Test: Emotiva BasX TA-100

Emotiva BasX TA-100

Fluevægter med punch

Amerikanske Emotiva udfordrer NAD og Rotel i no-nonsense-klassen.

Plus
Charmerende og dynamisk lyd til en meget, meget tilgængelig pris. Gode digitalindgange og indbygget tuner.
Minus
Designet er lidt firkantet på en måde, som nogle vil elske – og andre finde for maskulint. Ingen indbygget streaming.

Amerikanske Emotiva er kendt for deres ofte meget store og massive forstærkere til overraskende tilgængelige priser. Vi har her taget fat i Emotiva BasX TA-100, der vægt- og effektmæssigt ligger i den lettere ende af firmaets produktlinje. Der er tale om noget så sjældent som en stereo-receiver – altså forstærker og radiomodtager i samme kabinet.

Receivere (eller radioer på dansk) var engang det mest almindelige centrum i hi-fi-anlægget, men i dag ses de næsten kun inden for hjemmebio. Fordelen ved at bygge tuner og forstærker sammen er ellers indlysende, da man sparer prisen til det ekstra kabinet samt strømforsyning og fragt.

Bygget som en jeep

Selv om vi er i den billige ende af sortimentet, virker BasX TA-100 solid og gennemført: Kabinettet er af stålplader, og fronten i sort aluminium er hele 8 mm tyk! Jeg har set tykkere forplader før, men aldrig i den prisklasse. I siderne er forpladen endda dobbelt så tyk, takket være symbolske “håndtag”, der er skruet på med synlige unbrakobolte. Volumenknappen og power-knappen, som er de eneste knapper på forpladen, er omgivet af en blå lysring. I sin brutale soliditet ligner BasX TA-100 noget, en klejnsmed kunne have hygget sig med at bygge til sig selv.

Bagsiden afslører et righoldigt udvalg af tilslutninger: Phono (også til MC-pickupper), to analogindgange og hele tre digitalindgange, inklusive USB. Man kan også afspille via Bluetooth, men det kræver en særlig adapter, der koster ekstra. Højttalertilslutningerne er i plast, men store og tillidsvækkende. Da der er indbygget tuner, er der også en skruebøsning til FM-antenne.

Forstærkerdelen yder 50 watt i 8 ohm og tæt på det dobbelte i 4 ohms belastning. Det vidner om en veldimensioneret strømforsyning, og det bekræftes af lyden.

(Foto: Emotiva)

Lyden af Emotiva BasX TA-100

Vi har ofte mødt produkter, der har overrasket med god lyd til få penge. Men helt ærligt – hvor billigt kan det gøres, og hvor meget kan man regne med at få, når der også skal være råd til både DAC, tuner og MC-forstærker i en budgetforstærker? En hel del, viser det sig.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Små forstærkere har ofte svært ved at blæse liv i store højttalere. Det er ikke tilfældet med Emotiva BasX TA-100. Den spiller dynamisk og frygtløst. Trommedrøn og pistolskud i Johan Strauss’ Banditen Galopp i Telarc-udgave smælder ud i rummet med et bundtræk, der er en langt kraftigere forstærker værdigt.

Lydbilledet er behageligt og med en god varme, uden at det dermed tipper over mod det mørke. Emotiva BasX TA-100 tegner et nært og intimt billede af scenen, hvor man får en oplevelse af at have orkesteret inde i stuen foran og forbi højttalerne. Dybden er også udmærket, uden at den af den grund piller langt dyrere forstærkere ned fra piedestalen.

Diskanten er let, uden at det går over i pral. Over bånddiskanterne i Piega TMicro 60 AMT kan man nyde mikrodetaljer og luft, men det er det varme indtryk, der står tilbage.

Emotiva BasX TA-100 er og bliver dog en 50-watter. Når der skrues højt nok op, mens der spilles på ineffektive højttalere, når den sin grænse, og lyden bliver hård. Men den lyder godt indtil da og mister ikke pusten på halvvejen.

Der er et righoldigt udvalg af digitalindgange på BasX TA-100. Og opløsningen er høj. Har du en ældre cd-spiller eller DAC, vil lyden sandsynligvis blive kraftigt forbedret ved at bruge digitalindgangen frem for den analoge. Det samme gælder afspilning fra computer via USB-indgangen, uanset at opløsningen her er lidt lavere. I det hele taget er det en god tommelfingerregel aldrig at bruge computerens indbyggede lydkort til musikafspilning!

For at afprøve, hvor langt træerne vokser ind i himlen, tilsluttede vi en ekstern DAC, der i sig selv koster mere end det dobbelte af Emotiva BasX TA-100. Det gav en forbedring i form af lidt bedre opløsning i toppen og en lidt mere veldefineret akustisk scene. Men forskellen var lille.

Emotiva har med succes taget no-nonsense-konceptet, som vi kender fra f.eks. NAD og Rotel, og skabt en produktserie, hvor de indre værdier tæller mere end det i øvrigt solide ydre. I kraft af den lave pris er der få direkte konkurrenter til BasX TA-100, men den ligeledes meget vellykkede NAD C338 tilbyder et lignende antal features. Her vil valget stå mellem klasse AB-varme og FM-tuner eller klasse D-overblik og Chromecast Audio.

Konklusion

Emotiva BasX TA-100 er den billigste stereoforstærker, vi har testet i årevis, men det kan heldigvis ikke høres på den. Den spiller med en energi og charme som en langt dyrere og kraftigere forstærker. Det er et ekstra plus, at man ikke behøver at tænke på en ekstern digitalkonverter, da der er tre glimrende digitalindgange. Og tilmed også en FM-tuner.

Det eneste, man kunne være utaknemmelig nok til at savne, er streaming, men det kan til dels klares med køb af en ekstra Bluetooth-adapter.

<
>
Der er alle de ind- og udgange, man kan ønske sig. Herunder tre fine HD-digitalindgange. (Foto: Emotiva)
Bedste pris på Emotiva BasX TA-100
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Udgangseffekt: 2 x 50 W i 8 ohm, 90 W i 4 ohm
  • Indgange: Pladespiller (stereo RCA), 2 x analog (stereo RCA), 3 x digital (RCA, TOSLINK, USB), FM-antenne, Bluetooth-adapter
  • Digital opløsning: 24 bit/192 kHz (optisk/koaksial), 24 bit/96 kHz (USB)
  • Udgange: Højttalere (skrue/bananterminaler), effektforstærker, hovedtelefon, subwoofer, 12 V trigger
  • Mål og vægt: 43,2 x 6,7 x 31,8 cm / 6,8 kg
  • Web: av-connection.dk
Pris: 4.499,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Gruppetest
Seks kompakthøjttalere

Vanvittig lyd på lidt plads

Det er utroligt, så god lyd man kan få fra en kompakthøjttaler, hvis man er villig til at gå op i pris.

Duel
Gaming laptops

Ny sherif i byen

De første maskiner med Nvidias hidtil hurtigste PC-grafikprocessor er ankommet. Hvem kommer først over målstregen?

Det er nu du skal købe iPad

Hvis du går med planer om at købe en ny tablet, så er tiden inde.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den alligevel ikke nogen letvægter!

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater beslutter sig for at røve en sydamerikansk narkobaron. Det går helt ikke helt efter planen.

Test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­højttaler

QR5 leverer rytmerne uden tøven, giver musikken luft – og slår næsten benene væk under deres egne topmodeller.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.

Test
IKEA TRÅDFRI Sæt med udtag

Tænd og sluk med mere

Gør dum elektronik lidt smartere. Især sammen med TRÅDFRI Gateway.

Test
IKEA TRÅDFRI Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Skal man have mest muligt ud af sine TRÅDFRI Smart Home-produkter, kommer man ikke uden om TRÅDFRI Gateway.

Test
IKEA TRÅDFRI Lysdæmpersæt

Smart pære for nybegyndere

IKEA TRÅDFRI Lysdæmpersæt er nemt at komme i gang med. Men er ikke særlig smart på egen hånd.