Denon PMA-2500NE

Juni/juli 2016Denon PMA-2500NE
Juni/juli 2016Denon PMA-2500NE

Komplet tonemester

Denon nyeste integrerede forstærker er en velspillende juvel, der dækker de fleste audiofiles behov og lyder som en meget dyrere model.

Plus
Et stort og luftigt lydbillede med fyldig klang kombineret med et stort udvalg af indgange og en rigtig god digitalkonverter.
Minus
Nærmest ubrugelige højttalerterminaler og begrænset effekt for dem, der har meget tungtdrevne højttalere. Men det er så også det.

Når Radka Toneffs sarte røst varmer hjerterødderne, og klaverklangen hænger som honning i rummet, så ved man, at man ikke har gjort et fejlkøb. For Denons nyeste forstærker er ikke bare et stort fremskridt – den er blandt de bedste, vi har hørt til under 30.000 kroner.

Mens “The Moon’s a Harsh Mistress” starter meget stramt, da pickup’en daler ned i den sorte vinyl, falder det mig ind, at jeg også må tjekke den remasterede digitaludgave. Det samme gentager sig med den digitale version – sikke en forstærker, tænker jeg.

Sidste gang vi testede Denons bedste integrerede forstærker (til salg uden for Japan), var vi usædvanlig begejstrede for den detaljerige rumfølelse, der gav en slående realisme til den musik, vi testede med. Men ikke helt så glade for, at den ikke havde klippefast kontrol i bassen, når vi spillede højt.

Den havde heller ikke digitalkonverter, som normen er i dag, hvor alle streamer musikken til en DAC. Eller en integreret forstærker, såsom Hegel H160 eller Parasound Halo, der koster nogle tusind kroner mere.

I den nye udgave er effekten på papiret den samme, og ja, den har stadig pladespillerindgang – og har endelig fået en DAC, hvilket gør den langt mere interessant end forgængeren. Eller andre integrerede uden, for den sags skyld.

 

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

DAC med strømafbryder

Forstærkeren er solidt bygget, hvilket vægten på 25 kg og den omhyggelige udførelse vidner om. Den mangler måske et par balancerede indgange og har ikke netværksforbindelse, ligesom den heller ikke er trådløs (hverken AirPlay eller Bluetooth).

Alt det kan vi leve med, men de små højttalerterminaler er håbløst korte, og bananstik passer knap nok i hullerne. Det gør spader næsten heller ikke, og desuden er de så små og glatte, at de er svære at stramme.

Hvis man skal tro Denons egne ord, er den nye PMA-2500E mere strømstærk med to transformere, og den har fået meget bedre komponenter, der er monteret i seks separate chassismoduler for at dæmpe interferens og vibrationer. F.eks. er pladespillerkredsløbet adskilt fra forforstærkerdelen og DAC’en, strømforsyningen bor i sit eget modul, og selv volumenkontrollen har et fysisk separat kredsløb.

Denon siger også, at to transformere i stedet for én er bedre, fordi de som her kan monteres i hver sin retning for at udligne det magnetfelt, der opstår, når strømmen farer gennem viklingerne i transformatorerne. Store, speciallavede elektrolytkapacitorer, Schottky-dioder og kort signalvej sikrer renere strøm med mindre støj.

Højttalerterminalerne er ikke lette at få hverken bananstik eller spader til at sidde ordentlig fast i. (Foto: Producent)
Højttalerterminalerne er ikke lette at få hverken bananstik eller spader til at sidde ordentlig fast i. (Foto: Producent)

Denon har skam også egen teknologi indenbords i forstærkeren. Deres UHS MOS-transistorer med op til 210 ampere strømkapacitet og AL32-processering på alle digitale indgange er ikke ukendt for dem, der har erfaringer med Denons forstærkere.

Den nye DAC er mindre kendt, selvfølgelig, fordi den ikke sad i forgængeren PMA-2100 og er ny i denne udgave af Denons bedste integrerede forstærker.

For dem, der går op i den slags, er det rart at vide, at PMA-2500NE understøtter DSD-filer (studiekvalitet med et andet ord) op til 32 bit/384 kHz via USB-indgangen. Af mindre akademisk art er understøttelse af mere almindelige digitalfiler med 24 bit/192 kHz via de andre digitalindgange: To optiske og to koaksiale.

Med andre ord understøtter DAC’en i forstærkeren alle kendte digitale lydformater fra MP3 og AAC (Spotify og Apple Music) over PCM (Tidal HiFi) til 32 bit Hi-Res Audio.

 

Digital og analog magi

De digitale indgange kan i øvrigt slukkes med en knap på fronten og på fjernbetjeningen mærket Analog Mode. Ved siden af den er der også en knap mærket Source Direct, som slår tonekontrollerne fra. Alt sammen for at fjerne og dæmpe så meget støj som muligt.

En ingeniør vil nemlig kunne fortælle, at et levende digitalkredsløb ikke ligefrem skaber ideelle arbejdsvilkår for et pladespillerkredsløb – det såkaldte RIAA-trin. Siden der sidder sådan et her, til både MC- og MM-pickup’er, har Denon valgt at give os muligheden for at få lidt mere ud af musik på vinyl med disse to knapper.

Man skal have gyldne ører af meget højere karat end mine for at kunne høre forskellen ved Analog Mode, for den er knap nok hørbar. Og under alle omstændigheder er pladespillerindgangen strålende.

Som jeg indledte med, er Radka Toneffs jazzklassiker Fairytales et godt eksempel på, hvor fint forstærkeren kan lyde. Med en Rega Planar 3 sluttet til pladespillerindgangen lød albummet stort, klangen var varm og fyldig, og hverken ulden eller pakket ind nogen steder i frekvensområdet. Stemmen var rørende sart og intimt gengivet på vores referencehøjttalere, Sonus faber Olympica III.

Klaverklangen var ikke lige så fed, og dynamikken ikke helt så mægtig som på McIntoshs fem gange så dyre MA8000, men langt mere naturtro og åben end på Hegel H80. Som dog også koster langt mindre.

Det interessante var, at da jeg sluttede Mac’en til DAC’en via USB-indgangen og startede den remasterede udgave af Fairytales på Amarra for Tidal, ændrede forstærkeren ikke klangkarakter. Man kan høre, at det remasterede album ikke lyder helt som originalen på vinyl, men klangkarakteren var den samme: Varm, fyldig og åben, og lydbilledet var lige så gennemsigtigt og uden fejl.

Ligesom forgænger er også denne forstærker af den generøse slags. Lydbilledet er så gennemsigtigt, at man nærmest kan gribe om tonerne, og klangen er altid varm og rig på nuancer. Der findes nok mere klangneutrale og klinisk korrekte forstærkere, men jeg hører til dem, der foretrækker lidt sukker på grøden og fylde i lyden.

Den for jazzinteresserede nærmest legendariske My Foolish Heart med Keith Jarrett Trio live i Montreux – også på vinyl – er et eksempel på, hvor rigtigt det kan blive, når forstærkeren giver lidt ekstra varme til klaverets laveste oktaver eller øger formatet på kontrabassen, så den får lidt ekstra tyngde.

Det er en dejlig fornemmelse at skrue på drejeknapperne … (Foto: Producent)
Det er en dejlig fornemmelse at skrue på drejeknapperne … (Foto: Producent)

På åbningssporet lagde jeg mærke til, at bas- og trommesoloen kunne have været lidt strammere gengivet – en af ulemperne ved den varme klang, måske. Men jeg kunne alligevel godt lide det, bl.a. fordi bassen gravede så dybt, at drivet i rytmen ikke led under det.

Den langt mere komplekse Live from Detroit Jazz Festival med Mack Avenue Super Band på Tidal er gerne den lakmusprøve, der afslører, om messingblæserne eller hi-hatten kommer for skarpt frem i lydbilledet. Det gør de slet ikke her; forstærkeren har ingen mangler, artefakter eller unoder, der trækker indtrykket af en meget vellykket konstruktion ned.

Den opgivne effekt på 80 watt indikerer, at det ikke ligefrem er fyrværkeri, vi har med at gøre, men det er ikke helt sandt. Den mangler måske de brutale muskler hos Hegel H360 (til den dobbelte pris), men holder fint trit med H160.

Undtagelsen er nok, hvis man har meget tungtdrevne højttalere med lav impedans og vanskelige fasevinkler. Kombineret med et stort rum kan sådanne højttalere blive en udfordring for Denon-forstærkeren. Selv om den har større dynamisk kontrast og masser af effekt i forhold til forgængeren.

 

Konklusion

Med pladespillerindgang og en DAC med mange indgange er Denon PMA-2100NE et særdeles godt køb for dem, der overvejer en opgradering af anlægget. Den lyder bedre end noget, vi har testet til under 20.000 kroner, og lige så godt som det meste op til 30.000.

Kan man leve med 80 watt, og at den ikke har indbygget netværks- eller trådløs tilslutning, bør man bestemt skrive PMA-2500NE på kandidatlisten. Men de fordømte højttalerterminaler kan blive et irritationsmoment.

Bedste pris på Denon PMA-2500NE
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: Integreret forstærker med DAC
  • Effekt: 2 x 80 W, 8 ohm / 2 x 160 W, 4 ohm
  • Indgange: 4 x analog, 4 x digital, USB, phono
  • DAC: 24 bit/192 kHz – 32 bit/384 kHz
  • Andet: MC/MM phono-indgang, pre-out
Pris: 15999,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.