Man skal ikke besøge mange butikker for at finde et bredt udvalg af radioapparater. Mange af dem med navne, som ingen har hørt om. Men Tivoli har de fleste opdaget, og mange har også en Tivoli-radio, for den festligt klingende radioproducent har solgt rekordmange radioer i Skandinavien.
Det har banet vejen for mange mere eller mindre vellykkede konkurrenter, der pakker den samme teknik ind i farverige radioer og klistrer deres eget navn på fronten.
Den enkleste opskrift er ikke altid den bedste, i hvert fald ikke for Tom DeVesto, der sammen med Henry Kloss skabte den moderne radiosucces Tivoli Audio. Efter at have solgt sin andel af virksomheden begyndte han at kede sig. Manden, der tidligere havde solgt højttalere, spillet i band og været i gang næsten lige så længe som Rolling Stones, trængte til noget at lave.
Han kunne være fløjet til Kina og have sat sit navn på hvide, sorte og røde radioer og solgt dem dér. I dette næsten umættelige marked ville han have haft lige så gode muligheder som andre ukendte producenter.
Men Tom DeVesto valgte den tunge vej og startede på ny. Han valgte navnet på den tredjestørste sø i Italien og kaldte radioerne Como Audio. De første produkter, Solo og Duetto, minder så meget om hans tidligere succes, at de er i fare for at fremstå som kopier. Det er de nu ikke.
Streaming og multirum
Radioerne er ikke kun radioer, de er også Bluetooth streaming-højttalere med både Spotify Connect og Google Cast indbygget – og kan sluttes til Wi-Fi-netværket derhjemme eller til andre lydkilder. Med ledning.
F.eks. kan du plugge lyden fra tv’et ind via en optisk indgang på bagsiden og styre Como-radioen med den medfølgende fjernbetjening. Eller Como Control-app’en, der findes til Android- og iOS-telefoner.
De første to radioer eller – som de selv kalder dem – smart-højttalere er næsten identiske bortset fra antallet af højttaler-enheder. Den mindre Solo har to enheder, der leverer monolyd, mens den større Duetto har to pr. kanal for stereolyd. Ellers er de teknisk set næsten ens med stereomodtager til FM og DAB+ og stort set de samme tilslutninger. Begge fås i sort højglans, mat hvid eller valnød, eller i hickory-finér mod et tillæg til prisen.
De kan også anvendes i flere rum. Eller zoner, som Como kalder det. Antallet af zoner afhænger lidt af netværkskapaciteten, men hver zone kan have op til fem apparater.
Hvis man vil have en multirumsløsning, kan man styre flere fra app’en på mobilen og spille, hvad man vil, hvor man vil. Eller det samme på alle højttalerne. Den mindre Solo-radio kan i øvrigt udvides til stereo med en separat højttaler kaldet Ambiente. Der selvfølgelig fås med samme finish som Solo.
Farveskærm
Her har vi testet stereomodellen Duetto, der er lige så nem at bruge som de fleste radioer, vi har testet. Man kan gemme radiostationer uafhængigt af kilde – FM, DAB+ eller internetradio – og vælge de foretrukne i app’en, på fjernbetjeningen eller på de seks små knapper på fronten. Det eneste, der kan virke kompliceret, er at slutte den til Wi-Fi-netværket, hvilket kræver mange knaptryk. Men det er Como Audio ikke ene om.
Farveskærmen på fronten burde have været trykfølsom, men er ellers rar at have, da den viser en masse information om, hvad man hører. Den kan også vise albumcovers, billeder og video, hvor det understøttes.
Kanongod lyd
Inden i den 37 cm brede Como-radio – undskyld, anlægget – sidder der en 30 watt forstærker, som driver fire højttaler-enheder. En 76 mm bas/mellemtone og en 19 mm diskant-enhed pr. kanal. Der er ingen subwoofer her, men en basrefleksport på bagsiden løfter basniveauet lidt.
Ellers kan man grave sig ned i de alt for komplicerede menuer – og igen, det er Como Audio ikke ene om – og indstille bas og diskant efter behag. Ikke at jeg tror, mange vil finde det nødvendigt, for den lyder rigtig godt.
Faktisk er Duetto-modellen noget af det bedre, vi har testet af stereoradioer. Den er ikke lige så mægtig i bassen som den større og dyrere Revo SuperSystem, men lyder både klarere, sejere og mere raffineret end Tivoli Audios noget mindre Music System Three.
Find en radiostation, der ikke komprimerer signalet for meget (64 kbit er meget, 160 kbit er lidt), eller stream musikken fra mobilen via Bluetooth. Eller – for at få den allerbedste lyd – slut den bærbare eller en anden digital lydkilde til den optiske indgang på bagsiden. Alternativet er at streame med en Google Cast Audio til USB-indgangen på bagsiden.
Så kan man høre, hvorfor Tom DeVesto lykkedes med Tivoli. Men her er lyden renere og bedre balanceret, og ikke mindst diskanten er et vigtigt bidrag til, at lydbilledet virker friskere. Tydeligere og mere åbent, simpelthen.
Med et godt basfundament holder den engagementet oppe, og den fint definerede mellemtone giver ikke alene klarere tale, men også flot vokalklang. Den gør det i det hele taget rigtig godt af en bordradio at være.
Konklusion
Como Audio Duetto er både et god musikanlæg, en glimrende radio og fiks at se på. Prisen er ganske vist høj, men kan forsvares med, at du næppe får et så komplet anlæg i så lille en indpakning i samme prisklasse. Como Audio kan helt sikkert vise sig at være levedygtig i radiojunglen derude.