TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: Mark Levinson No.534

Brutalt kraftcenter

Glem specifikationerne. Den skal opleves for at forstås.

Af / 03/05/2017 - 11:31
Mark Levinson No.534

Lyd & Billede mener

  • Nådesløs dynamik med både jernhård kontrol og finesse – en sjælden kombination.
  • Blytung og svinedyr.

Man kan ikke altid tage tørre tal for gode varer. I hvert fald ikke når det gælder forstærkere. For hvor hørbart er mere forvrængning eller flere watt? Det kommer an på så meget, vil de lærde sige, for det at bedømme lyden fra en forstærker er ikke en eksakt videnskab. Noget, man kan læse sig til. Som at Mark Levinsons nye No.534 vil udsætte ryggen for fare med sin nettovægt på næsten 50 kg.

Der er ikke meget at blive klog på, så vi pluggede forstærkeren i referenceanlægget i vores testrum og håbede på lidt begejstring. Og det skal jeg hilse og sige, at vi fik.

No.534, som den hedder, hører til Mark Levinsons ny generation af forstærkere. Her er meget høj bias-strøm til udgangstrinet, hvilket betyder, at den kører i såkaldt klasse A-drift til et godt stykke op ad effektstigen. På godt dansk betyder det, at forstærkeren skaber mindre forvrængning, når den ikke kører på fuld belastning.

I øvrigt fortæller Mark Levinson, at No.534 også er udstyret med deres kaskode-koblede kombination af to typer transistorer – JFET og BJT – som giver lavere forvrængning og bedre linearitet over et større båndbreddeområde. Lyder det som volapyk? Måske, men beviset ligger i lytningen.

Robust og raffineret

Der findes selvfølgelig endnu dyrere, endnu kraftigere og endnu tungere forstærkere. Nogle af dem er sikkert også bedre end No.534, men næppe voldsomt meget.

Annonce

Forestil dig gruppen Tinariwen fra Sydsahara, som med deres forskellige slagtøjs- og strengeinstrumenter spænder et farverigt lærred ud med toner i alle nuancer, godt funderet på en kompleks rytmestruktur. Den slags er det lidt svært at få greb om, første gang man hører dem.

Men her er det jernhård kontrol fra første taktslag. Trommerne drøner ud i rummet, og forstærkeren formår at få de slanke Raidho XT-2 højttalere til at lyde som et PA-anlæg skruet op til 11.

Samtidig kan man sagtens høre nuancerne i musikken, og det samme kan man på Marianne Thorsen og Trondheimsolisternes Mozart-fremførelse. Blændende åbent og levende smyger musikken sig ud i rummet, så man næsten kan mærke tonerne fra strygerne blæse forsigtigt hen over hårene, der rejser sig på armen.

Chet Baker live er en medrivende oplevelse, hvor den skæve lyd på den gamle optagelse sætter en helt anden stemning i rummet end 2L’s perfektionerede optageteknik på Mozart-indspilningen. Den hæse trompet river gennem luften, og bassens bløde drøn masserer både øregangene og rygsøjlen på dejlig vis.

Det er svært at sætte fingeren på klangkarakteren. Den findes nærmest ikke; forstærkeren lyder hverken varmt eller køligt. Den er snarere opløst, gennemsigtig og fokuseret, med musikken foldet ud i et bredt lydbillede, hvor den dynamiske kontrast er upåklagelig.

Et par Ayre MX-R mono-effektforstærkere lyder varmere og giver et lidt dybere lydbillede, mens en Audio Research GS150 blænder med sin silkebløde og vægtløse klang. Men uden helt samme baskontrol, som No.534 har til overflod.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Konklusion

Prisen kan måske virke afskrækkende for en 250 watt forstærker, men man kan ikke læse specifikationer, som Fanden læser Bibelen. Så går man glip af de kvaliteter, en forstærker som Mark Levinson No.534 har. En af de mest vellydende, vi har testet, som på samme tid lyder dejligt, har fantastisk kontrol og er mere end kraftig nok til de fleste højttalere, vi kan komme på.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget