TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Gold Note PH-10

En klasse op i lydkvalitet

Gold Note PH-10 frembringer klange, du aldrig har hørt fra din vinylsamling. Og den er blandt de allermest brugervenlige phono-trin, vi har testet.

Af / 20/07/2023 - 10:00
Gold Note PH-10

Lyd & Billede mener

  • Yderst tilpasningsdygtig. Både MM og MC med masser af justeringsmuligheder. Stort, åbent og dynamisk lydbillede. Kan opgraderes med PSU-10 for endnu bedre lyd.
  • En svag baggrundsstøj kan forekomme med MC-pickupper, der har meget lav udgangsspænding.

Mange nybegyndere får sig en overraskelse, første gang de køber en pladespiller. Når de kobler den til forstærkeren, opdager de, at der er noget mærkeligt med lyden. Hvad de fleste af dem ikke ved er, at alle pladespillere skal tilsluttes en speciel indgang, ofte kaldet phono-trin, RIAA-trin eller simpelthen pladespillerindgang. 

Mange forstærkere og en del pladespillere har et såkaldt RIAA-trin indbygget, og det løser problemet med den sære lyd. 

Den slags ved selvfølgelig den erfarne audiofile. 

Det er den gruppe, der oftest spenderer lidt ekstra penge på lyden og køber separate RIAA-trin. Som regel fordi forstærkerens indbyggede ikke er god nok, og for at få mest muligt ud af rillerne investerer de både i en rigtig god pickup og et RIAA-trin.  

For den første gruppe kan løsningen være et budgetvenligt RIAA-trin fra kendte producenter som Rega og Pro-Ject. For de audiofile er udvalget meget større, og priserne når højder, man ikke havde troet muligt. 1 million? Ja da, eller mere, hvis man virkelig vil fyre penge af på et dyrt RIAA-trin. 

Annonce

Helt så dyrt er italienske Gold Note PH-10 heldigvis ikke.  

Gold Note PH 10 front
Foto: Lasse Svendsen

Det er et kompakt RIAA-trin, eller phonotrin, som mange kalder det, som kan lidt mere end sin katekismus. Gold Note er et ret ungt firma, grundlagt i 2012 og dermed betydeligt yngre end for eksempel Sonus faber. Gold Note har base ikke langt fra Firenze og er som mange andre italienske firmaer inspireret af den blændende smukke natur i Toscana.   

Pladespilleren Mediterraneo har en sokkel, der ser ud, som om den er inspireret af Toscanas bølgende bakker, og nogle af virksomhedens produkter bærer berømte italienske navne som Donatello og Machiavelli. 

RIAA?

Men først en hurtig forklaring. RIAA er forkortelsen for Record Industry Association of America, altså en brancheforening for pladeindustrien i USA. Men det er også en teknisk standard for vinylplader og beskriver den frekvensbaserede kurve, der bruges til vinylpresninger. 

Denne kurve ser ud som en stigende diagonal på et diagram, hvor de laveste frekvenser er dæmpet, mens de højeste frekvenser er forstærket. Det sparer bredde på rillerne, så der bliver plads til mere musik på en LP-side.  

For at afspille en vinylplade med RIAA-EQ skal man derfor bruge et RIAA-trin, som kompenserer for RIAA-kurven.   

Gold Note PH 10 RIAA
Skærmen viser, at RIAA-EQ er valgt. Foto: Lasse Svendsen

Alle phono-trin, pladespillerindgange eller RIAA-trin har denne RIAA-EQ. Det gælder, uanset om man har en MM- eller MC-pickup (Moving Magnet og Moving Coil). Men Gold Note PH-10 har også indspilningskurverne til Decca-London og Columbia, som ligner RIAA-kurven, men de er stort set kun relevante for samlere med meget gamle optagelser, som er indspillet med disse indspilningskurver.  

For langt de fleste er det RIAA, der gælder, og sådan har det været i 60 år. 

Indstil alting selv

På Gold Note PH-10 kan man se den valgte indspilningskurve på en lille farveskærm. Den viser også, om man bruger MM- eller MC-pickup, gain i dB, belastningsimpedans og hvilken af de to indgange, man har valgt. 

PH-10 har nemlig indgange til to pickupper og pladespillere samt både balancerede og ubalancerede udgange. Den har også et dedikeret DIN-stik til en ekstern strømforsyning. F.eks. strømforsyningen Gold Note PSU-10, som vi anvendte til testen af PH-10. 

Der er desuden en USB-indgang på bagsiden til eventuelle opdateringer af softwaren.  

Gold Note PH 10 bak
To indgange på PH-10. Foto: Lasse Svendsen

Ligesom med mange andre dyre RIAA-trin kan man selv indstille pickuppens belastningsimpedans. De fleste MC-pickupper har brug for mellem 50 og 200 ohm, men nogle er ekstra følsomme og fungerer bedst under 50 ohm, mens andre igen har brug for en meget højere belastningsimpedans.   

Her kan man indstille den fra 10, 22, 47, 100, 220, 470, 1.000 og 22k til 47k ohm. Sidstnævnte bruges kun til MM-pickupper eller nogle MC-pickupper med meget høj udgangsspænding.  

Alt dette, også gain, kan indstilles fra potmeteret på fronten, så man ikke behøver at skrue topdækslet af for at vippe håbløst små dip-switches til den korrekte position på et printkort. Alle indstillinger kan foretages med et tryk og et drej på potmeteret, og det kan gøres uden at afbryde signalet eller strømmen. 

PSU-10

Gold Note PSU 10
PSU-10 er en opgradering til PH-10. Foto: Lasse Svendsen

Nu vi taler om strøm, skal PSU-10 nævnes. RIAA-trinnet har indbygget strømforsyning. Der er ingen ekstern strømforsyning her, man tilslutter bare det medfølgende strømkabel, og så er man i gang. Vil man opgradere PH-10, kan man gøre det med Gold Notes separate strømforsyning PSU-10. Her er pointen at sænke støjen fra lysnettet og give RIAA-trinnet mere stabil strøm, der ikke påvirkes af netstøj og elektromagnetisk interferens – EMI.   

PSU-10 har fire strømforsyningstrin med fire støjsvage spændingsregulatorer og fire transformere, hvoraf den ene er forbundet til Dual Choke-filteret. Indeni PSU-10 sidder et filter, der fjerner netstøj – Dual Choke-spoler, der filtrerer højfrekvent støj fra. Kabinettet er fremstillet af aluminium, og de aktive kredsløb er afskærmet mod EMI.  

Ifølge Gold Note skal strømforsyningen placeres fire til fem centimeter til venstre for PH-10. Angiveligt skal det være den optimale placering, hvor RIAA-trinnet ikke påvirkes af støj fra strømforsyningen. 

Lyden

I den første del af testfasen koblede jeg PH-10 til den eksterne strømforsyning. RIAA-kurven blev valgt, og impedans og gain blev tilpasset til både en MC- og en MM-pickup. Begge fra Ortofon.  

Det stod hurtigt klart, at PH-10 er et trin op i lydkvalitet sammenlignet med f.eks. en Rega Aria. Som er et fremragende RIAA-trin på alle måder. Lydbilledet er større, mere åbent og fyldigere med PH-10, men ikke så vægtløst og opløst som lyden fra Audio Research PH9. Som vel at mærke koster mange gange prisen for en PH-10.  

Jeg noterede mig, at PH-10 stort set var stille – ingen hørbar støj. Men skruer man meget op for lyden, kan man høre en svag baggrundsstøj, hvis man bruger en MC-pickup med meget lav udgangsspænding.  

Læs også Phono-trin med referencekvaliteter Et bedre phono-trin kan være det, der skal til for at løfte selv de mindste nuancer ud af rillerne på vinylen.

Sammenlignet med phono-indgangen på en Yamaha A-S3200, og de fleste andre integrerede forstærkere for den sags skyld, er lydbilledet fra PH-10 bredere og har større dynamisk kontrast. Der er også mere vægt og kraft i bassen, og det er endnu lettere at følge kontrabas og slagtøj med PH-10. På mange måder minder den lidt om Primare R35, som er blandt de bedste, vi har testet i denne klasse, men R35 har ikke PH-10’s nemme justeringsmuligheder med en farveskærm, der hele tiden viser indstillingsmulighederne. 

Mark Knopflers guitarklang gengives med en organisk varme, der gør lyden mere troværdig og mere nærværende. De større trommer i slagtøjet gengives med autoritet og en dybde, man kan mærke i kroppen. Keith Jarretts klaverklang er fyldigere, og igen er det især i bassen, at man opdager, at PH-10 har bedre kontrol og mere magt over de dybeste toner end den førnævnte Rega-RIAA. Og Yamaha-forstærkerens pladespillerindgang.  

Gold Note topp
PH-10 leveres i sort, sølv, eller guld. Foto: Lasse Svendsen

Lydbilledet er ikke så åbent som på en PH9, og fokus på mikrodetaljer er ikke så stort. Men tilslut PSU-10-strømforsyningen, så mærker man straks et løft i lyden.  

Strømforsyningen forstærker alt, hvad PH-10 gør, og det mærkes især i bassen, som bliver strammere og endnu mere potent. Lydbilledet strammes også op, det åbner sig mere, og den dynamiske kontrast forbedres. Det kan man høre på Keith Jarrett Trios liveoptagelse Still Live. Her bliver kontrabassen fyldigere, og fokus er skarpere. Man hører det også på klaverklangen, som lyder mere som tonerne fra et koncertklaver.   

Indspilningskurverne kan til enhver tid ændres fra RIAA – med eller uden enhance/lift i diskanten – til Decca-London og Columbia, og efter et kort sekunds frakobling kan man nemt høre, hvor forskelligt musikken på en LP gengives med de forskellige kurver. Personligt foretrak jeg RIAA – uden enhance – fordi den altid gav den bedste balance i lydbilledet. 

Konklusion

Gold Note PH-10 er et af de mest fleksible og vellydende RIAA- eller phono-trin, vi har testet. Det er også det enkleste at bruge af alle, vi har testet i denne klasse, og med muligheden for at opgradere lyden med en bedre strømforsyning kan man have PH-10 i mange år, før man føler trang til en udskiftning. Skulle man være den lykkelige ejer af en samling vældig gammel vinyl, indspillet med Decca-London eller American Columbia-kurverne, er det svært finde alternativer til PH-10. Uanset prisklasse.  

Læs også Hegels første phono-trin Det er en gåde, hvorfor Hegel ikke har gjort det før. Deres første phono-trin lykkes på alle punkter.
Karakter
Gold Note PH-10
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget