TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Audio Research I/50

En fod i fortiden og en i fremtiden

Rørforstærkere behøver bestemt ikke at lyde uldent og anæmisk. Hør bare den nye I/50 fra Audio Research.

Af / 05/06/2022 - 14:07
Audio Research I/50

Lyd & Billede mener

  • Meget vellydende og dynamisk. Overraskende godt med kræfter. Superopløst og tredimensionelt lydbillede. Tillidsvækkende byggekvalitet.
  • Dyrt ekstraudstyr.

Det her må være den mest stille rørforstærker nogensinde, tænkte jeg. Rørene glødede og spejlede sig i den blanke sorte overflade. De to Lexie-rør i midten fortalte mig, at volumen stod på 38. Alligevel var der stille som graven. Ingen lyd. Overhovedet.

Et hurtigt kig på alle tilslutningerne gav mig ingen løsning. Alt var koblet til efter bogen.

Altså ikke brugsanvisningen. Den er der ingen, der læser. Heller ikke mig.

Måske var det en usynlig kraft, der styrede min hånd, for af en eller anden grund kom jeg til at trykke på volumenknappen, og med ét brød helvede løs. Der kom lyd. I massive mængder. De små Klipsch Heresy IV må være blevet lige så forbløffede som mig.

Læs også Fed lyd i retrostil Klipschs mindste Heritage-højttaler lyver om både alder og højde, og slipper af sted med det.

Lettere febrilsk skruede jeg ned for lyden i en vis fart, og så dæmrede det for mig. Den fordømte forstærker starter altid med lyden mutet. Hvem ville have troet det?

Annonce

Efter at mysteriet nærmest havde løst sig selv, kunne jeg bade i vellyd fra Audio Researchs allerbilligste forstærker, den integrerede I/50. Som adskiller sig fra alt, hvad Audio Research ellers har lavet, bortset fra at den bruger vakuumrør i stedet for transistorer.

Som stort set alle Audio Research-forstærkere har gjort i over 50 år.

 

AR I50 Slv front
Ud over sort og fire sprælske farver fås I/5 også i klassisk sølvgrå. (Foto: Audio Research)

Fremtidssikret

Den nye I/50 er ikke den eneste tilgængelige rørforstærker på markedet. Ud over Audio Research findes der rørforstærkere fra en lang række andre producenter – Cayin, Jadis, Octave, McIntosh, LM Audio, Luxman og mange andre.

Det er der flere grunde til. Lyden, selvfølgelig. Der, selv om den er lige så forskellig rørforstærkere imellem, som den er mellem transistorforstærkere, ofte kan have noget over sig, der ofte beskrives som organisk varme. Nogle vil sige en mere naturlig klang. Andre en mere fyldig lyd.

Der er også dem, der vælger rør, fordi de godt kan lide at eksperimentere med rør fra forskellige producenter. Sidstnævnte gruppe, som vi kan kalde hardcore rørentusiaster, er nok ikke målgruppen for I/50.

Som mere henvender sig til dem, der længe har ønsket sig en rørforstærker, men ikke har turdet tage springet ind i en ukendt verden, og som måske kun har digitale lydkilder. Noget, de færreste rørforstærkere understøtter.

AR i50 phono AR i50 DAC AR PB1 MM phono
<
>
Pladsen til phono-modulet bruges som standard til en af line-indgangene. (Foto: Lasse Svendsen)

Moduler

Men det gør den her. Eller rettere, det gør den snart. Forstærkeren har nemlig to slots til indstiksmoduler.

Det ene er sat af til et phono-modul med 42 dB forstærkning – som er tilgængelig til MM-pickupper (en MC-version er ikke annonceret) for 6.395 kroner.

Den anden er sat af til et DAC-modul. Som ikke er klar endnu. Derfor ved vi heller ikke hvilken slags digitalkonverter, eller hvilke indgange den vil få. Men det vil gøre det nemt at tilslutte digitale lydkilder. Så meget har Audio Research da fortalt.

På den måde står forstærkeren med en fod i både den analoge og den digitale tidsalder, hvilket er usædvanligt for en rørforstærker. Sidst vi så noget lignende, var da vi testede GSi75. Også den en integreret rørforstærker fra Audio Research, med pladespillerindgang OG digitale indgange.

Læs også Audio Research GSi75 Audio Research viser, hvorfor den aldrende rørteknologi stadig er relevant.

Vælg din farve

Den meget mere kompakte og væsentlig billigere I/50 er også den første fra Audio Research, der kan fås i andre farver end sort eller aluminiumgrå. Den sorte version kan nemlig leveres med en farvet ramme rundt om forstærkeren, i rød, lyseblå, guld eller hvid.

Dermed kan de farveglade vælge sig en I/50, der passer til farverne i rummet, men jeg tænker, at de fleste nok vil vælge enten sort eller grå alligevel.

Forstærkeren er håndbygget hos Audio Research i Minnesota, USA, hvor selv transformatorerne er viklet i hånden. Efter monteringen skal hver forstærker igennem et lytterum, for Audio Researchs chefkonstruktør, Warren Gehl, kvalitetssikrer lyden, inden forstærkeren pakkes og sendes til kunden.

AR i50 remote
Der følger en fjernbetjening med. (Foto: Lasse Svendsen)

Montér selv

Når den så dukker op hjemme hos kunden, er det bare at følge brugsvejledningen (ja, jeg ved det), som beskriver, hvordan man skruer de skruer i, der holder gitteret på plads, og monterer rørene, før man slutter forstærkeren til. Gitteret, der beskytter rørene, kan man godt lade blive i kassen, medmindre små børnefingre kan komme til forstærkeren.

Som har to gange to 6550WE udgangsrør fra Sovtek og tre 6922-rør; det ene er et indgangsrør, mens de to andre er driver-rør. Vender man forstærkeren, ser man de to slots til modulerne og fire analoge indgange. Hvoraf den ene er balanceret med XLR-stik.

Bemærk, at den ene RCA-indgang er placeret der, hvor phono-modulet skal være. Så man mister altså en line-indgang, hvis man vil have pladespillerindgang.

Som de fleste rørforstærkere har højttalerterminalerne separate stik til 4 og 8 ohm højttalerbelastning. Her er der plads til at eksperimentere lidt, for mange såkaldte 8 ohm højttalere lyder faktisk bedst fra 4 ohm udgangene.

AR i50 front
BL betyder, at den balancerede XLR-indgang er valgt. (Foto: Lasse Svendsen)

Pragtfuld klang

Efter at jeg fik sundet mig, satte jeg mig til rette med alu-fjernbetjeningen, og det blev starten på flere uger med dejlig varm, opløst og åben lyd. Uanset hvilke højttalere jeg sluttede til. De små Heresy IV blev erstattet af de større Forte IV. Som fik meget mere af musikkens lavere frekvenser frem, og som var et perfekt match til den 50 watt kraftige I/50.

Forstærkeren har faktisk en – rigtig god – hovedtelefonudgang ved siden af volumenkontrollen, som slukker for højttalernes udgange, når hovedtelefoner tilsluttes.

Til venstre finder man strømafbryder og indgangsvælger, og i midten de førnævnte Lexie-rør, som tæller ned under opvarmningen af rørene, når forstærkeren tændes, og viser den valgte indgang og derefter volumen. Når man muter lyden, dæmpes lysstyrken.

Når man ikke muter lyden, kan man bade i vellyd fra top til bund. Den lille forstærkers beskedne fodaftryk opvejes i den grad af et dynamisk og levende lydbillede.

Tag f.eks. strygere. Ouverturen til Puccinis La Boheme svæver ubesværet ud i rummet, og når de større strygere kommer ind, kan man mærke det vibrere i sofaen. Samtidig lyder strygerne vægtløst, opløst og åbent.

AR i50 tubes
Fire 6550WE-rør fra Sovtek. (Foto: Lasse Svendsen)

Vokalklangen er måske lidt tynd i forhold til Naim Uniti Star, men der er et tydeligere fokus på detaljer her, og man kan høre mere af rumklangen på optagelsen.

Samtidig vil jeg ikke sige, at lyden er tynd over hele toneområdet. Kontrabassen og trommerne på Keith Jarrett Trios live-indspilning af “If I Were a Bell” har godt med tyngde, og man kan mærke lilletrommen i mellemgulvet, når man ser Lexie-rørene lyse 38.

Jeg var lidt overrasket over, hvor godt forstærkeren formåede at holde grebet om dynamikken, når jeg spillede højt. 50 watt er ikke alverden, men det er tydeligt, at Audio Research har givet forstærkeren en strømforsyning, der ikke så let løber tør for kræfter.

“Cold Duck” med Al Jarreau dundrede ud af højtalerne og satte mig grundigt på plads. For jeg troede i første omgang, at forstærkeren ville gå i knæ, især i bassen, når jeg skruede op for lyden.

Det skete ikke. I stedet spillede den ufortrødent videre, og på letdrevne højttalere som Forte IV løber den aldrig tør for kræfter.

I/50 har ikke den klassiske varme rørlyd, som kendetegner mange rørforstærkere. Samtidig er den ikke lige så neutral som f.eks. Octave V70 SE og heller ikke lige så kraftig, men den har alligevel fylde nok til, at guitarer, klaverer, kontrabasser og barytoner virkelig lyder overbevisende.

AR i50 Lexie tubes
De to Lexie-rør fungerer som display. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

For de mange, der måske overvejer en integreret forstærker, og ikke lader sig skræmme af prisskiltet, er den kompakte Audio Research I/50 i høj grad værd at overveje. Den kan udstyres med pladespillerindgang, senere også med DAC, og så er den lige så moderne som en hvilken som helst forstærker. Bare med en lydsignatur og et design, der skiller sig ud – på en positiv måde.

Hvis man matcher den med de rigtige højttalere og også sørger for kvalitet i resten af signalvejen, kan Audio Research I/50 være et af de mest vellydende forstærkerkøb i denne prisklasse.

 

audio research I50 amp
(Grafik: Audio Research)
Karakter
Audio Research I/50
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

1 kommentar til “Audio Research I/50”

  1. Svend Kirkegaard

    Vil det ikke være et problem med Russisk fremstillede rør, nu med de problemer Rusland skaber i Ukraine.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget