Test: Line Magnetic Audio LM-805iA

Line Magnetic Audio LM-805iA
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Plus
Enormt åbent lydbillede, stopfuld af klangfarver og eksplosiv dynamik.
Minus
Få indgange, ingen pladespillerindgang eller hovedtelefonudgang.

Når det grønne lys tændte, vidste jeg, at der kom musik ud af radioen. Så var rørene bag stofgitteret varme, og radioen fyldte stuen med lyd. Varm, blød og behagelig lyd.

Mine forældres rørbaserede radioapparat blev senere skiftet ud med en japansk transistorradio, som selv med to højttalere og stereolyd aldrig spillede lige så flot og fyldigt som den gamle Philips.

Dengang var vakuumrør en nødvendig komponent i radiomodtagere, forstærkere og fjernsyn, men udviklingen har givet os transistorer, integrerede kredsløb og digitale moduler, der er langt mere effektive. Og mere pålidelige.

Så rørforstærkere gik af mode, men de er aldrig forsvundet, og kendte producenter som McIntosh, Audio Research, Conrad Johnson, Jadis og Air Tight laver dem stadig.

Der er nemlig noget ved rør og den måde, de fremstiller musikken på, som gør, at mange stadig sværger til rørforstærkere.

Det gør brødrene Zheng i Zhuhai i Kina også, som står bag højttalerne og forstærkerne med det klingende navn Line Magnetic Audio.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

De får lavet vakuumrør efter gamle opskrifter og bygger forstærkere med fra 3 watt effekt og opefter.

Læs testen af Line Magnetic LM-34iA her

Variabel feedback

Såsom LM-805iA. En integreret forstærker med tre analoge line-indgange, uden pladespillerindgang, men med 48 watt effekt pr. kanal.

Ikke særlig mange indgange og kun line-indgange. Foto: LM Audio

 

Forstærkeren anvender kun ét rør pr. udgang; her er det 805 drevet af et 300B-rør, der giver en såkaldt single-ended løsning, i modsætning til push-pull, hvor to rør pr. udgang bruges til at få effekten op.

Tre rør er placeret foran udgangstrinnet (6SL7, 6SN7), og brugeren kan selvjustere bias-strømmen til udgangsrørene og “brummedæmpningen” med en lille skruetrækker.

Men det sejeste ved LM-805iA er muligheden for at justere negativ feedback i fire trin. Negativ tilbagekobling bruges til at dæmpe potentiel forvrængning i udgangstrinet, og man kan høre effekten af det i højttalerne, når man vælger mængden af tilbagekobling.

Jeg fik den bedste balance med tilbagekoblingen på trin 2. På trin 1 blev lydbilledet flyttet langt frem, mens bassen blev løsere i det. Trin 2 strammede lydbilledet op, og bassen og balancen blev bedre, mens trin 3 og 4 dæmpede den dynamiske kontrast mere. Bemærk, at det vil variere med højttalerbelastningen, så erfaringerne kan skifte fra højttaler til højttaler.

Negativ tilbagekobling kan justeres i fire trin, hvilket har en hørbar virkning på lyden. Foto: Lasse Svendsen

Klasse A

Den integrerede forstærker virker meget vellavet. Stål, aluminium og tillidsvækkende knapper og omskiftere giver et solidt kvalitetsindtryk. Blandt komponenterne i LM-805iA finder vi ikke alene kraftige transformatorer og rør, men også Mundorf N-Cap kondensatorer og et ALPS-potentiometer.

De to 805-rør, der drives af hver sit 300B-rør, leverer 48 watt pr. kanal i såkaldt klasse A-drift. Det er mindre effektivt end den almindelige AB-løsning, men undgår switch-forvrængning på signalet.

Line Magnetic opgiver også respektable specifikationer med et signal/støj-forhold på 87 dB, en båndbredde på op til 50 kHz og én procent forvrængning. Selv om det sidste ikke virker særlig imponerende, handler det om tredjeharmonisk forvrængning, som ørerne ikke er så følsomme over for.

Kraftfuld og varm

Kombinationen af rør i en meget lineær kobling, klasse A-drift og en relativt stor båndbredde giver forstærkeren nogle tiltalende lydmæssige kvaliteter.

Den passede som hånd i handske med Klipsch Cornwall III, men tacklede også vores referencemonitorer aldeles glimrende. De mindre Dynaudio Contour 20 er langtfra lige så effektive som de letdrevne Klipsch-højttalere, men det lod rørforstærkeren sig ikke påvirke af.

Glem tallene; forstærkeren opleves som langt kraftigere, end specifikationerne indikerer. Den har også et godt greb om højttalerne, når man spiller højt. Sammenlignet med f.eks. McIntosh MA252 med 100 watt effekt er der intet, der afslører, at 805iA har mindre effekt.

Den skaber et enormt lydbillede på Bob Dylans Oh Mercy. Basresponsen er forbløffende kraftfuld, og forstærkeren har stålkontrol over Klipsch-højttalernes enorme 15 tommers basser. Hvis man foretrækker at se verden gennem gyldne brilleglas, er det måske ikke den rigtige forstærker. Den klæder ikke lyden i velour eller smører honning på, selv om den har en varm og fyldig klangsignatur, men det bliver heller aldrig tungt eller indpakket.

Ulden lyd må man lede andetsteds efter, for klangene på Keith Jarretts Köln-koncert er godt bevaret, og forstærkeren skaber en fremragende dybde og et klangrigt lydbillede på den 40 år gamle optagelse.

Vokaler er faktisk lidt tyndere gengivet, end jeg personligt foretrækker, men det klæder forstærkeren ganske godt. Fordi den relativt runde bas stort set kompenserer for det, men det giver også koncertflyglet lidt mindre klangbund. Her er matchet med højttalerne vigtigt for at få optimale betingelser for de mange klangfarver, som forstærkeren kan gengive.

Et genhør med Dire Straits’ Love Over Gold fra 1982 gav mig meget fornøjelse, for den glohede rørforstærker (rørene bliver vældig varme, men der medfølger et gitter) gav Pick Withers’ trommer en fænomenal tyngde. På “Private Investigations” troede jeg, at basserne ville rive sig løs fra kabinetterne, for rørforstærkeren satte virkelig fuld tryk på i bunden. Men havde samtidig god kontrol over basdynamikken.

Den dynamiske kontrast er sprudlende, og forstærkeren virker lynhurtig på transienter. Diskanten ruller pænt af i de øvre oktaver, og trods den enorme potens i bassen går den ikke helt ned i kælderen. Men det er ikke så vigtigt, for i modsætning til eventuelle fordomme, man måtte have om rørforstærkere, spiller Line Magnetic stort set som en moderne transistorforstærker.

Rørene bliver meget varme, men der findes et gitter, som beskytter både fingre og rør. Foto: Lasse Svendsen

Konklusion

Line Magnetic LM-805iA er en blytung, glødende varm rørforstærker med få indgange, som skal varmes op, før den yder sit bedste. Men så spiller den også røven ud af bukserne på det meste, vi har hørt i prisklassen. Den har forbavsende eksplosiv dynamik, især i bassen, og netop så meget varme i klangen, at balancen ikke tipper over i det parodiske.

LM-805iA tager livet af nogle fordomme og fremstår som et spændende alternativ til de mere etablerede producenters forstærkere i samme prisklasse.

Når det grønne lys tændte, vidste jeg, at der kom musik ud af radioen. Så var rørene bag stofgitteret varme, og radioen fyldte stuen med lyd. Varm, blød og behagelig lyd.Mine forældres rørbaserede radioapparat blev senere skiftet ud med en japansk transistorradio, som selv med to højttalere og stereolyd aldrig spillede lige så flot og fyldigt som den gamle Philips.Dengang var vakuumrør en nødvendig komponent i radiomodtagere, forstærkere og fjernsyn, men udviklingen har givet os transistorer, integrerede kredsløb og digitale moduler, der er langt mere effektive. Og mere pålidelige.Så rørforstærkere gik af mode, men de er aldrig forsvundet, og kendte producenter som McIntosh, Audio Research, Conrad Johnson, Jadis og Air Tight laver dem stadig.Der er nemlig noget ved rør og den måde, de fremstiller musikken på, som gør, at mange stadig sværger til rørforstærkere.Det gør brødrene Zheng i Zhuhai i Kina også, som står bag højttalerne og forstærkerne med det klingende navn Line Magnetic Audio.De får lavet vakuumrør efter gamle opskrifter og bygger forstærkere med fra 3 watt effekt og opefter.Læs testen af Line Magnetic LM-34iA her

Variabel feedback

Såsom LM-805iA. En integreret forstærker med tre analoge line-indgange, uden pladespillerindgang, men med 48 watt effekt pr. kanal.[caption id="attachment_93744" align="alignnone" width="989"] Ikke særlig mange indgange og kun line-indgange. Foto: LM Audio[/caption] Forstærkeren anvender kun ét rør pr. udgang; her er det 805 drevet af et 300B-rør, der giver en såkaldt single-ended løsning, i modsætning til push-pull, hvor to rør pr. udgang bruges til at få effekten op.Tre rør er placeret foran udgangstrinnet (6SL7, 6SN7), og brugeren kan selvjustere bias-strømmen til udgangsrørene og “brummedæmpningen” med en lille skruetrækker.Men det sejeste ved LM-805iA er muligheden for at justere negativ feedback i fire trin. Negativ tilbagekobling bruges til at dæmpe potentiel forvrængning i udgangstrinet, og man kan høre effekten af det i højttalerne, når man vælger mængden af tilbagekobling.Jeg fik den bedste balance med tilbagekoblingen på trin 2. På trin 1 blev lydbilledet flyttet langt frem, mens bassen blev løsere i det. Trin 2 strammede lydbilledet op, og bassen og balancen blev bedre, mens trin 3 og 4 dæmpede den dynamiske kontrast mere. Bemærk, at det vil variere med højttalerbelastningen, så erfaringerne kan skifte fra højttaler til højttaler.[caption id="attachment_93742" align="alignnone" width="989"] Negativ tilbagekobling kan justeres i fire trin, hvilket har en hørbar virkning på lyden. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Klasse A

Den integrerede forstærker virker meget vellavet. Stål, aluminium og tillidsvækkende knapper og omskiftere giver et solidt kvalitetsindtryk. Blandt komponenterne i LM-805iA finder vi ikke alene kraftige transformatorer og rør, men også Mundorf N-Cap kondensatorer og et ALPS-potentiometer.De to 805-rør, der drives af hver sit 300B-rør, leverer 48 watt pr. kanal i såkaldt klasse A-drift. Det er mindre effektivt end den almindelige AB-løsning, men undgår switch-forvrængning på signalet.Line Magnetic opgiver også respektable specifikationer med et signal/støj-forhold på 87 dB, en båndbredde på op til 50 kHz og én procent forvrængning. Selv om det sidste ikke virker særlig imponerende, handler det om tredjeharmonisk forvrængning, som ørerne ikke er så følsomme over for.

Kraftfuld og varm

Kombinationen af rør i en meget lineær kobling, klasse A-drift og en relativt stor båndbredde giver forstærkeren nogle tiltalende lydmæssige kvaliteter.Den passede som hånd i handske med Klipsch Cornwall III, men tacklede også vores referencemonitorer aldeles glimrende. De mindre Dynaudio Contour 20 er langtfra lige så effektive som de letdrevne Klipsch-højttalere, men det lod rørforstærkeren sig ikke påvirke af.Glem tallene; forstærkeren opleves som langt kraftigere, end specifikationerne indikerer. Den har også et godt greb om højttalerne, når man spiller højt. Sammenlignet med f.eks. McIntosh MA252 med 100 watt effekt er der intet, der afslører, at 805iA har mindre effekt.Den skaber et enormt lydbillede på Bob Dylans Oh Mercy. Basresponsen er forbløffende kraftfuld, og forstærkeren har stålkontrol over Klipsch-højttalernes enorme 15 tommers basser. Hvis man foretrækker at se verden gennem gyldne brilleglas, er det måske ikke den rigtige forstærker. Den klæder ikke lyden i velour eller smører honning på, selv om den har en varm og fyldig klangsignatur, men det bliver heller aldrig tungt eller indpakket.Ulden lyd må man lede andetsteds efter, for klangene på Keith Jarretts Köln-koncert er godt bevaret, og forstærkeren skaber en fremragende dybde og et klangrigt lydbillede på den 40 år gamle optagelse.Vokaler er faktisk lidt tyndere gengivet, end jeg personligt foretrækker, men det klæder forstærkeren ganske godt. Fordi den relativt runde bas stort set kompenserer for det, men det giver også koncertflyglet lidt mindre klangbund. Her er matchet med højttalerne vigtigt for at få optimale betingelser for de mange klangfarver, som forstærkeren kan gengive.Et genhør med Dire Straits’ Love Over Gold fra 1982 gav mig meget fornøjelse, for den glohede rørforstærker (rørene bliver vældig varme, men der medfølger et gitter) gav Pick Withers’ trommer en fænomenal tyngde. På “Private Investigations” troede jeg, at basserne ville rive sig løs fra kabinetterne, for rørforstærkeren satte virkelig fuld tryk på i bunden. Men havde samtidig god kontrol over basdynamikken.Den dynamiske kontrast er sprudlende, og forstærkeren virker lynhurtig på transienter. Diskanten ruller pænt af i de øvre oktaver, og trods den enorme potens i bassen går den ikke helt ned i kælderen. Men det er ikke så vigtigt, for i modsætning til eventuelle fordomme, man måtte have om rørforstærkere, spiller Line Magnetic stort set som en moderne transistorforstærker.[caption id="attachment_93743" align="alignnone" width="989"] Rørene bliver meget varme, men der findes et gitter, som beskytter både fingre og rør. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Konklusion

Line Magnetic LM-805iA er en blytung, glødende varm rørforstærker med få indgange, som skal varmes op, før den yder sit bedste. Men så spiller den også røven ud af bukserne på det meste, vi har hørt i prisklassen. Den har forbavsende eksplosiv dynamik, især i bassen, og netop så meget varme i klangen, at balancen ikke tipper over i det parodiske.LM-805iA tager livet af nogle fordomme og fremstår som et spændende alternativ til de mere etablerede producenters forstærkere i samme prisklasse.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Line Magnetic Audio LM-805iA
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: Integreret rørforstærker
  • Effekt: 2 x 48 W klasse A
  • Teknologi: Vakuumrør, 300B, 6SL7, 6SN7, 805
  • Tilslutninger: 3 x ubalanceret, pre-in
  • Pladespillerindgang: Nej
  • Hovedtelefonudgang: Nej
  • DAC: Nej
  • Netværk: Nej
  • Mål og vægt: 43 x 27,5 x 41,5 cm / 42 kg
  • Web: psaudio.dk
Line Magnetic Audio LM-805iA produktside
Pris: 37492,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.