Effektforstærkeren NAD M22 er den naturlige makker til forforstærkeren M12. Den er netop kommet i en ny og opdateret V2-udgave, som blev lanceret på CES-messen i Las Vegas i januar. Og vores testeksemplar er et af de første, der er kommet til Skandinavien.
M22 V2 er en klasse D-forstærker, bygget over Ncore-moduler fra Hypex. I forhold til første udgave er effekten øget med 20 procent, og strømforsyningen er forbedret for at give højere dynamisk effekt.
Af ydre ligner M22 V2 sin forgænger på en prik: En lav og bred enhed i et blankpoleret chassis af fræset aluminium. Fronten er dækket af et stort felt ligesom på de øvrige medlemmer af Masters-serien, men der er ingen form for betjeningsknapper eller indikatorer. Ikke engang en power-knap, da forstærkeren tænder og slukker automatisk.
På bagsiden finder man et enkelt sæt højttalerterminaler til bananstik og afisolerede kabelender. Der er indgang for balancerede og normale ikke-balancerede linjesignaler. Man kan vælge indgangsfølsomheden i tre trin, og sidst, men ikke mindst er der en omskifter for brokobling, som forvandler den i forvejen kraftige 300 watt stereoforstærker til et mono-kraftmonster på 900 watt i 8 ohm.
Ibrugtagningen er enkel: Et sæt indgangskabler og ét sæt højttalere ud. Da forstærkeren tænder og slukker automatisk, er den en af de komponenter, man sætter ind i stereoreolen, hvorefter den passer sig selv i al ubemærkethed. Hvis man altså kan nænne at gemme en investering i den prisklasse af vejen.
Lyden af NAD M22 V2
NAD M22 V2 er i sit hjerte en klasse D-forstærker, noget som vi har lært at forbinde med en neutral, men også nogle gange lidt kølig gengivelse.
Kold er M22 V2 bestemt ikke. Der er al den varme og nærhed, som man kan forvente af et high-end-produkt med en pris i krydstogtsklassen. Hidtil skjulte detaljer i kendte optagelser kommer for dagen, og man finder sig selv lyttende igennem en åben ladeport ind til optagerummet, hvor der tidligere stod en solid mur.
300 watt lyder som en frygtindgydende mængde effekt, og det betyder, at man kan slippe for at tænke på trivielle detaljer som følsomhed i valget af højttalere. Det mest interessante er dog den ro og ubekymrethed, som der gengives med. Store rockbrag gengives med samme overskud som solosang. Bare højere, naturligvis. Samtidig betyder den ekstremt støjsvage konstruktion, at det ikke er nødvendig at spille højt for at få musikken til at ånde.
Lidt mere albuerum
Det er nærliggende at sammenligne NAD M22.2 med lillebror NAD M32. Og ligesom på M32 er det et særdeles renvasket vindue, der åbnes ind til den akustiske scene på optagelsen. Der er luft og plads mellem instrumenterne og langt til væggene. Forskellen på de to er, at side- og bagvæggen synes rykket en anelse længere udad og bagud.
Der bliver også skruet en tand mere op for detaljerne i lyden, og man begynder at lægge mærke til, hvad der sker mellem musikerne. En detalje på highhatten eller en harpikslyd fra kontrabassen. Hvis der altså er nogen. Selv om et godt anlæg er en fordel for al musik, er det langtfra alle albums, hvor der er skjulte lækkerier, som venter på at blive gravet frem.
Samtidig er der endnu mere kraft i bunden. M32 er ikke på nogen måde spinkel eller svagelig, men den ekstra fordobling af kraftoverskuddet betyder, at den kan drive stort set hvad som helst. Selv små højttalere bliver i stand til at spille bas.
Med en så solid pris er det rimeligt at spørge, om man får valuta nok for pengene. NAD M22 V2 er ikke den eneste store rovfisk i søen, men i sin klasse er den blandt de billigste. Dertil skal dog lægges et tilsvarende beløb til en forforstærker. Sammen med NAD M12 bliver prisen højere end den endnu kraftigere og mere basivrige Gato Audio DIA-400S. En anden konkurrent er Marantz PM-10, der kun er næsten lige så åben, men så meget desto mere musikalsk. Har du ikke brug for de ekstra kræfter, er den “lille” NAD M32 også et interessant alternativ.
Konklusion
Som en ren effektforstærker i den både effekt- og prismæssigt tunge ende er NAD M22 V2 et af de mest utilslørede high-end-produkter fra NAD. Dens nøgterne spillestil og diskrete fremtoning vil tiltale nogle og skubbe andre væk. Hvis du leder efter en forstærker til at imponere rakket visuelt og lydmæssigt, er den ikke løsningen. Skal du “bare” have musikken gengivet usminket på alle lydniveauer og i alle højttalere, er den faktisk et godt og næsten billigt køb.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer