Test: Line Magnetic LM-34iA

Line Magnetic LM-34iA

Fantastisk rørlyd til en spiselig pris

Line Magnetic tager et skridt tilbage og anerkender kvaliteten af det gamle. Rørforstærkeren LM-34IA serverer musikken med følsom hånd og udfordrer de bedste moderne forstærkere i klassen.

Plus
Den fyldige og vanedannende bas overgås kun af den glødende varme mellemtone. Vokalister lyder skræmmende realistisk. Biasjustering er nemt.
Minus
40 watt bliver aldrig mere end 40 watt. Der er lidt mere vedligeholdelse med rør, som bør udskiftes efter et par år. Skift aldrig rør uden at justere bias!

I en tid, hvor transistorforstærkerne aldrig har været bedre, sværger nogle entusiaster til rørforstærkere. Selv om mange mener, at rørforstærkere hører hjemme på et museum, er der nogle, der ikke kan få nok af den varme, soufflé-lignende lyd af glødende glasrør.

I dag fokuserer man på, hvordan teknologi kan sænke støjgulvet endnu mere. Man vælger og matcher transistorer med ekstremt stramme tolerancer, bygger komplekse kredsløb, og nogle vælger heldigital forstærkning af signalet. Line Magnetic tager i stedet et skridt tilbage og forsøger at bygge den enklest mulige forstærker med færrest mulige komponenter i signalvejen. Og så er svaret enkelt: Rør.

Forvrængning

En rørforstærker behøver kun en god strømforsyning og vakuumrør af god kvalitet. Forvrængningen er måske én procent, hvilket er mange gange højere end i transistorforstærkere. Men fordi en rørforstærker har mere andenharmonisk forvrængning – langt mere ørevenligt end tredje- og fjerdeharmonisk, som transistorforstærkere har – give den en lidt “varmere” lyd end fra transistorer, og derfor tales der ofte om den særlige “rørlyd”.

Rør har et par ulemper. Først og fremmest slides de hurtigere op end transistorer og må af og til skiftes ud. Mange rør holder flere tusind timer, før de er helt ubrugelige, men du vil opleve forringet lyd længe inden det, så bered dig på at udskifte effektrørene omtrent hvert andet år afhængigt af brug.

Rør er gudskelov nemme at skifte ud, hvilket åbner for en nem måde at opgradere forstærkeren på: Køb bedre rør, og du får bedre lyd. Heldigvis er nye rør heller ikke særlig dyre; vi taler fra et par hundredelapper til en tusse pr. rør afhængigt af producent og kvalitet.

Line Magnetic LM-34iA leveres med originale rør fra kinesiske Shuguang. Udgangsrørene er af typen EL34. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Biasjustering

Bias skal justeres, hver gang udgangsrørene skiftes, og også med jævne mellemrum under brug. Det kan være irriterende, men Line Magnetic har gjort det nemt på den integrerede LM-34iA. Hvert rør har en omskifter, som kobler et biasmeter til, der ses på toppen af forstærkeren. Skru på en justeringsskrue, indtil viseren peger på prikken i midten, og røret er indstillet. Det gøres for hvert af de fire rør, og så er du færdig.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Der er også en omskifter til, hvis du har rør af typen EL34 eller KT88, da disse skal have lidt anderledes ampere for at fungere optimalt.

Rørene

LM-34iA har en helt normal rørkonstellation. I forforstærkertrinet sidder ordinære 12AX7- og 12AU7-rør, mens effekttrinet anvender to par gennemprøvede EL34, der spiller i push-pull-tilstand for at yde størst mulig effekt. Nærmere bestemt 2 x 40 watt.

Rør har den fordel, at de opleves som kraftigere end transistorer med tilsvarende effekt, for når man skruer op for lyden og rørene bliver overmættet, går de i kompression i stedet for at vrænge stygt, som det er tilfældet med transistorer. Hvilket betyder, at man kan spille højere med rør, før man oplever forstyrrende forvrængning. Men 40 watt stadig kun 40 watt, så forvent ikke musik på koncertniveau. Det vender vi tilbage til.

Alle rørene i forstærkeren bærer mærket Line Magnetic, men er i realiteten kinesiske Shuguang-rør. Ikke dyre sager, men de gør, hvad de skal. Her er der dog plads til opgradering, f.eks. i form af dyrere EL34-rør – eller hvad med et par kraftigere KT88 for at øge effekten til ca. 2 x 70 watt?

Det er en stor fordel at bruge beskyttelsesgitteret, selv om LM-34iA er pænere uden. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lydkvalitet

For at give forstærkeren optimale vilkår parrer jeg den med den eminente digitalkonverter Hegel HD30 sluttet til min MacBook Pro med USB. Først ude på dansegulvet er de kompakte, men fantastiske high-end-højttalere Audiovector SR3 Arreté Raw Surface LE. De er en nem opgave med deres 8 ohm impedans og 91,5 dB følsomhed, og burde matche ML-forstærkeren godt.

LM-34iA har to forskellige højttalerudgange, optimeret til henholdsvis 4 og 8 ohm højttalere. Når jeg først prøver 8 ohm udgangen, lyder det ganske godt ved normalt lytteniveau.

På Drakes nye RnB-ballade “Don’t Matter to Me”, hvor selveste Michael Jackson synger omkvædet, er vokalen klar og tydelig, mens et kunstigt klap markerer takten på klareste vis. Bassen er kontrolleret og velartikuleret, og det lyder meget tiltalende. Men trods alt lidt tørrere og fladere, end jeg kunne ønske mig. Hvad monstro der sker, når 4 ohm udgangen tages i brug?

Tak for kaffe! Via 4 ohm udgangen bliver det straks en anden sag. Bastonerne bliver fyldigere, stortrommen bliver mere fysisk, og lydbilledet får mere dybde. Denne højttalerudgang er tilpasset højttalere med lavere impedanser, som dermed trækker mere strøm fra strømforsyningen i forhold til udgangseffekten.

Det viser sig, at det også kan være en fordel med mere letdrevne højttalere. Det kan være smag og behag, men uanset hvilke højttalere jeg slutter til, oplever jeg lyden som bedre fra 4 ohm udgangen.

Violin

Tag f.eks. Ragnhild Hemsings violin på albummet Northern Timbre, nærmere bestemt Edvard Griegs Sonate Nr. 3 i c-mol, 3. sats. Den har en sådan krop og klangstruktur, at man skulle tro, man havde med en meget dyrere forstærker at gøre. Sammenlignet med Hegel Röst lyder sidstnævnte tørrere og strammere. Ja, også mere gennemsigtigt i overtonerne, men LM-34iA’s cremeagtige lydbillede kan Hegel kigge langt efter.

Og det hjælper ikke med Rotel RA-1592’s 2 x 200 watt, for heller ikke den har den samme yndige, tempererede klangstruktur, der er som skabt til både musikken og Audiovector-højttalerne.

Bias kan let justeres, takket være et letlæseligt biasmeter på toppen. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Store hornhøjttalere

Hvad så med et par virkelig letdrevne højttalere med horndiskant, nærmere bestemt de gigantiske Klipsch RF-7 III?

Med en følsomhed på hele 100 dB med én watt burde man kunne holde kontrollen også med LM-forstærkerens moderate effekt. Og det kan man, et langt stykke ad vejen. Elektroduoen The Knifes post-industrial-nummer “Wrap Your Arms Around Me” har heftige rytmer, og LM-34iA får det godt frem med fylde i bassen og rigtig god timing. Vokalen er fint centreret i midten, og synth-landskabet breder sig godt udad.

Man kan skrue pænt meget op og spille højt. Men så aftager kontrollen også, og det flader ud. Så er det højt, men ikke højere, end man må forvente, at ejere af disse højttalere gerne vil kunne spille fra tid til anden. Rotel-forstærkeren har bedre kontrol, og når jeg kobler Hegel H190 til 25.000 kroner til, er der endnu bedre kontrol over det hele.

Så selv om man kan spille højere med Klipsch end med Audiovector, er sidstnævnte et meget bedre match med LM-34iA.

Beryllium

Med standerhøjttalerne XTZ 99.25 Beryllium (test på vej), som til ca. 16.000 kroner parret er de billigste højttalere med beryllium-diskanter, vi kender, er der også linet op til gode musikoplevelser. Selvfølgelig går disse kompakthøjttalere ikke så dybt i bassen som gulvhøjttalerne fra Klipsch eller Audiovector, men de lyder meget opløst og afbalanceret i klangen og har faktisk fin fylde i bassen.

Med jazznummeret “Waiting for Dawn” med Sinne Eeg får vi et letbenet klaver med flot klangbund og en nærmest perfekt efterklangstid. Sinnes stemme er klokkeklar, og de legende bækkenslag er meget luftige. Det lyder fornemt, simpelthen. Den perfekte musik med denne forstærker.

Her er ingen digitale indgange, kun tre analoge RCA-indgange. Desuden en forforstærkerindgang, hvis du vil bruge LM-34iA som ren effektforstærker. (Foto: Line Magnetic)

Konklusion

Gammel teknologi forhindrer ikke Line Magnetic LM-34iA i både at konkurrere med og endda overgå mange af dens højteknologiske konkurrenter i samme prissegment. Den cremede, silkebløde lyd bliver det ikke let at finde andre steder til samme pris.

Ved normalt lytteniveau lyder forstærkeren fantastisk, næsten som en ægte high-end-forstærker. Den har selvfølgelig ikke helt samme gigantiske og superopløste lyd, som hvis du fordobler prisen. Men den spiller musik for alle pengene og bevarer kontrollen, hvis du ikke skruer helt vildt højt op. Det er ikke nogen udpræget party-forstærker, men det har heller aldrig været meningen.

Endnu bedre lyd kan opnås ved at opgradere rørene.

I en tid, hvor transistorforstærkerne aldrig har været bedre, sværger nogle entusiaster til rørforstærkere. Selv om mange mener, at rørforstærkere hører hjemme på et museum, er der nogle, der ikke kan få nok af den varme, soufflé-lignende lyd af glødende glasrør. I dag fokuserer man på, hvordan teknologi kan sænke støjgulvet endnu mere. Man vælger og matcher transistorer med ekstremt stramme tolerancer, bygger komplekse kredsløb, og nogle vælger heldigital forstærkning af signalet. Line Magnetic tager i stedet et skridt tilbage og forsøger at bygge den enklest mulige forstærker med færrest mulige komponenter i signalvejen. Og så er svaret enkelt: Rør.

Forvrængning

En rørforstærker behøver kun en god strømforsyning og vakuumrør af god kvalitet. Forvrængningen er måske én procent, hvilket er mange gange højere end i transistorforstærkere. Men fordi en rørforstærker har mere andenharmonisk forvrængning – langt mere ørevenligt end tredje- og fjerdeharmonisk, som transistorforstærkere har – give den en lidt “varmere” lyd end fra transistorer, og derfor tales der ofte om den særlige “rørlyd”. Rør har et par ulemper. Først og fremmest slides de hurtigere op end transistorer og må af og til skiftes ud. Mange rør holder flere tusind timer, før de er helt ubrugelige, men du vil opleve forringet lyd længe inden det, så bered dig på at udskifte effektrørene omtrent hvert andet år afhængigt af brug. Rør er gudskelov nemme at skifte ud, hvilket åbner for en nem måde at opgradere forstærkeren på: Køb bedre rør, og du får bedre lyd. Heldigvis er nye rør heller ikke særlig dyre; vi taler fra et par hundredelapper til en tusse pr. rør afhængigt af producent og kvalitet. [caption id="attachment_82297" align="alignnone" width="678"] Line Magnetic LM-34iA leveres med originale rør fra kinesiske Shuguang. Udgangsrørene er af typen EL34. (Foto: Geir Gråbein Nordby)[/caption]

Biasjustering

Bias skal justeres, hver gang udgangsrørene skiftes, og også med jævne mellemrum under brug. Det kan være irriterende, men Line Magnetic har gjort det nemt på den integrerede LM-34iA. Hvert rør har en omskifter, som kobler et biasmeter til, der ses på toppen af forstærkeren. Skru på en justeringsskrue, indtil viseren peger på prikken i midten, og røret er indstillet. Det gøres for hvert af de fire rør, og så er du færdig. Der er også en omskifter til, hvis du har rør af typen EL34 eller KT88, da disse skal have lidt anderledes ampere for at fungere optimalt.

Rørene

LM-34iA har en helt normal rørkonstellation. I forforstærkertrinet sidder ordinære 12AX7- og 12AU7-rør, mens effekttrinet anvender to par gennemprøvede EL34, der spiller i push-pull-tilstand for at yde størst mulig effekt. Nærmere bestemt 2 x 40 watt. Rør har den fordel, at de opleves som kraftigere end transistorer med tilsvarende effekt, for når man skruer op for lyden og rørene bliver overmættet, går de i kompression i stedet for at vrænge stygt, som det er tilfældet med transistorer. Hvilket betyder, at man kan spille højere med rør, før man oplever forstyrrende forvrængning. Men 40 watt stadig kun 40 watt, så forvent ikke musik på koncertniveau. Det vender vi tilbage til. Alle rørene i forstærkeren bærer mærket Line Magnetic, men er i realiteten kinesiske Shuguang-rør. Ikke dyre sager, men de gør, hvad de skal. Her er der dog plads til opgradering, f.eks. i form af dyrere EL34-rør – eller hvad med et par kraftigere KT88 for at øge effekten til ca. 2 x 70 watt? [caption id="attachment_82299" align="alignnone" width="678"] Det er en stor fordel at bruge beskyttelsesgitteret, selv om LM-34iA er pænere uden. (Foto: Geir Gråbein Nordby)[/caption]

Lydkvalitet

For at give forstærkeren optimale vilkår parrer jeg den med den eminente digitalkonverter Hegel HD30 sluttet til min MacBook Pro med USB. Først ude på dansegulvet er de kompakte, men fantastiske high-end-højttalere Audiovector SR3 Arreté Raw Surface LE. De er en nem opgave med deres 8 ohm impedans og 91,5 dB følsomhed, og burde matche ML-forstærkeren godt. LM-34iA har to forskellige højttalerudgange, optimeret til henholdsvis 4 og 8 ohm højttalere. Når jeg først prøver 8 ohm udgangen, lyder det ganske godt ved normalt lytteniveau. På Drakes nye RnB-ballade “Don’t Matter to Me”, hvor selveste Michael Jackson synger omkvædet, er vokalen klar og tydelig, mens et kunstigt klap markerer takten på klareste vis. Bassen er kontrolleret og velartikuleret, og det lyder meget tiltalende. Men trods alt lidt tørrere og fladere, end jeg kunne ønske mig. Hvad monstro der sker, når 4 ohm udgangen tages i brug? Tak for kaffe! Via 4 ohm udgangen bliver det straks en anden sag. Bastonerne bliver fyldigere, stortrommen bliver mere fysisk, og lydbilledet får mere dybde. Denne højttalerudgang er tilpasset højttalere med lavere impedanser, som dermed trækker mere strøm fra strømforsyningen i forhold til udgangseffekten. Det viser sig, at det også kan være en fordel med mere letdrevne højttalere. Det kan være smag og behag, men uanset hvilke højttalere jeg slutter til, oplever jeg lyden som bedre fra 4 ohm udgangen.

Violin

Tag f.eks. Ragnhild Hemsings violin på albummet Northern Timbre, nærmere bestemt Edvard Griegs Sonate Nr. 3 i c-mol, 3. sats. Den har en sådan krop og klangstruktur, at man skulle tro, man havde med en meget dyrere forstærker at gøre. Sammenlignet med Hegel Röst lyder sidstnævnte tørrere og strammere. Ja, også mere gennemsigtigt i overtonerne, men LM-34iA’s cremeagtige lydbillede kan Hegel kigge langt efter. Og det hjælper ikke med Rotel RA-1592’s 2 x 200 watt, for heller ikke den har den samme yndige, tempererede klangstruktur, der er som skabt til både musikken og Audiovector-højttalerne. [caption id="attachment_82298" align="alignnone" width="678"] Bias kan let justeres, takket være et letlæseligt biasmeter på toppen. (Foto: Geir Gråbein Nordby)[/caption]

Store hornhøjttalere

Hvad så med et par virkelig letdrevne højttalere med horndiskant, nærmere bestemt de gigantiske Klipsch RF-7 III? Med en følsomhed på hele 100 dB med én watt burde man kunne holde kontrollen også med LM-forstærkerens moderate effekt. Og det kan man, et langt stykke ad vejen. Elektroduoen The Knifes post-industrial-nummer “Wrap Your Arms Around Me” har heftige rytmer, og LM-34iA får det godt frem med fylde i bassen og rigtig god timing. Vokalen er fint centreret i midten, og synth-landskabet breder sig godt udad. Man kan skrue pænt meget op og spille højt. Men så aftager kontrollen også, og det flader ud. Så er det højt, men ikke højere, end man må forvente, at ejere af disse højttalere gerne vil kunne spille fra tid til anden. Rotel-forstærkeren har bedre kontrol, og når jeg kobler Hegel H190 til 25.000 kroner til, er der endnu bedre kontrol over det hele. Så selv om man kan spille højere med Klipsch end med Audiovector, er sidstnævnte et meget bedre match med LM-34iA.

Beryllium

Med standerhøjttalerne XTZ 99.25 Beryllium (test på vej), som til ca. 16.000 kroner parret er de billigste højttalere med beryllium-diskanter, vi kender, er der også linet op til gode musikoplevelser. Selvfølgelig går disse kompakthøjttalere ikke så dybt i bassen som gulvhøjttalerne fra Klipsch eller Audiovector, men de lyder meget opløst og afbalanceret i klangen og har faktisk fin fylde i bassen. Med jazznummeret “Waiting for Dawn” med Sinne Eeg får vi et letbenet klaver med flot klangbund og en nærmest perfekt efterklangstid. Sinnes stemme er klokkeklar, og de legende bækkenslag er meget luftige. Det lyder fornemt, simpelthen. Den perfekte musik med denne forstærker. [caption id="attachment_82300" align="alignnone" width="678"] Her er ingen digitale indgange, kun tre analoge RCA-indgange. Desuden en forforstærkerindgang, hvis du vil bruge LM-34iA som ren effektforstærker. (Foto: Line Magnetic)[/caption]

Konklusion

Gammel teknologi forhindrer ikke Line Magnetic LM-34iA i både at konkurrere med og endda overgå mange af dens højteknologiske konkurrenter i samme prissegment. Den cremede, silkebløde lyd bliver det ikke let at finde andre steder til samme pris. Ved normalt lytteniveau lyder forstærkeren fantastisk, næsten som en ægte high-end-forstærker. Den har selvfølgelig ikke helt samme gigantiske og superopløste lyd, som hvis du fordobler prisen. Men den spiller musik for alle pengene og bevarer kontrollen, hvis du ikke skruer helt vildt højt op. Det er ikke nogen udpræget party-forstærker, men det har heller aldrig været meningen. Endnu bedre lyd kan opnås ved at opgradere rørene.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Line Magnetic LM-34iA
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Udgangseffekt: 2 x 40 W (4/8 ohm)

Indgange: 3 x RCA line, pre-in

Udgange: 4/8 ohm højttalere ud

Rør: 12AX7, 12AU7, EL34

Fjernbetjening: Ja

Mål og vægt: 37,7 x 34,5 x 19 cm / 20 kg

Finish: Sort

Web: psaudio.dk

Pris: 12.750,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.