TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Bluesound Node (N132)

Diskrete forbedringer af en god opskrift

Den velkendte Bluesound Node har fået en diskret opgradering, der føjer gode ting til helheden – uden at hæve prisen.

Af / 07/12/2024 - 10:00
Bluesound Node (N132)

Lyd & Billede mener

  • Nem og budgetvenlig måde at få streaming og multirum på det eksisterende anlæg. Forbedret lydkvalitet til samme pris. Når rumkorrektionen kommer, bliver den endnu mere interessant.
  • Kun én analog / digital kombi-indgang. Fjernbetjening skal købes som tilbehør.

Bluesound, der er et søsterselskab til NAD, er først og fremmest kendt for deres streaming-modtager, Node. Navnet er nemt at huske, da alle udgaver af den har haft navnet Bluesound Node. I den nyeste generation er det dog blevet lidt mere kompliceret, da der nu også findes en skrabet version, kaldet Node Nano, og en luksusudgave, Node Icon. Her har vi dog testet standardmodellen, Bluesound Node, med modelkoden N132.

BLSN132BK L 03
Bluesound Node N132 ligner sin forgænger på en prik. (Foto: Bluesound)

Bluesound Node N132 ligner sin forgænger på en prik. Den velkendte ‘skolemadkasse’ i sort eller hvidt plastic har præcis samme mål og vægt som før. Og ingen skilte eller klistermærker proklamerer, at vi har at gøre med en forbedret version.

Man er nødt til at læse dataarket grundigt for at se, hvad forskellen på de to produktgenerationer er.

Læs også Lille ændring – stor forbedring Hvis du mangler streaming på anlægget, er Bluesound Node X en perfekt løsning. Og nu med endnu bedre DAC.

For det første er digitalkonverteren ændret til den ret anerkendte ESS Sabre 9039. Det kan jeg kun billige, da de ESS-DAC’er, jeg hidtil har hørt, har været rigtig vellydende. Det er i øvrigt samme DAC, der bruges i Node Nano, som vi testede for nylig. Og i den dyrere Node X jubilæumsmodel.

Nu med rumkorrektion

For det andet får Bluesound Node N132 nu rumkorrektion. Ligesom hos NAD er valget faldet på Dirac Live. Det er en rigtig interessant og brugbar forbedring. Og ekstra relevant for dem, der bruger Node som digital forforstærker i kombination med en effektforstærker eller et par aktive højttalere. Vi havde imidlertid ikke mulighed for at teste rumkorrektionen på Bluesound Node, da den ikke er klar endnu, men kommer som en opdatering. Vi har dog mødt den på flere andre produkter, og den har fungeret upåklageligt. Den udgave, der kommer til at følge med Bluesound Node N132, bliver den begrænsende Live-udgave, der kun kan bruges op til 500 Hz. Men det er også det frekvensområde, hvor der er mest brug for den.

Annonce
BLSN132BK L 01
Bluesound Node N132 får nu Dirac Live-rumkorrektion. (Foto: Bluesound)

Dirac live kommer kun til Node N132 og Node Icon. De ældre udgaver af Node får den ikke.

Det ydre af den nye Node er som sagt uændret; det vil sige, at fronten af det lille plastickabinet kun rummer en hovedtelefonudgang, og at betjeningen sker med et touch-felt på toppen, hvor man kan styre lydstyrken. Der er også fem forvalg, som kan programmeres med netradiostationer eller playlister. Der er desværre ikke noget display i touch-feltet. Hvis man ønsker at kunne se, hvad man gør, må man tage skridtet op til topmodellen Node Icon.

Var der ikke plads til to indgange?

På bagsiden er de samme ind- og udgange som før: En kombineret digital / analog indgang i en 3,5 mm bøsning, der rummer både analog minijack og optisk digital. Det er smart, men lidt upraktisk, hvilket understreges af, at det har været nødvendigt at medlevere et optisk TOSLink-adapterstik i kassen. Det burde have været muligt at finde plads til både en 3,5 analog indgang og en normal optisk indgang på bagsiden. En HDMI-indgang med eARC gør det muligt at tilslutte TV’et og bruge Node som digital forforstærker.

BLSN132BK O 05
Det burde have været muligt at finde plads til både en 3,5 analog indgang og en normal optisk indgang på bagsiden. (Foto: Bluesound)

En USB A-port kan bruges til eksterne lagermedier til musikfiler. Node kan læse alle tænkelige formater. Og snart vil den også kunne afspille DSD-filer.

På udgangssiden er der analog stereo ud. Man kan i app’en vælge, om udgangsniveauet skal være variabelt eller fast. To andre RC-bøsninger er til henholdsvis subwoofer og koaksial digitaludgang. Endelig er der en TOSLink optisk udgang samt en trigger-udgang og en indgang til infrarød fjernbetjeningsforlænger. Fjernbetjeningen er desværre ikke med i kassen; den skal man købe separat.

Lydkvaliteten

Da Bluesound Node N132 både har analog udgang og to digitaludgange, er det både muligt at bruge den som selvstændig musikafspiller og som ren digital lydkilde via forstærkerens DAC. Eller for den sags skyld en kostbar ekstern DAC.

Da det er det mest sandsynlige scenarie i prisklassen, har vi primært vurderet Node N132 via analogudgangen som digital signalkilde. Her blev den tilsluttet til min NAD C 658 forforstærker (der også har indbygget BlueOS-modul) som dyrere reference. Men vi lyttede også som ren digital lydkilde via NAD’ens indbyggede DAC. Forskellene var små.

BLSN132WH_O_03 BLSN132BK_O_03 BLSN132WH_O_02 BLSN132BK_O_02
<
>
(Foto: Bluesound)

Bluesound tegner et rigtig godt billede af rummet og den akustiske scene. Den foregående model (Node N130) placerede musikken foran højttalerne, men med Node N132 er der en fin fornemmelse af rum og dybde. Det er ikke så dybt og præcist tegnet som via DAC’en i den dyrere NAD-forforstærker. Og luften i rummet er ikke så klar. Men til prisen er det flot.

Ligesom på Node Nano (der jo har den samme DAC og analogdel) er lyden fra analogudgangen på Bluesound til gengæld lidt sjovere end den kyniske NAD.

Læs også Bluesound tager kampen op med WiiM Det behøver ikke være dyrt at føje streaming til stereoanlægget. Faktisk er det billigere end nogensinde før. Node Nano er Bluesounds bud.

Konkurrenter

Da den foregående Bluesound Node kom frem, var streaming-modtagelse i HD-kvalitet ikke hverdagskost. Det er den i dag, hvor alle producenter – også Sonos – kan afspille snart sagt alle tænkelige filtyper og opløsninger.

I dag må enhver streamer i den budgetvenlige klasse nødvendigvis sammenlignes med WiiM, der de seneste par år har sat en ny standard for, hvad man kan tillade sig at forlange til prisen. Selv om Bluesound Node ikke er steget i pris, er WiiM Ultra stadig en fjerdedel billigere og kan prale af en flot farve-touchskærm. Begge har rumkorrektion, men det giver dog bonuspoint, at man hos Bluesound får den udmærkede Dirac Live.

Læs også Hi-Fi streaming på budget Den kompakte Wiim Ultra er det bedste køb blandt budgetstreamere.

Konklusion

Bluesound Node N132 er en nænsom, men også nødvendig opdatering af forgængeren af samme navn, men med nummeret N130. En bedre DAC fra ESS og (den kommende) tilføjelse af Dirac Live-rumkorrektion betyder, at Bluesound stort set kan konkurrere på lige fod med WiiM’s streamere. Har du allerede et Bluesound-baseret multirumssystem, er valget til gengæld simpelt: Så skal du selvfølgelig vælge Node N132.

Karakter
Bluesound Node (N132)
Premium
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget