TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Elipson P1

Flot elektronikdebut

Selv om Elipson P1 er firmaets første forforstærker, er den behageligt fri for børnesygdomme. Hvis du leder efter et forstærkersæt i den øvre ende af premiumklassen, kan svaret meget vel være fransk.

Af / 08/07/2022 - 11:00
Elipson P1

Lyd & Billede mener

  • Varm og behagelig, men også meget nuanceret lyd. Designet er så diskret, at den falder ind i alle anlæg.
  • Pladespillerindgang og DAC koster ekstra oven i den i forvejen solide pris. Ingen netværks- eller streaming-funktioner. Til den pris er designet ærlig talt noget skrabet.

Nye hi-fi-producenter i den seriøse ende ser man ikke så ofte. Og Elipson er sådan set også langt fra at være nye. Men det hæderkronede franske firma har siden 1940 alene været kendt for sine højttalere. Ofte med sci-fi-agtige runde former.

Men nu er Elipson sprunget ud som forstærkerproducent med forforstærkeren P1, som vi tester her. Der findes også en matchende effektforstærker, kaldet A2700.

Elipson P1 præsterer at være iøjnefaldende og afdæmpet på samme tid: Kabinettet er firkantet og gråt. Og i samme standardmål som det meste konsum-hi-fi. Det eneste, der bryder konformiteten, er den centimetertykke forplade, hvor to store drejeknapper indrammes af indfræsede, blødt svungne linjer. Det er lidt, som når man prøver på at vise sin individualitet ved at tage en blomst i knaphullet i en lidt lysere grå nuance end jakkesættet.

Heldigvis er vi ikke noget designmagasin, men derimod et teknologimedie, som primært beskæftiger sig med teknikken indeni.

DAC og pladespillerindgang som indstikskort

Elipson P1 består i sin enkleste form af en rent analog forforstærker til linjesignaler. Vil man have pladespillerindgang og/eller digitalkonverter, kan disse tilkøbes i form af to indstikskort, der hver især fordyrer forforstærkeren med nogle få tusind kroner. Pladespillermodulet understøtter både MM- og MC-pickupper, og DAC-modulet har optisk, koaksial samt USB-indgang. Den opgivne pris herover er inklusive begge udvidelseskort.

Annonce
ELI P1 PROFIL
Elipson P1 er som udgangspunkt en rent analog linjeforstærker, men den kan udvides med RIAA-forstærker og DAC ved hjælp af indstiksmoduler. (Foto Elipson)

Hvad der til gengæld ikke kan købes, er trådløs forbindelse og musik-streaming. Vil du have del i internettets glæder eller bare streame Bluetooth, skal der eksternt udstyr til, f.eks. en Bluesound Node.

Elipson P1 er en indlysende makker for effektforstærkeren Elipson A2700, men begge kan naturligvis anvendes sammen med andre effekt- eller forforstærkere. P1 kan også være en nærliggende makker for et sæt gode aktive, kablede højttalere som f.eks. Genelec 6040R eller Dutch & Dutch 8c.

ELI P1 02
Både på ind- og udgangssiden er der valgfrihed mellem balanceret XLR og standard RCA. (Foto: Elipson)

Lydkvaliteten

Da Elipson P1 er skabt som makker for Elipson A2700, blev sidstnævnte brugt som effektforstærker under testen. Selv om P1’eren også fik lov til at spille via NAD C 298 undervejs. Som sammenligning blev brugt en NAD C 658-forforstærker, der koster det samme som en Elipson P1 – dog uden udvidelsesmoduler med pladespillerindgang og DAC.

Ligesom effektforstærkeren har også Elipson-forforstærkeren sin egen lydmæssige signatur. Men den er langt mindre udtalt. Der skulle lyttes længe og byttes kabler mange gange, før kendetegnene var indkredset.

Umiddelbart har Elipson P1 en ret åben og fremadvendt spillespil, der matcher den dynamiske lyd af A2700 godt. Mens NAD C 658 åbner et vindue ind til koncertsalen, får man med P1 en følelse af at sidde tæt på musikerne, som har taget opstilling inde i stuen.

Forstærkeren fremmaner stadig en akustisk scene, hvor man kan placere instrumenterne. Men fornemmelsen af et dybt scenerum med klart definerede vægge er ikke så udtalt som på NAD’en. Det er hverken en god eller en dårlig ting – bare anderledes. Og efterhånden som lytningen skrider frem, kommer nuancerne for dagen. Hvis rummet (eller rettere illusionen af det) ikke er så dybt på Elipson P1, så er klarheden og oplevelsen af luft mellem de optrædende til gengæld meget bedre.

ELI P1 01 2
Der findes matchende beslag til montering i professionelt 19 tommers rack. (Foto: Elipson)

Kræsen

Ligesom effektforstærkeren A2700 er Elipson P1 lidt kræsen med programmaterialet. Ikke i den forstand, at en mindre perfekt optagelse lyder dårligt. Men man får ikke rigtig demonstreret, hvorfor man skal give så mange penge for bare en forforstærker. På den anden side er det vigtigt at huske, at musik kan bruges til andet end test. Og at udstyret bare er vejen til målet – men ikke målet i sig selv.

På dette punkt høster Elipson P1 ekstra point. Instrumenter og stemmer klinger lidt varmere og lyder lidt mere engagerende end på den lidt kliniske NAD C 658.

Konklusion

Elipson P1 er det franske firmas første forforstærker. Og det er en overbevisende debut som elektronikproducent. Sammen med effektforstærkeren A2700 får man et forstærkersæt, der godt kan gøre sig gældende i prisklassen.

Elipson P1 har en åben og engagerende spillestil, og den formår få de fine detaljer frem i de bedste optagelser. Den koster til gengæld også ganske meget, men har du ikke brug for både DAC og pladespillerindgang, kan du spare nogle penge ved at fravælge det ene eller begge indstiksmoduler.

Karakter
Elipson P1
Premium
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget