TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Hegel Viking

Bedst til én ting

Bedst som vi tror, at det er slut for altid, lancerer Hegel en ny CD-afspiller. Det er da bare godt.

Af / 07/10/2023 - 11:00
Hegel Viking

Lyd & Billede mener

  • Afspiller CD'er i Red Book-formatet bedre end de fleste. Enormt god dynamik. Højopløst og skarpt fokuseret lydbillede..
  • Ingen digitale indgange, heller ikke understøttelse af SACD.

Nye CD-afspillere er ikke hverdagskost, men overraskende nok er der en efterspørgsel på CD’er, som gør det nødvendigt at der udbydes afspillere. Læg dertil alle de millioner af CD’er, der er solgt siden 1982, og det begynder at give mening at tilbyde sine kunder en CD-afspiller eller to.  

At Hegel vælger at gøre det, virker i det perspektiv ikke så mærkeligt. De har altid haft en afspiller at tilbyde, men da de lancerede Mohican i 2016, lovede de, at det ville blive den allersidste afspiller fra den kant. Fornuftigt nok, tænkte vi, og navnet passede til den sidste af sin slags.  

Og da Mohican forsvandt ud af sortimentet, fordi DAC-leverandøren Asahi Kasei Microdevices havde en omfattende brand på fabrikken, som ødelagde produktionslinjen for DAC-chips, troede de fleste, at nu var det slut. Mohican-afspilleren ville endelig leve op til sit navn.  

Men markedets veje er uransagelige, som nogen engang sagde. Da kunderne forfærdedes over, at Hegel ikke længere kunne tilbyde en CD-afspiller til sine forstærkere, må budskabet være nået frem til Hegel-teamet i Oslo.  

Hegel Viking 4
Du skubber blot CD’en ind i brevsprækken, trykker på play og puster ud. Foto: Lasse Svendsen

Med Mohican ude af sortimentet måtte de starte på en frisk. Men ikke helt. Hegels opfindsomme grundlægger og chefingeniør Bent Holter ville bygge en ny afspiller af samme type som Mohican. En afspiller, der var bedst til at gøre det, den var skabt til: At afspille CD’er Red Book-CD’er.   

Annonce

Intet andet.

Derfor har den nye Hegel Viking hverken digitale indgange eller streaming. For som Hegels Anders Ertzeid skrev i pressemeddelelsen:   

I en verden fuld af muligheder for download af musik, lydformater, komprimeringsmetoder og streamingtjenester kan det at sætte lidt musik på føles overvældende. Det, der burde være enkelt og hyggeligt, bliver pludselig komplekst og stressende. Det er det ikke at afspille en CD på Viking.”  

Nej da. Den kan forresten heller ikke afspille SACD’er, og jeg tror ikke, at nogen hos Hegel har hørt om DVD Audio.  

Hegel Viking
Kom ikke her med dine SACD’er. Foto: Lasse Svendsen

det, vi har her, er en direkte efterfølger til Mohican. I et let opfrisket design, som harmonerer fint med Hegels nye produktserie. Indvendigt er alt nyt. Skuffen er væk og erstattet af en sprække med mekanisk indføring af CD’er til en laser og et drev, som de har håndplukket til Viking. 

Læs også Meget mere end rå muskelkraft Hegel P30A og H30A er store, og meget få mennesker har råd til dem. Men det øger kun lysten til dette nådesløse forstærkersæt.

Støjfri OLED-skærm

Her er der ingen otte-kanals DAC eller 24-bit / 384 kHz upsampling. Med Hegels SynchroDAC-teknologi arbejder digitalkonverteren, der er baseret på en AKM 4493SEQ, ved 16-bit og 44,1 kHz og bruger synkron upsampling til at øge opløsningen, samtidig med at forvrængningen holdes nede.  

Afspilleren bruger Hegels egen master clock – Direct MasterClock – til optimal timing af signalet. Hegels SoundEngine, som vi kender fra forstærkere, er også brugt her, og sammen med et kvartskrystal skal den reducere den frygtede jitterstøj, som ifølge Hegel ligger et godt stykke under 10 picosekunder.  

Det analoge signal går gennem Hegels lineære lavpasfilter, som fjerner højfrekvent støj, og Hegels Linear Phase LineDriver sender et lavimpedanssignal med højere strøm til de balancerede og ubalancerede udgange på bagsiden. Der er kun én digital udgang her i form af et 75 Ohm BNC-stik.  

Et specielt OLED-display, med lavere støj end normalt for de kredsløb, der styrer OLED’erne, er blevet håndplukket til afspilleren. 

Hegel Viking 5
Støjfri OLED-skærm? Selvfølgelig. Foto: Lasse Svendsen

Sort hul

De, der husker Mohican, vil huske den stramme, dynamiske og opløste lyd fra det, der var en ren Red Book CD-afspiller. I en tid, hvor mange af konkurrenterne leverede afspillere, der kunne håndtere SACD og havde digitale indgange, stod Mohican klippefast som en ren CD-afspiller.  

Den nye Viking-afspiller er ligesom forgængeren the odd man out, som en ren CD-afspiller uden andre tilslutninger end udgangene. Den har ikke engang en hovedtelefonudgang.  

Men det, den har, er et lydbillede med nogle kvaliteter, vi ikke ofte hører fra CD-afspillere i den lavere prisklasse – og fra få i den højere prisklasse. Det er nærliggende at sammenligne den med Marantz Model SACD 30n, selv om denne er billigere, eller Primare CD35 Prisma for den sags skyld. Begge de to har streaming og DAC-indgange, men de har ikke Vikings dynamiske kontrast eller potente basgengivelse. 

Hegel Viking 3
Kun udgange, ingen indgange. Foto: Lasse Svendsen

Hegel-afspillerens eneste formål er at afspille CD’er så godt det overhovedet er muligt. Det gør den til fulde. Tag for eksempel Sades album Soldier of Love og åbningsnummeret The Moon And the Sky. Her præsenteres bassen med en blid punktlighed, og slagtøjet med en dynamisk autoritet og dybde, som vi kun har hørt fra dyre McIntosh- og Esoteric-afspillere.  

Stemningen på Sades rolige Morning Bird er tydeligt til stede i et lydbillede, der ikke tøver med at flytte detaljer frem i lydbilledet. Det lyder aldrig hårdt eller skarpt, men afspilleren gengiver musikken med laserpræcision. Den dæmpede klang af maracas på optagelsen er mere skarpt fokuseret end fra Marantz-afspilleren, og man kan fornemme harpiksen stryge hen over strengene.   

Læs også Køb ikke en dyr forstærker før du har hørt denne Hegel H600 er ikke bare dyrere end sin forgænger. Den er også meget bedre.

Det er ikke, fordi afspilleren er besat af detaljer, men man kan høre flere af dem, f.eks. på Keith Jarrett Trios Up For It. Her træder klaverklangen særligt godt frem, og man kan umiddelbart høre, hvor bundsolidt stereoperspektivet er på liveoptagelsen. Fingre, der glider hen over kontrabassens tykke strenge, små kantslag på lilletrommen, en lillefinger på den øverste oktav, den slags små ting, man ikke lægger mærke til, før man lytter efter dem, kommer frem med al tydelighed her.   

Hegel Viking 2
Den sidste viking? Foto: Lasse Svendsen

Guitarklangen på McKinley Blacks My Diamond Mine har en dybde og en varme, der lyder skræmmende livagtig, det gløder fra vokalen, der lyder krystalklar og luftig i rummet foran højttalerne. Klangen kan til tider opfattes som lidt tør, men det skorter ikke på luft eller rum. Det er snarere Hegel-afspillerens præcision og ekstremt lave forvrængning, der fjerner støj fra baggrunden og præsenterer musikken foran et sort hul af intethed. Ikke før den første tone strømmer ud af højttalerne. Så indser man hurtigt, hvorfor Hegel hævder, at Viking er den bedste CD-afspiller, de nogensinde har lavet. 

Læs også Det bedste af begge verdener Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...

Konklusion 

Det er slet ikke sikkert, at Viking er Hegels sidste CD-afspiller. Heller ikke selv om de siger det. De sagde det samme om Mohican, og se, hvad der skete. Markedet forlangte en Hegel CD-afspiller, og det fik de. Uanset om Viking er Hegels svanesang for CD’er eller ej, er der ingen tvivl om, at den er blandt de bedste CD-afspillere, vi har testet gennem tiden. Markedet har spurgt og fået et svar, som jeg tror overgår forventningerne. 

Karakter
Hegel Viking
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget

High-end i sværvægtsklassen

Kompromisløs lyd i lommen

Total kontrol

Her er Denons løsning på Sonos-kaosset