Test: McIntosh MCD600

McIntosh MCD600

CD-comeback med et brag

CD-formatet er ikke dødt, det lever i bedste velgående i high-end-miljøet.

Plus
Mægtig dynamisk kontrast i et stort og åbent lydbillede. Indgange til eksterne kilder, USB-afspilning og volumenkontrol.
Minus
Ikke USB til kablet streaming fra pc eller Mac.

At dømme ud fra de sociale medier ser det ud til, at mange har dumpet CD-samlingen for længe siden. Det er mere bekvemt at bruge mobilen, når man skal høre musik. Det er næsten gratis, musikken er altid tilgængelig, og lyden er helt okay.

Med musik i lommen bliver CD-afspilleren derfor overflødig. Men der er en del, som har en samling af musik på compactdisks, de stadig spiller, og som derfor har behov for en CD-afspiller.

De er ikke mange. For ser man på salget af CD-afspillere, er det lavt og falder fra år til år. Men det gælder ikke i samme grad i high-end-klassen. Selv om salget heller ikke her er nævneværdig stort, omsættes der stadig CD-afspillere i de høje prisklasser, især på de store markeder i Asien og Nordamerika.

En stor samling – og så selvfølgelig lydkvaliteten – er ofte argumentet for at beholde CD’erne og bruge penge på en dyr CD-afspiller.

Hvis man klikker sig ind på nogle af de mest kendte hi-fi-producenters websites, finder man derfor mindst én CD-afspiller. Gerne i kombination med digitale indgange eller netværkstilslutning som på T+A R1000E eller Mark Levinson No.519.

Forforstærker og DAC-indgang

Norske Hegel er måske ikke bedst kendt for deres CD-afspillere, men de har stadig en i kataloget: Hegel Mohican. Navnet er inspireret af romanen Den sidste mohikaner – underforstået den sidste CD-afspiller. Mohican er en ren CD-afspiller uden indgange, netværk eller forstærker.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Den sælger ikke alverden i Norden, men ifølge Hegel klarer den sig godt på mange andre markeder, hvor CD-formatet stadig står stærkt. Det samme siger andre producenter med CD-afspillere i kataloget, også McIntosh, der har flere af slagsen. Både med og uden analoge udgange.

Den nye MCD600 er en af de mest anvendelige, og i modsætning til Hegels Mohican er den mere end bare en CD-afspiller.

Den har indgange til andre digitale lydkilder samt forforstærker med volumenkontrol og hovedtelefonudgang, og kan både afspille SACD’er og CD’er. På fronten har den også en USB-indgang, hvor man kan tilslutte memory sticks med musik.

Med digitale indgange og variabel udgang kan man tilslutte andre lydkilder og klare sig uden forstærker. Foto: McIntosh

Desværre mangler den USB-indgang til pc eller Mac. For den har en klar fordel i muligheden for at fungere som forforstærker. Hvis man tilslutter til en ekstern lydkilde og spiller musik fra USB-hukommelse og CD’er, kan man bruge afspilleren som musikcentral i et anlæg med kun et par aktive højttalere. Eller en effektforstærker oveni. Indgange, afspilning og lydstyrke styres fra fjernbetjeningen.

Man kan også springe volumenkontrollen over ved at koble afspilleren til en forstærker via de normale udgange på bagsiden. Så fungerer volumenkontrollen kun på hovedtelefonudgangen.

Ottekanals digitalkonverter

McIntosh foretrækker at bruge flerkanals digitalkonvertere. Her vil det sige en ottekanals DAC, hvor fire kanaler pr. stereokanal er konfigureret balanceret (Quad Balanced), så 16 bit PCM-signalet fra CD’er opsamples til 32 bit/384 kHz. Det skal give bedre dynamisk omfang og lavere støjgulv.

CD-afspilleren har også SACD-formatets DSD-signal, og USB-porten på fronten understøtter de fleste lydformater – fra MP3 til FLAC, WAV og Apple Lossless.

Det digitale signal fra CD’er kan også konverteres af en separat DAC koblet til afspillerens digitaludgange.

Diagrammet viser, hvordan CD-afspilleren er bygget op med ottekanals DAC. Foto: McIntosh

Mægtig musikmaskine

Med cd-afspilleren plugget direkte i en McIntosh C2600 via de balancerede udgange løftede den 2L’s SACD-indspilning med Den Kongelige Norske Marines Musikkorps ud af Jar Kirke og rent hjem. Paul Hindemiths Konzertmusik og den mere komplekse Symphony med ekstra blæserbesætning blæste mig (no pun intended) næsten ud af sofaen. Kontrasten mellem de forskellige instrumenter har aldrig været højere i mine ører.

Det samme jeg oplevede med SACD-udgaven af Bob Dylans Oh Mercy. Her lyder “Man in the Long Black Coat” og åbningsnummeret “Political World” helt forrygende! Klangen er varm og fyldig, men der er mere silke end honning over teksturen, og basdynamikken er en af de største forbedringer her. Sammenlignet med tidligere cd-afspillere som MCD500.

Lydbilledet er meget mere åbent og bedre fokuseret, og der er mere dybde i instrumenterne. Ikke kun på korpsmusik og guitarer, men f.eks. også på klaver. Keith Jarretts Köln-koncert på CD får ekstra meget rumfølelse, og der er mere klang i klaverets lave oktaver. Den dynamiske kontrast er næsten chokerende god. Såvel på Oh Mercy, Köln-koncerten og mange andre indspilninger som på Puccinis La Boheme fra Decca.

Her er orkesterets klang ikke bare fyldig og klangrig; det virker næsten, som om højttaler-enhederne er ved at forlade kabinettet, når von Karajan skruer op for tempoet.

Jeg har hørt Luciano Pavarotti og Mirella Frenis vokalklang gengivet varmere end dette, men næppe lige så fokuseret. MCD600’s detaljerigdom er enestående, og den lyder meget luftigt og åbent også øverst i registeret.

Lyden fra hovedtelefonudgangen kan kort beskrives som virkelig god, men den egner sig bedst til hovedtelefoner, som ikke har for meget modstand.

Konklusion

McIntosh MCD600 er en selvskrevet kandidat i et McIntosh-anlæg, men også andre steder, hvor målet er at løfte lydkvaliteten fra en CD-samling. Med to digitale indgange, volumenkontrol på udgangene samt USB-tilslutning – dog ikke fra computer – er det også en fleksibel afspiller. SACD er en bonus, som nogle vil se værdien af. Men alle vil umiddelbart kunne høre, hvorfor CD-formatet stadig har gang på jorden.

At dømme ud fra de sociale medier ser det ud til, at mange har dumpet CD-samlingen for længe siden. Det er mere bekvemt at bruge mobilen, når man skal høre musik. Det er næsten gratis, musikken er altid tilgængelig, og lyden er helt okay.Med musik i lommen bliver CD-afspilleren derfor overflødig. Men der er en del, som har en samling af musik på compactdisks, de stadig spiller, og som derfor har behov for en CD-afspiller.De er ikke mange. For ser man på salget af CD-afspillere, er det lavt og falder fra år til år. Men det gælder ikke i samme grad i high-end-klassen. Selv om salget heller ikke her er nævneværdig stort, omsættes der stadig CD-afspillere i de høje prisklasser, især på de store markeder i Asien og Nordamerika.En stor samling – og så selvfølgelig lydkvaliteten – er ofte argumentet for at beholde CD’erne og bruge penge på en dyr CD-afspiller.Hvis man klikker sig ind på nogle af de mest kendte hi-fi-producenters websites, finder man derfor mindst én CD-afspiller. Gerne i kombination med digitale indgange eller netværkstilslutning som på T+A R1000E eller Mark Levinson No.519.

Forforstærker og DAC-indgang

Norske Hegel er måske ikke bedst kendt for deres CD-afspillere, men de har stadig en i kataloget: Hegel Mohican. Navnet er inspireret af romanen Den sidste mohikaner – underforstået den sidste CD-afspiller. Mohican er en ren CD-afspiller uden indgange, netværk eller forstærker.Den sælger ikke alverden i Norden, men ifølge Hegel klarer den sig godt på mange andre markeder, hvor CD-formatet stadig står stærkt. Det samme siger andre producenter med CD-afspillere i kataloget, også McIntosh, der har flere af slagsen. Både med og uden analoge udgange.Den nye MCD600 er en af de mest anvendelige, og i modsætning til Hegels Mohican er den mere end bare en CD-afspiller.Den har indgange til andre digitale lydkilder samt forforstærker med volumenkontrol og hovedtelefonudgang, og kan både afspille SACD’er og CD’er. På fronten har den også en USB-indgang, hvor man kan tilslutte memory sticks med musik.[caption id="attachment_92113" align="alignnone" width="850"] Med digitale indgange og variabel udgang kan man tilslutte andre lydkilder og klare sig uden forstærker. Foto: McIntosh[/caption]Desværre mangler den USB-indgang til pc eller Mac. For den har en klar fordel i muligheden for at fungere som forforstærker. Hvis man tilslutter til en ekstern lydkilde og spiller musik fra USB-hukommelse og CD’er, kan man bruge afspilleren som musikcentral i et anlæg med kun et par aktive højttalere. Eller en effektforstærker oveni. Indgange, afspilning og lydstyrke styres fra fjernbetjeningen.Man kan også springe volumenkontrollen over ved at koble afspilleren til en forstærker via de normale udgange på bagsiden. Så fungerer volumenkontrollen kun på hovedtelefonudgangen.

Ottekanals digitalkonverter

McIntosh foretrækker at bruge flerkanals digitalkonvertere. Her vil det sige en ottekanals DAC, hvor fire kanaler pr. stereokanal er konfigureret balanceret (Quad Balanced), så 16 bit PCM-signalet fra CD’er opsamples til 32 bit/384 kHz. Det skal give bedre dynamisk omfang og lavere støjgulv.CD-afspilleren har også SACD-formatets DSD-signal, og USB-porten på fronten understøtter de fleste lydformater – fra MP3 til FLAC, WAV og Apple Lossless.Det digitale signal fra CD’er kan også konverteres af en separat DAC koblet til afspillerens digitaludgange.[caption id="attachment_92114" align="alignnone" width="850"] Diagrammet viser, hvordan CD-afspilleren er bygget op med ottekanals DAC. Foto: McIntosh[/caption]

Mægtig musikmaskine

Med cd-afspilleren plugget direkte i en McIntosh C2600 via de balancerede udgange løftede den 2L’s SACD-indspilning med Den Kongelige Norske Marines Musikkorps ud af Jar Kirke og rent hjem. Paul Hindemiths Konzertmusik og den mere komplekse Symphony med ekstra blæserbesætning blæste mig (no pun intended) næsten ud af sofaen. Kontrasten mellem de forskellige instrumenter har aldrig været højere i mine ører.Det samme jeg oplevede med SACD-udgaven af Bob Dylans Oh Mercy. Her lyder “Man in the Long Black Coat” og åbningsnummeret “Political World” helt forrygende! Klangen er varm og fyldig, men der er mere silke end honning over teksturen, og basdynamikken er en af de største forbedringer her. Sammenlignet med tidligere cd-afspillere som MCD500.Lydbilledet er meget mere åbent og bedre fokuseret, og der er mere dybde i instrumenterne. Ikke kun på korpsmusik og guitarer, men f.eks. også på klaver. Keith Jarretts Köln-koncert på CD får ekstra meget rumfølelse, og der er mere klang i klaverets lave oktaver. Den dynamiske kontrast er næsten chokerende god. Såvel på Oh Mercy, Köln-koncerten og mange andre indspilninger som på Puccinis La Boheme fra Decca.Her er orkesterets klang ikke bare fyldig og klangrig; det virker næsten, som om højttaler-enhederne er ved at forlade kabinettet, når von Karajan skruer op for tempoet.Jeg har hørt Luciano Pavarotti og Mirella Frenis vokalklang gengivet varmere end dette, men næppe lige så fokuseret. MCD600’s detaljerigdom er enestående, og den lyder meget luftigt og åbent også øverst i registeret.Lyden fra hovedtelefonudgangen kan kort beskrives som virkelig god, men den egner sig bedst til hovedtelefoner, som ikke har for meget modstand.

Konklusion

McIntosh MCD600 er en selvskrevet kandidat i et McIntosh-anlæg, men også andre steder, hvor målet er at løfte lydkvaliteten fra en CD-samling. Med to digitale indgange, volumenkontrol på udgangene samt USB-tilslutning – dog ikke fra computer – er det også en fleksibel afspiller. SACD er en bonus, som nogle vil se værdien af. Men alle vil umiddelbart kunne høre, hvorfor CD-formatet stadig har gang på jorden.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på McIntosh MCD600
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: SACD/CD-afspiller
  • DAC: 8-kanals 32 bit PCM/DSD
  • Udgange: Balanceret/ubalanceret, optisk/koaksial
  • Indgange: Optisk/koaksial, USB
  • Hovedtelefonudgang: 47 ohm
  • Formatunderstøttelse: AAC, AIFF, ALAC, DSD (DSD128), FLAC, MP3, WAV (24 bit/192 kHz), WMA
  • Dynamik: 2,8 dB headroom
  • Andet: Volumenkontrol, fjernbetjening
  • Mål og vægt: 44,45 x 19 x 48 cm / 20,4 kg
  • Web: psaudio.dk
McIntosh MCD600 produktside
Pris: 75000,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

AirPods får stemmestyring

Apples AirPods får trådløs opladning og Hej Siri.

Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Det er nu du skal købe iPad

Hvis du går med planer om at købe en ny tablet, så er tiden inde.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­højttaler

QR5 leverer rytmerne uden tøven, giver musikken luft – og slår næsten benene væk under deres egne topmodeller.

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.