Få eller ingen virksomheder i denne branche har eksisteret så længe som Dual. Det tyske firma blev grundlagt helt tilbage i 1907 af to brødre i Schwarzwald. 20 år senere, i 1927, skiftede virksomheden navn til Dual af den simple grund, at brødrene lavede dobbelte strømforsyninger, også til pladespillere.
Da de selv begyndte at lave pladespillere under navnet Dual i 1935, havde de allerede opnået tilstrækkelig erfaring til hurtigt at blive et velkendt navn blandt europæiske pladespillerproducenter.
I efterkrigstiden begyndte Dual også at lave radiokabinetter, og de har en lang historie med båndoptagere, kassetteafspillere, højttalere og forstærkere. Men Dual er bedst kendt for sine pladespillere og var den største producent af grammofoner i Europa efter krigen.
CS-serien, som debuterede i 1970’erne med den nu berømte 500-serie, blev hurtigt anerkendt som en af de bedste måder at afspille vinylplader på.
Det var lige før, japanske producenter begyndte at producere pladespillere og for alvor begyndte at udfordre de etablerede europæiske grammofonproducenter.
Når vi vender tilbage til nutiden, eller næsten nutiden, fortæller historien os, at Dual har ført en turbulent tilværelse med skiftende ejere og varierende succes på markedet. Men Dual forblev tro mod konceptet. Med afspillere, der havde tonearme med lav masse og elektronisk styret direkte drev, var Dual-afspillere stadig populære på markedet.

I dag producerer Dual kun pladespillere, og de laver to serier. Den ene serie er manuelle pladespillere med bælte eller direkte drev, den anden er direkte drevne pladespillere med automatisk start og stop. Den nye CS 618Q er netop sådan en afspiller. Tilsyneladende en enkel og ligetil pladespiller med en let tonearm, som leveres formonteret med en Ortofon 2M Blue. En fremragende MM-pickup, som vi kender fra utallige tests.
Den nye Dual-afspiller, som kan leveres i enten sort eller en smuk valnøddefinér, er bygget til at give folk en nem måde at afspille deres plader på, og med halvautomatisk betjening, en formonteret pickup og et gennemtænkt design bør den kunne begå sig med konkurrerende afspillere fra Pro-Ject, Technics og Rega.

CS 618Q
Det er i bund og grund en halvautomatisk pladespiller. Den fungerer ved at vælge hastighed, 33, 45 eller 75 omdrejninger pr. minut. Når du løfter armen med armløfteren og bevæger armen mod vinylskiven, starter afspilleren. Sænk blot armløfteren, og musikken strømmer ud i højttaleren, og når pladen er færdig, løftes armen automatisk, og afspilleren stopper. Denne særlige funktion kan slås fra med en kontakt på bagsiden.
Det bliver ikke meget enklere end det.

Dual-afspilleren har et indbygget phono-trin, som er perfekt til dem, der ikke har en forstærker med pladespillerindgang eller et separat phono-trin at tilslutte afspilleren til. Det indbyggede phono-trin kan frakobles, hvis du vil bruge dit eget eller et endnu bedre phono-trin end det indbyggede.
Opsætningen af afspilleren er i sig selv meget enkel. Placer aluminiumstallerkenen, gummimåtterne og gevindet på modvægten, og følg instruktionerne for at indstille det korrekte nåletryk og anti-skating. Tilslut strømforsyningen og kablerne, og sæt støvdækslet på. Det er alt, hvad der skal til.
Målinger
Med direkte drev er der al mulig grund til at tro, at afspilleren generelt har en noget mere stabil drift end en prisbillig afspiller med remtræk. I vores målinger viste Dual-afspilleren sig at være et konsistent produkt med en afvigelse fra 33,33-hastigheden på kun 0,2 procent. Udsving som wow & flutter blev målt til en afvigelse på 0,40 procent – hvilket viser, at Dual er lykkedes godt med at finjustere afspilleren før brug.
Der er små detaljer her, som man ikke ser, f.eks. er akslen, som tallerkenen drejer rundt om, lavet af hærdet stål, der hviler i et messingleje. Anti-skating bruger en fjeder til at korrigere sporingen, og selve kabinettet er lavet af hårdtpresset MDF, som hviler på dæmpede fødder.
Hvis du vil opgradere pickuppen, er det nemt at skrue pickuphuset af og montere en bedre pickup end den medfølgende Ortofon-pickup, men vores erfaring med 2M Blue tyder på, at det næppe er nødvendigt.

Konkurrenter
Afspilleren befinder sig i samme prisleje som den nyligt lancerede Rega Planar 3 RS, som er lidt dyrere, men som er udstyret med en separat strømforsyning og Regas nye ND5 MM-pickup. Technics SL-1500C er den direkte drevne konkurrent i denne klasse, også udstyret med en Ortofon 2M-pickup, men med den lidt dårligere specificerede 2M Red. Pro-Ject Debut Pro med Pro-Jects egen Pick it Pro MM-pickup er en tredje mulighed, men ingen af dem har det tiltalende klassiske design, som en CS 618Q har, især når den leveres i valnøddefinér.
Det er nok noget, mange vil foretrække at kigge efter, især da en pladespiller også er et attraktivt møbel.
Lydkvaliteten
Dual har lavet flere pladespillere, som jeg kan huske, men jeg husker den dyrere Golden 1 med de guldbelagte detaljer – CS-7000-serien – og ikke mindst Golden Stone-afspilleren med et kabinet i granit. Og for ikke så længe siden havde Dual en high-end afspiller ved navn Primus Maximus, som desværre er gået ud af produktion. Indtil videre er det CS 618Q, der er flagskibet blandt Dual-afspillerne, og historisk set har den lidt af hvert at leve op til.

Med en så god pickup som Ortofon 2M Blue er det ikke underligt, at afspilleren leverer en fyldig, varm og behagelig lyd. Sæt vinyludgaven af Jan Gunnar Hoffs Polarity på, og nyd den fine klaverlyd, der strømmer ud af højttalerne, og afspillerens kontrollerede dynamiske kontrast.
Bassen har ikke så meget tyngde som bassen fra en Technics SL-1500C, men afspilleren lyder mere åben og raffineret. Måske ikke så raffineret som en Planar 3 RS, som også har en noget større dynamisk kontrast, men Dual-afspilleren brillerer med et åbent og afbalanceret lydbillede, som er smigrende for nogle former for musik.
På Dire Straits album Love Over Gold præsenteres man for et sprudlende og tiltalende lydbillede, hvor guitarlyden er smukt fokuseret, og slagtøj gengives med en stor grad af skala og dynamisk slam.
Afspillerens indbyggede phono-trin kan bedst beskrives som en nyttig nødløsning, og det er ikke overraskende, at det indbyggede phono-trin i en Hegel H190V hæver lydkvaliteten fra afspilleren mange takker. Det samme sker med det indbyggede phono-trin i Yamaha A-S3200, som lyder varmere og langt mere dynamisk end afspillerens indbyggede phono-trin.
Vokaler, eller skal vi sige guddommelige vokaler, som på Radka Toneffs The Moon is a Hard Mistress, lyder simpelthen fantastisk i afspillerens kontrollerede og transparente lydbillede. Her er masser af kvaliteter uden klangfarver, der skæmmer lydbilledet, og afspilleren er simpelthen bedst, når den får lov til at udfolde akustiske optagelser.

Konklusion
Dual CS 618Q er en pladespiller, som mange vil kunne lide. Den ser dyrere ud, end den er – især i den blanke valnød, og den virker ordentligt bygget. Afspilleren leveres med en fremragende Ortofon MM-pickup og har et stabilt direkte drev med halvautomatisk betjening. Den er i en prisklasse med hård konkurrence, hvilket på en måde taler imod Dual-afspilleren. Hvis man vil have den allerbedste lyd for pengene, er en Planar 3 RS f.eks. et bedre valg. Men den ser ikke ud og opfører sig ikke på samme måde som Dual-afspilleren, som også har den fordel, at den er nem at komme i gang med takket være det indbyggede phono-trin. Det gør det nemmere at tilslutte afspilleren til næsten hvad som helst, inklusive et par aktive eller bærbare højttalere.

Læs videre med LB+
TILBUD Tilbud - 49 kr første måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
LB+ Total 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.800 produkttests!
- Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
- Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
- Deaktivering af annoncer
- L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!