TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Devialet Expert 1000 Pro

Måske verdens bedste forstærker

Intet, vi tidligere har hørt, kan måle sig med det elegante Devialet-sæt, der ikke ligner noget som helst andet derude.

Af / 06/10/2016 - 06:00
Devialet Expert 1000 Pro

Lyd & Billede mener

  • Enestående lydkvalitet og smukt design i skøn forening. Næsten helt komplet med streaming, pladespillerindgang og DAC indbygget.
  • Prisen er afskrækkende, og konfigurationen er ikke for alle.

Kun fem år har det taget for en ukendt fransk forstærkerproducent at opnå verdensberømmelse. Blandt hi-fi-entusiaster altså, for de fleste vil nok se uforstående på dig, hvis du fortæller, at du overvejer at købe en Devialet-forstærker.

I øvrigt udtales det døh-vialé, som fransktalende hurtigt vil korrigere dig. Men uanset udtalen er der ikke meget tvivl om, at Devialet er den skinnende nye stjerne på high-end himlen.

Det begyndte i 2011 på den efterhånden velansete messe High-End i München. En årlig begivenhed, der er vokset til at blive det vigtigste mødested for branchefolk, journalister og publikum, som er mere end gennemsnitligt interesseret i god lyd.

Jeg har sikkert nævnt det før, men dengang tænkte jeg, at det her kan forandre alt. Devialet-forstærkeren D-Premier var ulig alt andet på det tidspunkt. Det forkromede chassis lignede en blinget badevægt, men den lyd, der strømmede ud i rummet, var sublim, letflydende og dynamisk.

Den lød ikke som noget almindeligt hi-fi-produkt og havde indbygget digitalkonverter (DAC), brugerkonfigurérbare indgange og et design, der ikke lignede noget andet.

Annonce

Den var hi-fi-industriens svar på Citroën DS. En meget excentrisk fransk bil, som da den debuterede på biludstillingen i Paris i 1955, hverken så ud eller var konstrueret som noget andet køretøj på det tidspunkt. Man talte om en revolution.

Smag lige på ordet. En revolution er en stor samfundsmæssig omvæltning – ikke altid til det bedre, men jeg føler mig på sikker grund, når jeg hævder, at de nytænkende franskmænd bag Devialet har forsøgt at revolutionere high-end, præcis ligesom Citroën forsøgte at gøre med bilindustrien i 1955.

Med den tykke kobberbund fjernet kan man se, hvor komplekst forstærkeren er opbygget. (Foto: Producent)
Med den tykke kobberbund fjernet kan man se, hvor komplekst forstærkeren er opbygget. (Foto: Producent)

Ulig alt andet

Siden D-Premier har flere produkter set dagens lys. Bl.a. aktive højttalere – Phantom – men her skal det handle om de unikke forstærkere.

Hos Devialet er der flere modeller at vælge imellem. Indgangsbilletten hedder 130 Pro og i toppen af fødekæden finder vi den nye Expert 1000 Pro, der leverer 1000 watt – 1 kilowatt! – effekt i hver kanal. Den koster omkring en kvart million og består af to Devialet-kabinetter i mono, der kobles sammen. Et til hver kanal, med andre ord, og med samme fleksible konfiguration af indgangene på bagsiden.

Du bestemmer selv, hvor mange af indgangene der skal være analoge eller digitale. Hvis du har en pladespiller, kan du tilpasse en indgang til pickup’ens elektriske egenskaber. Og Devialet udvider stadig udvalget af højttalere, der understøttes af deres SAM-teknik (Speaker Active Matching). Som tilpasser forstærkeren til højttalernes egenskaber. Det kan mærkes på lyden, hvilket vi vender tilbage til.

Læs mere i boksen Skræddersy din Devialet.

Log dig på som bruger på Devialets website. Så får du adgang til Le Configurateur, som lader dig komme til alle indstillinger på din egen Devialet-forstærker. Her kan du også indtaste netværksdata for trådløs streaming til forstærkeren, eller du kan slutte den til netværket via Ethernet-kabel.

Da forstærkeren understøtter alle filformater, er digitalkonverteren selvfølgelig kompatibel med alt fra MP3- til DSD-filer – og alle andre tabsfri og højopløste musikformater. Som det sig også hør og bør for en moderne forstærker.

Den ene side af ADH-modulet … (Foto: Producent)
Den ene side af ADH-modulet … (Foto: Producent)

Forbedret teknik

Devialets forstærkere er bygget op omkring deres unikke Analog-Digital Hybrid-teknologi (ADH).

Den bruges på alt fra D-Premier, som vi testede i 2011, til D400, som vi testede i 2015, men i Expert 1000 Pro er den yderligere opgraderet med endnu lavere forvrængning (0,00025 procent!), lavere støjgulv og flere indstillingsmuligheder.

Med så meget effekt var det nødvendigt at forbedre kølesystemet, og en tykkere kobberbelagt bundplade holder temperaturen nede. Kernen i forstærkeren, ADH-processeringen, er fire gange mere præcis i signalbehandlingen. Et nyt klasse A- og et nyt klasse D-kredsløb har yderligere dæmpet den harmoniske forvrængning og øget effektiviteten med 25 procent.

… Og den anden side. (Foto: Producent)
… Og den anden side. (Foto: Producent)

ADH kombinerer et analogt klasse A-forstærkertrin, som leverer spænding til højttalerne, med et digitalt (klasse D) forstærkertrin. Som igen leverer strøm til højttalerne.

En ny strømforsyning skal give 1000 Pro hurtigere transienter og bedre dynamik, og forskellen i forhold til D400 er forbavsende stor. Det er prisforskellen i og for sig også.

Spørgsmålet er: Er det her verdens bedste forstærker?

 

Flytter grænser

Svaret er noget nær himmelsk! Der er uendelige kræfter, og med SAM aktiveret (on/off på fjernbetjeningen) er det næsten, som om man har fået nye højttalere. Både KEF Reference, Sonus faber og de små Piega Premium 1.2 lyder med ét som større højttalere. De får mere dybbas, og når man spiller højt, er forvrængningen hørbart lavere. Mærkeligt – og samtidig magisk.

Piega-højttalerne i mit eget stueanlæg er knap 30 cm høje. De står på standere og har en lille bas kombineret med Piegas unikke bånddiskant. Det er højttalere, der normalt lever deres liv med alt fra en Hegel H80 til dyre forstærkerkombinationer. De har aldrig opført sig, som de gør med Devialet Expert 1000 Pro. Det har ingen af de andre højttalere, jeg prøvede med.

Det tætteste, jeg har været, er Gryphon Diablo 300 og McIntosh MC601, som begge har masser af kræfter og lyder, som ægte high-end skal: Sublimt.

De langt mere elegante Devialet-forstærkere kan placeres ude af syne. Det er ikke let med hverken Gryphon eller McIntosh, men lad der ikke være nogen tvivl: Du kan mærke, at du spiller på noget dyrt og eksotisk.

Keith Jarretts Köln-koncert på vinyl var som en omfavnelse. Bliver du ikke berørt af den, så har du et hjerte af sten, for her formidles hidtil uhørte nuancer sammen med en dynamisk kontrol, som man kun forbinder med ægte high-end forstærkere.

Ikke sådan at forstå, at det er grovkalibret, for harmonierne på “E lucevan le stelle” fra Puccinis opera Tosca – med Plácido Domingo – har jeg sjældent hørt så farverigt gengivet. Samtidig breder lyden sig bemærkelsesværdigt ud i rummet, næsten som om man lytter til surround. Men lydbilledet er stadig klippefast.

Forstærkeren med alle tilslutninger synlige og den bagerste topplade fjernet. (Foto: Producent)
Forstærkeren med alle tilslutninger synlige og den bagerste topplade fjernet. (Foto: Producent)

En runde med Walter Trouts seneste blues-album, Live In Amsterdam, fik mig helt frem på kanten af sofaen, let rallende som en galning og med ben, der gik som stemplerne på en Moto Guzzi. Og du store, så højt jeg kunne spille! Selv de små Piega’er lød som en gulvstående premium-model med en dybbas og kontrol, som man godt kan glemme alt om at få fra en så lille bas-enhed – altså uden Devialets SAM-teknik.

Og nu vi taler om dybde og dynamik: Majors album I Am MAJOR er en dragende blanding af soul og R&B, når det er bedst, og tackles perfekt af Devialet-forstærkeren.

Det spiller ingen rolle, hvad du sætter på; den klarer Keith Jarrett lige så godt som Kygo eller Kiri Te Kanawa. Den er altædende, ekstremt fleksibel, uendeligt kraftfuld og leverer et lydbillede uden sidestykke. Det er så dybt, vægtløst, fuld af klangnuancer og fri for støj og forvrængning, at jeg næppe har hørt magen.

Kontrollen lader til at være total og på linje med store effektforstærkere fra McIntosh, Mark Levinson, Hegel og Ayre, for nu at nævne et par stykker. Bare pakket ind i et slankt, elegant chassis, der næsten ikke kan være andet end fransk.

Pladespillerindgangen er noget af det mest stille, jeg nogensinde har hørt. Selv med en lav spænding fra pickup’en er der ingen hørbar støj fra RIAA-trinet i Expert 1000 Pro. Med lydkilder som SACD/CD-afspilleren McIntosh MCT450 koblet til AES/EBU og optisk indgang på forstærkeren er bagtæppet begsort og uendeligt som et sort hul.

Streaming, enten direkte eller via AirPlay, løftede også oplevelsen fra streaming-tjenesten Tidal HiFi, der ellers er kendt for god lyd. Det er simpelthen vidunderligt, det Devialet Expert 1000 Pro gør med musikken. Jeg har aldrig hørt magen.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Konklusion

Over 200.000 kroner er mange penge, selv for en high-end forstærker fra øverste hylde. Det gør Devialet Expert 1000 Pro til et produkt for de få, de mest kræsne og måske dem, der er trætte af store metalklodser, der står og fylder i stuen eller lytterummet. Designet er måske heller ikke optimalt for alle – nogle vil helst have, at det tydeligt kan ses, at de har et svinedyrt anlæg.

Men for dem, der ikke falder ind under denne kategori, tror jeg, jeg må sige, at det her er det bedste, man kan vælge til sit anlæg. High-end bliver aldrig det samme, efter at man har hørt sådan en forstærker.

Hvis man ikke har brug for så meget effekt – 1 kilowatt er sikkert i overkanten for mange – findes der en billigere variant ved navn 440 Pro. Til næsten den halve pris. Men den må finde sig i at sidde på prinsens stol i tronsalen, for Expert 1000 Pro er kongen.

 

Skræddersy din Devialet

Man behøver ikke at gennemgå processen med at konfigurere Devialet-forstærkere med Le Configurateur; de fungerer lige ud af æsken. Men den byder på så mange muligheder, at det ville være synd ikke at benytte sig af den.

Bl.a. får man bedre lyd med skræddersyning via konfiguratoren, og for at få forstærkeren online er det helt nødvendigt. Processen kan være kompleks, for der er en lang række konfigurationer, man kan vælge imellem og uploade til SD-kortet, som så stikkes ind på bagsiden af forstærkeren.

Når man er logget ind og har valgt Le Configurateur, er det smart at konfigurere indgangene, så de passer til de signalkilder, man har, indstille SAM til højttalerne og – hvis man har pladespiller – vælge pickup fra listen i konfiguratoren.

At vælge, hvad der skal i hvilken indgang, er kun nødvendigt, hvis man har brug for flere digitale – eller analoge – indgange end dem, der er sat op i grundkonfigurationen. SAM er vigtigere, fordi det tilpasser forstærkerens opførsel til højttalernes elektriske egenskaber – modstand, fase osv. – og SAM kan slås til og fra på fjernbetjeningen, så man selv kan høre forskellen. Mere om det senere.

Med Record Active Matching (RAM) kan plade-samplere tilpasse lyden fra pladerne – ikke kun til RIAA-kurverne 1953 og 1976, men også 11 andre kurver fra pladeselskabernes vinylpresninger. F.eks. Telefunken, Capitol og RCA. Et fund for samlere med ældre plader, som kan få meget bedre lyd med den korrekte RAM-kurve aktiveret.

Sidst, men ikke mindst er der AIR. Som egentlig står for Asynchronous Intelligent Route, men lige så rammende kan beskrives som trådløs streaming over Wi-Fi. Der sidder et trådløst kort i forstærkeren, og det kan nemt sættes op, så man kan streame musik direkte fra sin mobil. Eller fra hjemmenetværket via Ethernet-porten på bagsiden.

Der findes også en app til Devialet, som kan bruges i stedet for den klodsede fjernbetjening og giver dig flere tillægsfunktioner. Heriblandt streaming.

 

Værd at vide

Få websites er så fulde af forkortelser som Devialets. ADH, SAM, AIR, EVO, MAT, RAM, ICM, DPM osv. De beskriver alle sammen forskellige teknikker, der befinder sig om bord i en Devialet-forstærker. Og så vi har ikke engang nævnt PCM, DSD og DAC.

Men det skal vi, for her er vi ved kernen i en Devialet. Alt kører nemlig på en DSP-baseret processor, der kan opgraderes af brugeren. Ikke fysisk, men softwaren – eller firmwaren, som Devialet siger. Fremtidige opdateringer kan downloades fra hjemmesiden til et SD-kort, der sættes ind på bagsiden.

Denne proces gør det muligt at opgradere forstærkerne med nye funktioner, forbedret lyd og tilpasning til højttalere – SAM (Speaker Active Matching).

Forstærkerens processor er hjernen, mens ADH-kredsløbet er hjertet. Bindeleddet er en digitalkonverter, der arbejder med op til 32 bit strenge og 192 kHz sampling af signalet, og de digitale indgange understøtter filer op til 24 bit/192 – USB op til 32 bit/192 kHz og DSD filer – mens det indbyggede trådløse AIR-modul understøtter streaming af musik op til 24 bit/96 kHz.

To af indgangene på bagsiden kan anvendes som pladespillerindgang. Her sidder der en analog-til-digital konverter fra Texas Instruments – som arbejder med op til 24 bit/192 kHz – og den kan brugeren selv konfigurere, så den passer perfekt til pickup’ens elektriske egenskaber.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget

High-end i sværvægtsklassen

Kompromisløs lyd i lommen

Total kontrol

Her er Denons løsning på Sonos-kaosset