Vi har på det seneste testet en række forstærkere fra amerikanske Emotiva. Det har været no-nonsense forstærkere i den behageligste ende af prisskalaen. Denne gang tager vi et hop hen i den modsatte ende af produktkataloget.
Emotiva XPA-DR2 er en stereo-effektforstærker på hele 550 watt pr. kanal i 8 ohm. Og 2 x 800 watt i 4 ohm. Den høje effekt anbringer den i en lille og eksklusiv klub af superforstærkere. På Lyd & Billede har vi kun testet tre i den vægtklasse tidligere. Alle i øvrigt fra McIntosh, med den monstrøse MC1.25KW i spidsen.
Dobbelt op på det hele
Bogstaverne DR i produktnavnet står for “Differential Reference”. Emotiva XPA-DR2 er nemlig opbygget som differential – eller balanceret – forstærker. Det betyder, at hele signalvejen gennem forstærkeren er symmetrisk. Der sidder simpelthen to identiske forstærkerprint i hver kanal, som arbejder i modfase med hinanden. Opbygningen betyder, at forvrængning og støj i princippet udbalanceres og forsvinder. Men det betyder selvfølgelig også, at der bruges dobbelt så mange komponenter som i en konventionelt opbygget forstærker.
Forstærkereffekt i mange hundrede watt-klassen ses ofte i den professionelle verden, men her arbejder forstærkerne normalt i klasse D. Emotiva XPA-DR2 er opbygget på klassisk manér som klasse A/B-forstærker. Det betyder en betydelig varmeudvikling, men også typisk en varmere klang.
Emotivas XPA-serie er opbygget på samme måde som en klassisk skrivebords-pc: Et stort, firkantet kabinet med en række slots til udvidelser bagpå. I tilfældet XPA-DR2 er fire ud af syv spalter på bagpladen i brug, da der jo bruges to forstærkerprint pr. kanal. Ud over stereoudgaven, som vi tester her, findes der en monoudgave kalder XPA-DR1. Og der vanker ingen præmie for at regne ud, at XPA-DR3 er en trekanals-forstærker til f.eks. at drive front- og centerkanaler i hjemmebioen.
Af ydre ligner Emotiva XPA-DR2 sine mindre søskende, bare i større format, så den kulsorte, kantede enhed vil glide sømløst ind i et anlæg sammen med f.eks. Emotiva BasX PT-100.
Når man tænker på, at vi har at gøre med en konventionelt opbygget forstærker med en samlet effekt på mere end en kilowatt, er den faktisk både kompakt og let (20 kg). Det skyldes ikke mindst, at strømforsyningen er en switched mode-forsyning. Den leverer til gengæld hele 3 kilowatt. En gammeldags lineær forsyning med den effekt ville veje lige så meget som hele forstærkeren.
Ikke bare for at spille højt
Med en halv kilowatt til rådighed kan man tillade sig at se stort på effektiviteten af sine højttalere. Emotiva XPA-DR2 kan levere varen. Men kraftige forstærkere handler i hi-fi-sammenhæng egentlig ikke om at spille højt (det kan de også!), men om at have kontrol. Store, tunge basmembraner kræver en kraftig forstærker til at styre, når bratte impulser skal gengives. Og i endnu højere grad når højttaleren skal bringes til stilhed igen bagefter. XPA-DR2 kan prale af en dæmpningsfaktor på hele 500, og det betyder noget for dens evne til at styre højtalerne.
Det er altid bedre at bruge en “for stor” forstærker end en, der effektmæssigt er “for lille” til højttalerne. For et forvrænget signal er langt mere skadeligt for højttaleren end et rent. Men denne forstærker er alligevel fuldt ud i stand til at forvandle de allerfleste højttalere til aske!
Lyden af Emotiva XPA-DR2
Skal man sammenfatte lyden af Emotiva XPA-DR2 i ét ord, bliver det “magtfuld”.
Den sorte kæmpe holder højttalerne i et jerngreb og serverer impulserne i musikken med en ubekymret voldsomhed, der får percussion og trommer til at føles som et kærligt dask med en bundgarnspæl. Og man sidder med en frygtblandet forventning til piskesmældene og paukerne, når Banditen-Galopp lægges på afspilleren.
Og både frygten og forventningen indfries. Ikke mindst fordi manglen på kompression og anstrengthed lokker én til at skrue lidt højere op end normalt. Hvor de fleste mindre kraftige forstærkere må give op over for kompleks musik ved høj volumen, kan man trygt skrue op og nyde musikken på fuld koncertstyrke.
De store vidder
Men det handler ikke om voldsomhed alene. I modsætning til professionelle forstærkere, der ofte kan bryste sig med effekter, der er endnu højere, spiller XPA-DR2 lige så nuanceret og velopløst som mindre intimiderende forstærkere.
Man mærker tydeligt slægtskabet med de øvrige Emotiva-produkter i form af en varm klang og en fornem gengivelse af den akustiske scene. Men det er også tydeligt, at vi er klatret et højt trin op ad kvalitetsstigen. Rummet bag højttalerne er dybere, der er højere til loftet, og luften i lokalet er billedligt talt klarere. Når optagelsen kræver det. Det vil typisk sige på orkestermusik.
Mere intim musik rykker til gengæld helt frem på stuegulvet. Det gælder f.eks. Feists hypnotiske “When I Was a Young Girl”, hvor man sandsynligvis skal lide af lammelse for at kunne holde fødderne i ro.
Da der kun er meget få hi-fi-forstærkere i samme effektklasse, og de alle har astronomiske priser, er det svært at finde direkte konkurrenter til Emotiva XPA-DR2. Jovist, McIntosh MC611 lyder endnu mere storslået og magtfuldt end Emotiva’en. Men et stereosæt koster altså også ti gange så meget! Kan man nøjes med 300 watt, giver NAD M22 V2 marginalt højere opløsning og klarhed, men ikke med nær samme voldsparathed.
Konklusion
Emotiva XPA-DR2 er en forstærker, der har råstyrke til at drive så godt som enhver hi-fi-højttaler, man kan forestille sig, og vel at mærke gøre det til øresønderrivende niveauer. Vigtigere er det, at den gør det med en autoritet og en dynamik, der er sjælden. Selv om den prismæssigt ligger i mellemklassen, er lydkvaliteten på high-end-niveau. Det er svært at finde nogen anden forstærker med den kombination, og den får hermed vores varmeste anbefalinger.