TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Marantz Stereo 70s

Det bedste fra begge verdener

Marantz Stereo 70s er lige dele stereoforstærker og hjemmebio-receiver. Er den et columbusæg, eller falder den mellem to stole?

Af / 16/10/2023 - 14:00
Marantz Stereo 70s

Lyd & Billede mener

  • Ægte klasse AB-forstærker. Multirum og masser af streaming. Seks(!) HDMI-indgange. Charmerende design. Dynamisk og sympatisk lyd.
  • Ingen mulighed for surroundlyd. For den dovne hjemmebioejer er en soundbar stadig nemmere. Lidt anmassende diskant.

Så du vil have en forstærker? Skal det være til hi-fi eller til hjemmebio? Selv om begge dele i princippet burde handle om god lyd, er fronterne trukket hårdt op. Så hårdt, at det i mange hi-fi-fora kan være udsmidningsgrund at nævne ordet ”surround.”

Marantz Stereo 70s kan måske være en brobrygger mellem de stridende parter. Som navnet antyder, er der tale om en stereoreceiver. Og ”70s” betyder, at den er en del af Marantz’ jubilæumsserie, der markerer, at det er 70 års siden, at Saul Marantz grundlagde firmaet, nemlig i 1953. Der findes også en rendyrket hjemmebio-receiver i samme serie og identisk design, kaldet Cinema 70s. Men her ser vi på stereomodellen.

High Marantz Stereo 70s In situ Silver 02
Marantz 70s-serien er bygget i anledning af firmaets 70-års jubilæum. (Foto: Marantz)

Halvt af hver

Marantz Stereo 70s ligner resultatet af en hed affære mellem en hjemmebio-receiver og en klassisk hi-fi-forstærker. Og den har arvet indgangsdelen med masser af HDMI-indgange og streamingfunktioner fra den ene forælder og et godt, gammeldags klasse AB-udgangstrin fra den anden. Udgangseffekten er opgivet til 2 x 75 watt i 8 ohm.

Stereo 70s er en lav og kompakt enhed i det design, der kun kan kaldes klassisk Marantz: Forpladen er opdelt i to niveauer, kabinettet har afrundede kanter, og et rundt ”koøje” midt på fronten viser, hvad der foregår.

Læs også Retroforstærker for samlere NAD C 3050 LE er en næsten perfekt replika af den forstærker, der definerede NAD-designet. Er det bare ny vin på gamle flasker?

Gennemført

For en så billig receiver er der kælet overraskende meget for detaljerne: Forpladen er fuldkommen symmetrisk med to store drejeknapper til indgangsvalg og lydstyrke samt fire mindre til højttalervælger, balance, bas- og diskantjustering. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har set en højttaleromskifter eller for den sags skyld en balancekontrol. Men det er superlækkert.

Annonce
High Marantz Stereo70s sg StudioL
Marantz Stereo 70s oser af nostalgi og gennemførte detaljer. Man kan – næsten – ikke se, at det bare er en billig forstærker. (Foto: Marantz)

Det runde OLED-display er gennemtænkt og elegant, og teksten har lige præcis den samme champagnegyldne farve som forpladerne på Marantz’ klassiske modeller.

En anden lækker detalje er højttalervalg, der sker med et tydeligt og tillidsvækkende relæklik for hver position af omskifteren. Marantz kunne helt sikkert have fundet et mere lydløst relæ til opgaven, men det havde ikke virket nær så overbevisende.

Masser af muligheder

Bagsiden er spækket med det største udvalg af ind- og udgange, jeg har set i prisklassen: Seks HDMI-indgange, hvoraf tre understøtter 8K-video, tre analoge linjeindgange og en pladespillerindgang. Samt koaksialindgang og optisk Toslink. På udgangssiden er det næsten lige så overdådigt: To sæt højttalerudgange, to subwooferudgange, et sæt Pre Out til en ekstern stereoforstærker og en ”Zone 2”, der gør det muligt at sende lyden til en et andet rum. Der er også to indbyggede antenner til Bluetooth og wi-fi, samt en gammeldags antenneindgang til FM-radio. Det her er jo en rigtig receiver.

Udover af de fysiske indgange har Marantz Stereo 70s alt til faget hørende i trådløs streaming, herunder de fleste relevante streamingtjenester via HEOS. Men kun de fleste. Apple Music og Qobuz mangler på listen. Der er heller ikke understøttelse af MQA, men med Tidals skift til Flac-formatet bliver dette et mindre problem i fremtiden.

High Marantz Stereo70s b StudioD 01
Indmaden i kabinettet er klassisk: En stor tung transformator og et klasse AB-udgangstrin med diskrete transistorer og en solid køleplade. Ikke noget klasse D-pjat eller switched-mode her! (Foto: Marantz)

Ibrugtagning: Her skal du bruge TV’et

Med så mange ind- og udgange, samt netværk og streaming, er det oplagt at tage TV’et i brug til opsætningen af Marantz Stereo 70s. Man kan i princippet sætte det hele op via koøje-displayet på fronten. Men det er stort set lige så besværligt som at male entreen gennem hoveddørens brevsprække!

Med skærmmenuer på TV’et til hjælp er opsætningen anderledes brugervenlig. Og Marantz skal have ekstra ros for at have indbygget en superpædagogisk og simpel guidefunktion, der kan forklare højttaleropsætning (og afisolering af kabelender) for selv absolutte hi-fi-begyndere.

Læs også Soundbar: Sådan får du den bedste TV-lyd Når en soundbar ikke skal være et kompromis, er det vigtigt at holde tungen lige i munden - og pengene lidt løsere i lommen. Det betaler sig.

Helt så let tilgængelig er HEOS-mobilapp’en ikke. Selv efter have brugt den i flere år farer jeg stadig vild i app’en til tider! Her kunne Marantz (og Denon, der er en del af samme koncern) lære noget om brugervenlighed af Sonos og Bluesound.

Inden for en times tid fik jeg dog sat alle funktioner og signalkilder op på Marantz Stereo 70s, ligesom jeg fik den indlemmet i multirumssystemet. Og så kunne jeg sætte mig til rette for at lytte til musik.

High Marantz Stereo 70s In situ Black 08
Streamingfunktionerne styres med HEOS-app’en, og her trænger brugergrænsefladen til en ordentlig overhaling. (Foto: Marantz)

Lydkvaliteten

Marantz er kendt for sin ”sound” (de er heller ikke sene til at fremhæve det). Og Stereo 70s skuffer ikke.

Lyden er varm og tiltalende, og nem at blive forelsket i. Bassen er solid og rund – og på ingen måde tilbagetrukket. Det giver lyst til at spille mere musik – og skrue en lille smule højere op.

Heftig dynamik

Hvilket man trygt kan gøre. Selv om udgangseffekten er moderate 75 watt, er dynamikken overraskende god. Faktisk har jeg ikke før oplevet en forstærker i den pris- og vægtklasse levere så meget smæk i bunden på Johann Strauss’ ”Banditen Galopp” – selvfølgelig i Telarc-udgaven, hvor man dukker sig for piskesmældene, og man hopper i sædet, når paukerne drøner.

Læs også Større behøver den ikke at være Første test i Skandinavien: Den lillebitte streaming-forstærker er blevet endnu bedre.

Væk fra spøg- og skæmtafdelingen og med lidt mindre effektprægede numre på programmet kommer der lidt flere nuancer for dagen. Hvis man ser bort fra prisen, kunne man godt ønske lidt mere nuancering og opløsning i toppen. Marantz Stereo 70s tegner en ganske pæn og dyb akustisk scene, men stereoperspektivet er ikke så bredt som på dyrere forstærkere, og der er ikke så meget luft mellem instrumenterne.

Mindre rumlighed

Afenginns ”Skjälvtin” indledes med et virkelig godt optaget akustisk piano. Det lyder stadig pænt her, men følelsen af at være til stede i et stort og levende rum er nedtonet.

Diskantgengivelsen er det meste ad vejen helt i orden, men stemmer kan få en lidt skarp kant, der ikke plejer at være på optagelsen.

High--Marantz_Stereo70s_sg_StudioF High--Marantz_Stereo70s_b_StudioF
<
>
Marantz Stereo 70s fås i sølv og sort. (Foto: Marantz)

Det er dog alt sammen små tendenser, og realistisk set skal man regne med at betale det dobbelte eller mere, hvis man vil stille den slags krav til en forstærker – og forvente at få dem opfyldt. De fleste vil derimod kunne glæde sig over den solide bund og flotte dynamik, der vil få festen til at vare ved. Og lydbilledet vil fungere mindst lige så godt til hjemmebioen. I stereo, forstås.

Konklusion

Marantz Stereo 70s er en usædvanlig konstruktion, der både giver os alle bekvemmelighederne fra hjemmebio-receiveren og et ”rigtigt” klasse AB-udgangstrin. Til gengæld må du nøjes med stereolyd til filmene. For det er ikke muligt at udvide antallet af kanaler på Stereo 70s. Men hvor mange af os orker at fylde stuen med højttalere, samt trække et halvt hundrede meter kabel?

Marantz Stereo 70s er en rigtig vellykket receiver med mange funktioner til en pris, der er overordentlig rimelig. Målt ud fra en hi-fi-målestok klarer den sig rigtig fint med en varm og dynamisk gengivelse, der er let at holde af, og som mange vil forbinde med klassisk Marantz-lyd. Diskanten kan være en smule skarp til tider, og dybdeperspektivet er oplevet større. Men ikke i denne prisklasse. Skal vi pege på en umiddelbar konkurrent i fuldt format, må det være Marantz selv i form af Marantz NR1200, der dog ikke har samme dynamiske overskud. Bluesound Powernode (N330) har lige så mange streaming-muligheder som Marantz, men mangler det lækre kabinet og de fysiske knapper.

Karakter
Marantz Stereo 70s
Premium
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

1 kommentar til “Marantz Stereo 70s”

  1. Peter Lorentz

    En anden reciever med fuld sourround der også satser på stereo er Primare Spa 25… er det én I planlægger at teste?

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget