Hegel HD30

December 2015Hegel HD30
December 2015Hegel HD30

DAC i verdensklasse

Hegels bedste digitalkonverter nogensinde er en åbenbaring, som er high-end klassen værdig.

Plus
De superluftige overtoner og den klippefaste bas overgås kun af det gigantiske lydbilledes sprudlende dynamik. Oveni er der en lang række digitalindgange. Plus AirPlay. Og med variabel volumenkontrol slipper man for en forforstærker.
Minus
Ingen hovedtelefonudgang, og selv om volumenkontrollen er så god, at konverteren kan sluttes direkte til en effektforstærker, er den ikke nogen erstatning for en dedikeret forforstærker af høj klasse.

Vi har længe savnet en Hegel-konverter i fuld størrelse. Ikke at tidligere topmodeller som HD20 og HD25 ikke tog den lydmæssige opgave alvorligt – sidstnævnte faldt faktisk endnu bedre i vores smag end den nærmest legendariske Weiss DAC 202. Men netop derfor ønskede vi så inderligt, at HD25 kom i et større kabinet, så den matchede de seriøse high-end forstærkere P30 og H30 – et majestætisk forstærkersæt med 1.200 watt til hver kanal, hvis man bruger en H30 effektforstærker til hver højttaler.

Nu er vores bønner så blevet hørt, og resultatet er konverteren HD30. Når Hegel endelig har gjort sig den ulejlighed at lave en DAC i fuld størrelse, så har de ikke nøjedes med kabinettet; målet har været at skabe et mesterværk i verdensklasse. For at opnå det har de bl.a. udviklet en ny master-clock fra bunden og gjort strømforsyningerne så støjfri som muligt.

 

Ekstremt lavt støjgulv

Under udviklingen har Hegel måttet lave om på deres måleinstrumenter, da apparatet Audio Precision 2722A ikke var godt nok til at måle den lave fasestøj på de nye master-clocks. Og det er ikke helt ligetil, da det anses for at være referenceværktøjet i branchen.

“Vi måtte faktisk bygge vores egen måleopsætning for at kunne optimere clock-oscillatoren til lavest mulig fasestøj. Den nye måleopsætning kan også bruges til at udvælge de kvartskrystaller, der har den laveste seriemodstand, hvilket igen giver lavest fasestøj,” forklarer Bent Holter, der er chefkonstruktør hos Hegel.

Resultatet er endnu renere lyd. Hegel hævder faktisk at have opnået et støjgulv så lavt som -150 dB, hvilket er over tusind gange lavere, end hvad andre hævder (-110 til -120 dB)!

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor
Endelig har Hegel lavet en fuldstørrelses konverter! HD30 har også variabelt lydniveau. Foto: Hegel
Endelig har Hegel lavet en fuldstørrelses konverter! HD30 har også variabelt lydniveau. Foto: Hegel

 

Indgange

For at flest mulige lydkilder skal kunne nyde godt af den ultra-rene digitalbehandling, er HD30 udstyret med hele syv digitalindgange: En koaksial, tre optiske, en balanceret AES/EBU og en BNC – plus en asynkron USB-indgang, der tager over som pc’ens lydkort for dem, der gerne vi have, at musikfilerne håndteres med fløjlshandsker. Og hvem vil ikke det?

Som ekstra glasur på den digitale chokoladekage har digitalkonverteren til og med netværkstilslutning, der understøtter AirPlay og højopløste musikfiler via DLNA. Send musikken fra din iPhone trådløst gennem luften – med ægte high-end lyd!

HD30 er gavmildt udrustet med digitalindgange: Tre optiske samt koaksial, BNC, AES/EBU og USB – plus netværkstilslutning med AirPlay! Der er både balancerede og ubalancerede udgange. Foto: Hegel
HD30 er gavmildt udrustet med digitalindgange: Tre optiske samt koaksial, BNC, AES/EBU og USB – plus netværkstilslutning med AirPlay! Der er både balancerede og ubalancerede udgange. Foto: Hegel

 

Lydkvalitet

Hvor godt lyder en Hegel-DAC til 35.000 kroner så? Til lejligheden har vi faktisk Hegels bedste og dyreste forstærkersæt stående, der består af forforstærkeren P30 og to H30 effektforstærkere, alt sammen med balanceret kabling. Hvordan vil dette sæt blæse liv i de store højttalere Piega Classic 60.2?

Det første, der slår mig ved psytrance-duoen Infected Mushrooms “She Zoremet”, er hvor stramt og hårdt bassen slår.

Jeg vidste i forvejen, at disse forstærkere og højttalere sammen er en åbenbaring af lydgengivelse med et vanvittigt punch i bassen. Men sammen med HD30 er der en mere udtalt stilhed mellem anslagene i forhold til min egen cd-afspiller – Hegels CDP4A mk2 – og digitalkonverteren Electrocompaniet ECD 2, så bas-anslagene bliver endnu bedre markeret.

Samtidig ånder højttalerne mere, med generelt mere luft i lydbilledet. De syntetiske basslag graver sig dybere ned i fundamentet end med den tidligere topmodel HD25. HD30 opleves som endnu mere harmonisk i det vigtige mellemtoneområde, end jeg husker den nævnte Weiss DAC 202, og Hegel har helt sikkert en mere klippefast og energisk bas – uden at jeg dog har haft Weiss-konverteren at sammenligne direkte med.

Musikken har masser af detaljer i lydbilledet; noget, vi også hører, når vi skifter højttalere til Focal Sopra Nº2 (test er på vej!). De hakkende rytmer fyldes ud af et gasagtigt lydlandskab, så det organiske møder det sterile på sejeste vis. Hegel HD30 får virkelig mikrodetaljerne fra berylliumdiskanterne frem.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Højopløst musik

Højopløst musik kræver en driver til Windows, mens Mac-ejere kan bare slutte maskinen til og slå sig løs. DSD-understøttelse kræver dog driver til begge operativsystemer.

Fodret med musik i 24 bit/192 kHz giver konverteren virkelig gåsehud. Jeg har måske spillet jazzalbummet Quiet Winter Night med Jan Gunnar Hoff og hans ensemble lidt for meget, men det er ikke så underligt, når man hører det store, lækre lydbillede.

Unni Wilhelmsens stemme på “Stille, stille kommer vi” står midt i et stort og superluftigt lydlandskab med detaljer på mikroskopisk niveau, så man bare må lukke øjnene og sidde og nyde det. Trompeten lyder enormt, og man kan næsten se messingen skinne. ECD 2 lyder også stort og åbent, men er mindre distinkt i placeringen af instrumenterne i lydbilledet, og trompeten er noget grovere i kanten.

 

Volumenkontrol

Hegel HD30 har – som det sig hør og bør – også en variabel volumenkontrol, så den i princippet kan kobles direkte til en effektforstærker eller et par aktive højttalere. Og det fungerer fint. Lydbilledet er distinkt med attack og et rigtig godt detaljeniveau i overtoneområdet. Hi-hatten på den melankolske blues-ballade “Melancholia” af den finske duo Eva & Manu opleves som endnu mere distinkt end med P30 tilsluttet.

Men ved normal lytteniveau – i vores tilfælde 76 dB ved lyttepositionen, der vises som 61 ud af 100 på displayet – så krymper dybden. Det lyder fladere med HD30 direkte i effektforstærkeren.

Bent Holter fra Hegel er ikke i tvivl om, at man skal have en ordentlig forforstærker ved siden af: “Den bedste løsning er helt klart at køre HD30 på fuld volumen ind i en god pre-amp. Hvor god volumenkontrollen end er, så vil du, efterhånden som du reducerer lydstyrken, også reducere antallet af bit, og det går ud over dynamikken i lyden.”

Men Holter mener også, at alt ikke er sort-hvidt, for når man kører HD30 direkte i effektforstærkeren, lyder det meget sprødt og usminket: “Ja, du får jo en kortere signalvej, så det kan være, at en analog pre-amp – som bliver et ekstra led – gør noget ved signalet i toppen.”

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Konklusion

Vi har efterlyst en fuldstørrelses DAC fra Hegel i lang tid, og endelig er den her! Og selv om prisen er mere end fordoblet i forhold til den tidligere topmodel, så er vi ikke blevet skuffet. Den skubber støjgulvet ned til et niveau, hvor måleudstyret måtte forbedres for at registrere det, og det kan høres i form af et super-rent og strålende dynamisk lydbillede, der strækker sig langt ud i alle dimensioner.

HD30 tilhører eliten blandt digitalkonvertere, hvor instrumenterne kommer så klokkeklart, luftigt og sikkert ud, at man aldrig har lyst til at slukke for musikken. Læg hertil, at konverteren kan streame musik via AirPlay og DLNA, og derudover har en variabel volumenkontrol af høj kvalitet, så giver den mere fleksibilitet end stort set alle andre DAC’er på markedet. Det eneste, der mangler, er en hovedtelefonudgang.

 

Læs vores test af Audio Research GS’ forstærkersæt: Rørende god high-end!

Vi har længe savnet en Hegel-konverter i fuld størrelse. Ikke at tidligere topmodeller som HD20 og HD25 ikke tog den lydmæssige opgave alvorligt – sidstnævnte faldt faktisk endnu bedre i vores smag end den nærmest legendariske Weiss DAC 202. Men netop derfor ønskede vi så inderligt, at HD25 kom i et større kabinet, så den matchede de seriøse high-end forstærkere P30 og H30 – et majestætisk forstærkersæt med 1.200 watt til hver kanal, hvis man bruger en H30 effektforstærker til hver højttaler. Nu er vores bønner så blevet hørt, og resultatet er konverteren HD30. Når Hegel endelig har gjort sig den ulejlighed at lave en DAC i fuld størrelse, så har de ikke nøjedes med kabinettet; målet har været at skabe et mesterværk i verdensklasse. For at opnå det har de bl.a. udviklet en ny master-clock fra bunden og gjort strømforsyningerne så støjfri som muligt.  

Ekstremt lavt støjgulv

Under udviklingen har Hegel måttet lave om på deres måleinstrumenter, da apparatet Audio Precision 2722A ikke var godt nok til at måle den lave fasestøj på de nye master-clocks. Og det er ikke helt ligetil, da det anses for at være referenceværktøjet i branchen. “Vi måtte faktisk bygge vores egen måleopsætning for at kunne optimere clock-oscillatoren til lavest mulig fasestøj. Den nye måleopsætning kan også bruges til at udvælge de kvartskrystaller, der har den laveste seriemodstand, hvilket igen giver lavest fasestøj,” forklarer Bent Holter, der er chefkonstruktør hos Hegel. Resultatet er endnu renere lyd. Hegel hævder faktisk at have opnået et støjgulv så lavt som -150 dB, hvilket er over tusind gange lavere, end hvad andre hævder (-110 til -120 dB)! [caption id="attachment_59230" align="alignnone" width="460"]Endelig har Hegel lavet en fuldstørrelses konverter! HD30 har også variabelt lydniveau. Foto: Hegel Endelig har Hegel lavet en fuldstørrelses konverter! HD30 har også variabelt lydniveau. Foto: Hegel[/caption]  

Indgange

For at flest mulige lydkilder skal kunne nyde godt af den ultra-rene digitalbehandling, er HD30 udstyret med hele syv digitalindgange: En koaksial, tre optiske, en balanceret AES/EBU og en BNC – plus en asynkron USB-indgang, der tager over som pc’ens lydkort for dem, der gerne vi have, at musikfilerne håndteres med fløjlshandsker. Og hvem vil ikke det? Som ekstra glasur på den digitale chokoladekage har digitalkonverteren til og med netværkstilslutning, der understøtter AirPlay og højopløste musikfiler via DLNA. Send musikken fra din iPhone trådløst gennem luften – med ægte high-end lyd! [caption id="attachment_59234" align="alignnone" width="460"]HD30 er gavmildt udrustet med digitalindgange: Tre optiske samt koaksial, BNC, AES/EBU og USB – plus netværkstilslutning med AirPlay! Der er både balancerede og ubalancerede udgange. Foto: Hegel HD30 er gavmildt udrustet med digitalindgange: Tre optiske samt koaksial, BNC, AES/EBU og USB – plus netværkstilslutning med AirPlay! Der er både balancerede og ubalancerede udgange. Foto: Hegel[/caption]  

Lydkvalitet

Hvor godt lyder en Hegel-DAC til 35.000 kroner så? Til lejligheden har vi faktisk Hegels bedste og dyreste forstærkersæt stående, der består af forforstærkeren P30 og to H30 effektforstærkere, alt sammen med balanceret kabling. Hvordan vil dette sæt blæse liv i de store højttalere Piega Classic 60.2? Det første, der slår mig ved psytrance-duoen Infected Mushrooms “She Zoremet”, er hvor stramt og hårdt bassen slår. Jeg vidste i forvejen, at disse forstærkere og højttalere sammen er en åbenbaring af lydgengivelse med et vanvittigt punch i bassen. Men sammen med HD30 er der en mere udtalt stilhed mellem anslagene i forhold til min egen cd-afspiller – Hegels CDP4A mk2 – og digitalkonverteren Electrocompaniet ECD 2, så bas-anslagene bliver endnu bedre markeret. Samtidig ånder højttalerne mere, med generelt mere luft i lydbilledet. De syntetiske basslag graver sig dybere ned i fundamentet end med den tidligere topmodel HD25. HD30 opleves som endnu mere harmonisk i det vigtige mellemtoneområde, end jeg husker den nævnte Weiss DAC 202, og Hegel har helt sikkert en mere klippefast og energisk bas – uden at jeg dog har haft Weiss-konverteren at sammenligne direkte med. Musikken har masser af detaljer i lydbilledet; noget, vi også hører, når vi skifter højttalere til Focal Sopra Nº2 (test er på vej!). De hakkende rytmer fyldes ud af et gasagtigt lydlandskab, så det organiske møder det sterile på sejeste vis. Hegel HD30 får virkelig mikrodetaljerne fra berylliumdiskanterne frem. [caption id="attachment_59232" align="alignnone" width="460"](Foto: Producent) (Foto: Producent)[/caption]  

Højopløst musik

Højopløst musik kræver en driver til Windows, mens Mac-ejere kan bare slutte maskinen til og slå sig løs. DSD-understøttelse kræver dog driver til begge operativsystemer. Fodret med musik i 24 bit/192 kHz giver konverteren virkelig gåsehud. Jeg har måske spillet jazzalbummet Quiet Winter Night med Jan Gunnar Hoff og hans ensemble lidt for meget, men det er ikke så underligt, når man hører det store, lækre lydbillede. Unni Wilhelmsens stemme på “Stille, stille kommer vi” står midt i et stort og superluftigt lydlandskab med detaljer på mikroskopisk niveau, så man bare må lukke øjnene og sidde og nyde det. Trompeten lyder enormt, og man kan næsten se messingen skinne. ECD 2 lyder også stort og åbent, men er mindre distinkt i placeringen af instrumenterne i lydbilledet, og trompeten er noget grovere i kanten.  

Volumenkontrol

Hegel HD30 har – som det sig hør og bør – også en variabel volumenkontrol, så den i princippet kan kobles direkte til en effektforstærker eller et par aktive højttalere. Og det fungerer fint. Lydbilledet er distinkt med attack og et rigtig godt detaljeniveau i overtoneområdet. Hi-hatten på den melankolske blues-ballade “Melancholia” af den finske duo Eva & Manu opleves som endnu mere distinkt end med P30 tilsluttet. Men ved normal lytteniveau – i vores tilfælde 76 dB ved lyttepositionen, der vises som 61 ud af 100 på displayet – så krymper dybden. Det lyder fladere med HD30 direkte i effektforstærkeren. Bent Holter fra Hegel er ikke i tvivl om, at man skal have en ordentlig forforstærker ved siden af: “Den bedste løsning er helt klart at køre HD30 på fuld volumen ind i en god pre-amp. Hvor god volumenkontrollen end er, så vil du, efterhånden som du reducerer lydstyrken, også reducere antallet af bit, og det går ud over dynamikken i lyden.” Men Holter mener også, at alt ikke er sort-hvidt, for når man kører HD30 direkte i effektforstærkeren, lyder det meget sprødt og usminket: “Ja, du får jo en kortere signalvej, så det kan være, at en analog pre-amp – som bliver et ekstra led – gør noget ved signalet i toppen.” [caption id="attachment_59231" align="alignnone" width="460"](Foto: Producent) (Foto: Producent)[/caption]  

Konklusion

Vi har efterlyst en fuldstørrelses DAC fra Hegel i lang tid, og endelig er den her! Og selv om prisen er mere end fordoblet i forhold til den tidligere topmodel, så er vi ikke blevet skuffet. Den skubber støjgulvet ned til et niveau, hvor måleudstyret måtte forbedres for at registrere det, og det kan høres i form af et super-rent og strålende dynamisk lydbillede, der strækker sig langt ud i alle dimensioner. HD30 tilhører eliten blandt digitalkonvertere, hvor instrumenterne kommer så klokkeklart, luftigt og sikkert ud, at man aldrig har lyst til at slukke for musikken. Læg hertil, at konverteren kan streame musik via AirPlay og DLNA, og derudover har en variabel volumenkontrol af høj kvalitet, så giver den mere fleksibilitet end stort set alle andre DAC’er på markedet. Det eneste, der mangler, er en hovedtelefonudgang.   Læs vores test af Audio Research GS’ forstærkersæt: Rørende god high-end!
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Hegel HD30
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Opløsning: 32 bit/192 kHz, DSD 128
  • Digital ind: Asynkron USB, 3x optisk, koaksial, BNC, AES/EBU samt DLNA og AirPlay
  • Analog ud: RCA, XLR
  • Digital ud: Nej
  • Variabel volumenkontrol
  • Fjernbetjening
Pris: 34999,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.