TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Monitor Audio Silver 100 7G Limited Edition

En fest og et fyrværkeri af en højttaler!

De grønne højttalere fra Monitor Audio er en fødselsdagsgave af karat! Her får du faktisk i både pose og sæk.

Af / 21/11/2022 - 10:00
Monitor Audio Silver 100 7G Limited Edition

Lyd & Billede mener

  • Sprudler af spilleglæde. Gnistrer af dynamik og varme, og spiller bas med en autoritet, man ikke forbinder med små højttalere. Så tæt på perfekt, som du kan komme for pengene.
  • Relativt begrænset dyb bas.

Et 50-årsjubilæum skal selvfølgelig fejres, og Monitor Audio gør det med manér. De kunne gøre som mange andre, der fejrer sig selv, og lave noget vanvittigt dyrt, som ingen ville have råd til – eller lave en signaturserie, med en påklæbet messingfarvet plakette, til bifald fra, tjah, ingen.

De har i stedet valgt en langt mere sober, og – hvis jeg må afsløre det allerede – meget vellykket løsning.

Med Monitor Audio Silver 100 7G (syvende generation) som udgangspunkt, har de skabt en specialversion for at fejre deres 50 år som højttalerproducent. Teknisk set er den identisk med Silver 100 7G, som kan fås i forskellige farver og træ-finish versioner.

Silver 100 7G Limited Edition skiller sig ud med en lækker silkemat og grønlakeret overflade, guldfarvet membran på den 20 cm C-CAM bas/mellemtone-enhed, og en forgyldt plade på bagsiden, der viser hvilket nummer af de 999 producerede par, du har anskaffet dig.

Det koster lidt ekstra at lave en forholdsvis lille serie af en højttalermodel, så den grønne jubilæumsudgave lægger lige et par tusinde til prisen på et par almindelige Silver 100 7G.

Annonce

Om det er det værd, afhænger helt af øjnene der ser, for som som tidligere antydet er der ingen lydmæssige fordele ved at vælge et sæt Silver 100 7G Limited Edition 50.

MA Silver 100 green
Farven er klassisk British racing green. Foto: Lasse Svendsen

Sådan er de lavet

Men wow, hvor ser de godt ud i kontrast med den blågrønne væg, jeg satte dem op ad ​​i testens første fase. Højttalerne er på ingen måde blandt de mindste reolhøjttalere, vi har testet. Med en højde på godt 37 cm og en dybde på over 33 cm, optager de en del plads i reolen. Mit forslag er at sætte dem på et par stativer eller på et bord. Gerne med tre dæmpefødder fra IsoAcoustics under hvert par, for at dæmpe resonanser og rense bassen.

Man klarer sig som regel godt med de gummifødder, højttalerne leveres med, og skal man placere dem tæt på bagvæggen, kan man dæmpe den overdrevne bas med skumplastpropper, der forsigtigt skubbes ind i basrefleksporten på bagsiden.

MA Silver 100 bass
20 cm C-CAM bas/mellemtone. Foto: Lasse Svendsen

Da vi taler om den nyeste, dvs. syvende generation af Silver-højttalere, er de grønne højttalere udstyret med Monitor Audios mest moderne enheder. Her er det en 20 cm bas/mellemtone med Monitor Audios anden-generation Rigid Surface Technology – RST II. Den er kendetegnet ved de små fordybninger i membranens aluminiumslegering. Formålet er at afstive membranen uden at øge vægten og forhindre den i at bryde op og forvrænge.

Diskanten under gitteret ovenfor er udstyret med Monitor Audios Uniform Dispersion Waveguide II. Den er blevet opgraderet med en kompressionsring, der dæmper forvrængning og øger enhedens følsomhed. Monitor Audio har også forbedret magnetstrukturen, skabt et nyt gitter-design i et sekskantet mønster og indsat et ventileret bagkammer, der frigiver uønsket energi bag membranen og giver en jævnere frekvensrespons.

Der er også et nyt tredje-ordens delefilter med her.

MA Silver 100 diskant
Ny 25 mm diskantenhed. Foto: Lasse Svendsen

Kommer til at ryste dig igennem

Tidligere generationer af højttalere fra Monitor Audio har ofte vundet test hos os. Med få undtagelser har de altid produceret meget lyttevenlige og velspillende højttalere. Dette er klart den bedste generation til dato, for den kompakte Silver 100 7G blæser konkurrenterne bagover med en basgengivelse, som man ikke skulle tro var mulig fra en kompakthøjttaler.

Den relativt billige NAD AMP1, en lille streamingforstærker med Chromecast og Bluetooth, leverer 40 watt effekt pr. kanal og havde ingen problemer med Silver 100 7G.

MA Silver 100 terminaler
Dobbelt sæt med kabelterminaler. Foto: Lasse Svendsen

Med den kunne jeg f.eks. spille Marius Nesets Happy fra albummet af samme navn lige så højt, jeg ville. Bassen i begyndelsen af ​​Happy lyder, som om den bliver spillet via en meget større højttaler. Trommernes kantslag er veldefinerede, og lydbilledet er stort, luftigt og varmt. Ikke så slankt, som det har været på enkelte tidligere Monitor Audio-højttalere. 

Med den seks gange dyrere Hegel H190 bliver tingene endnu hurtigere. Bassen går meget dybere – du behøver ikke en subwoofer, og lydbilledet åbner sig endnu mere. Højttalerne får pludselig evnen til at få nuancer og detaljer frem i lydbilledet, og da jeg skifter til Thomas Dybdahl og Beharies Treat Me So Bad, får lydbilledet endnu mere dybde. Lyden er ikke ligefrem lille i disse små højttalere.

Det samme oplevede jeg med Bruce Springsteen og Sam Moores Soul Days, hvor højttalernes vokale gengivelse var så realistisk og defineret, at jeg kom til at tænke på højttalere i en helt anden prisklasse. Blæserne i nummeret gengives med smittende energi, der kommer aldrig en skarp tone ud af højttalerne, og basgengivelsen har en eksemplarisk autoritet.

Det virker, som om disse små højttalere næsten ikke har nogen begrænsninger. Det er sjældent, især i denne prisklasse.

MA Silver 100 front
Foto: Lasse Svendsen

For sjov tilsluttede jeg en af ​​vores referenceforstærkere fra en endnu højere prisklasse: Yamaha A-S3200. En helt igennem storslået konstruktion, der åbnede højttalerne endnu mere op og fortalte mig, hvor meget der egentlig bor i de små højttalere. Som koster en sjettedel af forstærkeren. Med A-S3200 tilsluttet strakte bassen sig endnu længere ned i frekvens, hvilket viser, at Monitor Audio er lykkedes helt fortrinligt med højttalerne.

Alternativer

Den lidt mindre JBL L52 Classic er et godt alternativ, der med sit retro-look appellerer lige så meget til følelserne som til ørerne. Der får du en kælen bas og gnistrende dynamik, men ikke samme raffinement som i Silver 100 7G. Det får du så med Audiovector QR1, men de har ikke samme autoritet i bassen. Det har dog de små Lumina II-højttalere fra Sonus Faber, som er et af vores favoritpar i denne klasse, med en udsøgt tone og mesterlig balance, om end de ikke er specielt dynamiske. De spiller heller ikke så højt, for dem der synes at dét er vigtigt. Men eminent fornemme højttalere er de. 

MA Silver 100 logo
Limited Edition produceres i 999 par. Foto: Lasse Svendsen

Konklusion

Den lille Silver 100 7G i Limited Edition koster hen ved et par tusind mere end den version, der ikke er en Limited Edition. Du kan derfor spare penge på at købe den almindelige udgave og få præcis den samme fantastiske lydkvalitet. For dette er virkelig et ekstremt godt køb, også den dyrere og meget grønne Limited Edition, som gør højttalerne mere eksklusive. Disse højttalere har langt færre af de skavanker, der normalt forbindes med reolhøjttalere i denne prisklasse, og de er simpelthen en fest at lytte til. Hver gang. Man får nok ikke bedre lyd for pengene end med Monitor Audio Silver 100 7G. Limited Edition eller ej.

Karakter
Monitor Audio Silver 100 7G Limited Edition
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget

High-end i sværvægtsklassen

Kompromisløs lyd i lommen

Total kontrol

Her er Denons løsning på Sonos-kaosset