TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Linn Selekt DSM

Fleksibel streaming-forstærker

Den fleksible Linn Selekt DSM kan tilpasses de flestes behov, spiller fænomenalt godt, og har en fiks rumkorrektion indbygget.

Af / 25/01/2025 - 11:02
Linn Selekt DSM

Lyd & Billede mener

  • Neutral lyd og meget velopløst lydbillede. Meget fleksibel rumkorrektion. Kan tilpasses mange forskellige behov.
  • Ikke den kraftigste forstærker i sin klasse. Rumkorrektionen er genial, men kompleks. Dyrt med alt inkluderet.

Hvornår er en forstærker ikke en forstærker? Når den hedder Linn Selekt DSM. Et meget fleksibelt udgangspunkt for alle, der er trætte af mange bokse og derfor foretrækker at have alt samlet ét sted. For med en Selekt DSM kan du starte med en stereoforstærker med indbygget streaming og tilføje de moduler, du har brug for.

Den kan gå fra tokanals stereo til fuld surround blot ved at indsætte flere forstærkermoduler. Du kan selv vælge, hvor god en digitalkonverter (DAC) du vil have. Der findes tre DAC-moduler til Selekt DSM, som er så fleksibel, at man kun behøver købe det, man har brug for. Og man kan altid tilføje en modul, hvis behovet skulle opstå.

Med Linns indbyggede rumkorrektion – Space Optimisation – kan man desuden tilpasse lyden fra anlægget til det rum, højttalerne står i, og med andre ord få det lydbillede, man ønsker.

Den kompakte forstærker måler kun 35 x 35 cm og bruger klasse D-forstærkermoduler, som ikke udvikler nævneværdig varme. Dermed er den meget placeringsvenlig. Den er også meget brugervenlig. Daglig betjening foregår med fjernbetjeningen, men forstærkeren har også programmérbare knapper på kanten af kabinettet samt en volumenkontrol på toppen.

Selekt DSM Classic CU Buttons HR
Foto: Linn

Som alle streamingforstærkere kan musikken selvfølgelig styres med en app, hvor man også kan vælge blandt alle indstillinger – også rumkorrektion, hvis det er blevet opsat på forhånd.

Annonce

Med analoge og digitale indgange, HDMI, streaming og en indgang til både MM- og MC-pickup kan en Selekt DSM placeres i stuen og tilsluttes både TV og pladespiller samtidig.

Linn 150 Black SDSM Classic Close HighRes scaled
Foto: Linn

Moduler

Den grundlæggende version af Selekt DSM er en forforstærker med ind- og udgange, som kan opgraderes med forskellige moduler, der dækker forskellige behov. Man kan starte med en standard-DAC eller vælge den mere avancerede Katalyst, eller gå hele vejen og vælge high-end DAC’en Organik, som leveres i to moduler.

Med ét forstærkermodul bliver den til en integreret forstærker, med flere forstærkermoduler kan den bruges som en bi- eller tri-amp-forstærker, og med en Linn-højttaler kan man opgradere til aktiv drift. Hvis man har højttalere fra en anden producent, kan man tilføje en Exakt-boks, en separat enhed med aktiv deling.

IMG 1712
Et forstærkermodul til DSM. Foto: Lasse Svendsen

Alt dette gælder selvfølgelig stereo, men man kan også udstyre forstærkeren med moduler, der giver op til 7.2-kanals surround. Til dette kræves dog en opgraderet HDMI-modul med eArc (lydretur).

Fra passiv til aktiv drift

Testen startede med en grundlæggende tokanalsudgave af DSM-forstærkeren, tilkoblet forskellige højttalere i de første uger. Senere blev den koblet til et par Linn 150. Først som passive højttalere drevet af en 2 x 50 W-forstærkermodul. Derefter blev forstærkeren udvidet med to ekstra forstærkermoduler, og Linn-højttalerne blev konverteret til aktiv drift.

Det vil sige, at hver af forstærkermodulerne driver hver sit element: et modul til basenheden, et til mellemtonen og et til diskanten. Konverteringen fra passiv til aktiv drift kan man selv udføre, men det anbefales, at det gøres af forhandleren.

Det samme gælder Space Optimisation (som rumkorrektionen hedder), selvom man sagtens kan klare det selv med en laptop eller iPad på samme netværk som forstærkeren.

Som de fleste streamingforstærkere understøtter den musikstreaming via app’en fra Spotify, Tidal, Qobuz, Deezer og internetradio.

Linn Selekt DSM Classic Hub 2024 Blank KV
Foto: Linn

Space Optimisation

Rumkorrektionen adskiller sig fra den type, de fleste kender, idet Linn ikke bruger mikrofon og testsignaler, men i stedet baserer korrektionen på rummets geometri. Man indtaster højde, bredde og overfladetyper, samt vinduers og døres placering. Derefter uploades disse data til en server, hvor de beregnes, og få minutter senere har man en korrigeret profil til rummet. Det korrigerede signal sendes derefter til højttalerne.

Man kan oprette flere profiler, og hvis man foretrækker en mere fremtrædende bas, kan man tilpasse profilerne efter smag.

Linn Selekt DSM Classic Hub 2024 Detail KV2
Foto: Linn

Lyden med og uden rumkorrektion

Som nævnt blev forstærkeren først brugt som en almindelig tokanals integreret streamingforstærker. Jeg tilsluttede en CD-afspiller til en af de optiske indgange og en pladespiller til MC-indgangen. Så langt, så godt.

Forstærkeren er ikke den kraftigste, vi har testet, men den havde ikke de store problemer med at få liv i et par Bowers & Wilkins 805 D4 Signature. Det var ikke helt samme kraft og tryk i bassen som med en Yamaha A-S3200, men kombinationen af 805 D4 og Selekt DSM leverede bestemt varen.

Linn 150 White SDSM Classic Front HighRes scaled
Foto: Linn

Lydlandskabet var måske lidt fladt; det eksploderede ikke ligefrem i dynamik på noget musik, men klangen var behageligt neutral, og der var rigeligt med opløsning og detaljer i lyden. Efter et par uger flyttede jeg B&W-højttalerne væk og satte de gulvstående Linn 150 op, først i ren passiv tokanals drift og derefter i fuld aktiv drift med tre forstærkermoduler i forstærkeren. Det var straks meget bedre med større dynamisk kontrast, og pludselig var der mere vægt og dybde i bassen.

Læs også Perfekt balanceret klang Linns nye 150 er et par højttalere, der vil holde hele livet, og det er ikke kun, fordi de lyder forbandet godt.

Forstærkeren lød straks som en langt kraftigere og mere potent udgave, hvilket faktisk er korrekt. For med 6 x 50 W effekt fordelt på seks enheder har man både mere kraft og drejningsmoment til rådighed. Ét modul dækker alt under 440 Hz, et andet tager området fra 440 Hz til 2500 Hz, og det tredje modul håndterer diskanten.

Linn DSM modules 1 scaled
Et tredje forstærkermodul er lirket på plads i Selekt DSM.
Foto: Lasse Svendsen

Space Optimisation kan aktiveres og deaktiveres i app’en, og der er ingen tvivl om, at det virker. At slå rumkorrektionen fra, efter man har hørt musik med den slået til, er noget man virkelig kan mærke.

Som vi også erfarede under testen af den billigere Majik DSM, kan Space Optimisation opleves som forskellen på nat og dag. Lydlandskabet bliver fladere og mere anæmisk uden, men når den er aktiveret vokser det i dybden, bassen strækkes ud og gengives med større autoritet, og der er bedre balance i højttalerne.

Med Linn 150-højttalerne tilkoblet i aktiv drift blev lydkvaliteten markant bedre, og den dynamiske kontrast blev hørbart forbedret. Rytmerne på Ezra Collectives seneste album var langt mere fremtrædende med aktiv drift og Space Optimisation aktiveret.

IMG 1709 scaled
Basenheden skal fjernes for at flytte kablerne på delefiltret fra passiv til aktiv deling. Foto: Lasse Svendsen

Bassen og trommespillet på Sades “Turn My Back On You” rykkede længere frem i lydbilledet, og der var betydeligt mere vægt og dybde i trommespillet. Man kan eksperimentere med Space Optimisation, og justere efter sin egen smag og musikstil. Når man går ind i menuen for rumkorrektion, kan klangen justeres fra 0 til 100, og hvis man ønsker lidt mere rumklang, er det blot at indstille efter ønske.

Jeg er ikke sikker på, om Space Optimisation er bedre eller dårligere end Dirac Live, som anvender en målemikrofon til at kortlægge, hvordan lyden opfører sig i rummet. Begge systemer fungerer, men begge kræver tid, hvis man vil opnå det bedste resultat.

Linn_Selekt_DSM_Front_300dpi-scaled Linn_Selekt_DSM_Rear_3PA
<
>
Et tredje forstærkermodul er lirket på plads i Selekt DSM.

Konklusion

Vælger man en Linn Selekt DSM, får man næsten alt i én løsning. Man får i hvert fald muligheden for at vælge, hvilken udgave af forstærkeren man har behov for. Den grundlæggende stereo-udgave kan opgraderes med flere tilslutninger og forstærkermoduler. Man kan vælge, hvor god DAC’en skal være – der findes tre niveauer – og en Selekt DSM kan konfigureres som en 7,2-kanals surroundforstærker, hvis man ønsker hjemmebiograf. Den eneste ulempe er, at opgraderingerne er dyre. Prisen kan hurtigt fordobles, hvis man tilføjer alle moduler og den dyreste DAC. Men med Space Optimisation og muligheden for aktiv drift af højttalerne, er det svært at finde en mere fleksibel forstærker end denne.

Karakter
Linn Selekt DSM
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

En dansk juvel

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme