TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: NAD C 379

Snusfornuftig stereoforstærker

NAD er i forvejen mestre i elektronik uden overflødig pynt, men med fornuftig elektronik indeni. C 379 kan næsten det hele, og resten kan den lære.

Af / 01/11/2024 - 14:00
NAD C 379

Lyd & Billede mener

  • Effekt nok til de fleste højttalere. Klarer både pladespiller og TV. Kan udvides med multirum, streaming og rumkorrektion. Virkelig skarp pris.
  • Lyden er Ikke så velopløst og engageret som NADs dyrere forstærkere. Hvis man tilføjer BluOS-modulet lægger det en del til prisen.

NAD blev i sin tid berømt for at lave grimme forstærkere, der lød smukt og næsten ingenting kostede. NAD 3020 er stadig en udødelig klassiker. NAD, der i dag ejes af canadiske Lenbrook, laver fortsat elektronik med god lyd og et ydmygt udseende. Men det er længe siden, vi har set en rigtig prisbombe.

Så vi var lidt spændte, da NAD C 379 blev lanceret tidligere på året. For den lover rigtig meget til en pris, hvor de fleste har råd til at være med.

Læs også NAD 3020 - klassikeren vi ikke glemmer Den lille, brune NAD-forstærker skabte furore. Ingen havde hørt så god lyd fra en lille forstærker, som kostede så lidt.

For minimalister er fronten på forstærkeren en fest. For det første er der selvfølgelig kun det nødvendige: En volumenknap, et display, to knapper til kildevalg, samt et navigationshjul. Men minimalismen stikker dybere end det. Det er lykkedes NAD at reducere designet så meget, at samme front kan bruges på flere modeller. Ud over modelnummeret er fronten på C 379 identisk med den NAD C 658, der står lige under den i racket. Og så vidt jeg kan se, bruges den også på C 389. Det er enkelt og praktisk, men Gud, hvor er det også trist.

NADC379GR O 01
For minimalister er fronten på C 379 en fest. Den ikke bare enkel; samme frontplade bruges også på flere andre modeller. (Foto: NAD)

Analoge og digitale indgange

På bagsiden finder man alle de tilslutninger og funktioner, som der skal være på en moderne stereoforstærker i premiumklassen. Det omfatter også et næsten fuldt sæt digitale indgange med koaksial, optisk og HDMI, samt en USB-A-port til afspilning af lydfiler fra ekstern disk. Pladespillerindgang er der også (dog kun MM), samt to sæt analoge linjeindgange.

Fra fabrikken har forstærkeren kun trådløs adgang via Bluetooth (med støtte for aptX HD). NAD C 379 har to subwooferudgange og et sæt Pre Out-bøsninger til at forbinde til en ekstern effektforstærker.

Annonce
NADC379GR O 03
På bagsiden finder man alle de tilslutninger, der skal være på en moderne stereoforstærker. (Foto: NAD)

Der er to sæt højttalerudgange i fornuftig, økonomisk kvalitet. Bøsningerne accepterer afisolerede kabel-ender og bananstik – når først man har fjernet de evindelige plasticpropper, der skal sikre mod, at man propper elstik og strikkepinde ind i dem.

HybridDigital

Udgangstrinet er NAD’s egen aftapning af klasse D, kaldet HybridDigital. Udgangsmodulerne er dog ikke de fine Purifi Eigentakt-moduler, som bruges i den kostbare NAD M33 high end-forstærker og den lidt mere tilgængelige, men stadig dyre C 298 effektforstærker. Forstærkeren her yder 2 x 80 watt i både 4 og 8 ohm, men kan brokobles til 1 x 300 W i 8 ohm. I så fald kan effektforstærkeren NAD C 268, der har samme udgangstrin, bruges til den anden kanal.

Af andre indre kvaliteter kan nævnes, at digitalkonverteren er en SABRE ES9028 fra ESS, der understøtter opløsninger op til 384 kHz / 32-bit.

NADC379GR L 06 02
(Foto: NAD)

Som mange andre NAD-forstærkere har C 379 to MDC2 (Modular Design Construction) udvidelsesporte på bagsiden, der kan bruges til at tilføje nye funktioner. Herunder et BluOS-modul, der giver både streaming, Bluesound-multirum og Dirac Live rumkorrektion.

Neutral og pålidelig

I gamle dage var NAD kendetegnet ved en behagelig og musikalsk lyd, der hældede mere end blot en anelse mod det varme.

NAD-lyd anno 2024 er langt mere neutral. Det gælder også NAD C 379. Som vi har hørt fra mange andre klasse D-forstærkere, er der ingen toneområder, der får særbehandling. Og det meste gengives ret naturligt.

Ovenstående skal ikke forstås på den måde, at vi mener, at alle klasse D-trin lyder ens. Så langt fra. NAD C 3050LE var et ganske anderledes bekendtskab med en udpræget varm lyd. Og det langt kraftigere NAD C 658 / C 298-forstærkersæt med Purifi Eigentakt-udgangstrin har en anden og mere rockagtig spilleglæde. Men altså også til mere end den tredobbelte pris.

Men tilbage til C 379, der gør tingene ganske udmærket. Lydbilledet er forholdsvis nært og til stede, og man føler mere, at musikerne er i rummet, end at lytteren er i optagestudiet. Den akustiske scene er i orden, men ikke så dyb som på dyrere forstærkere. Det skulle da også bare mangle.

Basgengivelsen er fin, og har du et par rimeligt effektive højttalere, vil den kunne spille de fleste stuer op. Vil du have paukedrøn, der ryster gulvbrædderne eller dvæle over nuancerne i kontrabasspil, så må du betale. NAD C 379 er en pålidelig gengiver af den musik, som du byder den, men uden den sidste, kostbare gnist af entusiasme.

Skal man udvide eller ej?

NAD C 379 kan udvides med de såkaldte MDC2-moduler, og testeksemplaret var monteret med BluOS-modulet, der giver fuld streaming, multirum og rumkorrektion. Til et klassisk stereoanlæg med pladespiller kan man klare sig fint uden. Det samme, hvis anlægget skal levere god lyd til TV’et via HDMI. Men er man bare en lille smule doven, er det svært at undvære streaming og multirum. Og Dirac Live rum korrektion bliver også hurtigt svært at leve uden, da den kan rette frekvensgangen i rummet ud og fjerne de værste pukler fra rumresonanser.

Læs også Til stereoanlæg eller hjemmebio? Marantz Stereo 70s er lige dele stereoforstærker og hjemmebio-receiver. Er den et columbusæg, eller falder den mellem to stole?

Desværre er de digitale bekvemmeligheder ikke gratis. BluOS-modulet, som er indbygget i nogle af de dyrere modeller, lægger mere end en tredjedel oven i prisen på forstærkeren.

Konkurrenter

NAD C 379 er en relativt billig stereoforstærker, men der er det seneste års tid dukket flere konkurrenter op i samme klasse. Marantz Stereo 70s har indbygget streaming, udgangstrin i Klasse AB – og et mere æstetisk ydre. Og skal det være en klassisk forstærker uden netværkshalløj, er Yamaha A-S701 lydmæssigt svær at komme uden om.

Konklusion

NAD C 379 er en fin lille forstærker til en fin lille pris. Den har alle de indgange, der skal til, for at den kan blive centrum for underholdning. Den har kræfter nok til at drive de fleste højttalere, men uden samme autoritet som tungere – og dyrere forstærkere. Lydmæssigt gør den det udmærket, og det er en smagssag, om man foretrækker den neutrale, tørre lyd fra dens klasse D-udgangstrin eller den varmere og mere engagerende lyd fra et klasse AB-trin. Prismæssigt får den kamp til stregen, da det er muligt at få streaming og multirum med til samme pris andre steder. Alle disse ting kan NAD’en godt få med et udvidelsesmodul – og rumkorrektion som prikken over i’et. Men så når prisen også op i et mindre behageligt leje.

NADC379GR L 01
Kun fotografer må anbringe højttalerne så tæt på hinanden. Til musiklytning er det no go! (Foto: NAD)

Karakter
NAD C 379
Premium

1 kommentar til “NAD C 379”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total år

Fuld adgang til alt indhold i 1 år

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

130,- / for 1 måned
1300,- / for 1 år
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget

High-end i sværvægtsklassen

Kompromisløs lyd i lommen

Total kontrol

Her er Denons løsning på Sonos-kaosset