TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Marantz Model 40n

Den mest komplette i sin klasse

Det eneste, man behøver, er denne forstærker og et par fede højtalere, så har man et fabelagtigt anlæg.

Af / 02/04/2022 - 10:52
Marantz Model 40n

Lyd & Billede mener

  • Dynamisk og potent med dejlig varm lyd. Alt, hvad man har brug for af streaming og indgange, til og med pladespillerindgang. Udsøgt kvalitet.
  • MM-, men ikke MC-indgang.

Den rålækre Marantz-forstærker Model 40n spiller musik med et smittende engagement og blev straks en af mine favoritter i prisklassen. Det tog heller ikke lang tid. Et par minutter med Keith Jarrett Trio på et par Klipsch Heresy IV (test på vej) var nok. Jeg var hooked.

For dem, der er studser og tænker, at den har jeg da set før, vil jeg komme med en opklaring. Marantz Model 40n er en ganske anden forstærker end Model 30, som vi testede for knap to år siden.

Læs også Silkeblød krystalklar lyd Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.

Model 30 er bygget op med en kombination af Marantz’ egne forstærkermoduler – Hyper-Dynamic Amplifier Modules, også kaldet HDAM – og to klasse D forstærkermoduler fra Hypex (NC500 OEM). Det er en analog tokanals integreret forstærker med line-indgange og en pladespillerindgang til MM- eller MC-pickupper, mens Model 40n er en analog effektforstærker med netværkstilslutning og digitalkonverter (DAC).

Den har også pladespillerindgang, men mærkeligt nok kun til MM-pickupper. Men den har meget andet, som Model 30 ikke har.

Marantz Perfect Partners MODEL40n Silver In situ 438 scaled 1
Et par gode højtalere og en Model 40n kan være alt, hvad man har brug for. (Foto: Marantz)

Analog og digital

Noget af det, vi “kritiserede” Model 30 for, var fraværet af digitale indgange. Ikke en eneste, faktisk. Hvis man har behov for at tilslutte digitale lydkilder, peger Marantz på Model SACD 30n. Som er en CD-afspiller med streaming og digitale indgange.

Annonce

Men det er ikke alle, der synes, det er en god idé at bruge penge på en CD-afspiller, som de ikke har brug for, bare for at kunne tilslutte digitale lydkilder. Eller streame musik. Det har Marantz åbenbart forstået, for Model 40n har det hele indbygget. Man behøver bare et par ordentlige højttalere, så har man et meget velspillende anlæg.

Ifølge dem selv har Marantz bevidst valgt Hypex-modulerne fra til fordel for en mere konventionel klasse AB-forstærker. Fordi de ville give markedet en varmere, mere analog og genkendelig lyd. “Jeg er overbevist om, at man ikke behøver at være audiofil for at nyde den rige, varme klang,” sagde Marantz-chef Joel Sietsema under lanceringen af Model 40n.

Forstærkerens i alt otte udgangstransistorer leverer 70 watt effekt pr. kanal. Lidt mindre end de 100 watt, Model 30 yder, men det mærker man faktisk ikke meget til i praksis.

Marantz-forstærkeren er en af få tokanals forstærkere med HDMI-stik. Det har lydretur og bruges kun til lyd, og meningen er, at man skal koble TV’et til forstærkeren. Så kan man styre lyden med TV’ets fjernbetjening.

Marantz Perfect Partners MODEL40n Silver In situ 900 scaled 1
Model 40n og CD-afspilleren SACD 30n. (Foto: Marantz)

En optisk og en koaksial digitalindgang vil være nok for de fleste, der har digitale lydkilder, men bemærk, at forstærkeren ikke har en USB-indgang til lyd fra f.eks. en bærbar computer. Kun et USB-A-stik til afspilning af musikfiler fra f.eks. memory stick eller til opladning af en tilsluttet mobil.

Hvad den til gengæld har, er et Ethernet-stik til trådløs streaming via en tilsluttet Wi-Fi-router samt to antenner på bagsiden, der bruges til trådløs streaming via Bluetooth eller Wi-Fi.

Bemærk i øvrigt, at den har indgang til ekstern forforstærker og lyd ud til f.eks. en optager. Hvad Marantz så måtte mene med det. Så er det straks mere interessant med subwoofer-udgangen. Her kan man nemlig selv vælge delefrekvensen for en tilsluttet sub i flere trin – 40, 60, 80, 100 eller 120 Hz.

Der er for resten et digitalfilter med to trin her, som man vælger i opsætningsmenuen fra fjernbetjeningen. Filter 1 er standard med meget kort impulsrespons, mens filter 2 giver en mere “analog” lyd med lidt længere postekko end præekko, såkaldt asymmetrisk impulsrespons.

Her kan man vælge, hvad man foretrækker; selv foretrækker jeg filter 1.

model40n Black Guts4 scaled 1
De store køleribber afslører, at forstærkeren har analoge udgangstransistorer. (Foto: Marantz)

HEOS

Men det er nok de trådløse muligheder, Model 40n har, der er mest tillokkende. Man kan streame fra mobilen via Bluetooth på samme måde, som man gør med en Bluetooth-højttaler, let og elegant. Men som de fleste ved, giver streaming via Wi-Fi (eller Ethernet) meget bedre lyd. Så skal man bruge HEOS-app’en, som organiserer de streaming-tjenester, man abonnerer på, på ét sted.

Det kan være Spotify, Tidal, Deezer, Amazon, Rhapsody (er der nogen, der bruger det længere?), eller hvad man nu har adgang til af streaming-tjenester. Så styrer man musikken fra app’en, og iPhone-brugere kan styre afspilningen i flere rum via AirPlay 2. Hvis man har flere enheder med HEOS i hjemmet, kan man også koble flere af dem til i app’en og afspille musik i flere rum samtidig.

model40n black EU StudioB 02 scaled 1
Indgange i massevis. Antennerne er til Bluetooth- og Wi-Fi-streaming. (Foto: Marantz)

Fornemt lydbillede

Trods fraværet af streaming og digitalindgang er Marantz Model 30 det foreløbige flagskib i Model-serien, som med Model 40n består af tre modeller. Men det mærker man ikke noget til, når man spiller musik. Med undtagelse af den flade dynamik ved Bluetooth-streaming leverer Marantz-forstærkeren et fantastisk tiltalende lydbillede med en varm og naturlig lyd, som det er umuligt ikke at holde af.

Lyden kan bestemt minde om Model 30, men den er varmere og mere afrundet på Model 40n. Som jeg nævnte tidligere, mærker man ikke noget til forskellen i effekt. For Model 40n har meget potent bas med rigtig god dynamisk kontrast over hele frekvensområdet. Den lyder simpelthen vældig engagerende og spiller med en gnist og entusiasme, som jeg synes manglede lidt hos Model 30.

Jeg nævnte indledningsvis Keith Jarrett Trio, og her opleves forstærkeren som endnu mere åben og gennemsigtig end Model 30. Der er måske større detaljerigdom i lydbilledet fra Model 30, men Model 40n er bedre på format, rumfølelse og akustik.

Marantz Model40n Home Theater Silver In situ 001
Model 40n og to højttalere er meget bedre end en soundbar. (Foto: Marantz)

Med Heresy-højttalerne tilsluttet er der næsten ingen grænser for, hvor meget det rykker, når jeg skruer op for lyden på “Let the Good Times Roll” med B.B. King og Tony Bennett, og endda de bittesmå JBL L52 Classic (13 cm bas) spiller bas, som om de snarere hed L100 Classic (30 cm bas).

Sammen med de mere tungtdrevne Technics SB-G90M2 fik jeg et fantastisk fyldigt lydbillede med forbløffende god kontrol langt nede i basregistret, og forstærkeren viste ikke på noget tidspunkt tegn på at miste kontrollen. Noget, der vidner om en godt tilpasset strømforsyning og veldesignede HDAM-kredsløb.

Læs også High-end-udfordrer fra Technics Technics-højttalere? Ja da. Nogle af dem er bestemt værd at låne øre til.

Jeg brugte i øvrigt ikke subwoofer-udgangen under testen, simpelthen fordi jeg ikke syntes, det var nødvendigt. Men jeg kan godt forstå dem, der vælger at tilslutte en sub. Især hvis man har små højttalere i et stort rum, f.eks. de nævnte JBL-højtalere eller KEF LS50 II.

Det er nærliggende at sammenligne med Hegel H190, som vi gjorde, da vi testede Model 30, men den stiller op i en meget højere prisklasse og har en del flere muskler til mere tungtdrevne højttalere.

Så er NAD M10 og Electrocompaniet ECI 80D mere sammenlignelige, men NAD har ikke pladespillerindgang. Det har ECI 80D, men tik gengæld har den kun streaming via Bluetooth.

Cambridge Audio Evo 75 er måske den mest relevante konkurrent. Vi har kun testet den dyrere Evo 150, men på baggrund af den test kan Evo 75 være den eneste integrerede i samme prisklasse, der virkelig kan give Marantz-forstærkeren modstand.

model40n Black u n StudioR 02 scaled 1
Model 40n fås også i silkemat sort. (Foto: Marantz)

Konklusion

Den integrerede Marantz Model 40n mangler MC-indgangen fra Model 30, men derudover er det ikke meget, der mangler. Den spiller simpelthen fantastisk på al musik og har en dejlig varm lyd, som man bliver betaget af. Og afhængig af. Med fuldt hus på streaming-fronten og digitale indgange – inklusive HDMI – skal man bare finde et par gode højtalere, så har man et anlæg for livet.

Hvis valget stod mellem Model 30 og 40n, vil jeg personligt vælge 40n, som jeg bedre kan lide, og som har alt, hvad jeg behøver. Altså bortset fra MC-indgang.

Model 40 remote 770x2615 1
Fjernbetjeningen kan også styre CD-afspilleren. (Foto: Marantz)
Karakter
Marantz Model 40n
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

1 kommentar til “Marantz Model 40n”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget