annonce

Test:
NAD M10

High-end i bonsaiformat

Et komplet lydanlæg i den tunge ende behøver ikke at fylde hele stuevæggen. Det beviser det nyeste medlem af NAD’s Masters-serie.

NAD M10
annonce
annonce
Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

NAD’s Masters-serie er de produkter, hvor ingeniørerne får frie tøjler til at lave det bedste udstyr, de formår. Vi har testet en række produkter fra serien, blandt dem den integrerede forstærker M32 og medie-serveren M50.2.

Det nyeste medlem af familien, NAD M10, ligner ikke sine ældre brødre. I stedet for klassisk 43 centimeters hi-fi-format er M10 kun 21,5 cm – altså præcis halvt så bred. Der er tale om en 2 x 100 watt integreret forstærker med et fuldt sæt digitale og analoge indgange samt indbygget BluOS-funktionalitet. Det vil dels sige, at den kan afspille fra alle de mest populære streaming-tjenester, dels at den kan indlemmes i et Bluesound-multirumssystem.

I overensstemmelse med NAD’s tradition kan effektforstærkerdelen i M10 brokobles til 200 watt mono. Interessant nok findes der ikke i NAD’s program en matchende ren effektforstærker, der kan klare den anden kanal, men vi må næsten formode, at NAD har en på trapperne. Der er også et sæt Pre Out/Main In-bøsninger til tilslutning af en større effektforstærker eller en surround-processor.

Den lille enhed er som skabt til at blive skubbet ind på en reolhylde eller stå oven på en skænk. Foto: NAD

Indretningsvenlig

NAD M10 ser ikke ud af meget, når den troner på toppen af stereomøblet. Men det er heller ikke der, man normalt ville anbringe den. Den lille enhed er som skabt til at blive skubbet ind på en reolhylde eller stå oven på en skænk. Når apparatet er slukket, er hele overfladen højglanssort. Først når man tænder den med en berøring, lyser hele glasfronten op i et touch-display.

Betjeningen er ret logisk, og det er let at vælge indgange, justere volumen eller ændre indstillinger af f.eks. tonekontroller eller rumkorrektion.

I modsætning til de andre Masters-komponenter har M10 ikke nogen fysisk fjernbetjening. Det er ikke noget stort problem, og med de mange funktioner, der er at styre, kan jeg godt forstå, hvis NAD har vurderet, at den eneste måde at få det hele med på er BluOS-app’en. Og jeg må samtidig rose den måde, M10’s funktioner er blevet integreret i app’en på. Men det ville stadig være praktisk også at have en remote ved hånden til at pause musikken, skifte nummer og skrue op og ned for lydstyrken. Alt dette kan selvfølgelig også klares fra touch-skærmen på fronten.

Alle formater – undtagen vinyl

NAD M10 klarer en fuld vifte af filformater, herunder MQA. Det er især interessant i forbindelse med streaming fra Tidal HiFi, der bruger formatet til at give HD-lyd på en del af de albums, der streames. Til gengæld for MQA har man på andre Masters-apparater måttet undvære afspilning af DSD-filer. Men M10 understøtter begge dele.

annonce

Det er i det hele taget svært at finde et hi-fi-musikformat, der ikke understøttes. Bortset fra vinylplader. Hvis du vil bruge en pladespiller sammen med NAD M10, må du investere i en ekstern RIAA-forstærker.

annonce
Selv om NAD M10 kun er halvt så stor som en vanlig forstærker, er der alle de indgange, der skal til. Foto: NAD

Rumkorrektion

Vi har sagt det før, og vi kommer til at sige det igen: Den “komponent” i anlægget, der har den største indflydelse på lyden, er hverken forstærkeren, højttalerne eller for den sags skyld strømkablet. Farvning fra lytterummet påvirker mere end alt andet.

Derfor er det en spændende nyhed, at NAD M10 har indbygget rumkorrektion. Det sker i form af Dirac Live. Den kan i sin simple udgave downloades som app til PC, Mac, iOS og Android. Når den er installeret, kan den mere avancerede udgave downloades fra NAD’s website.

Korrektionen sker ved hjælp af en målemikrofon af samme slags, som følger med bedre surround-receivere. Man kan vælge imellem at lade korrektionen dække en hel sofa eller blot den knivskarpe sweet spot i den gode stol.

Det tager omkring ti minutter at måle rummet op med Dirac Live. Der skal måles i alt ni målepunkter i rummet omkring lyttepositionen. Et øjeblik efter har programmet beregnet en korrektionskurve, som gemmes i selve enheden. Man kan gemme to opsætninger ad gangen.

annonce

Rumkorrektion er godt, og den kan i de fleste tilfælde rette ud på ujævnheder i frekvensgangen, især i bassen. Men den hjælper mest dem, der hjælper sig selv: Hvis du vælger at indrette dig moderne med nøgne vægge, store glasarealer og klinkegulve, kommer selv den bedste rumkorrektion til kort.

Lydkvalitet

NAD M10 ligner en nipsgenstand, men til en snes tusind kroner kan man forlange mere. Og det opfylder den. Den har ikke helt den samme glasklare åbenhed som storebror M32, men den tegner stadig den akustiske scene flot, bredt og dybt. Det opleves f.eks. på “Ivin” fra Afenginns Klingra, der udmærker sig med nogle fremragende optagelser af piano og percussion, der klinger meget åbent i rummet. Her er det som at have orkesteret stående bag et (tyndt) forhæng i stuen.

M10 kan også klare at formidle en mere tæt stemning. På “Medellín” fra Madame X er det latinamerikanske club-beat varmt, når Madonna tager den 35 år yngre rapper Maluma under kærlig behandling. Vokalen er tydeligvis stærkt behandlet, men står stadig helt rent i rummet. Den elektroniske bund er solid, men NAD’en formår ikke at styre de lidt tungtdrevne Buchardt S400 som kraftigere forstærkere.

Dirac Live-rumkorrektionen virker ganske glimrende! Mit lytterum er forholdsvis veldæmpet, men der er stadig nogle rumresonanser, der er svære at slippe af med. Uden rumkorrektion var lyden glimrende og med god definition. Men med korrektionen slået til faldt perspektivet på plads, og rummet bag højttalerne blev større og bredere. Lyden blev samtidig også lidt mindre nær og kontant, men der er ingen tvivl om, at lyden efter korrektion er den mest rigtige!

NAM M10 tilhører den lille klasse af supereksklusive minianlæg, hvor man også finder Auralic Polaris og Naim Uniti Atom. Sammenlignet med Auralic er M10 nærmest billig, og den giver begge baghjul, når det gælder features og lækkerhed.

Højttalerbøsningerne er af samme lækre kvalitet som på de fuldvoksne Masters-modeller. Foto: NAD

Konklusion

NAD M10 er en charmerende lille fyr, der kan være med til at nedbryde nogle fordomme om, hvad man kan forvente af et lille, dekorativt minianlæg. Anlægget kombinerer en lydkvalitet, der kan konkurrere med fuldvoksne anlæg, med samme bekvemmelighed, som vi er vant til fra multirumsanlæg. Som det i øvrigt også kan indgå i.

Der er lidt til alle: DSD- og MQA-afspilning til entusiasterne – og rumkorrektion til at sikre, at anlægget kan lyde godt, selv om højttalerne gemmes af vejen og ikke får lov til at dominere stuen. Prisen er solid, men man får valuta for alle pengene.

 • Udgangseffekt: 2 x 100 W i 8 ohm / 2 x 100 W i 4 ohm, klasse D
 • Digitalindgange: Koaksial, optisk (TOSLINK), HDMI/ARC, USB Type A, Ethernet
 • Analogindgange: 2 x line in (stereo RCA)
 • Trådløst: Wi-Fi, AirPlay 2, Bluetooth 5 (aptX), Tidal, Spotify Connect, Deezer, TuneIn m.fl.
 • Udgange: 1 sæt højttalere (banan/skrueterminaler), 1 x pre out (stereo RCA), 2 x subwoofer (RCA)
 • Opløsning: 24 bit/192 kHz
 • Medieformater: MQA, FLAC, AIFF, WAV, ALAC, WMA, WAX, ASX, MPEG4, AAC, M4A, MP3, DSD
 • Styring: Bluesound-app, stemmestyring med Alex og Siri (via smart-højttaler), 12 V trigger in/out
 • Mål og vægt: 21,5 x 10 x 26 cm / 3,3 kg
 • Finish: Aluminium og glas
 • Web: hifiklubben.dk
Pris: 19999 kr
PlusRumkorrektion, streaming og MQA. NAD M10 er proppet med features, der er sjældne i denne klasse.
MinusRåstyrken er trods alt begrænset. Ingen fysisk fjernbetjening. Ingen RIAA-indgang. Den imponerer ikke naboen.
NAD M10 produktside
  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  Læs også

  Argon Audio SA1

  Argon Audio SA1

  2.499
  Den perfekte begynderforstærker
  Hvis du lige mangler en stereoforstærker til kontoret eller ungdomsværelset, kan det ikke gøres bedre til prisen.
  TEAC TN-4D

  TEAC TN-4D

  4.990
  Venligsindet vinylhøvl
  Det er ikke pladespillere, japanske TEAC er mest kendt for, men den her kan måske sætte dem på vinylkortet.
  Technics SL-1500C

  Technics SL-1500C

  8.999
  Sensationelt god pladespiller
  Her er pladespilleren for dem, der elsker musik, hvad enten de er hi-fi-interesserede eller ej.
  Merging NADAC PL8

  Merging NADAC PL8

  118.000
  Videoanmeldelse: Denne DAC er verdens bedste af sin slags
  Schweiziske Merging Technologies tager os med til det hinsidige – i fuld surround-sound – med deres magiske netværks-DAC.
  McIntosh MTI100

  McIntosh MTI100

  65.000
  McIntosh for livsnydere
  Hvis man kan se nytten i en pladespiller med alt indbygget, kan McIntosh MTI100 være svaret.
  AudioQuest DragonFly Cobalt

  AudioQuest DragonFly Cobalt

  2.199
  Den smarteste lydforbedring du kan lave
  Tilslut en bærbar DAC, og forbered dig på noget, du aldrig før har hørt fra mobilen.
  Naim Uniti Star

  Naim Uniti Star

  33.800
  Himmelsk lyd i stjerneklassen
  For de mange, der samler på CD’er og kan lide at streame musik, bliver det svært at finde noget bedre end Naim Uniti Star.
  Aune S6 Pro

  Aune S6 Pro

  3.995
  Magisk lyd i dine hovedtelefoner
  Aune S6 Pro er lige dele DAC og hovedtelefonforstærker – men bedst, hvis du kan udnytte begge dele.
  Como Audio Bluetooth Turntable

  Como Audio Bluetooth Turntable

  3.799
  Den trådløse pladespiller vi anbefaler
  De har kun én pladespiller på programmet, som til gengæld er rigtig god – og trådløs.
  Sony PS-LX310BT

  Sony PS-LX310BT

  2.000
  Trådløs og enkel pladespiller
  Med et par trådløse hovedtelefoner og Sonys nye pladespiller er du klar til din første vinylsamling.
  Lyngdorf TDAI-3400

  Lyngdorf TDAI-3400

  40.999
  Lyngdorf bryder dine stuevægge ned
  Kombinationen af højttalere og stueindretning er altid svær. Lyngdorf Audio vil uskadeliggøre dit lytterums dårlige indflydelse.
  Geneva Touring S+

  Geneva Touring S+

  1.999
  Bærbar radio med bedre bas
  Geneva hævder sig med en særdeles potent rejseradio.
  Yamaha M-5000 + C-5000

  Yamaha M-5000 + C-5000

  110.000
  Sublim japansk ­lydkunst
  Træt af hi-fi? Yamahas high-end-forstærkere vil få dig på bedre tanker.
  Gold Note IS-1000

  Gold Note IS-1000

  32.925
  Gold Note charmerer og imponerer.
  Tivoli Audio PAL+ BT

  Tivoli Audio PAL+ BT

  1.999
  Rejseradioen fra norske Tivoli er blevet opgraderet, men er det nok at holde konkurrenterne nede?
  Ruark Audio R1 Mk3

  Ruark Audio R1 Mk3

  2.199
  Bedre lyd får du ikke i denne klasse, men batteriet er latterlig dyrt.