TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Aune S6 Pro

Perfekt lyd i ørerne

Aune S6 Pro er lige dele DAC og hovedtelefonforstærker – men bedst, hvis du kan udnytte begge dele.

Af / 09/08/2019 - 10:36
Aune S6 Pro

Lyd & Billede mener

  • Balanceret udgang. Fremragende lyd og fornem teknologi. Understøtter DSD i højeste opløsning.
  • Ingen analoge indgange. Multifunktionsknappen er lidt svær at vænne sig til. Understøtter ikke MQA.

De fleste bruger mobilen som kilde, når de lytter til musik i hovedtelefoner. Det er praktisk, og den er altid ved hånden. Men har du kablede hovedtelefoner, er det ikke den bedste løsning. Hvis det da overhovedet er muligt – og hovedtelefonudgangen ikke er blevet sløjfet som en ekstra service. Det, som vi lægger op til, er selvfølgelig hovedtelefonforstærkere, som kan give dine kablede hørebøffer et lydmæssigt kvalitetsløft.

Aune S6 Pro er en kombineret hovedtelefonforstærker og digitalkonverter (DAC). Firmaet har hjemme i Kina og laver udelukkende hovedtelefonforstærkere i den ene eller anden form, men S6 er topmodellen.

Med knap 30 cm i bredden er den midt mellem klassisk hi-fi og skrivebordsmodellerne. Med skrånende sider og buet top ser den forholdsvis elegant ud. Al betjening sker med en enkelt drejeknap. Hovedtelefoner tilsluttes på fronten med en 6,3 mm udgang eller balanceret XLR. Et stort display viser den valgte ind- og udgang, sample-type og lydstyrke.

Angle with display 1 57902
Aune S6 Pro er en kombineret hovedtelefonforstærker og digitalkonverter (DAC). Foto: Hoved-grej

Udelukkende digital

På bagsiden finder man digitale indgange og analoge udgange. På indgangssiden er der USB, RCA, optisk og balanceret AES/EBU. Men kun én af hver. Af udgange er der stereo-RCA og balancerede XLR. Udgangene er variable, så man kan bruge S6 Pro som kontrolforstærker i anlægget.

Man vælger både ind- og udgange på drejeknappen på fronten. Et tryk på knappen vælger imellem indgangene, og et dobbeltryk skifter imellem henholdsvis hovedtelefon- og line-udgang. Holdes knappen inde i fire sekunder, tænder og slukker den enheden.

Annonce

Der er hverken fysisk fjernbetjening eller app-styring. Ej heller netværkstilslutning af nogen art. Heller ikke Bluetooth. Det er lidt af et særsyn i dag.

Som hovedtelefonforstærker har Aune S6 Pro en mangel, da den er helt uden analoge indgange, så glem tanken om at tilslutte en god RIAA og nyde dine LP’er i fred og ro med hovedtelefoner på.

Til gengæld kan den optræde som forforstærker i det fuldt digitale stereoanlæg. Bare tilsæt en effektforstærker eller et par aktive højttalere.

Back 57903
Der er digitale indgange af enhver slags (én af hver). Men ingen analogindgang. Foto: Hoved-grej

Rekordhøj opløsning

At høj opløsning gør en forskel frem for det snart 40 år gamle CD-format, er de fleste enige om, men Aune går et stykke længere end de fleste. Faktisk præsterer S6 Pro en rekordhøj HD-opløsning på 32 bit/768 kHz. Og DSD-filer med en imponerende sample-rate på 22,6 MHz (DSD512), selv om der faktisk findes et endnu højere DSD-format.

Hvor man skal finde musikfiler med så svimlende opløsninger, er et sværere spørgsmål. De er i bedste fald sjældne. Og musiknumre, der reelt er optaget i høj opløsning, er endnu sjældnere. Men skulle du møde en fil af den type, er Aune klar. Den er desværre ikke lige så klar til MQA-filer, så afspilning af albums i Master-kvalitet på Tidal HiFi resulterer “kun” i CD-kvalitet. Men det er faktisk heller ikke så ringe.

Uanset hvad, så betyder den tårnhøje interne opløsning, at de nødvendige lavpasfiltres unoder ligger milevidt hinsides den menneskelige høregrænse.

Lydkvalitet

Jeg har lyttet til Aune S6 Pro med både ultra-højopløste musikfiler fra Native DSD Music og numre i normal CD-opløsning fra min testliste. Og både via Ollo HPS S4 og AKG N5005. Og det er helt sikkert, at en stereomikrofons-koncertoptagelse i DSD256-format kan lyde himmelsk detaljeret. Som Mahlers 3. symfoni med Budapest Festival Orchestra. Overtonerne er sprøde som græshoppesang, og rumakustikken er værd at dø for. Men hvad nu hvis du egentlig hellere ville høre den med Leonard Bernstein og Wienerfilharmonikerne? Eller med Alan Gilbert foran New York Philharmonic? Så er du nødt til at vende tilbage til den gammelkendte CD-kvalitet.

Når det ikke drejer sig om at imponere naboerne (der i sidste ende nok er ligeglade og hellere vil have en bajer) med den tårnhøje opløsning, er der heller ikke noget forgjort i at spille “normal” musik på Aune S6 Pro. Keith Jarretts Köln Concert er stadig medrivende, og bassen på ARYs “The Sea” er næsten skræmmende dynamisk. Og efter at have hørt den på Aune S6 Pro kan der ikke blive tale om at vende tilbage til at høre den direkte fra mobilens hovedtelefonudgang. Men lad være med at sælge mobilen af den grund. For med det rigtige kabel kan både Android og iPhone bruges sammen med en ekstern DAC som Aune S6 Pro.

Der er både normal og balanceret hovedtelefonudgang på S6 Pro. Og det er ikke bare et spørgsmål om antallet af ledninger. Hvis man har muligheden, er den balancerede udgang voldsomt meget bedre. Diskanten kommer fri på den balancerede udgang på en måde, som den single-endede ikke formår.

Aune S6 Pro er ikke den eneste DAC/hovedtelefonforstærker i en betalelig prisklasse. Chord Mojo har samme opløsning og er bærbar, men mangler balanceret udgang. RME ADI-2 DAC koster noget mere og mangler balanceret udgang. Den kan til gengæld nogle flere tricks, hvilket atter jævner forholdet.

Perspective with headphones 57900
Med knap 30 cm i bredden er Aune S6 Pro midt mellem klassisk hi-fi og skrivebordsmodellerne. Foto: Hoved-grej

Konklusion

Aune S6 Pro er fremragende til det, den gør bedst, nemlig at være en DAC med hovedtelefonudgang. Hvis primærbehovet er en hovedtelefonforstærker, fungerer den kun for dem, der er steget fuldt og helt på digitaltoget. Og de vil sandsynligvis savne mulighed for streaming og trådløs lyd. Har du omvendt “kun” brug for en DAC, vil den fine balancerede hovedtelefonudgang opleves som en fordyrende faktor. Selv om du vil kunne glæde dig over at spare en forforstærker. Hvis du vel at mærke udelukkende bruger digitale lydkilder.

Kan du bruge begge dele, og har du musikfiler i superhøj opløsning, så er den svær at slå.

Karakter
Aune S6 Pro
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget