TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: McIntosh C2700

Rørforstærker med alt inkluderet

Den ofte oversete del af et anlæg er vigtigere, end mange tror. Hør bare McIntoshs nye rørforforstærker.

Af / 22/05/2021 - 16:59
McIntosh C2700

Lyd & Billede mener

  • Helt fantastisk klangdybde, spiller med autoritet, fornemt phono-trin og praktisk med indbygget DAC.
  • Mangler kun streaming.

Svaret vil være forskelligt, afhængigt af hvem man spørger. Jeg kender f.eks. mange, der skråsikkert vil hævde, at den vigtigste komponent i et anlæg er højttalerne. Hi-fi agnostikere vil sige det rum, anlægget står i, og så er der dem, der mener, at lydkilden – der, hvor det hele begynder – er vigtigst. Hvordan kan man ellers få god lyd, hvis ikke alt er i orden ved kilden?

Uanset hvilken sandhed man sværger til, er der ikke meget tvivl om, at det hele hænger sammen. De færreste ville drømme om at sætte en Technics SL-1000R til 160.000 kroner op med en håndlavet pickup i et anlæg med en simpel NAD-forstærker og et par billige højttalere fra en producent, som ingen har hørt om.

Så er det bedre at tænke balance, at anlægget aldrig bliver bedre end det svageste led, og hvis den nævnte Technics-pladespiller er udgangspunktet, kan denne forforstærker være næste led i anlægget.

Den store C2700 er McIntoshs dyreste forforstærker med rør – i ét kabinet – og er et meget anvendelig kontrolcenter, som vil passe ind i ethvert high-end-anlæg.

Forforstærkeren er lige så stor som mange integrerede forstærkere, men langt mere avanceret end i de fleste af slagsen, der sjældent har en lige så eksklusiv forforstærkerdel som denne.

Annonce

Den er bygget op med fire 12AX7A-rør – et par til hver af MM- og MC-indgangene på forstærkeren – og kombinerer et 12AX7A- og et 12AT7-rør til linje-trinet. De små rør kan ses under en glasplade på toppen, hvor McIntosh også har tegnet kredsløbet fra indgangene til udgangene på C2700 ind.

mc2
Få forforstærkere er lige så veludstyrede som C2700.

Phono-trin med rør

Den har også tre balancerede og fire ubalancerede line-indgange, ud over de to separate pladespillerindgange til henholdsvis MM- og MC-pickupper. Indgangsvælgeren til venstre bruges også til at indstille belastningen for pickuppen, hvor man kan vælge impedansbelastning i seks trin fra 25 til 1000 ohm for MC og kapacitans fra 50 til 800 pF for MM samt impedans på 47 kilo-ohm.

Indgangenes følsomhed og navnet på dem kan ændres fra en menu, der vises på skærmen, når man holder indgangsvælgeren inde et par sekunder.

C2700 er også udstyret med tre balancerede og tre ubalancerede udgange plus tilslutninger til strøm og fjernstyring af andre McIntosh-komponenter.

Fra fronten kan man justere bas og diskant i +/-12 dB, og dér finder man også en hovedtelefonudgang med Headphone Crossfeed Director (HXD), som skal skabe følelsen af at lytte til højttalere i et rum og ikke den indelukkede effekt, som hovedtelefoner kan give.

Ud over hovedtelefonudgangene og de ni analoge indgange har C2700 også syv digitale indgange.

mc3
Her ses de små rør, der bruges i forforstærkeren, også til pladespillerindgangene.

DAC-modul

Forgængeren C2600 havde indbygget digitalkonverter, hvilket er relativt sjældent på rørforstærkere. C2700 har også et DAC-modul, DA2 – en opgraderet version af den 32 bit konverter, der sad i  DA1 i C2600 – med understøttelse af DSD512 samt HDMI-indgang med lydretur. Så man kan slutte TV’et til anlægget og styre TV-lyden med dets fjernbetjening.

Læs også McIntosh C2600 Fortid møder nutid i en af de mest vellydende forstærkere, vi har testet.

DA2-modulet har også to koaksiale og to optiske indgange, der understøtter 24 bit/192 kHz filer, og en USB-indgang med understøttelse af 32 bit/384 kHz, men også MCT ind, som er et DIN-stik til digital overførsel af SACD-strømmen fra McIntoshs SACD-afspillere.

DAC’en har desuden Roon-understøttelse, så man nemt kan styre musik-streamingen fra Roon-app’en.

mc4
C2700 har det nye DAC-modul med HDMI-indgang.

Et kup af en forforstærker

Den forrige udgave, C2600, var og er en af de bedste forforstærkere, vi har testet, og den nye C2700 føjer sig fint ind i rækken. Med det nye DAC-modul og en superstille phono-indgang får man det bedste fra begge verdener. Sammen med bl.a. rørforstærkeren MC1502 og den endnu kraftigere MC312 med transistor og autoformere vil C2700 være en potent og anvendelig kerne i ethvert anlæg.

Lyden har enorme mængder af dybde, detaljerne flyder ubesværet ud af højttalerne, og den leverer et stort, tredimensionelt lydbillede med en fornem varm klangbalance og massiv basdynamik.

Samtidig er den musestille, også med MC-pickupper, og hvis man slutter en Mac til DA2-modulet for at streame musik højopløst via USB-indgangen, mærker man, hvor meget bedre lyden fra kablet digital-streaming er, end når man streamer fra tablet’en via Wi-Fi.

McIntosh har imidlertid også løsninger til dem, der foretrækker bekvemmeligheden ved trådløs streaming. F.eks. den kompakte MB50. Den kobles trådløst til netværket og derefter til en af indgangene på forforstærkeren. Den har også analoge og digitale indgange.

mc5

Konklusion

McIntosh C2700 er vores nye favorit blandt avancerede forforstærkere. Både fordi den er så anvendelig og fleksibel, og fordi den serverer musikken på et sølvfad. Det praktiske DAC-modul med HDMI-indgang og den støjsvage og krystalklare lyd fra phono-trinet er en sjælden kombination, der fungerer upåklageligt her. Der er faktisk ikke noget at sætte en finger på.

C2700 er et af de bedste køb i klassen efter vores mening, især hvis man leder efter digitale indgange kombineret med analoge samt et seriøst RIAA-trin.

Karakter
McIntosh C2700
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget