annonce
Foto: SVS

Gruppetest:
Moderne stereoforstærkere

Stereoforstærker 2.0

Det gode, gammeldags stereoanlæg er på vej tilbage, men det skal kunne alle de moderne tricks.

annonce

I mange år har det stereoanlæg, som vi hi-fi-nødder voksede op med, lignet en udryddelsestruet art. I den ene ende af spektret har surround-anlæg med op til et dusin højttalere budt på helt nye rumlige oplevelser. Og i den anden har livsstils- og convenience-højttalere fyldt stuen med designvenlig monolyd.

Men nu vejrer stereoanlægget atter morgenluft. I hælene på vinylpladernes genkomst er det blevet socialt acceptabelt, ja endda attråværdigt at gøre musiklytning til et ritual. Et ritual, der gerne må kunne ses i indretningen.

Forstærkeren er anlæggets hjerte

Stereoanlæggets hjerte er forstærkeren. Som navnet siger, er dens opgave at forstærke de meget svage signaler, der kommer fra f.eks. en pladespiller, så de kan drive et sæt højttalere. En anden opgave er at være samlecentral for alle anlæggets signalkilder. I det klassiske stereoanlæg var det ud over pladespiller også tuner (radiomodtager), båndoptager og CD-afspiller. I dag er udvalget langt større og mere forskelligartet.

Selv om stereoformatet er velkendt, er kravene til en forstærker anno 2019 nemlig helt moderne. Det kan godt være, at formålet er at nyde en hyggestund med vinylerne, men forstærkeren skal stadig have de digitale forbindelser i orden.

Digitalt skal det være

I denne test har vi udvalgt, hvad vi ville kalde “moderne stereoforstærkere”. Det vil i dette tilfælde sige forstærkere, der som minimum tilbyder en digitalindgang samt mulighed for trådløs forbindelse. Nogle af deltagerne i testen går dog længere og byder på streaming og multirumsfunktionalitet oven i hatten. Det tæller som plusser.

På analogsiden har alle mindst én gammeldags analogindgang, men er der desuden en pladespillerindgang, er det en fordel. Under alle omstændigheder skal der tilsluttes et sæt gode, gammeldags passive højttalere for at få lyd ud.

annonce

Mens der er krav til forbindelserne, har vi ikke sat særlige forventninger til designet. Så her er feltet splittet. Halvdelen af deltagerne er således klassiske stereoapparater i fuld størrelse med knapper på fronten, mens de øvrige er kompakte bokse, der kan gemmes helt væk, da de udelukkende betjenes fra en smartphone.

annonce
Bedste pris på Moderne stereoforstærkere
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
Produkter i testen
Sonos Amp
Endelig en kraftig Sonos
Sonos Amp er kraftig nok til at drive rigtige højttalere overbevisende – med fuld multirumsfunktion.
Onkyo TX-8270
Alle mand på dæk!
Hvis du vil have alt fra AV-receiveren, men kun har brug for to kanaler, er Onkyo svaret.
Rotel A12
Kun det essentielle
Hvis du kan undvære trådløs streaming og multirum, er der flere penge til lyden.

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  annonce

  Læs også

  Emotiva XPA-DR2

  Emotiva XPA-DR2

  Emotivas store Bukke Bruse kan drive en hvilken som helst højttaler – hele vejen. Og lyde godt imens.
  Emotiva BasX PT-100

  Emotiva BasX PT-100

  Engang var alle drenges hi-fi-drøm at have et anlæg med separat for- og effektforstærker. Nu kan den drøm leves ud for små penge.
  Emotiva BasX A-300

  Emotiva BasX A-300

  Prisen er lav, men effekten rundhåndet. Den kan blæse liv i tungtopfattende højttalere og få rockfødderne i bevægelse.
  T+A R 1000 E

  T+A R 1000 E

  T+A R 1000 E er særdeles taktfast med superb opløsning og high-end-præcision. Og det bedst af det hele: Der er tilmed cd-afspiller inkluderet!
  Ayre EX-8

  Ayre EX-8

  Med det bedste fra begge verdener kan Ayre-forstærkeren dække de flestes behov.
  Emotiva BasX TA-100

  Emotiva BasX TA-100

  Amerikanske Emotiva udfordrer NAD og Rotel i no-nonsense-klassen.
  Gryphon Sonett

  Gryphon Sonett

  En avanceret phono-forforstærker kan give meget bedre lyd fra dyre pickupper.
  Hegel H590

  Hegel H590

  H590 er Hegels dyreste, bedste og kraftigste integrerede forstærker nogensinde. Kan man tale om valuta for pengene i denne prisklasse? Ja, tydeligvis!