alle ved, at en pladespiller er en mekanisk indretning, og med en syletynd nål, der trækkes gennem riller i en vinylplade, er den følsom over for mekaniske forstyrrelser. Et par hurtige bank med fingeren på støvlåget af en grammofon, der spiller, er beviset. Boom, boom, siger det i højttalerne. Fordi den følsomme pickup opfanger de vibrationer, der breder sig i pladespilleren, ender vibrationerne i højttalerne.

I vores tests af pladespillere er der mange eksempler på, at lyden er stærkt påvirket af en billig mekanisk konstruktion. Det samme gælder pickupper, som er helt essentielle for at få god lyd. En god pladespiller er ikke bedre end den pickup, der er skruet fast på tonerarmen.

Derfor anbefaler vi ofte, at man skifter den billige pickup, der fulgte med pladespilleren, ud med en bedre. Et eksempel på en god erstatning for den medfølgende pickup er Denon DL-103. En velprøvet pickup, der har fandtes i flere årtier og stadig anses for at være et af de bedste budgetvalg, når det handler om bedre lyd.

Den findes i en opgraderet version – DL-103R – med lettere spoler i renere kobber, og det er den, vi tester her. Eller rettere: Det er egentlig en kraftigt modificeret udgave af den japanske legende, vi tester.

De fleste pickupper er relativt enkle konstruktioner med tre basisdele: Nålearm, magnet og spole. Som regel er det hele monteret i et støbt plasthus. Nogle springer huset over og leverer pickuppen “nøgen”, fordi de mener, at det giver hørbart bedre lyd.

I Canada gør de det på deres egen måde. Audio MusiKraft har specialiseret sig i at bygge Denon-pickupper om. Det kan minde om den måde, sportsvogne strippes og bygges op igen på for at opnå bedre ydelse.

De tager – i dette tilfælde – en Denon DL-103R og demonterer den ved at fjerne plastichuset, til de sidder tilbage med en nøgen pickup. Den flyttes så over i nyt pickuphus af aluminium. Eller magnesium. Eller bronze. Eller en aluminium-litium-legering. Alt afhængigt af hvilken slags lydkarakter man ønsker.

Og ikke nok med det. Udfræsninger på toppen og siderne af pickuphuset har plads til små tilpassede træpaneler. De fås i 24 forskellige udførelser – birk, hickory, cedertræ, valnød, kirsebær m.m. De kan efter sigende ændre lydkarakteren yderligere og kan købes i sæt for senere montering.

Stemmeskruer

Det minder lidt om at stemme et instrument. Især når man tager den tynde L-formede unbrakonøgle, der følger med, frem. Metalhuset har nemlig tre små skruer, der kan strammes for at “stemme” lyden. Den ene sidder foran, og de to andre på hver side i bagenden af metalhuset.

De to bagerste skruer skal skrues ind, til man kan mærke modstand. Så kan man skrue ca. en kvart omgang mere. Den forreste skrue skal bare strammes en ottendedel omgang.

Spil et nummer fra en lp, du kender, uden at stramme skruerne. Stram så alle tre efter anbefalingerne og hør det samme nummer igen. Du vil ikke tro dine egne ører.

Men før man kommer så langt, skal pickuppen monteres. Det er en simpel sag. Alle hullerne i toppladen har gevind. Det giver meget fleksibel placering på armen, men sørg for at bruge de medfølgende skruer. De må nemlig ikke være for lange.

Pickuppen leveres ikke med nålebeskytter, så man må være forsigtig under monteringen.

Hvis man vil skifte en slidt pickup ud, skal man bare skrue toppladen af, trække den gamle pickup ud, skubbe en ny ind og skrue toppladen på igen. Ingen lodning eller limning kræves. Det samme gælder, hvis man allerede har en Denon DL-103 eller 103R. Så kan man købe et løst hus med træpaneler, forsigtigt fjerne plasthuset (se instruktioner på YouTube) og montere pickuppen i metalhuset.

Analytisk og organisk

Vores testpickup var en DL 103R i et belagt magnesiumhus (S-Mg103R-COCO) med træpaneler monteret. Donorhuset og æsken til Denon-pickuppen følger med, når man køber fra Audio MusiKraft.

Med fragt og moms koster den canadiske specialudgave mere end dobbelt så meget som originalen. Jeg vil ikke påstå, at den er dobbelt så god, men den er hørbart bedre på næsten alle områder og viser, hvor stor betydning en ændring af masse (+2 gram) og dæmpning kan have for lyden.

Vi monterede vores eksemplar på en Technics SL-1200G, som passer fortrinligt til pickuppen.

Da vi har en Denon DL-103R liggende, er det nemt at sammenligne. Den canadiske udgave er hørbart bedre. Den udgave, vi har i magnesium, er tunet mod et mere neutralt, analytisk og åbent lydbillede. Kompromiset er tyndere bas, men langt det meste er bedre her.

Klangen fra klaveret og vokalen på Radka Toneffs Fairytales lyder mere organisk. Den lille hårdhed, som originalen kan have i toppen af mellemregisteret, er væk. Når jeg strammer de tre små skruer og spiller Fairytales igen, er vokalen tydeligere placeret i centrum af lydbilledet. Klaverklangen er mere markeret, og lydlandskabet virker bredere.

Det er muligt at få tydeligere fokus og flere detaljer med en Audio-Technica AT-ART9, men den canadiske Denon-version lyder varmere, med glattere tekstur, og er mere tilgivende.

Musik med mere varieret dynamik, såsom Dire Straits’ Love Over Gold, får mere vægt i bassen med en Ortofon Cadenza Bronze. Som også lyder mere åbent end både DL-103R og ART9, men koster det dobbelte.

Ortofon Quintet Black koster omtrent det samme, men får ikke den samme klangrigdom frem på Mozarts Requiem. Koret lyder mere realistisk og mægtigt med MusiKraft-pickuppen, som også giver strygere mere klang og optagelsen mere dybde.

Trondheimsolisternes Mozart-indspilning på 2L med Marianne Thorsen som solist er et eksempel på dette. Soloviolinen er perfekt placeret i lydbilledet, og kontrasten til orkesteret er meget troværdig. Strygerklangen er varm og naturlig, og der er god dynamisk kontrast og et fint attack. Jeg savner lidt ekstra dynamisk kontrast og lidt mere luft i diskanten. Men det er også alt, hvad jeg har at udsætte på lyden.

Konklusion

Den i forvejen fremragende Denon DL-103R kan faktisk lyde betragtelig bedre med et nyt pickuphus. Det koster mere, men der er ingen tvivl om, at den lyd, man får med Audio MusiKrafts udgave, viser, hvor meget der kan være at hente bare ved at foretage fysiske ændringer på den passive del af en pickup. For dem der kan lide at eksperimentere, er denne løsning både givende og vellydende.

picture2 picture3
<
>
Metalhuset lægger ikke mere end to-tre gram til pickuppens totalvægt. Foto: Musikraft
Karakter
Audio MusiKraft DL-103R

Lyd & Billede mener

Markant lydforbedring fra en i forvejen fremragende pickup. Mange muligheder for tuning. Ingen beskyttelse til nålen. Høj pris. Passer kun til Denon-pickupper.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Det enkleste er det bedste

Verdensklasse!

dCS Network DAC: Har du råd, så giv den gas!

Dåseåbneren

Scroll to Top