TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Bluesound Node X (N131)

Jubilæumsudgave med lækkert fyld

Hvis du mangler streaming på anlægget, er Bluesound Node X en perfekt løsning. Og nu med endnu bedre DAC.

Af / 18/08/2023 - 14:00
Bluesound Node X (N131)

Lyd & Billede mener

  • Har bedre DAC end den i forvejen udmærkede Node. Få streaming i HD-kvalitet, samt multirum på dit eksisterende anlæg. HDMI-indgang. Fjernbetjening medfølger.
  • Kun én analog/digital kombi-indgang. Noget dyrere end standardudgaven.

Bluesound Node er en lille familie af streamingmodtagere. Vi testede fjerde udgave for to år siden. Men nu er femte inkarnation kommet, og den hedder ikke Node 5, men Node X. Dette for at markere 10-årsjubilæet for Bluesound.

Bluesound Node X har fuldkommen samme dimensioner og tilslutninger som forgængeren, men kabinettet har fået en lidt mere elegant sølvfinish. Forgængeren var hvid, og begge versioner er i øvrigt bygget af plastic – men nu lidt mere elegant plastic.

De vigtigste forskelle finder man inde i det madkassestore kabinet. Her er der ofret mere avanceret elektronik i digitalkonverteren og hovedtelefonudgangen. DAC’en er en ESS Sabre 9028Q2M, og hovedtelefonudgangen er baseret på en AAA-forstærkerkreds fra THX.

BLSN131SI L 3
Hovedtelefonudgangen er opgraderet kraftigt med et forstærkerkredsløb fra THX. (Foto: HiFi Klubben)

Ligesom forgængeren har Bluesound Node X et touchpanel på toppen med styring af lydstyrke samt mulighed for fem forvalg, som kan programmeres med netradiostationer eller playlister.

Der medfølger desuden en ganske elegant fjernbetjening. Ligeledes i plastic.

Annonce

Tilslutningerne er som før, men for at opsummere er der tre digitalindgange på bagsiden: HDMI med eARC til TV-lyd, USB-A til eksterne mediefiler på harddisk eller USB-stik og en 3,5 mm kombineret analog/optisk indgang.

BLSN131SI O 4
Der er to indgange på Node X, hvoraf den ene kan fungere som både analog og optisk digital. (Foto: Bluesound)

Den primære udgang er analog stereo med RCA-bøsninger. Udgangen kan indstilles til at have enten fast niveau eller være variabel, alt efter om Node X bruges som signalkilde eller som digital forforstærker. Vælges variabel volumen, er der en subwooferudgang med indbygget 80 Hz lavpasfilter.

Der er også en koaksial og en optisk digitaludgang. På fronten finder man en god, gammeldags 6,3 mm hovedtelefonbøsning

Understøtter MQA

Bluesound har hidtil haft understøttelse af MQA-formatet som et stærkt salgsargument, da det har været adgangsbilletten til højopløste musikfiler på Tidal. Med Tidals overgang til FLAC som højopløst lydformat er dette fortrin væk. Men de eksisterende MQA-filer findes fortsat på Tidal, og de kan dekodes med Bluesound Node X.

BLSN131SI_O_3 BLSN131SI_O_2 BLSN131SI_O_1
<
>
(Foto: Bluesound)

I øvrigt understøtter Bluesound alle relevante streaming-tjenester: Spotify, Deezer, Qobuz, Apple Music – og altså Tidal. Ligesom konkurrenterne Sonos, og HEOS (Denon/Marantz).

Lydkvaliteten

Da Bluesound Node X først og fremmest adskiller sig fra forgængeren gennem ESS Sabre-digitalkonverteren, har vi primært vurderet den via analogudgangene som komplet digital forforstærker og signalkilde. Her blev den tilsluttet til min NAD C 298 effektforstærker. Med forforstærkeren NAD C 658 (med indbygget BlueOS-modul) som dyrere reference. Node X blev også vurderet som ren digital lydkilde via NAD’ens indbyggede DAC. Forskellene var små, hvilket vi vender tilbage til.

Læs også Kraftigere lyd, end man skulle tro Nyd bekvemmeligheden ved streaming uden at miste lydkvalitet undervejs! Bliv lykkelig med en af disse tre små streaming-forstærkere.

Inden da giver det imidlertid mening at sammenligne den med forgængeren, Bluesound Node (N130). Her var forskellen mellem Node og NAD (eller mellem Nodes analoge udgang og lyden via NAD’ens digitalkonverter) langt mere udtalt.

Bedre detaljer

Hvor den tidligere Node lød pænt og behageligt, men fokuserede på de store linjer i musikken, formår den nye og forbedrede Bluesound Node X i langt højere grad at formidle de små detaljer, der gør det sjovt at lytte til hi-fi. Som fornemmelsen af at lytte til musikere, der står på en scene i et rum.

BLSN131SI B 2
Bluesound Node X ligner fuldkommen forgængeren Node (N130), bortset fra finishen i sølvfarvet plastic. (Foto: HiFi Klubben)

Har man besøgt et pladestudie eller bare talt med professionelle musikfolk, ved man godt, at “den oprindelige lyd i optagerummet” oftest er skabt ved hjælp af effektmaskiner eller plug-in-programmer, og at musikerne sjældent stod ved siden af hinanden. Men det kræver stadig godt grej at fremstille den akustiske scene præcist. Og her er Node X en klar forbedring.

Gennemsigtighed

Det kommer ikke som en overraskelse, at den tre gange dyrere NAD stadig gør det bedre end sin lille fætter Node X (Bluesound er et søsterselskab til NAD).

Forskellen handler først og fremmest om gennemsigtighed. Node X tegner et rigtig godt billede af rummet – det være sig virkeligt eller virtuelt – som den akustiske scene befinder sig i. Men luften virker så at sige klarere og mere gennemsigtig. Der er mere plads mellem instrumenterne, og man fornemmer bedre dimensionerne. Men det er altså en forholdsvis lille forskel. Ikke mindst set i forhold til, at NAD’en er mere end tre gange så dyr, når BlueOS-udvidelsen regnes med.

Kan lidt af det hele

Bluesound Node X har mange anvendelsesmuligheder og kvaliteter. Alt efter anlæggets sammensætning kan man bruge den som ren signalkilde og få adgang til musikstreaming i højopløst kvalitet og afspilning af egne musikfiler. Kan man leve med det meget begrænsede antal fysiske indgange, kan man kombinere Node X med en effektforstærker eller med et sæt aktive højttalere.

Og så er der multirumsfunktionerne oven i.

BLSN131SI L 2
Bluesound Node X kan fungere som digital forforstærker sammen med et par aktive højttalere. I tilfældet på billedet får man dog ikke fuld glæde af forbedringerne, da DALI Rubicon C kun kan bruges med deres egen fuldt digitale Hub. (Foto: HiFi Klubben)

Bluesound Node X er ikke det eneste apparat af sin slags. Har du en forstærker med indbygget digitalkonverter, kan Primare NP5 Prisma MK2 levere HD-streaming – endda lidt billigere. De fleste kapable streamingmodtagere med indbygget support for musiktjenesterne koster dog betydeligt mere end Node-udgaverne. Kan man for eksempel ofre det dobbelte, klatrer iFi Audio NEO Stream et trin op ad hi-fi-stigen – men uden bekvemmeligheder som fjernbetjening og multirum.

Konklusion

Bluesound Node X er ikke et helt nyt produkt, men snarere en lille, men vellykket videreudvikling af Bluesound Node N130. Lyden er rigtig god, og man får for en meget rimelig pris både en streamingmodtager og en digital forforstærker. Samt en hovedtelefonforstærker i god kvalitet.

De to digitaludgange giver mulighed for at tilslutte Bluesound Node X til en mere avanceret (dyrere) DAC og bruge den som ren streamingmodtager. Det giver mening som fremtidsmulighed, hvis eksponeringen for musikstreaming i høj kvalitet med tiden fører til opgradering af musikanlægget.

Læs også Musikalsk madkasse med multirum Første test i Skandinavien: Hvis du har et stereoanlæg, som du er tilfreds med, men savner streaming, er dette en nærliggende løsning.

Men har man fra begyndelsen til hensigt at bruge Node sammen med en ekstern digitalkonverter, kan man lige så godt købe den billigere forgænger, der stadig forhandles. Forskellen på de to ligger nemlig alene i den indbyggede konverter, samt i hovedtelefonudgangen. Og bruger man Node X til det, den er bedst til, er forskellen mere end pengene værd.

Også selv om fortrinet ved indbygget MQA-support til nogen grad er udjævnet gennem Tidals ændring til FLAC fremover.

Karakter
Bluesound Node X (N131)
Premium
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget